در سه سوره قرآن مجید به سه گونه معیار برای سه گونه پذیرش مسؤولیّت اشاره شده است. در سورة بقره درداستان (طالوت و جالوت) و انتخاب طالوت به عنوان فرماندهی بنی اسرائیل به وسیلة پیامبر آن زمان، (اشموئیل) برای پیکار با (جالوت) که سلطان جبّار آن زمان بود، روی دو ویژگی مهم، یعنی گستردگی علم و جسم تکیه شده است آنجا که می‌فرماید (انَّ الله اصطفاه علیکم وزاده بسطةً فی العلم و الجسم و الله یؤتی ملکه من یشاء و الله واسعٌ علیمٌ(1) خداوند او را بر شما برگزیده و به او توانائی جسمانی و علمی بخشیده و خداوند حکومت را به هر کس بخواهد (شایسته ببیند) می‌بخشد و احسان خداوند وسیع است و (از لیاقت افراد برای منصب ها) آگاه است). روشن است که قدرت جسمانی و فکری دو شرط اساسی برای پیکار با دشمن سرسخت است. 2 در سورة یوسف به هنگامی که پیشنهاد سرپرستی خزانه داری مصر از سوی یوسف مطرح شد، او روی امانت و آگاهی خویش تکیه کرده و می‌گوید: (اجعلنی علی خزائن الارض انّی حفیظٌ علیمٌ)(2) مرا سرپرست خزائن سرزمین (مصر) قرار ده، که نگهدارنده و آگاهم). قابل توجه این که، در معیارهای قرآنی در هر مورد روی صفاتی متناسب با همان پست و مقام تکیه شده است). در مورد فرماندهان روی عنوان (زادَهُ بَسْطَهً فِی الْعِلْمِ وَالْجِسْمِ). در مورد کارکنان روی عنوان (القَوِیُّ الامینُ) در مورد حافظان مدیریّت و بیت المال روی عنوان (حَفیظٌ عَلیمٌ) 3 در داستان موسی و شعیب به هنگامی که یکی از دختران شعیب پیشنهاد انتخاب موسی را برای سرپرستی اموال خانواده شعیب و چوپانی گوسفندان می‌دهد، روی (قوّت) و (امانت) او تکیه می‌کند و می‌گوید: (یا أبت استاجره انَّ خیر من استاجرت القویُّ الامین(3) پدرم او را استخدام کن زیرا بهترین کسی را که می‌توانی استخدام کنی آن کس است که قوی و امین باشد (و او همین مرد است)). پی‌نوشت‌ (1) بقره/ 247 (2) یوسف/ 55 (3) قصص/ 36 مدیریت و فرماندهی در اسلام، حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی
در سه سوره قرآن مجید به سه گونه معیار برای سه گونه پذیرش مسؤولیّت اشاره شده است.
در سورة بقره درداستان (طالوت و جالوت) و انتخاب طالوت به عنوان فرماندهی بنی اسرائیل به وسیلة پیامبر آن زمان، (اشموئیل) برای پیکار با (جالوت) که سلطان جبّار آن زمان بود، روی دو ویژگی مهم، یعنی گستردگی علم و جسم تکیه شده است آنجا که میفرماید
(انَّ الله اصطفاه علیکم وزاده بسطةً فی العلم و الجسم و الله یؤتی ملکه من یشاء و الله واسعٌ علیمٌ(1) خداوند او را بر شما برگزیده و به او توانائی جسمانی و علمی بخشیده و خداوند حکومت را به هر کس بخواهد (شایسته ببیند) میبخشد و احسان خداوند وسیع است و (از لیاقت افراد برای منصب ها) آگاه است).
روشن است که قدرت جسمانی و فکری دو شرط اساسی برای پیکار با دشمن سرسخت است.
2 در سورة یوسف به هنگامی که پیشنهاد سرپرستی خزانه داری مصر از سوی یوسف مطرح شد، او روی امانت و آگاهی خویش تکیه کرده و میگوید: (اجعلنی علی خزائن الارض انّی حفیظٌ علیمٌ)(2) مرا سرپرست خزائن سرزمین (مصر) قرار ده، که نگهدارنده و آگاهم).
قابل توجه این که، در معیارهای قرآنی در هر مورد روی صفاتی متناسب با همان پست و مقام تکیه شده است).
در مورد فرماندهان روی عنوان (زادَهُ بَسْطَهً فِی الْعِلْمِ وَالْجِسْمِ). در مورد کارکنان روی عنوان (القَوِیُّ الامینُ) در مورد حافظان مدیریّت و بیت المال روی عنوان (حَفیظٌ عَلیمٌ)
3 در داستان موسی و شعیب به هنگامی که یکی از دختران شعیب پیشنهاد انتخاب موسی را برای سرپرستی اموال خانواده شعیب و چوپانی گوسفندان میدهد، روی (قوّت) و (امانت) او تکیه میکند و میگوید: (یا أبت استاجره انَّ خیر من استاجرت القویُّ الامین(3) پدرم او را استخدام کن زیرا بهترین کسی را که میتوانی استخدام کنی آن کس است که قوی و امین باشد (و او همین مرد است)).
