آقای سید محمد هاشم دستغیب در پیشگفتارخود بر کتاب قلب قرآن می نویسد : در روایت شریفی که همه مفسرین از کتاب های معتبر اخبار نقل نموده اند وارد شده که برای هر چیزی قلبی است و قلب قرآن سوره یس است .وقتی مجموعه اجزاء بدن را به عنوان یک واحد مورد نظر قرار دهیم مرکزآن قلب است که از آن مرکز ، مملکت بدن اداره می گردد با تپیدن آن ، بدن زنده و به حیات خودش ادامه می دهد و با از کار افتادن آن بدن هم مرده است . تشبیهای که در این روایت مشهور شده و سوره یس به عنوان قلب قرآن نامیده شده است اهمیت این سوره مبارک را می رساند هرچند همه قرآن معجزه و وحی الهی است اما خصوص سوره یس از مزیت های بیشتری برخوردار است که با مراجعه به روایات وارده در فضیلت این سوره و خواندن و التزام به آن به خوبی واضح می گردد . دو نکته برای این تشبیه به نظر می رسد که به طور احتمال ذکر می شود . قلب عالم وجود محمد (صلی الله علیه وآله )است برای مسلمانان بدیهی است که افضل مخلوقات بشر است که خداوند به او عقل عنایت فرموده و ... و مطابق آن قرآن مجید آفرینش دستگاه خلقت نیز مقدمه برای این منظور است ؟ آن دین مقدسی که اساس آن بر معارف استوار است ومیزان قرب را در معرفت حق می داند اسلام است که آورنده اش خود نخستین عارف به خدا و اولین بنده درمدارج معرفت و بندگی است و قرآن که بر قلب مقدسش فرود آمده بر این حقیقت گواه است .با این مقدمه می توان به خوبی باور کرد قلب عالم وجود محمد است که ( لولاک لما خلقت الافلاک پس همه موجودات به طفیل محمد موجود گردیدند و منظور از یس سید انبیاء محمد است . بنابراین سوره ای هم که ویژه محمد باشد نسبت به همه قرآن قلب قرآن می گردد و همان طوری که خود محمد قلب عالم وجود است از همان نخستین آیه ، سید انبیاء محمد را مخاطب قرار داده و به قرآن حکیم سوگند می خورد که او از فرستاد گان به حق خداست پس از آیاتی چند صریح می فرماید: همه اشیاء را در پیشوای آشکار کننده جادادیم و ضبط نمودیم از سعه روح محمدی خبر می دهد که همه عوالم وجود در او پیچیده و جاداده شده است مرکز و قلب عالم ، محمد است . دومین نکته که به نظر می رسد سوره یس مطالب اصلی قرآن مجید را به طور سربسته در هر جلد با اساس قرآن برمعرفی مبدأ و معاد است و لازمه خداشناسی معرفت پیغمبران خداست ... با یک نظر اجمالی به این حقیقت می رسیم که مطالب اصلی قرآن که مربوط به مبدأ و معاد و دعوت به آن است در این سوره افتاده و بقیه امور فرع است لذا قلب قرآن ، آیات خداشناسی است که مبدأ و معاد خداست و سوره یس آن را دارا می باشد (1) برای مطالعه بیشتر روجوع شود به نگرشی توبه سوره یس – ابوالفضل بهرام پور – ص 7 و شنیدنی های سوره یس - سید مصطفی علوی - ص 28 منبع (1) رجوع شود به قلب قرآن – شهید دستغیب ص 3 تا 16. به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 87/400008)
آقای سید محمد هاشم دستغیب در پیشگفتارخود بر کتاب قلب قرآن می نویسد : در روایت شریفی که همه مفسرین از کتاب های معتبر اخبار نقل نموده اند وارد شده که برای هر چیزی قلبی است و قلب قرآن سوره یس است .وقتی مجموعه اجزاء بدن را به عنوان یک واحد مورد نظر قرار دهیم مرکزآن قلب است که از آن مرکز ، مملکت بدن اداره می گردد با تپیدن آن ، بدن زنده و به حیات خودش ادامه می دهد و با از کار افتادن آن بدن هم مرده است .
تشبیهای که در این روایت مشهور شده و سوره یس به عنوان قلب قرآن نامیده شده است اهمیت این سوره مبارک را می رساند هرچند همه قرآن معجزه و وحی الهی است اما خصوص سوره یس از مزیت های بیشتری برخوردار است که با مراجعه به روایات وارده در فضیلت این سوره و خواندن و التزام به آن به خوبی واضح می گردد .
