(وَ الَّذِی قَدَّرَ فَهَدی)؛[1] و آن کس که اندازه‌گیری کرد و هدایت نمود. در این آیه خداوند در بیان (هدایت تکوینی) است. منظور از (هدایت) در این آیه همان هدایت تکوینی است که به صورت انگیزه‌ها و قوانین بر هر موجود حاکم است، اعم از انگیزه‌های درونی و برونی. به عنوان نمونه از یک سو پستان مادر و شیر آنرا برای تغذیه طفل آفریده و به مادر عاطفه شدید مادری داده، و از سوی دیگر در طفل انگیزه‌ای آفریده که او را به سوی پستان مادر می‌کشاند، و این آمادگی و جاذبه دو جانبه در مسیر هدف، در همه موجودات دیده می‌شود. دقت در ساختمان هر موجود و مسیری را که در طول عمر خود طی می‌کند، به وضوح این حقیقت را نشان می‌دهد که برنامه ‌ریزی دقیقی برای او وجود داشته، و دست هدایت نیرومندی پشت سر آن است. البته، در مورد انسان غیر از برنامه هدایت تکوینی، نوعی هدایت دیگر وجود دارد که از طریق وحی و ارسال پیامبران(ع) صورت ‌گرفته و هدایت تشریعی نام دارد. نکته جالب توجه این است که هدایت تشریعی انسان نیز در تمام زمینه‌ها مکمل هدایت تکوینی او است.[2] پی نوشتها: [1]. اعلی، 3. [2]. ر. ک: طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج‌20، ص 265، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1417ق؛ مکارم، شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‌26، ص 385- 386، دار الکتب الاسلامیة، تهران، 1374ش. منبع: www.islamquest.net
(وَ الَّذِی قَدَّرَ فَهَدی)؛[1] و آن کس که اندازهگیری کرد و هدایت نمود.
در این آیه خداوند در بیان (هدایت تکوینی) است. منظور از (هدایت) در این آیه همان هدایت تکوینی است که به صورت انگیزهها و قوانین بر هر موجود حاکم است، اعم از انگیزههای درونی و برونی. به عنوان نمونه از یک سو پستان مادر و شیر آنرا برای تغذیه طفل آفریده و به مادر عاطفه شدید مادری داده، و از سوی دیگر در طفل انگیزهای آفریده که او را به سوی پستان مادر میکشاند، و این آمادگی و جاذبه دو جانبه در مسیر هدف، در همه موجودات دیده میشود.
دقت در ساختمان هر موجود و مسیری را که در طول عمر خود طی میکند، به وضوح این حقیقت را نشان میدهد که برنامه ریزی دقیقی برای او وجود داشته، و دست هدایت نیرومندی پشت سر آن است.
البته، در مورد انسان غیر از برنامه هدایت تکوینی، نوعی هدایت دیگر وجود دارد که از طریق وحی و ارسال پیامبران(ع) صورت گرفته و هدایت تشریعی نام دارد. نکته جالب توجه این است که هدایت تشریعی انسان نیز در تمام زمینهها مکمل هدایت تکوینی او است.[2]
پی نوشتها:
[1]. اعلی، 3.
[2]. ر. ک: طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج20، ص 265، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1417ق؛ مکارم، شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 26، ص 385- 386، دار الکتب الاسلامیة، تهران، 1374ش.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] در سوره اعلی آیه (وَ الَّذِی قَدَّرَ فَهَدی)، بیان کننده چه نوع هدایتی است؟ آیا یک هدایت خاص است؟
- [سایر] آیا واژه «الارض» در آیه «هُوَ الَّذی خَلَقَ لَکُمْ ما فِی الْأَرْضِ جَمیعاً»، به معنای مطلق محل زندگی است؟
- [سایر] آیا واژه «الارض» در آیه «هُوَ الَّذی خَلَقَ لَکُمْ ما فِی الْأَرْضِ جَمیعاً»، به معنای مطلق محل زندگی است؟
- [سایر] مراد از «وحی» و «امر آسمانها» در آیه 12 سوره فصلت چیست؟
- [سایر] مراد از «وحی» و «امر آسمانها» در آیه 12 سوره فصلت چیست؟
- [سایر] در سوره «الرحمن» چرا آیه «فبایّ الاء ربکما تکذبان» تکرار شده است؟
- [سایر] معنای «اَعلی» در «سبحان ربی الاعلی» چیست؟
- [سایر] چرا در آیۀ 3 از سورۀ تحریم، صیغۀ «نبّأها» مقدم بر «أنبأک» آمده و سپس کلمۀ «نبّأنی» تکرار شده است؟
- [سایر] تفسیر «لا تجعلوا دعاء الرسول»، «یتسللون منکم لواذا» و «فلیحذر الذین»، در آیه 63 سوره نور چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 26 سوره «صاد» چیست؟
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم، سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول، سوره أعلی (سوره 87) و در رکعت دوم، سوره شمس (سوره 91) را بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره (شمس) (سوره 91) و در رکعت دوم سوره (غاشیه) (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اوّل سوره (أعلی) (سوره 87) و در رکعت دوم سوره (شمس) را بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوّم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره اعلی (سوره 87) و در رکعت دوّم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله بهجت] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره88) و یا به عکس، را بخوانند، یا در رکعت اول سوره اعلی (سوره87) و در رکعت دوم سوره شمس یا به عکس، را بخوانند.