در آموزه های دینی ارزش انسان در ثروت اندوزی،تجمل گرایی،لباس زیبا و ... ظهور نمی کند، بلکه ارزش انسان در عناصر ارزشی دیگر ظهور می کند. به قول سعدی: تن آدمی شریف است به جان آدمیت نه همین لباس زیبا است نشان آدمیت در اسلام ارزش هایانسانی در معنو یت، بندگی خدا و تقوا گرایی ظهور می کند، از این رو انسان های با تقوا و با معنو یت، با ارزش ترین انسان هایند. پیامبر اسلام(ص) با برتری های نژادی و قومی و افتخارات و ارزش های جاهلی مبارزه نمود و فرمود: (یا ایّها النّاس! ألا إنّ ربکم واحدٌ و إنّ أباکم واحدٌ ألا لا فضل لعربیٍ علی عجمیٍ و لعجمیٍ علی عربیٍ و لا أسود علی أحمر و لا لأحمر علی الاسود إلاّ بالتّقوی).[1] از سوی دیگر دانش و جهاد نیز به عنوان ارزش های انسانی بیان شده است : (قل هل یستوی الّذین یعلمون و الّذین لا یعلمون).[2] پیامبراسلام برای ترغیب به این ارزش فرمود:(طلب العلم فریضه علی کلّ مسلم)[3] بر اساس اهمیت و ارزش دانش بود که پیامبر بعد از پیروزی در جنگ بدر – که برخی از اسیران مشرکان با سواد بودند – دستور داد که اسیران با سواد می توا نند با آموزش نوشتن و خواندن به ده نفر از کودکان مسلمان آزاد شوند.[4] در قرآن درباره ارزش جهاد آمده است: (... فضّل الله المجاهدین علی القاعدین اجراً عظیماً).[5] بیان این نکته ضروری است که در حوزه تعلیماتی اسلام ارزش های دیگر مانند خدمت به بندگان خدا، حمایت از مظلومان، انفاق و ... نیز وجود دارد. پی نوشتها: [1] وسایل الشیعه، ج 18، ص 13؛ دعائم الاسلام، ج 1، ص 12. [2] زمر( آیة 9). [3] وسایل الشیعه، ج 18، ص 13؛ دعائم الاسلام، ج 1، ص 82. [4] الطبقات الکبری، ج 2، ص 22. [5] نساء ( آیة95 ). منبع:سایت انوار طاها
ارزش انسان ها در چیست؟
در آموزه های دینی ارزش انسان در ثروت اندوزی،تجمل گرایی،لباس زیبا و ... ظهور نمی کند، بلکه ارزش انسان در عناصر ارزشی دیگر ظهور می کند.
به قول سعدی:
تن آدمی شریف است به جان آدمیت
نه همین لباس زیبا است نشان آدمیت
در اسلام ارزش هایانسانی در معنو یت، بندگی خدا و تقوا گرایی ظهور می کند، از این رو انسان های با تقوا و با معنو یت، با ارزش ترین انسان هایند. پیامبر اسلام(ص) با برتری های نژادی و قومی و افتخارات و ارزش های جاهلی مبارزه نمود و فرمود: (یا ایّها النّاس! ألا إنّ ربکم واحدٌ و إنّ أباکم واحدٌ ألا لا فضل لعربیٍ علی عجمیٍ و لعجمیٍ علی عربیٍ و لا أسود علی أحمر و لا لأحمر علی الاسود إلاّ بالتّقوی).[1]
از سوی دیگر دانش و جهاد نیز به عنوان ارزش های انسانی بیان شده است : (قل هل یستوی الّذین یعلمون و الّذین لا یعلمون).[2] پیامبراسلام برای ترغیب به این ارزش فرمود:(طلب العلم فریضه علی کلّ مسلم)[3] بر اساس اهمیت و ارزش دانش بود که پیامبر بعد از پیروزی در جنگ بدر – که برخی از اسیران مشرکان با سواد بودند – دستور داد که اسیران با سواد می توا نند با آموزش نوشتن و خواندن به ده نفر از کودکان مسلمان آزاد شوند.[4]
در قرآن درباره ارزش جهاد آمده است: (... فضّل الله المجاهدین علی القاعدین اجراً عظیماً).[5]
بیان این نکته ضروری است که در حوزه تعلیماتی اسلام ارزش های دیگر مانند خدمت به بندگان خدا، حمایت از مظلومان، انفاق و ... نیز وجود دارد.
پی نوشتها:
[1] وسایل الشیعه، ج 18، ص 13؛ دعائم الاسلام، ج 1، ص 12.
[2] زمر( آیة 9).
[3] وسایل الشیعه، ج 18، ص 13؛ دعائم الاسلام، ج 1، ص 82.
[4] الطبقات الکبری، ج 2، ص 22.
[5] نساء ( آیة95 ).
