آیات اعاده کلّ خلق که دلالت بر بازگشت همه موجودات و سیر و حرکت همه به سوی معاد و مبدأ متعال میکند شامل موجودات نامرئی (جن) هم می شود؛ لکن علاوه بر این آیات، بعضی از آیات قرآنی به طور خاص، به حشر موجودات نامرئی (جن) اشاره میکند: (وَیَوْمَ یَحْشُرُهُمْ جَمِیعا یَا مَعْشَرَ الْجِنِّ قَدْ اسْتَکْثَرْتُمْ مِنْ الاْءِنسِ وَقَالَ أَوْلِیَاؤُهُمْ مِنْ الاْءِنسِ رَبَّنَا اسْتَمْتَعَ بَعْضُنَا بِبَعْضٍ وَبَلَغْنَا أَجَلَنَا الَّذِی أَجَّلْتَ لَنَا قَالَ النَّارُمَثْوَاکُمْ خَالِدِینَ فِیهَا إِلاَّ مَا شَاءَ اللّه إِنَّ رَبَّکَ حَکِیمٌ عَلِیمٌ. وَ کَذَلِکَ نُوَلِّی بَعْضَ الظَّالِمِینَ بَعْضا بِمَا کَانُوا یَکْسِبُونَ. یَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَ الاْءِنسِ أَلَمْ یَأْتِکُمْ رُسُلٌ مِنْکُمْ یَقُصُّونَ عَلَیْکُمْ آیَاتِی وَ یُنذِرُونَکُمْ لِقَاءَ یَوْمِکُمْ هَذَا قَالُوا شَهِدْنَا عَلَی أَنفُسِنَا وَغَرَّتْهُمْ الْحَیَاةُ الدُّنْیَا وَ شَهِدُوا عَلَی أَنفُسِهِمْ أَنَّهُمْ کَانُوا کَافِرِینَ )1؛ (و [ یاد کن] روزی را که همه آنان را گرد میآورد [ و میفرماید: ](ای گروه جنیان، از آدمیان [ پیروان ]فراوان یافتید .)و هواخواهان آنها از [ نوع] انسان میگویند: (پروردگارا، برخی از ما از برخی دیگر بهره برداری کرد، و به پایانی که برای ما معیّن کردی رسیدیم .) [ خدا ]میفرماید: (جایگاه شما آتش است؛ در آن ماندگار خواهید بود، مگر آنچه را خدا بخواهد [ که خود تخفیف دهد]؛ آری، پروردگار تو حکیم داناست .) و این گونه برخی از ستمکاران را به [ کیفر ]آنچه به دست میآوردند، سرپرست برخی دیگر میگردانیم . ای گروه جن و انس، آیا از میان شما فرستادگانی برای شما نیامدند که آیات مرا بر شما بخوانند و از دیدار این روزتان به شما هشدار دهند؟ گفتند: (ما به زیان خود گواهی دهیم .) و زندگی دنیا فریبشان داد، و بر ضدّ خود گواهی دادند که آنان کافر بوده اند) . در این آیات به حضور جن و انس در قیامت و گفت و گوی آنان و عذاب و آتش برای کفّار آنها اشاره میفرماید و به این حقیقت اشاره دارد که رسولان و فرستاده های الهی، آیات الهی را به جن و انس بیان کرده و آنان را از روز قیامت با خبر گردانیده و آنها را از آن روز ترسانیده اند که اگر برای آن روز آمادگی لازم را نداشته باشند، گرفتار عذاب خواهند بود 2. پی نوشت: 1. انعام 6، آیات 128 130. 2. ر.ک: معاد بازگشت به سوی خدا، ج 1، صص 79 81. منبع: www.porseman.org
