[کامل از کد27456] از آنجا که سوره توبه با اعلان جنگ به جنایتکاران مکه و پیمان شکنان آغاز شده واعلام جنگ با توصیف به (رحمان) و (رحیم) سازگاری ندارد لذا این سوره با (بسم اللّه) آغاز نشده است. در روایتی از علی علیه السلام نیز این مطلب نقل شده که:این سوره با بسم الله نازل نشده،زیرا بسم الله برای امان ورحمت است وبرائت نازل شده برای بر داشتن امان وشمشیر در آن مطرح است. بعضی دیگر معتقدند چون این سوره درحقیقت دنباله سوره انفال است،زیرادر سوره انفال پیرامون پیمانها سخن گفته شده،ودر این سوره پیرامون الغای پیمانهای پیمان شکنان بحث شده ،لذا بسم الله در میان این دو ذکر نشده است. روایتی از امام صادق علیه السلام نیز در این باره نقل شده است. تفسیر نمونه،ج7ص273 اما در سوره نمل علاوه بر بسم الله اول سوره ،یک بسم الله نیز از نامه حضرت سلیمان(ع) واز قول ایشان نقل شده است. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 25/100105538)
[کامل از کد27456]
از آنجا که سوره توبه با اعلان جنگ به جنایتکاران مکه و پیمان شکنان آغاز شده واعلام جنگ با توصیف به (رحمان) و (رحیم) سازگاری ندارد لذا این سوره با (بسم اللّه) آغاز نشده است.
در روایتی از علی علیه السلام نیز این مطلب نقل شده که:این سوره با بسم الله نازل نشده،زیرا بسم الله برای امان ورحمت است وبرائت نازل شده برای بر داشتن امان وشمشیر در آن مطرح است.
بعضی دیگر معتقدند چون این سوره درحقیقت دنباله سوره انفال است،زیرادر سوره انفال پیرامون پیمانها سخن گفته شده،ودر این سوره پیرامون الغای پیمانهای پیمان شکنان بحث شده ،لذا بسم الله در میان این دو ذکر نشده است. روایتی از امام صادق علیه السلام نیز در این باره نقل شده است.
تفسیر نمونه،ج7ص273
اما در سوره نمل علاوه بر بسم الله اول سوره ،یک بسم الله نیز از نامه حضرت سلیمان(ع) واز قول ایشان نقل شده است. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 25/100105538)
- [سایر] چرا در میان سوره های قرآن سوره توبه «بسم اللّه الرحمن الرحیم» ندارد؟
- [سایر] چرا سوره توبه با بسم الله آغاز نمیگردد؟
- [سایر] چرا در اوّل سوره توبه «بسم الله» نیست و چرا در وسط سوره نمل «بسم الله» هست؟
- [سایر] چرا در ابتدای سوره توبه (بسم الله الرحمن الرحیم) نیست؟ اگر امروزه آن را با بسم الله بخوانیم، اشکال دارد؟ و آیا درست است که: در نسخه ای از قرآن که در دست ابن مسعود بود در ابتدای سورۀ توبه بسم الرحمن الرحیم وجود داشته است و همچنین در حدود 157 آیه از ابتدای این سوره حذف شده و قبل از آن سورۀ توبه به بلندی سورۀ بقره بوده است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا باید برای هر سوره در نماز قبل از بسم الله نیت همان سوره را کرد و بعد بسم الله آن را به نیت آن گفت؟
- [سایر] آیا بسم الله جزو آیات سوره است؟
- [سایر] آیا بسم الله الرحمن الرحیم یکی از آیات سوره حمد است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی بعد از حمد بدون قصد بسم الله را خواند میتواند هر سورهای را بخواند؟ یا لازم است بسم الله را به نیت سوره مشخص بگوید؟
- [سایر] وجه تسمیه و شأن نزول سوره حجر چیست؟
- [سایر] چرا سوره نمل دو بسم الله دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید قرائت آن را آهسته بخوانند و نیت آن را به زبان نیاورند و احتیاط آن است که (بسم اللَّه الرحمن الرحیم) آن را هم آهسته بگویند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان بخواهد الله اکبر را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بِسْمِ "اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ" بچسباند باید "راء" اکبر را با پیش بخواند.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان بخواهد (الله اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به (بسم الله الرحمن الرحیم) بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان بخواهد (اللهُ اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرحیم ) بچسباند باید (ر) اکبر را با پیش بخواند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید آن را آهسته بخوانند و نیت آن را به زبان نیاورند، و احتیاط واجب آن است که "بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیم" آن را هم آهسته بگویند.
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان بخواهد (اَللهُ اَکبَرُ) را به چیزی که بعد از آن میخواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرّحیم بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش [ضمه] بدهد.
- [امام خمینی] اگر انسان بخواهد "الله اکبر" را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به"بسم الله الرحمن الرحیم" بچسباند، باید ر اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر در رکعت سوّم و چهارم حمد بخواند باید بسم اللَّه آن را هم آهسته بگوید.
- [امام خمینی] - ترجمه سوره قل هو الله احد بسم الله الرحمن الرحیم: (قل هو الله احد)، یعنی بگو ای محمد (ص) که خداوند، خدایی است یگانه. (الله الصمد)، یعنی خدایی که از تمام موجودات بی نیاز است. (لم یلد و لم یولد)، فرزند ندارد و فرزند کسی نیست. (و لم یکن له کفوا احد)، یعنی هیچ کس از مخلوقات مثل او نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] بر مرد واجب است حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند بخواند و بر مرد و زن واجب است حمد و سوره نماز ظهر و عصر را آهسته بخوانند. البته مستحب است مردها حمد و سوره نماز ظهر روز جمعه و (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیم) را در همه نمازهای ظهر و عصر بلند بخوانند.