فردوس برترین جای بهشت است و در آیات قرآن آمده که فردوس منزلگاه افراد با ایمان و صاحبان اعمال صالح است ممکن است در اینجا این سؤال پیش آید که اگر چنین است، مناطق دیگر بهشت نباید ساکنانی داشته باشد، چرا که غیر مؤمن را در بهشت راهی نیست. در پاسخ این سؤال، می توان گفت: آیه 108 سوره (کهف) که خداوند می فرماید: (إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ کانَتْ لَهُمْ جَنّاتُ الْفِرْدَوْسِ نُزُلاً)؛ (کسانی که ایمان آوردند و عمل صالح انجام دادند باغ های فردوس منزلگاهشان است)، به هر فردی که ایمان و عمل صالح دارد اشاره نمی کند، بلکه درجه والائی از نظر ایمان و عمل صالح را معیار برای دخول در فردوس قرار داده، هر چند ظاهر آیه مطلق است، اما توجه به مفهوم کلمه (فردوس) آن را مقید می کند. لذا در سوره (مؤمنون) که صفات وارثان فردوس را بیان می کند، حدّ اعلائی از صفات مؤمنان را ذکر کرده که در همه افراد وجود ندارد، و این خود قرینه ای است بر این که: ساکنان فردوس باید دارای صفات ممتازی علاوه بر ایمان و عمل صالح باشند. نیز به همین دلیل، در حدیثی از پیامبر(صلی الله علیه وآله) می خوانیم که می فرماید: هر وقت از خدا تقاضای بهشت را می کنید مخصوصاً تقاضای فردوس کنید که جامع ترین و کامل ترین منزلگاه های بهشت است. اشاره به این که: همت افراد با ایمان، باید در همه چیز و در همه حال، عالی باشد، حتی در تمنای بهشت به مراحل پائین تر قناعت نکند، هر چند مراحل پائین تر هم غرق نعمت است. بدیهی است کسی که، چنین تقاضائی از خدا می کند، باید خود را برای رسیدن به چنین مقامی آماده کند، نیز باید حداکثر تلاش و کوشش را برای کسب برترین صفات انسانی و انجام صالح ترین اعمال به خرج دهد. بنابراین آنها که می گویند: خدا کند ما به بهشت راه یابیم، هر چند در پائین ترین مراحل آن باشیم، افرادی هستند که از همت والای مؤمنان راستین بهره کافی ندارند. پی نوشت: تفسیر نمونه، ج 12، ص 614. منبع:سایت انوار طاها
برترین منزلگاه بهشتیان چه نامیده می شود؟
فردوس برترین جای بهشت است و در آیات قرآن آمده که فردوس منزلگاه افراد با ایمان و صاحبان اعمال صالح است ممکن است در اینجا این سؤال پیش آید که اگر چنین است، مناطق دیگر بهشت نباید ساکنانی داشته باشد، چرا که غیر مؤمن را در بهشت راهی نیست. در پاسخ این سؤال، می توان گفت: آیه 108 سوره (کهف) که خداوند می فرماید: (إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ کانَتْ لَهُمْ جَنّاتُ الْفِرْدَوْسِ نُزُلاً)؛ (کسانی که ایمان آوردند و عمل صالح انجام دادند باغ های فردوس منزلگاهشان است)، به هر فردی که ایمان و عمل صالح دارد اشاره نمی کند، بلکه درجه والائی از نظر ایمان و عمل صالح را معیار برای دخول در فردوس قرار داده، هر چند ظاهر آیه مطلق است، اما توجه به مفهوم کلمه (فردوس) آن را مقید می کند.
لذا در سوره (مؤمنون) که صفات وارثان فردوس را بیان می کند، حدّ اعلائی از صفات مؤمنان را ذکر کرده که در همه افراد وجود ندارد، و این خود قرینه ای است بر این که: ساکنان فردوس باید دارای صفات ممتازی علاوه بر ایمان و عمل صالح باشند.
نیز به همین دلیل، در حدیثی از پیامبر(صلی الله علیه وآله) می خوانیم که می فرماید: هر وقت از خدا تقاضای بهشت را می کنید مخصوصاً تقاضای فردوس کنید که جامع ترین و کامل ترین منزلگاه های بهشت است. اشاره به این که: همت افراد با ایمان، باید در همه چیز و در همه حال، عالی باشد، حتی در تمنای بهشت به مراحل پائین تر قناعت نکند، هر چند مراحل پائین تر هم غرق نعمت است. بدیهی است کسی که، چنین تقاضائی از خدا می کند، باید خود را برای رسیدن به چنین مقامی آماده کند، نیز باید حداکثر تلاش و کوشش را برای کسب برترین صفات انسانی و انجام صالح ترین اعمال به خرج دهد.
