درباره محشور شدن خلایق در روز قیامت برای رسیدگی به اعمال آنها، اقوال مختلفی وجود دارد و آنچه از صریح آیات قرآن مجید(1) و روایات معصومان((علیهم السلام))به دست می آید، این است که معاد هم جسمانی است و هم روحانی; یعنی همان گونه که در این عالم، ما با اجسام عنصری زندگی می کنیم، در آن عالم هم با اجسام محشور می شویم، به طوری که هر کس که ما را در روز قیامت ببیند می گوید این همان کس است که ما او را در دنیا دیده و شناخته بودیم. بعد از آنکه به خدای حکیم و قادر ایمان آوردیم، از نظر قدرت خدای جهان آفرین، هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد که صد ملیارد انسان یا هزاران برابر آن را در روز قیامت زنده کند; زیرا قدرت باری تعالی به هر چیز که وقوع آن امکان داشته باشد و ذاتاً محال نباشد، تعلّق می گیرد، و بدیهی است که زنده شدن ملیاردها انسان از محالات نیست، تا قدرت خدا به آن تعلّق نگیرد. پی نوشت: 1 - سوره معارج، آیه 43; سوره قمر، آیه 7؛ سوره یس، آیه 51؛ سوره حج، آیه 7. eporsesh.com
درباره محشور شدن خلایق در روز قیامت برای رسیدگی به اعمال آنها، اقوال مختلفی وجود دارد و آنچه از صریح آیات قرآن مجید(1) و روایات معصومان((علیهم السلام))به دست می آید، این است که معاد هم جسمانی است و هم روحانی; یعنی همان گونه که در این عالم، ما با اجسام عنصری زندگی می کنیم، در آن عالم هم با اجسام محشور می شویم، به طوری که هر کس که ما را در روز قیامت ببیند می گوید این همان کس است که ما او را در دنیا دیده و شناخته بودیم.
بعد از آنکه به خدای حکیم و قادر ایمان آوردیم، از نظر قدرت خدای جهان آفرین، هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد که صد ملیارد انسان یا هزاران برابر آن را در روز قیامت زنده کند; زیرا قدرت باری تعالی به هر چیز که وقوع آن امکان داشته باشد و ذاتاً محال نباشد، تعلّق می گیرد، و بدیهی است که زنده شدن ملیاردها انسان از محالات نیست، تا قدرت خدا به آن تعلّق نگیرد.
پی نوشت:
1 - سوره معارج، آیه 43; سوره قمر، آیه 7؛ سوره یس، آیه 51؛ سوره حج، آیه 7.
eporsesh.com
- [سایر] آیا فردای قیامت ، معاد به نحو جسمانی است یا روحانی ؟ توضیح دهید .
- [سایر] معاد فقط برای انسان است یا همه موجودات؟ در قیامت، انسان فقط با روح خود محشور میشود، یا جسم و روح؛ و اگر جسم و روح است، پس چه فرقی با این دنیا دارد؟
- [سایر] اگر معاد جسمانی است با توجه به اینکه روح حقیقت وجودی انسان است چرا جسم انسان عذاب می شود؟
- [سایر] آیا حیوانات روز قیامت محشور میشوند؟
- [سایر] معاد جسمانی چگونه ممکن است ؟
- [سایر] پرهیزکاران در روز قیامت چگونه محشور می شوند؟
- [سایر] آیا حیوانات در قیامت محشور می شوند؟
- [سایر] معاد جسمانی است یا روحانی؟
- [سایر] آیا حیوانات روز قیامت محشور می شوند؟
- [سایر] نظر مشروح قرآن درباره ی معاد جسمانی - روحانی چیست؟ آیا در قرآن برای معاد جسمانی - روحانی مصداق و نمونه ای ذکر شده است؟
- [آیت الله اردبیلی] (غَصْب) آن است که انسان از روی ظلم بر مال یا حقّ کسی مسلّط شود. غصب از گناهان بزرگ است و غاصب در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس یک وجب زمین از دیگری را غصب کند، در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.)(1)
