در این که آیا بسم الله الرّحمن الرّحیم جزو سوره قرآن محسوب می شود یا نه، بین مسلمانان اختلاف نظر وجود دارد. بنابر مذهب و نظر امامیّه،[1] شافعیّه،[2] قاریان مکّه، کوفه و فقهایشان،[3] بسم الله در سوره حمد و در سایر سوره ها جزو سوره است، ولی بنابر نظر قاریان مدینه، بصره، شام و فقهایشان، همچنین ابوحنیفه و تابعینش،[4] بسم الله در هیچ سوره ای از قرآن چه در سوره حمد و چه در سایر سوره ها جزو قرآن نیست. پی نوشت: [1] بابایی، احمدعلی، برگزیده تفسیر نمونه، ج 1، ص 27-28، چاپ سیزدهم، دارالکتب الاسلامیة، تهران، 1382ش؛ بلاغی نجفی، محمد جواد، الاء الرحمن فی تفسیرالقرآن، ج 1، ص 50-51، بنیاد بعثت، قم، چاپ اول، 1420ق. [2] آلاء الرّحمن فی تفسیر القرآن، ج 1، ص 50. [3] زمخشری، محمود، الکشاف عن حقائق غوامض التّنزیل، ج 1، ص 1، دارالکتاب العربی، بیروت، 1407ق. [4] الکشاف، ج 1 ص 1؛ مترجمان، ترجمه تفسیر جوامع الجامع، تحقیق، با مقدمه واعظ زاده خراسانی، ج 1، ص 3، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، مشهد، چاپ دوّم، 1377ش. منبع:islamquest.net
در این که آیا بسم الله الرّحمن الرّحیم جزو سوره قرآن محسوب می شود یا نه، بین مسلمانان اختلاف نظر وجود دارد. بنابر مذهب و نظر امامیّه،[1] شافعیّه،[2] قاریان مکّه، کوفه و فقهایشان،[3] بسم الله در سوره حمد و در سایر سوره ها جزو سوره است، ولی بنابر نظر قاریان مدینه، بصره، شام و فقهایشان، همچنین ابوحنیفه و تابعینش،[4] بسم الله در هیچ سوره ای از قرآن چه در سوره حمد و چه در سایر سوره ها جزو قرآن نیست.
پی نوشت:
[1] بابایی، احمدعلی، برگزیده تفسیر نمونه، ج 1، ص 27-28، چاپ سیزدهم، دارالکتب الاسلامیة، تهران، 1382ش؛ بلاغی نجفی، محمد جواد، الاء الرحمن فی تفسیرالقرآن، ج 1، ص 50-51، بنیاد بعثت، قم، چاپ اول، 1420ق.
[2] آلاء الرّحمن فی تفسیر القرآن، ج 1، ص 50.
[3] زمخشری، محمود، الکشاف عن حقائق غوامض التّنزیل، ج 1، ص 1، دارالکتاب العربی، بیروت، 1407ق.
[4] الکشاف، ج 1 ص 1؛ مترجمان، ترجمه تفسیر جوامع الجامع، تحقیق، با مقدمه واعظ زاده خراسانی، ج 1، ص 3، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، مشهد، چاپ دوّم، 1377ش.
منبع:islamquest.net
- [سایر] نظرات مختلف درباره این که آیا بسم الله الرّحمن الرّحیم جزء آیات قرآن محسوب می شود را بیان کنید.
- [سایر] باء بسم الله را تفسیر نمایید؟
- [سایر] تفسیر (بسم الله الرّحمن الرّحیم) را با توجه به سخنان گهربار معصومان(ع) بیان کنید.
- [سایر] تفسیر «بسم الله الرّحمن الرّحیم» را با توجه به سخنان گهربار معصومان(ع) بیان کنید.
- [سایر] آیا بسم الله جزو آیات سوره است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا به نظر حضرت عالی بسم الله هر سوره جزء آن سوره است؟ و اگر فردی در نماز بعد از حمد به نیّت خواندن یک سوره بسم الله بگوید و بعد نیّتش عوض شود و بخواهد سوره دیگری بخواند باید دوباره بسم الله بگوید؟
- [سایر] آیا بسم الله الرحمن الرحیم یکی از آیات سوره حمد است؟
- [سایر] بسم الله در قرآن چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] چرا در میان سوره های قرآن سوره توبه «بسم اللّه الرحمن الرحیم» ندارد؟
- [سایر] درباره وجه تسمیه قرآن مجید توضیحاتی ارائه بفرمایید؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان بخواهد الله اکبر را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بِسْمِ "اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ" بچسباند باید "راء" اکبر را با پیش بخواند.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان بخواهد (الله اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به (بسم الله الرحمن الرحیم) بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان بخواهد (اللهُ اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرحیم ) بچسباند باید (ر) اکبر را با پیش بخواند .
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان بخواهد (اَللهُ اَکبَرُ) را به چیزی که بعد از آن میخواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرّحیم بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش [ضمه] بدهد.
- [امام خمینی] اگر انسان بخواهد "الله اکبر" را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به"بسم الله الرحمن الرحیم" بچسباند، باید ر اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر در رکعت سوّم و چهارم حمد بخواند باید بسم اللَّه آن را هم آهسته بگوید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان بخواهد (الله اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرّحیم بچسباند بهتر است حرف (ر) اکبر را ضمه بدهد. هر چند احتیاط مستحب است که در نماز واجب متصل نکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نمازگزار میتواند (اللَّه اکبر) را به چیزی که بعد از آن میخواند؛ مثلاً به (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ) بچسباند و در این صورت بنا بر احتیاط مستحب (ر) اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] احتیاط مستحب ان است که الله اکبر را به چیزی که بعد ان می خواند مثلا به بسم الله الرحمن الرحیم نچسباند و اگر خواست وصل کند باید راء اکبر را پیش یعنی ضمه بدهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انسان بخواهد اللّه اکبر را به چیزی که بعد از آن می خواند؛ مثلا به بسم اللّه الرحمن الرحیم بچسباند؛ بهتر است (راء) اکبر را پیش بدهد؛ ولی احتیاط مستحب آن است که در نماز واجب نچسباند.