بنابراین آنها که می گویند: خدا کند ما به بهشت راه یابیم، هر چند در پائین ترین مراحل آن باشیم، افرادی هستند که از همت والای مؤمنان راستین بهره کافی ندارند.
پی نوشت:
تفسیر نمونه، ج 12، ص 614.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] باغهای فردوس چگونه جایی است و منزلگاه چه کسانی است؟
- [سایر] برترین سوره قرآن کدام است؟
- [سایر] برترین خصلت های بانوان چیست؟
- [سایر] برترین کار در ماه مبارک رمضان چیست؟
- [سایر] لباسهای بهشتیان چگونه است؟
- [سایر] برترین ثروت و بدترین فقر چیست؟
- [سایر] اوصاف و نشانههای بهشتیان، چیست؟
- [سایر] تقاضای دوزخیان از بهشتیان چیست؟
- [سایر] آیا زبان بهشتیان، عربی است؟
- [سایر] وسایل زینتی بهشتیان چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اذان دوم روز جمعه بدعت وحرام میباشد واین همان اذانیاست که در عرف مردم اذان سوم نامیده میشود وعامّه به آن عمل میکنند.
- [آیت الله وحید خراسانی] چیزی که با ان زخم و شکسته را می بندند و دوایی که روی زخم و مانند ان می گذارند جبیره نامیده می شود
- [امام خمینی] احکام وضوی جبیره- چیزی که با آن زخم و شکسته را می بندند و دوایی که روی زخم و مانند آن می گذارند جبیره نامیده می شود.
- [آیت الله سبحانی] در مورد بوته خربزه و خیار و مانند آن اگر قرارداد روشنی بگذارند و تعداد چیدن و سهم هر کدام را مشخص کنند صحیح است. هر چند مساقات نامیده نمی شود.
- [آیت الله سبحانی] اگر زمین را به دیگری واگذار کنند که در آن درخت بکارد و آنچه عمل می آید مال هر دو باشد در صورتی که تمام جهات را روشن کنند معامله صحیح است، هر چند مساقات نامیده نمی شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در مورد بوته خربزه و خیار و مانند آن اگر قرارداد روشنی بگذارند و تعداد چیدن و سهم هر کدام را مشخص کنند صحیح است، هر چند مساقات نامیده نمی شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر زمین را به دیگری واگذار کنند که در آن درخت بکارد و آنچه عمل می آید مال هردو باشد در صورتی که تمام جهات را روشن کنند معامله صحیح است، هر چند مساقات نامیده نمی شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .هرگاه فروشنده کالایی را بفروشد و شرط کند که اگر تا فلان مدت پول را برگرداند , بتواند معامله را به هم بزند و خریدار شرط یاد شده را بپذیرد و قصد آنها داد و ستد جدّی باشد نه حیله رباخواری معامله صحیح است و این خرید و فروش، بیع شرط نامیده میشود.
- [آیت الله مظاهری] حیواناتی که نیش و چنگال دارند مانند شیر، پلنگ، گرگ، روباه و گربه و همچنین حیواناتی نظیر فیل، خرس، بوزینه و خرگوش که منسوخ نامیده شدهاند و همچنین حشرات و خزندگان مانند موش، مار، سوسمار، عقرب، سوسک، مگس و کرم و همچنین پرندگانی که چنگال دارند مانند باز، عقاب و کلاغ حرام گوشت میباشند.
- [آیت الله مظاهری] رفع صفات رذیله، گرچه عملی بر طبق آن انجام ندهد، اگر قدرت بر رفع داشته باشد، واجب مؤکّد، و ترک این واجب چنانکه گفته شد از محرّمات است، و باید علاوه بر اینکه مانع سر زدن عملی از آن شود، با آن مبارزه کند تا ریشهاش را قطع کند، و این کار، گرچه مشکل است ولی از اوجب واجبات است، و ثواب این مبارزه از جهاد بالاتر است و از این رو در روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) (جهاد اکبر) نامیده شده است.