پینوشت
(1) بقره/ 247
(2) یوسف/ 55
(3) قصص/ 36
مدیریت و فرماندهی در اسلام، حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی
- [آیت الله اردبیلی] مؤسسة آموزشی خصوصی در قبال معرفی دانشآموز به آن (برای آزمونها و کلاسهای کمک آموزشی) به مدیران و دبیران مدارس پورسانت پرداخت میکند. اگر این مدیران و دبیران دانشآموزان خود را به آن مؤسسه معرفی کنند علاوه بر دریافت پورسانت، دانشآموزان آنان نیز از تخفیف در ثبتنام آن مؤسسه نسبت به شهریه معمول برخوردار میشوند. آیا این پورسانت حکم رشوه را دارد؟
- [سایر] روایاتی که هر قیام قبل از ظهور را طاغوت معرفی می کند، چگونه با مشروعیت حکومت اسلامی سازگار است؟
- [سایر] اگر حکومت و حاکمیت اسلامی خواست مردم است؛ چنانچه رأی مردم عوض شد، حاکمیت اسلامی چه جایگاهی پیدا میکند؟
- [سایر] در صورت تشکیل چند حکومت اسلامی در دنیا، ولایت فقیه چه جایگاهی پیدا میکند؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن و روایات، گزینش امام انتخابی است یا انتصابی؟
- [سایر] سلام ،آزادی جنسی تا چه حدی در حکومت اسلامی رواست؟(به خصوص در حکومت اسلامی ایران)؟
- [سایر] معنای حکومت اسلامی چیست؟ آیا حکومت در جامعه ما اسلامی است؟
- [سایر] آیا حکومت ما اسلامی است؟
- [سایر] ادله حق بودن حکومت اسلامی؟
- [سایر] یا کارکنان سازمان های مناطق آزاد تجاری، صنعتی جمهوری اسلامی ایران در شمول قانون کار قرار دارند؟
- [آیت الله مظاهری] اگر محتکر رفع ید از کار زشت خود نکرد، حکومت اسلامی اوّلًا اخطار و امر به فروش آن جنس میکند، و اگر به کارش ادامه داد، حکومت اسلامی آن جنس را به قیمت متعارف میفروشد و پول آن را به محتکر میدهد.
- [آیت الله مظاهری] زمینهایی که در اصل آباد بوده مانند جنگلها و نیزارها ملک حکومت اسلامی است و هر کس در آن تصرّف و اصلاح نماید مالک میشود مگر آنکه حکومت اسلامی منع نماید.
- [آیت الله مظاهری] علفها و بوتههای بیابان و ماهیهای دریاها و رودخانهها و پرندگان هوا و حیوانات صحرا و مانند اینها ملک حکومت اسلامی است ولی اگر کسی آنها را تصرّف کند مالک میشود مگر اینکه حکومت اسلامی جلوگیری نماید.
- [آیت الله مظاهری] آنچه که در زمینهای موات باشد مانند بوته و درخت و سنگ و معدن و غیره، مانند خود زمین ملک حکومت اسلامی است ولی اگر کسی در آنها تصرّف کند مالک میشود مگر آنکه حکومت اسلامی ممانعت نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر حکومت اسلامی معدنی را استخراج کند خمس به آن تعلق نمی گیرد.
- [آیت الله سبحانی] اگر حکومت اسلامی معدنی را استخراج کند، خمس به آن تعلق نمی گیرد. 3 گنج
- [آیت الله مظاهری] در صورت تشکیل حکومت اسلامی قاضی باید از طرف حاکم وقت منصوب باشد و اگر منصوب نباشد نباید قضاوت نماید.
- [آیت الله مظاهری] حکومت اسلامی در تعزیرات چنانکه میتواند تأدیب کند، میتواند جریمه مالی یا زندان یا تبعید و مانند اینها بنماید.
- [آیت الله مظاهری] زمینهایی که صاحب معیّنی ندارد و آثاری از آبادی در آن نیست چه در اصل بایر باشد مانند بیابانها و کوهها و درّهها و چه بعد از آباد شدن بایر شده باشد مثل زمینهایی که صاحبان آنها از آن اعراض کرده باشند ملک حکومت اسلامی است ولی اگر کسی آن را آباد کند مالک میشود مگر در صورتی که حکومت اسلامی ممانعت نماید.
- [آیت الله مظاهری] همه آبها چه زیرزمینی باشد یا روی زمین مانند دریاها و رودخانهها و نهرها و برکهها و چشمههایی که مالک معیّن ندارند ملک حکومت اسلامی است و هر کس در آنها تصرّف کند مالک میشود ولی حکومت اسلامی میتواند از آن جلوگیری نماید.