آیات اعاده کلّ خلق که دلالت بر بازگشت همه موجودات و سیر و حرکت همه به سوی معاد و مبدأ متعال میکند شامل موجودات نامرئی (جن) هم می شود؛ لکن علاوه بر این آیات، بعضی از آیات قرآنی به طور خاص، به حشر موجودات نامرئی (جن) اشاره میکند:
(وَیَوْمَ یَحْشُرُهُمْ جَمِیعا یَا مَعْشَرَ الْجِنِّ قَدْ اسْتَکْثَرْتُمْ مِنْ الاْءِنسِ وَقَالَ أَوْلِیَاؤُهُمْ مِنْ الاْءِنسِ رَبَّنَا اسْتَمْتَعَ بَعْضُنَا بِبَعْضٍ وَبَلَغْنَا أَجَلَنَا الَّذِی أَجَّلْتَ لَنَا قَالَ النَّارُمَثْوَاکُمْ خَالِدِینَ فِیهَا إِلاَّ مَا شَاءَ اللّه إِنَّ رَبَّکَ حَکِیمٌ عَلِیمٌ. وَ کَذَلِکَ نُوَلِّی بَعْضَ الظَّالِمِینَ بَعْضا بِمَا کَانُوا یَکْسِبُونَ. یَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَ الاْءِنسِ أَلَمْ یَأْتِکُمْ رُسُلٌ مِنْکُمْ یَقُصُّونَ عَلَیْکُمْ آیَاتِی وَ یُنذِرُونَکُمْ لِقَاءَ یَوْمِکُمْ هَذَا قَالُوا شَهِدْنَا عَلَی أَنفُسِنَا وَغَرَّتْهُمْ الْحَیَاةُ الدُّنْیَا وَ شَهِدُوا عَلَی أَنفُسِهِمْ أَنَّهُمْ کَانُوا کَافِرِینَ )1؛
(و [ یاد کن] روزی را که همه آنان را گرد میآورد [ و میفرماید: ](ای گروه جنیان، از آدمیان [ پیروان ]فراوان یافتید .)و هواخواهان آنها از [ نوع] انسان میگویند: (پروردگارا، برخی از ما از برخی دیگر بهره برداری کرد، و به پایانی که برای ما معیّن کردی رسیدیم .) [ خدا ]میفرماید: (جایگاه شما آتش است؛ در آن ماندگار خواهید بود، مگر آنچه را خدا بخواهد [ که خود تخفیف دهد]؛ آری، پروردگار تو حکیم داناست .) و این گونه برخی از ستمکاران را به [ کیفر ]آنچه به دست میآوردند، سرپرست برخی دیگر میگردانیم . ای گروه جن و انس، آیا از میان شما فرستادگانی برای شما نیامدند که آیات مرا بر شما بخوانند و از دیدار این روزتان به شما هشدار دهند؟ گفتند: (ما به زیان خود گواهی دهیم .) و زندگی دنیا فریبشان داد، و بر ضدّ خود گواهی دادند که آنان کافر بوده اند) .
در این آیات به حضور جن و انس در قیامت و گفت و گوی آنان و عذاب و آتش برای کفّار آنها اشاره میفرماید و به این حقیقت اشاره دارد که رسولان و فرستاده های الهی، آیات الهی را به جن و انس بیان کرده و آنان را از روز قیامت با خبر گردانیده و آنها را از آن روز ترسانیده اند که اگر برای آن روز آمادگی لازم را نداشته باشند، گرفتار عذاب خواهند بود 2.
پی نوشت:
1. انعام 6، آیات 128 130.
2. ر.ک: معاد بازگشت به سوی خدا، ج 1، صص 79 81.
