نخست باید دانست همه انسان ها با عبور از پُل مرگ به عالَم برزخ راه مییابند. امام حسین علیه السلام در روز عاشورا خطاب به یاران خود فرمودند: (ای فرزندان بزرگواری! صبر پیشه کنید، زیرا مرگ، جز پلی نیست که شما را از رنج و سختی به بهشت برگزیده و نعمت همیشگی عبور می دهد. کدامین از شما گذر از زندان به قصر را نکوهیده می دارد؟!)1 بنابراین منظور از مرگ، فنا و نیستی نیست؛ بلکه (قبر) موقعیتی است که انسان ها پس از مرگ در آن مقام، جای میگیرند و استقرار مییابند. روایت شده است: قبری را می کندند، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله با شتاب به سوی آن رفتند و به شدّت گریستند؛ به حدّی که خاک از اشک ایشان، تر شد و به یاران خود فرمودند: (إِخْوَانِی لِمِثْلِ هَذَا فَأَعِدُّوا)2؛ (برادران من! برای همانند آن مهیّا شوید). در کتاب من لایحضره الفقیه توصیه شده است که میّت را بلافاصله و با سرعت به درون قبر نگذارید و قبل از دفن، مدتی او را در کنار قبرش نگاه دارید تا آمادگی ورود به منزلگاه جدید را پیدا کند و در هنگام دفن بر او تلقین بخوانید و در شب دفن او، نماز شب اول قبر بخوانید، این توصیه ها برای کم شدن وحشت و اضطراب او و فشار قبر است. فشار قبر فشار قبر، قابل وصف نبوده و حقیقت آن برای ما روشن نیست. از مجموع روایات استفاده می شود که فشار قبر تابع کوتاهیها و گناهان است. و میزان و مدّت آن نیز به کاستیها و کدورت ها بستگی دارد. به همین جهت اختصاص به کفّار و مشرکین و جنایتکاران ندارد بلکه مونان و نیکان نیز به اندازه گناهان که از آنها سر زده ممکن است گرفتار فشار قبر شوند. فشار قبر برای چنین مونینی سبب می شود که کفاره گناهان خود را در برزخ تحمل کنند تا در قیامت پاک باشند. امیرمؤمنان علی علیه السلامدرباره وضعیت مردگان می فرماید: (حال اگر چه آثارشان نابود، و اخبارشان فراموش شده، امّا چشم های عبرت بین، آنها را مینگرد، و گوش جان، اخبارشان را میشنود، که با زبان دیگری با ما حرف میزنند و می گویند: چهره های زیبا پژمرده و بدن های ناز پرورده پوسیده شد، و بر اندام خود لباس کهنگی پوشانده ایم، و تنگی قبر ما را در فشار گرفته، وحشت و ترس را از یکدیگر به ارث برده ایم، خانه های خاموش قبر بر ما فرو ریخته، و زیباییهای اندام ما را نابود، و نشانه های چهره های ما را دگرگون کرده است. اقامت ما در این خانه های وحشت زا طولانی است، نه از مشکلات رهایی یافته، و نه از تنگی قبر گشایشی فراهم شد).3 سول منکر و نکیر سول منکر و نکیر، نیز پرسش از حقیقت و باطن اعتقادات و اعمال ما است. امام صادق علیه السلام می فرمایند: (یَجِیءُ الْمَلَکَانِ مُنْکَرٌ وَ نَکِیرٌ إِلَی الْمَیِّتِ حِینَ یُدْفَنُ...)4؛ (دو فرشته منکر و نکیر نزد میت در هنگامی که دفن می شود، میآیند؛ در حالی که صدای آنها همانند رعد، بلند...؛ سپس، از میت میپرسند: پروردگار تو کیست؟ دین تو چیست؟... اگر او مون باشد، می گوید: الله پرودگار من است و اسلام دین من... و برای او، دری به سوی بهشت باز می کنند و او جایگاهش را میبیند... اما اگر او کافر باشد، بر او وارد می شوند؛ در حالی که شیطان، در کنار او نشسته است. از او میپرسند: پرودگار تو کیست و دین تو چیست؟ ... و چشمان او را به سوی آتش میگشایند، و او جایگاه خود را در آن میبیند).5 پی نوشت: 1. بحارالانوار، ج 6، ص 154، باب 6، سکرات الموت؛ ج 44، ص 297، باب 35، فضل شهدا. 2. مستدرک الوسائل، ج 2، ص 465. 3. نهج البلاغه، ترجمه دشتی، ص 451، پیام مردگان!. 4. کافی، ج 3، ص 236. 5. کافی، ج 3، ص 236. منبع: www.porseman.org
نخست باید دانست همه انسان ها با عبور از پُل مرگ به عالَم برزخ راه مییابند. امام حسین علیه السلام در روز عاشورا خطاب به یاران خود فرمودند: (ای فرزندان بزرگواری! صبر پیشه کنید، زیرا مرگ، جز پلی نیست که شما را از رنج و سختی به بهشت برگزیده و نعمت همیشگی عبور می دهد. کدامین از شما گذر از زندان به قصر را نکوهیده می دارد؟!)1
بنابراین منظور از مرگ، فنا و نیستی نیست؛ بلکه (قبر) موقعیتی است که انسان ها پس از مرگ در آن مقام، جای میگیرند و استقرار مییابند.
روایت شده است: قبری را می کندند، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله با شتاب به سوی آن رفتند و به شدّت گریستند؛ به حدّی که خاک از اشک ایشان، تر شد و به یاران خود فرمودند: (إِخْوَانِی لِمِثْلِ هَذَا فَأَعِدُّوا)2؛ (برادران من! برای همانند آن مهیّا شوید).
در کتاب من لایحضره الفقیه توصیه شده است که میّت را بلافاصله و با سرعت به درون قبر نگذارید و قبل از دفن، مدتی او را در کنار قبرش نگاه دارید تا آمادگی ورود به منزلگاه جدید را پیدا کند و در هنگام دفن بر او تلقین بخوانید و در شب دفن او، نماز شب اول قبر بخوانید، این توصیه ها برای کم شدن وحشت و اضطراب او و فشار قبر است.
فشار قبر
فشار قبر، قابل وصف نبوده و حقیقت آن برای ما روشن نیست. از مجموع روایات استفاده می شود که فشار قبر تابع کوتاهیها و گناهان است. و میزان و مدّت آن نیز به کاستیها و کدورت ها بستگی دارد. به همین جهت اختصاص به کفّار و مشرکین و جنایتکاران ندارد بلکه مونان و نیکان نیز به اندازه گناهان که از آنها سر زده ممکن است گرفتار فشار قبر شوند. فشار قبر برای چنین مونینی سبب می شود که کفاره گناهان خود را در برزخ تحمل کنند تا در قیامت پاک باشند.
امیرمؤمنان علی علیه السلامدرباره وضعیت مردگان می فرماید: (حال اگر چه آثارشان نابود، و اخبارشان فراموش شده، امّا چشم های عبرت بین، آنها را مینگرد، و گوش جان، اخبارشان را میشنود، که با زبان دیگری با ما حرف میزنند و می گویند: چهره های زیبا پژمرده و بدن های ناز پرورده پوسیده شد، و بر اندام خود لباس کهنگی پوشانده ایم، و تنگی قبر ما را در فشار گرفته، وحشت و ترس را از یکدیگر به ارث برده ایم، خانه های خاموش قبر بر ما فرو ریخته، و زیباییهای اندام ما را نابود، و نشانه های چهره های ما را دگرگون کرده است. اقامت ما در این خانه های وحشت زا طولانی است، نه از مشکلات رهایی یافته، و نه از تنگی قبر گشایشی فراهم شد).3
سول منکر و نکیر
سول منکر و نکیر، نیز پرسش از حقیقت و باطن اعتقادات و اعمال ما است.