دو نکته برای این تشبیه به نظر می رسد که به طور احتمال ذکر می شود .
قلب عالم وجود محمد (صلی الله علیه وآله )است برای مسلمانان بدیهی است که افضل مخلوقات بشر است که خداوند به او عقل عنایت فرموده و ... و مطابق آن قرآن مجید آفرینش دستگاه خلقت نیز مقدمه برای این منظور است ؟
آن دین مقدسی که اساس آن بر معارف استوار است ومیزان قرب را در معرفت حق می داند اسلام است که آورنده اش خود نخستین عارف به خدا و اولین بنده درمدارج معرفت و بندگی است و قرآن که بر قلب مقدسش فرود آمده بر این حقیقت گواه است .با این مقدمه می توان به خوبی باور کرد قلب عالم وجود محمد است که ( لولاک لما خلقت الافلاک پس همه موجودات به طفیل محمد موجود گردیدند و منظور از یس سید انبیاء محمد است .
بنابراین سوره ای هم که ویژه محمد باشد نسبت به همه قرآن قلب قرآن می گردد و همان طوری که خود محمد قلب عالم وجود است از همان نخستین آیه ، سید انبیاء محمد را مخاطب قرار داده و به قرآن حکیم سوگند می خورد که او از فرستاد گان به حق خداست پس از آیاتی چند صریح می فرماید: همه اشیاء را در پیشوای آشکار کننده جادادیم و ضبط نمودیم از سعه روح محمدی خبر می دهد که همه عوالم وجود در او پیچیده و جاداده شده است مرکز و قلب عالم ، محمد است .
دومین نکته که به نظر می رسد سوره یس مطالب اصلی قرآن مجید را به طور سربسته در هر جلد با اساس قرآن برمعرفی مبدأ و معاد است و لازمه خداشناسی معرفت پیغمبران خداست ... با یک نظر اجمالی به این حقیقت می رسیم که مطالب اصلی قرآن که مربوط به مبدأ و معاد و دعوت به آن است در این سوره افتاده و بقیه امور فرع است لذا قلب قرآن ، آیات خداشناسی است که مبدأ و معاد خداست و سوره یس آن را دارا می باشد (1)
برای مطالعه بیشتر روجوع شود به نگرشی توبه سوره یس – ابوالفضل بهرام پور – ص 7 و شنیدنی های سوره یس - سید مصطفی علوی - ص 28
منبع (1) رجوع شود به قلب قرآن – شهید دستغیب ص 3 تا 16.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 87/400008)
- [سایر] چرا سوره های یس و الرحمن به قلب و عروس قرآن معروف اند؟
- [سایر] اینکه میگویند (سوره یس قلب قرآن است، و در خود این سوره آیهای وجود دارد، که قلب سوره یس است. و در آن عدد مشخصی معیّن شده است که اگر آن آیه را به آن تعداد بگوییم چیزهایی مشاهده میکنیم)، آیا چنین چیزی در حدیثی آمده است؟ اگر آمده؛ آن آیه کدام آیه است و تعداد آن چقدر است؟
- [سایر] آیه 9 سوره یاسین را تفسیر کنید؟
- [سایر] آیه 12 سوره یس را تفسیر کنید؟
- [سایر] چرا سورههای «یس» و «الرحمن» به قلب و عروس قرآن معروفاند؟
- [سایر] آیات 1 و 2 سوره یاسین را تفسیر کنید؟
- [سایر] قلب قرآن چه سوره ای است؟
- [سایر] خواص سوره یس چیست؟
- [سایر] چرا به سورة الرحمن قلب قرآن گفته می شود؟
- [سایر] به چه علت سوره یس، عروس قرآن است؟ چگونه محتوای این سوره به جز ایمان به وحی قابل پذیرش می باشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه (یس) و (صافات) و (احزاب) و (آیة الکرسی) و هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس والصافات واحزاب وآیْ الکرسی وآیه پنجاه وچهارم از سوره اعراف وسه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر ، در بالین او سوره مبارکه یس ، و صافّات ، و احزاب ، و آیة الکرسی ، و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف ، و سه آیه آخر سوره بقره ، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند .
- [امام خمینی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه "یس" و"الصافات" و " احزاب" و "آیة الکرسی" و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است برای راحت شدن محتضر؛ بر بالین او سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.