چرا به سورة الرحمن قلب قرآن گفته می شود؟
قلب قرآن به سورة یس اطلاق می شود، زیرا پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله می فرماید: برای هر چیزی قلبی است و قلب قرآن سورة یس است.[1]به سورة (الرحمن) عروس قرآن گفته می شود و این نیز به خاطر روایتی از پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله است که فرمود: برای هر چیزی عروسی است و عروس قرآن سورة (الرحمن) است.[2] در توضیح علت اطلاق قلب قرآن بودن بر سورة یس،‌باید گفت که قلب برای هر موجود زنده نقش اساسی و بنیادی را ایفا می کند به گونه ای که بدون داشتن قلب، آن موجود زنده نمی تواند به حیات خود ادامه دهد، طبق روایت یاد شده، اگر قرآن کریم را به یک موجود تشبیه کنیم، سورة مبارک یس قلب آن خواهد بود، این امر نشان می دهد که در این سوره به مهمترین و اساسی ترین مسایل اسلام که شامل اصول اعتقادات اسلام مثل توحید، نبوت، معاد و خالقیت می شود اشاره شده است به همین خاطر این سوره قلب قرآن نام گرفته است. سورة یس نخست سخن از رسالت پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و قرآن مجید و هدف از نزول آن و پیروان آن به میان می آورد سپس در بخش دیگری رسالت سه نفر از پیامبران الهی و چگونگی دعوت آنها به توحید و مبارزه آنان با شرک را مطرح می کند، در بخش دیگری که از آیة 33 به بعد شروع می شود به نکات جالب توحیدی و نشانه های عظمت خداوند می پردازد. در قسمت دیگر این سوره موضوعات مربوط به معاد و دلائل گوناگون حشر و نشر، سؤال و جواب در قیامت، پایان جهان و بهشت و جهنم سخن می گوید؛ که به نکات تکان دهنده در این باره اشاره می کند. در پایان سوره، صحنه های مختلفی از آفرینش، زندگی، مرگ، انذار و بشارت را مطرح می کند و به انسان ها هشدارهای جدی می دهد.[3] معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. محمد حسین طباطبایی، المیزان فی تفسیر القرآن، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ سوم، 1379، ق ، ج 17، ص 63، ج 19، ص 105. 2. ناصر مکارم شیرازی و همکاران، نمونه، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ چهارم، 1367، ش، ج 18، ص 307، ج 23، ص 89 و... . -------------------------------------------------------------------------------- [1] . طبرسی، مجمع البیان ، بیروت، دار احیاء التراث العربی، 1379 ه ، ج 5، ص 195. [2] . همان، ج 4، ص 413. [3] . مکارم شیرازی ناصر و دیگران، تفسیر نمونه، تهران، دارالکتب الاسلامیه ، چاپ دهم، 1371، ج 18، ص 307.
عنوان سوال:

چرا به سورة الرحمن قلب قرآن گفته می شود؟


پاسخ:

قلب قرآن به سورة یس اطلاق می شود، زیرا پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله می فرماید: برای هر چیزی قلبی است و قلب قرآن سورة یس است.[1]به سورة (الرحمن) عروس قرآن گفته می شود و این نیز به خاطر روایتی از پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله است که فرمود: برای هر چیزی عروسی است و عروس قرآن سورة (الرحمن) است.[2] در توضیح علت اطلاق قلب قرآن بودن بر سورة یس،‌باید گفت که قلب برای هر موجود زنده نقش اساسی و بنیادی را ایفا می کند به گونه ای که بدون داشتن قلب، آن موجود زنده نمی تواند به حیات خود ادامه دهد، طبق روایت یاد شده، اگر قرآن کریم را به یک موجود تشبیه کنیم، سورة مبارک یس قلب آن خواهد بود، این امر نشان می دهد که در این سوره به مهمترین و اساسی ترین مسایل اسلام که شامل اصول اعتقادات اسلام مثل توحید، نبوت، معاد و خالقیت می شود اشاره شده است به همین خاطر این سوره قلب قرآن نام گرفته است.
سورة یس نخست سخن از رسالت پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و قرآن مجید و هدف از نزول آن و پیروان آن به میان می آورد سپس در بخش دیگری رسالت سه نفر از پیامبران الهی و چگونگی دعوت آنها به توحید و مبارزه آنان با شرک را مطرح می کند، در بخش دیگری که از آیة 33 به بعد شروع می شود به نکات جالب توحیدی و نشانه های عظمت خداوند می پردازد. در قسمت دیگر این سوره موضوعات مربوط به معاد و دلائل گوناگون حشر و نشر، سؤال و جواب در قیامت، پایان جهان و بهشت و جهنم سخن می گوید؛ که به نکات تکان دهنده در این باره اشاره می کند. در پایان سوره، صحنه های مختلفی از آفرینش، زندگی، مرگ، انذار و بشارت را مطرح می کند و به انسان ها هشدارهای جدی می دهد.[3]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. محمد حسین طباطبایی، المیزان فی تفسیر القرآن، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ سوم، 1379، ق ، ج 17، ص 63، ج 19، ص 105.
2. ناصر مکارم شیرازی و همکاران، نمونه، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ چهارم، 1367، ش، ج 18، ص 307، ج 23، ص 89 و... .
--------------------------------------------------------------------------------
[1] . طبرسی، مجمع البیان ، بیروت، دار احیاء التراث العربی، 1379 ه ، ج 5، ص 195.
[2] . همان، ج 4، ص 413.
[3] . مکارم شیرازی ناصر و دیگران، تفسیر نمونه، تهران، دارالکتب الاسلامیه ، چاپ دهم، 1371، ج 18، ص 307.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین