در آیه 17 سوره حدید خداوند چنین می فرماید: "اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ یُحْیِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها"؛ بدانید خداوند زمین را بعد از مرگ آن زنده می‌کند. در روایات اهل بیت (ع)، این آیه به حوادث زمان ظهور امام زمان (ع) تفسیر شده است. برخی از آنها عبارت اند از: 1. محمّد حلبی ‌می گوید: از امام صادق (ع) در باره این آیه از کلام خدای بزرگ پرسیدم؟ فرمود: (عدل و داد است، پس از جور و ستم).[1] 2. امام کاظم (ع) در تفسیر این آیه فرمود: مراد زنده کردن زمین با قطرات باران نیست، بلکه خداوند مردانی را بر می انگیزد، پس عدالت را زنده می نمایند، بنابراین زنده شدن زمین با عدل و بر پایی آن، تحقق می پذیرد که از قطرات بارانی که چهل روز پیاپی ببارد مفید تر است.[2] 3. امام حسین (ع) فرمود: از ما دوازده نفر، مهدی (هدایت کننده) است که اول آنها علی بن ابی طالب (ع) و آخر آنان نهمین نفر از فرزندان من خواهد بود که به حق قیام خواهد کرد، خداوند زمین را به وسیله او زنده خواهد نمود، پس از این که مرده شده باشد.[3] پی نوشت: [1] کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 8، ص 267، ح 390، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1365 ش. [2] همان، ج 7، ص 174، ح 2. [3] طبرسی، فضل بن حسن، إعلام الوری، ص 406، دار الکتب الإسلامیة، تهران.
در آیه 17 سوره حدید خداوند چنین می فرماید: "اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ یُحْیِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها"؛ بدانید خداوند زمین را بعد از مرگ آن زنده میکند.
در روایات اهل بیت (ع)، این آیه به حوادث زمان ظهور امام زمان (ع) تفسیر شده است. برخی از آنها عبارت اند از:
1. محمّد حلبی می گوید: از امام صادق (ع) در باره این آیه از کلام خدای بزرگ پرسیدم؟ فرمود: (عدل و داد است، پس از جور و ستم).[1]
2. امام کاظم (ع) در تفسیر این آیه فرمود: مراد زنده کردن زمین با قطرات باران نیست، بلکه خداوند مردانی را بر می انگیزد، پس عدالت را زنده می نمایند، بنابراین زنده شدن زمین با عدل و بر پایی آن، تحقق می پذیرد که از قطرات بارانی که چهل روز پیاپی ببارد مفید تر است.[2]
3. امام حسین (ع) فرمود: از ما دوازده نفر، مهدی (هدایت کننده) است که اول آنها علی بن ابی طالب (ع) و آخر آنان نهمین نفر از فرزندان من خواهد بود که به حق قیام خواهد کرد، خداوند زمین را به وسیله او زنده خواهد نمود، پس از این که مرده شده باشد.[3]
پی نوشت:
[1] کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 8، ص 267، ح 390، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1365 ش.
[2] همان، ج 7، ص 174، ح 2.
[3] طبرسی، فضل بن حسن، إعلام الوری، ص 406، دار الکتب الإسلامیة، تهران.
- [سایر] آیه سوره حدید درباره امام زمان، با ترجمه آن را بیان نمایید؟
- [سایر] آیه ارتداد (سوره مائده، آیه 54) چگونه بر ظهور امام زمان علیه السلام دلالت دارد؟
- [سایر] آیه هدایت (سوره اعراف، آیه 118) چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] آیه نذیر (سوره فاطر، آیه 24)، چگونه دلالت بر وجود امام زمان (عج) دارد؟
- [سایر] آیه اولی الامر (سوره نساء، آیه 59) چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] آیه صادقین (سوره توبه، آیه 119) چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] آیه 105 سوره انبیاء، چگونه بر ظهور امام زمان علیه السلام دلالت دارد؟
- [سایر] آیه 33 سوره توبه، چگونه بر ظهور امام زمان علیه السلام دلالت دارد؟
- [سایر] آیه انذار (سوره رعد، آیه7)، چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] از آیه 71 سوره اسراء، چگونه برای اثبات وجود امام زمان (عج) استفاده میشود؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (الله اکْبر) مانند سایر ذکرهای نماز و حمد و سوره باید به عربی صحیح گفته شود و عربی غلط یا ترجمه آن کافی نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [امام خمینی] - ترجمه سوره قل هو الله احد بسم الله الرحمن الرحیم: (قل هو الله احد)، یعنی بگو ای محمد (ص) که خداوند، خدایی است یگانه. (الله الصمد)، یعنی خدایی که از تمام موجودات بی نیاز است. (لم یلد و لم یولد)، فرزند ندارد و فرزند کسی نیست. (و لم یکن له کفوا احد)، یعنی هیچ کس از مخلوقات مثل او نیست.
- [امام خمینی] -ترجمه تسبیحات اربعه (سبحان اللّه و الحمدللّه و لا اله الاّ اللّه و اللّه اکبر)، یعنی پاک و منزه است خداوند تعالی و ثنا مخصوص اوست و نیست خدایی سزاوار پرستش مگر خدای بیهمتا، و بزرگتر است از این که او را وصف کنند.