سوره مبارکه حمد، به اتفاق مسلمانان(1)، هفت آیه دارد و براساس روایات اهلبیت عصمت و طهارت (علیهمالسلام) آیه کریمه "بسم الله الرحمن الرحیم" اوّلین آیه آن است: "قیل لأمیرالمؤمنین (علیهالسلام): یا أمیرالمؤمنین اخبرنا عن "بسم الله الرحمن الرحیم" اهِیَ من فاتحة الکتاب؟ فقال: "نعم کان رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) یقراها ویعدّها آیة منها...".(2) بنابراین، قرائت "بسم الله..." در ابتدای سوره حمد تنها برای تبرک جستن به آن نیست، بلکه جزئی از سوره است و از این رو در صورت وجوب تلاوت سوره حمد، در نماز یا غیر آن، اگر بدون بسم الله تلاوت شود، امر خداوند امتثال نشده است. گویاترین شاهد بر تعداد آیات سوره حمد، آیه کریمه "ولقد اتیناک سبعاً من المثانی والقران العظیم"(3) است که به شهادت روایات معصومین (علیهمالسلام) مراد از آن فاتحة الکتاب است(4). روایات فریقین نیز بیهیچ گونه اختلافی، همین عدد را تایید میکند(5). تنها اختلافی که در آیات این سوره است درباره تقطیع و مرزبندی آیات آن است، نه اصلِ عدد هفت؛ زیرا کسانی که "بسم الله الرحمن الرحیم" را اوّلین آیه سوره حمد دانستهاند از "صراط الّذین..." تا آخر سوره را یک آیه و دیگران که بسم الله را آیهای از این سوره نمیدانند "غیر المغضوب..." را آیهای مستقل به شمار آوردهاند. 1 مفاتیح الأسرار شهرستانی، ج 1، ص 223. 2 نورالثقلین، ج1، ص9. 3 سوره حجر، آیه 87. 4 تفسیر برهان، ج1، ص41. 5 بحار، ج18، ص335؛ تفسیر عیاشی، ج1، ص19؛ تفسیر برهان، ج1، ص42 مأخذ: ( تفسیر تسنیم، ج 1، ص 268)
سوره مبارکه حمد، به اتفاق مسلمانان(1)، هفت آیه دارد و براساس روایات اهلبیت عصمت و طهارت (علیهمالسلام) آیه کریمه "بسم الله الرحمن الرحیم" اوّلین آیه آن است: "قیل لأمیرالمؤمنین (علیهالسلام): یا أمیرالمؤمنین اخبرنا عن "بسم الله الرحمن الرحیم" اهِیَ من فاتحة الکتاب؟ فقال: "نعم کان رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) یقراها ویعدّها آیة منها...".(2)
بنابراین، قرائت "بسم الله..." در ابتدای سوره حمد تنها برای تبرک جستن به آن نیست، بلکه جزئی از سوره است و از این رو در صورت وجوب تلاوت سوره حمد، در نماز یا غیر آن، اگر بدون بسم الله تلاوت شود، امر خداوند امتثال نشده است.
گویاترین شاهد بر تعداد آیات سوره حمد، آیه کریمه "ولقد اتیناک سبعاً من المثانی والقران العظیم"(3) است که به شهادت روایات معصومین (علیهمالسلام) مراد از آن فاتحة الکتاب است(4). روایات فریقین نیز بیهیچ گونه اختلافی، همین عدد را تایید میکند(5). تنها اختلافی که در آیات این سوره است درباره تقطیع و مرزبندی آیات آن است، نه اصلِ عدد هفت؛ زیرا کسانی که "بسم الله الرحمن الرحیم" را اوّلین آیه سوره حمد دانستهاند از "صراط الّذین..." تا آخر سوره را یک آیه و دیگران که بسم الله را آیهای از این سوره نمیدانند "غیر المغضوب..." را آیهای مستقل به شمار آوردهاند.
1 مفاتیح الأسرار شهرستانی، ج 1، ص 223.
2 نورالثقلین، ج1، ص9.
3 سوره حجر، آیه 87.
4 تفسیر برهان، ج1، ص41.
5 بحار، ج18، ص335؛ تفسیر عیاشی، ج1، ص19؛ تفسیر برهان، ج1، ص42
مأخذ: ( تفسیر تسنیم، ج 1، ص 268)
- [سایر] آیا بسم الله جزو آیات سوره است؟
- [آیت الله خامنه ای] کسی که از ابتدا و یا بر حسب عادت قصد خواندن سوره فاتحه و اخلاص را داشت و (بسم الله الرحمن الرحیم) را گفت ولی سهواً سوره را تعیین نکرد، آیا باید از اول، سوره معیّنی را قصد نماید و بعد (بسم الله الرحمن الرحیم) را قرائت کند؟
- [آیت الله خوئی] در نماز آیات گفت: (بسم اللََّه الرّحمن الرّحیم قل هو اللّه احد) رکوع رفت، و بقیه سوره را چهار قسمت کرد، آیا کفایت میکند؟
- [سایر] چرا در میان سوره های قرآن سوره توبه «بسم اللّه الرحمن الرحیم» ندارد؟
- [سایر] در نماز آیات اگر بسم الله الرحمن الرحیم را قسمتی از سوره حساب کنیم و بعد از گفتن آن به رکوع اول برویم، آیا صحیح است؟
- [سایر] دیدگاه مفسران درباره جزء آیات قرآن بودن بسم الله الرّحمن الرّحیم چیست؟
- [سایر] چرا سوره توبه بسم الله ندارد؟
- [سایر] چرا در اوّل سوره توبه «بسم الله» نیست و چرا در وسط سوره نمل «بسم الله» هست؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا باید برای هر سوره در نماز قبل از بسم الله نیت همان سوره را کرد و بعد بسم الله آن را به نیت آن گفت؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی بعد از حمد بدون قصد بسم الله را خواند میتواند هر سورهای را بخواند؟ یا لازم است بسم الله را به نیت سوره مشخص بگوید؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر در رکعت سوم و چهارم حمد بخواند، بنا بر احتیاط باید (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیم) را آهسته بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و نباید نیّت آن را به زبان آورند و احتیاط واجب آن است که سوره (حمد) و حتی (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیم) آن را نیز آهسته بخوانند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید قرائت آن را آهسته بخوانند و نیت آن را به زبان نیاورند و احتیاط آن است که (بسم اللَّه الرحمن الرحیم) آن را هم آهسته بگویند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان بخواهد الله اکبر را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بِسْمِ "اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ" بچسباند باید "راء" اکبر را با پیش بخواند.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان بخواهد (الله اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به (بسم الله الرحمن الرحیم) بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان بخواهد (اللهُ اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرحیم ) بچسباند باید (ر) اکبر را با پیش بخواند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید آن را آهسته بخوانند و نیت آن را به زبان نیاورند، و احتیاط واجب آن است که "بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیم" آن را هم آهسته بگویند.
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان بخواهد (اَللهُ اَکبَرُ) را به چیزی که بعد از آن میخواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرّحیم بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش [ضمه] بدهد.
- [امام خمینی] اگر انسان بخواهد "الله اکبر" را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به"بسم الله الرحمن الرحیم" بچسباند، باید ر اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر در رکعت سوّم و چهارم حمد بخواند باید بسم اللَّه آن را هم آهسته بگوید.