سوره مبارکه حمد که فاتحه کتاب و سرآغاز کلام خدای سبحان است، در مقال الهی به گونهای تکریمآمیز، همتای "قرآن عظیم" قرار گرفته است: "ولقد اتیناک سبعاً من المثانی والقران العظیم"(1) و در اخبار نبوی (صلی الله علیه و آله و سلم) و سخنان عترت طاهرین (علیهمالسلام) نیز با نامها و اوصافی چون: "جامعترین حکمت"، "گنج عرشی"، "شریفترین ذخیره در گنجینههای عرش الهی"، "سوره شفابخش"، "نعمت بزرگ و سنگین" و "برترین سوره قرآن" از آن یاد شده است: "لیس شیء من القرآن والکلام جمع فیه من جوامع الخیر والحکمة، ما جمع فی سورة الحمد"(2)، "إن فاتحة الکتاب اشرف ما فی کنوز العرش"(3)، "فاتحة الکتاب شفاء من کل داء"(4)، "فأفرد الامتنان عَلَیّ بفاتحة الکتاب".(5) پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) هنگام پیشنهاد آموزش این سوره به جابربن عبدالله انصاری، آن را برترین سوره کتاب خدا معرّفی کرد: "ألا أعلّمک أفضل سورة أنزلها الله فی کتابه؟" قال: فقال له جابر: بلی بأبی أنت و أمّی یا رسول الله عَلِّمنیها. فعلّمه الحمد، أمّ الکتاب(6). چنانکه در حدیثی دیگر میزان این برتری را نیز مشخص کرده، فرمود: "لو أنّ فاتحة الکتاب وضعت فی کفة المیزان ووضع القرآن فی کفةٍ لرجحت فاتحة الکتاب سبع مرّات"(7). نیز آن حضرت سوره حمد را با کتابهای آسمانی سنجیده، فرمود: "والذی نفسی بیده ما أنزل الله فی التوراة ولا فی الإنجیل ولا فی الزبور ولا فی القرآن مثلها هی أمّ الکتاب".(8) این سوره که با تعظیم نام خدای رحمان و رحیم آغاز میشود و با ستایش و برشماری صفات جمال و جلال خدای سبحان و حصر عبادت و استعانت در او تداوم مییابد و با مسئلت هدایت از ساحت کبریاییاش پایان میگیرد، با همه ایجاز و اختصاری که دارد، مشتمل بر عصاره معارف گسترده قرآن کریم است؛ زیرا خطوط کلی و اصول سهگانه معارف دینی، مبدأشناسی، معادشناسی و رسالتشناسی است که مایه هدایت سالکان به صلاح دنیا و آخرت است و سوره حمد با موجزترین الفاظ و روشنترین معانی، آن اصول سهگانه را بیان کرده، راه سلوک آدمی به سوی پروردگارش را نشان میدهد. سوره مبارکه فاتحة الکتاب، کلام خدای سبحان است، ولی به نیابت از عبد سالکی که چهره جان خویش را متوجه ذات اقدس خداوند کرده، به رازگویی محبّانه و عاشقانه با او میپردازد. خدای سبحان در این سوره، ادب تحمید، شیوه اظهار بندگی و راه سخن گفتن عبد سالک با ربّ مالک را به سالکان کویش آموخته است و آن را پایه "عمود دین" قرار داده: "لا صلاة إلاّ بفاتحة الکتاب"(9)، ده بار تلاوت آن را در هر شبانهروز، بر متقرِّبان به فرایض، فرض و چندین برابرِ آن را به شائقان قرب نوافل سفارش کرده است. اگر سوره مبارکه حمد، مشتمل بر عصاره معرفتهای قرآنی، که همان اسرار مبدأ و معاد و دانش سلوک انسان به سوی پروردگار است، نمیبود، این گونه در کتاب خدا همتای "قرآن عظیم"(10) قرار نمیگرفت و در کلام اسوههای سلوک إلی الله (اهلبیت علیهمالسلام) با عظمت از آن یاد نمیشد. 1 سوره حجر، آیه 87. 2 بحار، ج82، ص54. 3 نورالثقلین، ج1، ص6. 4 مجمع البیان، ج1، ص87. 5 تفسیر برهان، ج1، ص41؛ نورالثقلین،ج1، ص6. 6 تفسیر برهان، ج1، ص42. 7 جامع أحادیث الشیعه، ج 15، ص 89. 8 جامع الأخبار، فصل22، ص43؛ مجمع البیان، ج1، ص88. 9 عوالی اللئالی، ج1، ص196. 10 سوره حجر، آیه 87. مأخذ: ( تفسیر تسنیم، ج 1، ص 257)
