یکی از برجستگی‌های قرآن، ادبی بودن عبارات آن است. قرآن در درجه والایی از فصاحت و بلاغت قرار دارد که کسی توانایی مقابله و آوردن همتایی برای آن ندارد. یکی از نکته‌های ادبی قرآن، وجود سَجع[1] در بسیاری از آیات و سوره‌های آن است. یکی از این سوره‌ها، سوره اسراء است که همه آیات آن(‌جز آیه اول)، با تنوین نصب، و در صورت وقف بر آن، با الف به پایان می‌رسد و البته تمامشان نیز بر اساس قواعد ادبی می‌باشد. گرچه قرآن مانند شعر نیست، اما وجود سجع در پایان این آیات، زیبایی خاصی به آن بخشیده و خواندن و شنیدنش را دلپذیر کرده است. به کار بردن سجع به قدری مهم است که برخی از محققان استفاده از حروف و دیگر ادوات زائده را برای زیبایی کلام و ایجاد سجع و قافیه در کلام فصیح و حتی قرآن جایز دانسته‌اند.[2] [1] . به استفاده از کلمات هم‌وزن و هم‌قافیه در نثر، سجع گفته می‌شود. [2] . ر.ک: (کلمات زائده در قرآن کریم-27484)
یکی از برجستگیهای قرآن، ادبی بودن عبارات آن است. قرآن در درجه والایی از فصاحت و بلاغت قرار دارد که کسی توانایی مقابله و آوردن همتایی برای آن ندارد.
یکی از نکتههای ادبی قرآن، وجود سَجع[1] در بسیاری از آیات و سورههای آن است. یکی از این سورهها، سوره اسراء است که همه آیات آن(جز آیه اول)، با تنوین نصب، و در صورت وقف بر آن، با الف به پایان میرسد و البته تمامشان نیز بر اساس قواعد ادبی میباشد. گرچه قرآن مانند شعر نیست، اما وجود سجع در پایان این آیات، زیبایی خاصی به آن بخشیده و خواندن و شنیدنش را دلپذیر کرده است. به کار بردن سجع به قدری مهم است که برخی از محققان استفاده از حروف و دیگر ادوات زائده را برای زیبایی کلام و ایجاد سجع و قافیه در کلام فصیح و حتی قرآن جایز دانستهاند.[2] [1] . به استفاده از کلمات هموزن و همقافیه در نثر، سجع گفته میشود. [2] . ر.ک: (کلمات زائده در قرآن کریم-27484)
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره اسراء ارایه نمایید.
- [سایر] در آیه 32 سوره یوسف؛ نون تأکید در کلمه (لیکوناً) با تنوین نوشته شده است؛ لطفاً علّت آنرا توضیح فرمایید.
- [آیت الله سبحانی] آیا ادغام تنوین یا نون ساکن در حروف (یرملون) در قرائت حمد و سوره و ذکر صلوات واجب است؟
- [سایر] سلام، تفسیر آیات 36- 40 سوره اسراء چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 104 سوره اسراء چیست؟ آیا مقصود از این آیه سرزمین فلسطین است، یا مصر؟
- [سایر] داستان معراج پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) در کدام سوره میباشد؟
- [سایر] چرا سوره هائی نظیر اسراء، حدید، صف، اعلی، و تغابن را مسبحات می گویند؟
- [سایر] منظور از عبارت (کَثیرٍ) در آیه 70 سوره مبارکه اسراء چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 104 سوره اسراء چیست؟ آیا مقصود از این آیه سرزمین فلسطین است، یا مصر؟
- [سایر] سوره اسراء به چه معناست؟ لطفاً دربارة نزول آن مقداری توضیح دهید.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس والصافات واحزاب وآیْ الکرسی وآیه پنجاه وچهارم از سوره اعراف وسه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله اردبیلی] دو سوره (فیل) و (قریش) و نیز دو سوره (الضّحی) و (انشراح) با هم در نماز یک سوره محسوب میشوند و باید با همان ترتیبی که در قرآن آمده و با گفتن (بِسم اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ) برای هر کدام خوانده شوند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مرد باید در نماز صبح و مغرب و عشا مواظب باشد که تمام کلمات حمد و سوره حتی حرف آخر آنها را بلند بخواند.
- [آیت الله سیستانی] مرد بنابر احتیاط باید در نماز صبح و مغرب و عشا مواظب باشد که تمام کلمات حمد و سوره حتی حرف آخر آنها را بلند بخواند .
- [امام خمینی] مرد باید در نماز صبح و مغرب و عشا مواظب باشد که تمام کلمات حمد و سوره حتی حرف آخر آنها را بلند بخواند.
- [آیت الله بروجردی] مرد باید در نماز صبح و مغرب و عشا مواظب باشد که تمام کلمات حمد و سوره حتی حرف آخر آنها را بلند بخواند.