منبع: www.porseman.org
- [سایر] آیا جِنیان هم همراه با انسانها در قیامت محشور می شوند ؟
- [سایر] آیا حیوانات روز قیامت محشور میشوند؟
- [سایر] پرهیزکاران در روز قیامت چگونه محشور می شوند؟
- [سایر] آیا حیوانات در قیامت محشور می شوند؟
- [سایر] آیا حیوانات روز قیامت محشور می شوند؟
- [سایر] متکبران در قیامت به چه صورتی محشور می شوند؟
- [سایر] چه کسانی در قیامت بر صورت محشور می شوند (بر روی صورتهایشان راه می روند)؟
- [سایر] اگر معاد جسمانی است، چطور ملیاردها انسان در قیامت محشور می گردند؟
- [سایر] در قیامت جنیان هم با انسانها حسابرسی میشوند؟ آیا در برزخ هم جنیان در کنار انسانها هستند؟ در بهشت و دوزخ چطور؟
- [سایر] آیا در قیامت، انسان فقط با روح خود محشور می شود، یا جسم و روح، و اگر جسم و روح است، پس چه فرقی با این دنیا دارد؟
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ در اسلام نفاق است و در روایات فراوانی فرمودهاند کسی که دارای دو چهره و دو زبان باشد، در روز قیامت با دو زبان که آتش از آنها شعلهور است محشور میشود و این نفاق اقسامی دارد: الف) کسانی که ایمان ندارند، ولی با زبان یا عمل ایمان نمایی میکنند، و این افراد همان منافقینی هستند که قرآن جایگاه آنان را پستترین جاهای جهنّم قرار داده است. ب) افراد ریاکار که اعمالشان برای خدا نیست، ولی نمایش برای خداست و قرآن علاوه بر اینکه اعمال این افراد را باطل میداند، گناه آنان را در حدّ کفر شمرده است. ج) افرادی که در برخورد با مردم دارای دو چهره و دو زبان هستند؛ مثلاً در حالی که کینه و عداوت دارند و از غیبت و تهمت باک ندارند، ولی در ظاهر اظهار محبّت و ارادت میکنند. د) افرادی که خود را وابسته به دین میکنند، ولی در حقیقت آن وابستگی را در عمل ندارند، نظیر عالم بی عمل و زاهد بیحقیقت و مقدّس و متّقی نما، و این افراد گرچه در روایات اطلاق نفاق بر آنها شده است و از نظر اخلاقی منافق میباشند، ولی گناه منافق را ندارند و اگر بر طبق وظیفه دینی خود عمل نکنند، در روز قیامت با منافقین محشور میشوند.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ که نظیر آن گناه در اسلام کمنظیر است، همجنس بازی است که اگر در میان دو مرد واقع شود به آن لواط، و اگر در میان دو زن واقع شود به آن مساحقه میگویند. و در لواط علاوه بر اینکه حدّ آن کشتن است، اگر بدون توبه از دنیا رفت، با قوم لوط محشور میشود.
- [آیت الله مظاهری] پوشیدن لباسهایی که مختصّ به کفّار است، نظیر کراوات و پوشیدن لباسهایی که مختص به اهل معصیت است نظیر لباسهای تنگ و محرّک، برای مرد و زن حرام است و اگر بدون توبه از دنیا رود، پروردگار عالم او را با کفّار و اهل معصیت محشور میکند. صفحه 378
- [آیت الله اردبیلی] (غَصْب) آن است که انسان از روی ظلم بر مال یا حقّ کسی مسلّط شود. غصب از گناهان بزرگ است و غاصب در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس یک وجب زمین از دیگری را غصب کند، در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.)(1)
- [آیت الله وحید خراسانی] غصب ان است که انسان از روی ظلم بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است که اگر کسی انجام دهد در قیامت به عذاب سخت گرفتار می شود از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم روایت شده است که هرکس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت ان زمین را از هفت طبقه ان مثل طوق به گردن او می اندازند
- [امام خمینی] احکام غَصب- غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است، که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است که هر کس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله مظاهری] استفاده از خوابهای مغناطیسی و یا احضار روح و جن و رمل و اسطرلاب و سحر و جادو و مانند اینها برای شنود و تفحّص حرام است؛ چنانکه استفاده از مطلق علوم غریبه، گرچه برای تجسّس و شنود هم نباشد نیز حرام است و آنچه از این راهها به دست میآید حجّت نیست، مگر اینکه با قرائن دیگر یقین پیدا شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در خبر است اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد، و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعت ثواب ششصد نماز دارد، و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود، تا به ده نفر برسند، و عده آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمان ها کاغذ و دریاها مرکب و درخت ها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شود، نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.