(مسبحات) از ماده ی (سبح) است و (سبح) در لغت به معنای حمد، ستایش، تقدیس، پاک و منزه دانستن است. [1] این سوره ها با الفاظ (سبحانَ) در آغاز سوره ی اسراء، (سَبَّحَ) در آغاز سوره های الحدید و حشر و الصّف، یُسَبِّحُ در آغاز سوره های الجمعه و التغابن و (سَبِّحْ) در آغاز سوره ی الأَعلی شروع شده اند و عده ای از مفسران علوم قرآنی در تقسیم بندی نام ها و عناوین سوره های قرآن بر این مبنا که سوره با چه الفاظی آغاز گشته تکیه کرده اند. برای مثال; به سوره هائی نظیر شعراء، نمل و قصص که با (طس) آغاز شده اند طواسین نام نهاده اند و سوره هائی که با حمد خدا آغاز شده اند (حامدات) نام نهاده اند. نظیر (فاتحه، انعام، کهف، سباء و فاطر) و نام گذاری (مسبحات) بر سوره های اسراء، الحدید، حشر، الصف و... بدین خاطر است که این سوره ها با کلمه ای که از ماده ی (سبح) می باشد آغاز شده اند.[2] البته ذکر این نکته نیز لازم است که: تمام این نامگذاری ها از طرف مفسرین نمی باشد بلکه بعضی همچون (مسبحات) توسط خود پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله و سلم صورت گرفته است.[3] معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج23. 2. طباطبایی، علامه محمد حسین، ترجمه تفسیر المیزان، مترجم، سید محمد باقر همدانی، ج6. 3. قرشی، سید علی اکبر، تفسیر احسن الحدیث، ج11. -------------------------------------------------------------------------------- [1]. سیاح، احمد، فرهنگ بزرگ جامع نوین (فرهنگ سیاح)، تهران، انتشارات اسلام،1371، ماده سبح. [2]. حجتی، سید محمد باقر، پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1378 ه ش، ص 105. [3]. رازی، ابوالفتوح، تفسیر روض الجنان و روح الجنان، ج19، ص 1.
(مسبحات) از ماده ی (سبح) است و (سبح) در لغت به معنای حمد، ستایش، تقدیس، پاک و منزه دانستن است. [1] این سوره ها با الفاظ (سبحانَ) در آغاز سوره ی اسراء، (سَبَّحَ) در آغاز سوره های الحدید و حشر و الصّف، یُسَبِّحُ در آغاز سوره های الجمعه و التغابن و (سَبِّحْ) در آغاز سوره ی الأَعلی شروع شده اند و عده ای از مفسران علوم قرآنی در تقسیم بندی نام ها و عناوین سوره های قرآن بر این مبنا که سوره با چه الفاظی آغاز گشته تکیه کرده اند. برای مثال; به سوره هائی نظیر شعراء، نمل و قصص که با (طس) آغاز شده اند طواسین نام نهاده اند و سوره هائی که با حمد خدا آغاز شده اند (حامدات) نام نهاده اند. نظیر (فاتحه، انعام، کهف، سباء و فاطر) و نام گذاری (مسبحات) بر سوره های اسراء، الحدید، حشر، الصف و... بدین خاطر است که این سوره ها با کلمه ای که از ماده ی (سبح) می باشد آغاز شده اند.[2] البته ذکر این نکته نیز لازم است که: تمام این نامگذاری ها از طرف مفسرین نمی باشد بلکه بعضی همچون (مسبحات) توسط خود پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله و سلم صورت گرفته است.[3]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج23.
2. طباطبایی، علامه محمد حسین، ترجمه تفسیر المیزان، مترجم، سید محمد باقر همدانی، ج6.
3. قرشی، سید علی اکبر، تفسیر احسن الحدیث، ج11.
--------------------------------------------------------------------------------
[1]. سیاح، احمد، فرهنگ بزرگ جامع نوین (فرهنگ سیاح)، تهران، انتشارات اسلام،1371، ماده سبح.
[2]. حجتی، سید محمد باقر، پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1378 ه ش، ص 105.
[3]. رازی، ابوالفتوح، تفسیر روض الجنان و روح الجنان، ج19، ص 1.
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره تغابن ارایه نمایید.
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره حدید ارایه نمایید.
- [سایر] آیه سوره حدید در باره امام زمان، با ترجمه آن را بیان نمایید؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره اعلی ارایه نمایید.
- [سایر] آیه سوره حدید درباره امام زمان، با ترجمه آن را بیان نمایید؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره اسراء ارایه نمایید.
- [سایر] سلام، تفسیر آیات 36- 40 سوره اسراء چیست؟
- [سایر] چرا آخر آیههای سوره اسراء با تنوین نصبی تمام میشوند؟
- [سایر] در سوره اعلی آیه «وَ الَّذِی قَدَّرَ فَهَدی»، بیان کننده چه نوع هدایتی است؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره صف ارایه نمایید.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره (شمس) (سوره 91) و در رکعت دوم سوره (غاشیه) (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اوّل سوره (أعلی) (سوره 87) و در رکعت دوم سوره (شمس) را بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوّم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره اعلی (سوره 87) و در رکعت دوّم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله بهجت] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره88) و یا به عکس، را بخوانند، یا در رکعت اول سوره اعلی (سوره87) و در رکعت دوم سوره شمس یا به عکس، را بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است امام در وسط صف بایستد واهل علم وکمال وتقوی در صف اوّل بایستند.
- [آیت الله مظاهری] اگر نماز همه کسانی که در صف جلو هستند تمام شود نماز صف بعد فرادی میشود و صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوی در صف اوّل بایستند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوی در صف اول بایستند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوی در صف اول بایستد .
- [آیت الله بروجردی] مستحب است امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوی در صف اوّل بایستند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوی در صف اول بایستند.