سوره مبارکه حمد که فاتحه کتاب و سرآغاز کلام خدای سبحان است، در مقال الهی به گونهای تکریمآمیز، همتای "قرآن عظیم" قرار گرفته است: "ولقد اتیناک سبعاً من المثانی والقران العظیم"(1) و در اخبار نبوی (صلی الله علیه و آله و سلم) و سخنان عترت طاهرین (علیهمالسلام) نیز با نامها و اوصافی چون: "جامعترین حکمت"، "گنج عرشی"، "شریفترین ذخیره در گنجینههای عرش الهی"، "سوره شفابخش"، "نعمت بزرگ و سنگین" و "برترین سوره قرآن" از آن یاد شده است: "لیس شیء من القرآن والکلام جمع فیه من جوامع الخیر والحکمة، ما جمع فی سورة الحمد"(2)، "إن فاتحة الکتاب اشرف ما فی کنوز العرش"(3)، "فاتحة الکتاب شفاء من کل داء"(4)، "فأفرد الامتنان عَلَیّ بفاتحة الکتاب".(5)
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) هنگام پیشنهاد آموزش این سوره به جابربن عبدالله انصاری، آن را برترین سوره کتاب خدا معرّفی کرد: "ألا أعلّمک أفضل سورة أنزلها الله فی کتابه؟" قال: فقال له جابر: بلی بأبی أنت و أمّی یا رسول الله عَلِّمنیها. فعلّمه الحمد، أمّ الکتاب(6). چنانکه در حدیثی دیگر میزان این برتری را نیز مشخص کرده، فرمود: "لو أنّ فاتحة الکتاب وضعت فی کفة المیزان ووضع القرآن فی کفةٍ لرجحت فاتحة الکتاب سبع مرّات"(7). نیز آن حضرت سوره حمد را با کتابهای آسمانی سنجیده، فرمود: "والذی نفسی بیده ما أنزل الله فی التوراة ولا فی الإنجیل ولا فی الزبور ولا فی القرآن مثلها هی أمّ الکتاب".(8)
این سوره که با تعظیم نام خدای رحمان و رحیم آغاز میشود و با ستایش و برشماری صفات جمال و جلال خدای سبحان و حصر عبادت و استعانت در او تداوم مییابد و با مسئلت هدایت از ساحت کبریاییاش پایان میگیرد، با همه ایجاز و اختصاری که دارد، مشتمل بر عصاره معارف گسترده قرآن کریم است؛ زیرا خطوط کلی و اصول سهگانه معارف دینی، مبدأشناسی، معادشناسی و رسالتشناسی است که مایه هدایت سالکان به صلاح دنیا و آخرت است و سوره حمد با موجزترین الفاظ و روشنترین معانی، آن اصول سهگانه را بیان کرده، راه سلوک آدمی به سوی پروردگارش را نشان میدهد.
سوره مبارکه فاتحة الکتاب، کلام خدای سبحان است، ولی به نیابت از عبد سالکی که چهره جان خویش را متوجه ذات اقدس خداوند کرده، به رازگویی محبّانه و عاشقانه با او میپردازد.
خدای سبحان در این سوره، ادب تحمید، شیوه اظهار بندگی و راه سخن گفتن عبد سالک با ربّ مالک را به سالکان کویش آموخته است و آن را پایه "عمود دین" قرار داده: "لا صلاة إلاّ بفاتحة الکتاب"(9)، ده بار تلاوت آن را در هر شبانهروز، بر متقرِّبان به فرایض، فرض و چندین برابرِ آن را به شائقان قرب نوافل سفارش کرده است.