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] ارزش انسان ها در چیست؟
- [سایر] ارزش انسان شکم پرست چه اندازه است؟
- [سایر] جایگاه و ارزش انسان در ادیان چگونه است؟
- [سایر] معنای ظلوم و جهول بودن انسان در آیه ی پایانی سوره ی مبارکه ی احزاب چیست؟ چه گونه با ارزش مقام انسان در مقابل آسمان و زمین جمع می شود؟ بیان علامه ی طباطبایی(ره) را هم بفرمایید.
- [سایر] آیا واژه (ارزش) در فلسفه اخلاق قابل تعریف است؟ ملاک و معیار ارزش اخلاقی چیست؟
- [سایر] 1. از آن جا که در اسلام همه چیز در ارتباط با کمال نهایی انسان مورد توجه و ارزش گذاری قرار گرفته است (کمال رسیدن به خدا) با ذکر مثال هایی چگونگی این ارزش را توضیح دهید؟2. بر اساس نگرش فوق جایگاه و نقش هر یک از حوزه های فردی، اجتماعی و سیاسی (مدیریت و اداره امور) در نیل انسان به کمال نهایی را توضیح دهید؟
- [سایر] ارزش های معنوی حلال مشکلات جوامع انسانی در عصر حاضر کدام اند؟ و نتیجه نبود چنین ارزش هایی چیست؟
- [سایر] ارزش های معنوی حلال مشکلات جوامع انسانی در عصر حاضر کدام اند؟ و نتیجۀ نبود چنین ارزش هایی چیست؟
- [سایر] آیا دانش، ارزش آور است؟
- [سایر] آیا هر ایمانی ارزش دارد ؟
- [آیت الله جوادی آملی] .ارزش گنج یافت شده , اگر به حدّ نصاب رسید، خمس دارد و کمتر از حدّ نصاب گنج، خمس ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] لازم نیست سرمایه مضاربه طلا و نقره سکّهدار باشد، بلکه مضاربه با اسکناس یا اوراق دیگر با ارزش نیز صحیح است.
- [آیت الله بهجت] مالی را که انسان پیدا میکند، اگر نشانهای نداشته باشد که بهوسیله آن صاحبش پیدا شود، و حیوان هم نباشد و ارزش آن از یک درهم، یعنی 12.6 نخود نقره سکهدار کمتر نباشد، میتواند از طرف صاحبش صدقه دهد؛ و یا به حاکم شرع بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه بعد از تمام شدن مدت اجاره یا در اثناء بفهمد اجاره باطل بوده، مستأجر باید مال الاجاره را به مقدار ارزش معمولی به صاحب ملک بدهد (خواه کمتر از مقدار قرارداد باشد یا بیشتر) پس اگر ارزش معمولی ماهی یک هزار تومان است، ولی او به پانصد تومان یا دو هزار تومان اجاره کرده باید همان یک هزار تومان را بدهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر ارزش مادّی هبه یا هدیه بالاتر از شأنِ او باشد و یا غیر متعارف باشد، نظیر اینکه یک خانه هدیه شده باشد، باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله خوئی] مالیت مال دو قسم است: یکی آنکه مال ذاتاً دارای منافع و خواصی است که مردم به جهت آن منفعت یا خاصیت به آن رغبت مینمایند و بدین جهت قیمت و ارزش پیدا میکند، مانند خوردنیها، آشامیدنیها، فرشها، ظرفها، اقسام جواهرات و مانند اینها. دیگری آنکه ذاتاً ارزش و مزیتی ندارد بلکه ارزش و قیمتش اعتباری است: مثل تمبرهای پست که دولت برای آنها قیمت معین کرده است از یک ریال کمتر یا بیشتر و آنها را در پستخانه برای مراسلات و در گمرکات و دادسراها برای چسباندن به اظهارنامه و در محاضر رسمی برای اسناد و معاملات و غیر اینها قبول مینماید، و از این جهت ارزش و مالیت پیدا میکند و هر وقت دولت بخواهد که آنها را از مالیت بیندازد روی آنها مهر باطله زده و از اعتبار ساقط مینماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مالی را که کمتر از (6/12) نخود نقره سکّهدار ارزش دارد، پیدا کند و از آن صرف نظر نماید و در مسجد یا جای دیگری بگذارد، چنانچه کسی آن را بردارد، برای او حلال است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مالی را که کمتر از 12/6 نخود نقره سکّهدار ارزش دارد پیدا کند و از آن صرف نظر نماید و در مسجد یا جای دیگر بگذارد، چنانچه کسی آن را بردارد، برای او حلال است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگربخواهند بنأ ودرخت ومانند آن را قیمت نمایند، باید حساب کنند که اگر آنها را مثلاً در زمین بدون اجاره بمانند تا از بین بروند چقدر ارزش آنها میباشد، سهم زن را از آن قیمت باید بدهند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مالی را که کمتر از 6/12 نخود نقرة سکّه دار ارزش دارد پیدا کند و از آن صرفه نظر نماید و در مسجد یا جای دیگر بگذارد ، چنانچه کسی آن را بردارد ، برای او حلال است.