امام صادق علیه السلام می فرمایند: (یَجِیءُ الْمَلَکَانِ مُنْکَرٌ وَ نَکِیرٌ إِلَی الْمَیِّتِ حِینَ یُدْفَنُ...)4؛ (دو فرشته منکر و نکیر نزد میت در هنگامی که دفن می شود، میآیند؛ در حالی که صدای آنها همانند رعد، بلند...؛ سپس، از میت میپرسند: پروردگار تو کیست؟ دین تو چیست؟... اگر او مون باشد، می گوید: الله پرودگار من است و اسلام دین من... و برای او، دری به سوی بهشت باز می کنند و او جایگاهش را میبیند... اما اگر او کافر باشد، بر او وارد می شوند؛ در حالی که شیطان، در کنار او نشسته است. از او میپرسند: پرودگار تو کیست و دین تو چیست؟ ... و چشمان او را به سوی آتش میگشایند، و او جایگاه خود را در آن میبیند).5
پی نوشت:
1. بحارالانوار، ج 6، ص 154، باب 6، سکرات الموت؛ ج 44، ص 297، باب 35، فضل شهدا.
2. مستدرک الوسائل، ج 2، ص 465.
3. نهج البلاغه، ترجمه دشتی، ص 451، پیام مردگان!.
4. کافی، ج 3، ص 236.
5. کافی، ج 3، ص 236.
منبع: www.porseman.org
- [آیت الله مظاهری] من میخواستم بدانم از هنگام جان دادن و شب اول قبر تا روز قیامت چه اتفاقاتی میافتد؟ از این موضوع خیلی میترسم، به طوری که از زندگی کردن افتادهام. مرا راهنمایی کنید.
- [سایر] آیا احادیث مربوط به آخرالزمان و اتفاقاتی که در این دوره میافتد، سند قوی دارد؟
- [سایر] لطفا در مورد حوادث شب اول قبر، اعمال شب اول قبر و ویژگیهای شب اول قبر بطور جداگانه توضیحاتی دهید؟
- [سایر] منظور از عذاب قبر چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] منظور از نبش قبر کردن چیست؟ آیا هر کندن قبری می شود نبش قبر؟
- [سایر] شب اول قبر چگونه است؟
- [سایر] کجای قران در مورد قبر و شب اول قبر توضیحی هست؟
- [سایر] شب اوّل قبر شب اولی است که فرد می میرد یا آن را خاک می کنند؟
- [سایر] هنگام تولد پیامبر، چه اتفاقاتی روی داد؟
- [سایر] آیا فشار قبر و شب اول قبر در همهی انواع مرگها )سوختن، غرق شدن و...( و برای همهی انسانها هست؟
- [آیت الله بروجردی] اگر بخواهند میت را به شهر دوری ببرند یا به جهت دیگر دفن او تأخیر بیفتد، باید نماز وحشت را تا شب اوّل قبر او تأخیر بیندازند.نبش قبر
- [آیت الله مظاهری] نماز وحشت را در هر موقع از شب اوّل قبر میشود خواند ولی بهتر است در اوّل شب بعد از نماز عشا خوانده شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر می شود خواند؛ ولی بهتر است در اول شب؛ بعد از نماز عشا خوانده شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر می شود خواند، ولی بهتر است در اول شب بعد از نماز عشاء خوانده شود.
- [آیت الله بروجردی] نماز وحشت را در هر موقع از شبِ اوّل قبر میشود خواند، ولی بهتر است در اوّل شب بعد از نماز عشاء خوانده شود.
- [امام خمینی] نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر می شود خواند، ولی بهتر است در اول شب بعداز نماز عشا خوانده شود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بخواهند میّت را به شهر دوری ببرند یا به جهت دیگری دفن او تأخیر بیفتد، باید نماز شب دفن را تا شب اوّل قبر او تأخیر بیندازند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز وحشت را در هر موقع از شب اوّل قبر میشود خواند، ولی بهتر است در اوّل شب بعد از نماز عشأ خوانده شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر میشود خواند؛ ولی بهتر است در اول شب بعد از نماز عشا خوانده شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر می شود خواند، ولی بهتر است در اول شب، بعد از نماز عشا خوانده شود.