اگر سوره مبارکه حمد، مشتمل بر عصاره معرفتهای قرآنی، که همان اسرار مبدأ و معاد و دانش سلوک انسان به سوی پروردگار است، نمیبود، این گونه در کتاب خدا همتای "قرآن عظیم"(10) قرار نمیگرفت و در کلام اسوههای سلوک إلی الله (اهلبیت علیهمالسلام) با عظمت از آن یاد نمیشد.
1 سوره حجر، آیه 87.
2 بحار، ج82، ص54.
3 نورالثقلین، ج1، ص6.
4 مجمع البیان، ج1، ص87.
5 تفسیر برهان، ج1، ص41؛ نورالثقلین،ج1، ص6.
6 تفسیر برهان، ج1، ص42.
7 جامع أحادیث الشیعه، ج 15، ص 89.
8 جامع الأخبار، فصل22، ص43؛ مجمع البیان، ج1، ص88.
9 عوالی اللئالی، ج1، ص196.
10 سوره حجر، آیه 87.
مأخذ: ( تفسیر تسنیم، ج 1، ص 257)
- [سایر] کدام سوره درباره ی برترین زن نمونه است و آن زن چه نام دارد؟
- [سایر] چرا قرآن مجید برترین و بالاترین معجزه پیامبر گرامی اسلام است؟
- [سایر] برترین خصلت های بانوان چیست؟
- [سایر] برترین کار در ماه مبارک رمضان چیست؟
- [سایر] برترین منزلگاه بهشتیان چه نامیده می شود؟
- [سایر] برترین ثروت و بدترین فقر چیست؟
- [سایر] برترین اعمال در شب قدر چه عملی است؟
- [سایر] برترین طعام ها در دنیا و آخرت چیست؟
- [سایر] چرا به حضرت زهرا (س) برترین بانوی جهان می گویند؟
- [سایر] حاکم با داشتن چه ویژگی هایی برترین حاکم است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس والصافات واحزاب وآیْ الکرسی وآیه پنجاه وچهارم از سوره اعراف وسه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اوّل و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را بخواندن. و باید توجّه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضّحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را و خواندن یک یا چند آیه کافی نیست. و باید توجه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله اردبیلی] پنج چیز بر جنب حرام است: اوّل: رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و نیز بنابر احتیاط واجب، به اسامی مبارکه پیامبران و امامان علیهمالسلام و حضرت زهرا علیهاالسلام . دوم: رفتن در مسجدالحرام و مسجدالنبی صلیاللهعلیهوآلهوسلم ، اگرچه از یک در داخل و بدون توقف از در دیگر خارج شود. سوم: توقف در مساجد دیگر، ولی اگر از یک در داخل و از در دیگر بدون توقف خارج شود، مانعی ندارد و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان علیهمالسلام نیز توقف نکند. چهارم: ورود به مسجد به قصد گذاشتن چیزی در آن و احتیاط واجب آن است که از گذاشتن چیزی در مسجد بدون وارد شدن به آن نیز اجتناب کند. پنجم: خواندن بعض یا تمام سورهای که سجده واجب دارد و آنها چهار سورهاند: 1 سوره (سجده) یعنی سوره سی و دوم قرآن (الم تنزیل)، 2 سوره (فصّلت) یعنی سوره چهل و یکم قرآن (حم سجده)، 3 سوره (نجم) یعنی سوره پنجاه و سوم قرآن (و النجم)، 4 سوره (علق) یعنی سوره نود و ششم قرآن (اقرء) و خواندن یک حرف از این چهار سوره نیز حرام است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر وقت نماز تنگ باشد یا انسان ناچار شود که سوره را نخواند مثلا بترسد که اگر سوره را بخواند دزد یا درنده یا چیز دیگری به او صدمه بزند نباید سوره را بخواند و از مریض و کسی که در حاجتی عجله دارد سوره ساقط است و اگر خواند نباید به قصد جزییت نماز بخواند بلکه می تواند به قصد قرایت قران بخواند
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اشتباها مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد چنانچه پیش از رسیدن به ایه سجده بفهمد باید ان سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن ایه سجده بفهمد احتیاطا به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و سوره دیگری هم به قصد قربت مطلقه یعنی اگر وظیفه اش سوره دیگری است این همان باشد وگرنه به عنوان قرایت قران باشد بخواند و بعد از نماز باید سجده ان را به جا اورد