- [آیت الله سبحانی] فردی که به حد تکلیف رسیده ولی معترف به وجود خدا و یا وحدانیّت و یا نبوت پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) یا معاد(روز قیامت) نباشد بنابر احتیاط واجب نجس است. و همچنین اگر کسی یکی از احکام ضروری اسلام (مانند وجوب نماز و روزه و حج) را انکار کند و در نظر او ملازم با انکار یکی از امور یادشده باشد، نیز نجس می باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] غصب ان است که انسان از روی ظلم بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است که اگر کسی انجام دهد در قیامت به عذاب سخت گرفتار می شود از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم روایت شده است که هرکس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت ان زمین را از هفت طبقه ان مثل طوق به گردن او می اندازند
- [امام خمینی] احکام غَصب- غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است، که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است که هر کس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ در اسلام نفاق است و در روایات فراوانی فرمودهاند کسی که دارای دو چهره و دو زبان باشد، در روز قیامت با دو زبان که آتش از آنها شعلهور است محشور میشود و این نفاق اقسامی دارد: الف) کسانی که ایمان ندارند، ولی با زبان یا عمل ایمان نمایی میکنند، و این افراد همان منافقینی هستند که قرآن جایگاه آنان را پستترین جاهای جهنّم قرار داده است. ب) افراد ریاکار که اعمالشان برای خدا نیست، ولی نمایش برای خداست و قرآن علاوه بر اینکه اعمال این افراد را باطل میداند، گناه آنان را در حدّ کفر شمرده است. ج) افرادی که در برخورد با مردم دارای دو چهره و دو زبان هستند؛ مثلاً در حالی که کینه و عداوت دارند و از غیبت و تهمت باک ندارند، ولی در ظاهر اظهار محبّت و ارادت میکنند. د) افرادی که خود را وابسته به دین میکنند، ولی در حقیقت آن وابستگی را در عمل ندارند، نظیر عالم بی عمل و زاهد بیحقیقت و مقدّس و متّقی نما، و این افراد گرچه در روایات اطلاق نفاق بر آنها شده است و از نظر اخلاقی منافق میباشند، ولی گناه منافق را ندارند و اگر بر طبق وظیفه دینی خود عمل نکنند، در روز قیامت با منافقین محشور میشوند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر شخص با اهل معصیت، محشور باشد و بتواند به ترک معصیت، از معصیت آنها جلوگیری نماید، بهترین طریقه امر به معروف و نهی از منکر است، مثلاً اگر رفیق انسان بخواهد غیبت کند، انسان از استماع، معذرت بخواهد و بگوید من از خدا میترسم غیبت کنم، و اگر در بین تارکالصلاةها باشد، مراقب خواندن نماز باشد، یا بین روزهخورها مراقب روزه باشد تا آنها به همین خواندن نماز و گرفتن روزه، تشویق شوند و نماز بخوانند و روزه بگیرند، بهترین اقسام نهی از منکر و امر به معروف را انجام داده است.
- [آیت الله اردبیلی] بعضی از واجبات نماز رکن هستند؛ یعنی اگر انسان آنها را عمدا یا سهوا بجا نیاورد یا در نماز اضافه کند، نماز باطل میشود، ولی زیادی سهوی تکبیرةالاحرام موجب بطلان نماز نمیشود و بعضی دیگر رکن نیستند؛ یعنی اگر عمدا کم یا زیاد شوند، نماز باطل میشود و چنانچه سهوا کم یا زیاد گردند، نماز باطل نمیشود. پنج چیز رکن نماز هستند: اوّل: نیّت. دوم:تکبیرةُالاِحرام. سوم:قیام در هنگام گفتن تکبیرةُالاِحرام وقیام متّصل به رکوع (یعنی ایستادن پیش از رکوع). چهارم: رکوع. پنجم:دو سجده.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ که نظیر آن گناه در اسلام کمنظیر است، همجنس بازی است که اگر در میان دو مرد واقع شود به آن لواط، و اگر در میان دو زن واقع شود به آن مساحقه میگویند. و در لواط علاوه بر اینکه حدّ آن کشتن است، اگر بدون توبه از دنیا رفت، با قوم لوط محشور میشود.