براساس آیات و روایات، روح انسان پس از مرگ و انقطاع از بدن مادی، خود را با بدن برزخی و قالب مثالی مییابد . بدن مثالی، شباهت بسیاری به بدن دنیوی انسان دارد ؛ ولی در عین حال بدنی است که با نظام و قوانین عالم برزخ سازگار است و با بدن مادی دنیوی، تفاوتهایی دارد نگا: عروج روح، ص 52 و 59 . . افزون بر اینکه در بیشتر موارد، مقصود از واژه (قبر)، در واقع (برزخ) است ؛ چنان که در روایت آمده: (ان القبر روضة من ریاض الجنة او حفرة من حفرالنار)؛ بحارالانوار، ج 6، ص 159، ح 19 . ؛ (قبر یا باغی از باغهای بهشت و یا جایگاه پستی از جایگاههای آتش است) . البته قبر برزخی و قبر خاکی، ارتباط خاصی با هم دارند ؛ ولی باید توجه داشت که عمده مسائل شب اول قبر و پس از آن، مرتبط با عالم برزخ است، نه قبر خاکی نگا: عروج روح، ج 7، ص 69 و 114 . . بنابراین هم عذاب قبر و فشار آن و هم شادیها و فراخیهای آن، مرتبط با عالم برزخ بوده و با قالب بدن برزخی، صورت میگیرد و قبر خاکی در این موارد، خصوصیتی ندارد . از این رو اگر مردهای را بسوزانند، یا به دریا بیندازند و یا آن را مومیایی کرده و در محفظههای خاصی نگه دارند ؛ باز هم مسائل شب اول قبر (فشار، سؤال، مکافات و ... ) برای آنان خواهد بود و شب اول قبر آنها، همان شبی است که این بدنها به دریا انداخته شد، یا طعمه حریق گشته و یا خوراک حیوانی قرار گرفته است . شب اول قبر شهیدانی که پس از مدت مدیدی، اجساد مقدس و مطهر آنان یافت میشود ؛ همان شبی است که در بیابانها ماندهاند . حضرت امیرعلیه السلام میفرماید: (فروگذار نمیشود احدی از مردم که در شرق و غرب زمین و دریا و صحرا هستند ؛ مگر آنکه فرشتههای سؤال کننده، به ملاقات آنان خواهند رفت)؛ علم الهدی، معاد و عدل، ص 100 .
براساس آیات و روایات، روح انسان پس از مرگ و انقطاع از بدن مادی، خود را با بدن برزخی و قالب مثالی مییابد . بدن مثالی، شباهت بسیاری به بدن دنیوی انسان دارد ؛ ولی در عین حال بدنی است که با نظام و قوانین عالم برزخ سازگار است و با بدن مادی دنیوی، تفاوتهایی دارد نگا: عروج روح، ص 52 و 59 . . افزون بر اینکه در بیشتر موارد، مقصود از واژه (قبر)، در واقع (برزخ) است ؛ چنان که در روایت آمده: (ان القبر روضة من ریاض الجنة او حفرة من حفرالنار)؛ بحارالانوار، ج 6، ص 159، ح 19 . ؛ (قبر یا باغی از باغهای بهشت و یا جایگاه پستی از جایگاههای آتش است) .
البته قبر برزخی و قبر خاکی، ارتباط خاصی با هم دارند ؛ ولی باید توجه داشت که عمده مسائل شب اول قبر و پس از آن، مرتبط با عالم برزخ است، نه قبر خاکی نگا: عروج روح، ج 7، ص 69 و 114 . .
بنابراین هم عذاب قبر و فشار آن و هم شادیها و فراخیهای آن، مرتبط با عالم برزخ بوده و با قالب بدن برزخی، صورت میگیرد و قبر خاکی در این موارد، خصوصیتی ندارد . از این رو اگر مردهای را بسوزانند، یا به دریا بیندازند و یا آن را مومیایی کرده و در محفظههای خاصی نگه دارند ؛ باز هم مسائل شب اول قبر (فشار، سؤال، مکافات و ... ) برای آنان خواهد بود و شب اول قبر آنها، همان شبی است که این بدنها به دریا انداخته شد، یا طعمه حریق گشته و یا خوراک حیوانی قرار گرفته است . شب اول قبر شهیدانی که پس از مدت مدیدی، اجساد مقدس و مطهر آنان یافت میشود ؛ همان شبی است که در بیابانها ماندهاند . حضرت امیرعلیه السلام میفرماید: (فروگذار نمیشود احدی از مردم که در شرق و غرب زمین و دریا و صحرا هستند ؛ مگر آنکه فرشتههای سؤال کننده، به ملاقات آنان خواهند رفت)؛ علم الهدی، معاد و عدل، ص 100 .
- [سایر] شب اول قبر چگونه است؟
- [سایر] کجای قران در مورد قبر و شب اول قبر توضیحی هست؟
- [سایر] شب اوّل قبر شب اولی است که فرد می میرد یا آن را خاک می کنند؟
- [سایر] منظور از شب اوّل قبر چیست؟ چه اتفاقاتی میافتد؟
- [سایر] آیا فشار قبر و شب اول قبر در همهی انواع مرگها )سوختن، غرق شدن و...( و برای همهی انسانها هست؟
- [سایر] در شب اول قبر، نکیر و منکر با انسانها به چه زبانی صحبت میکنند؟
- [سایر] در شب اول قبر از میت چه سؤال هایی می شود؟
- [سایر] چهره واقعی نکیر و منکر در شب اوّل قبر به چه صورت می باشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز وحشت در چه زمانی از شب اوّل قبر خوانده می شود؟
- [سایر] آدم بد و گناهکار در شب اوّل قبر چگونه است و چه مجازاتی می شود؟
- [آیت الله بروجردی] اگر بخواهند میت را به شهر دوری ببرند یا به جهت دیگر دفن او تأخیر بیفتد، باید نماز وحشت را تا شب اوّل قبر او تأخیر بیندازند.نبش قبر
- [آیت الله مظاهری] نماز وحشت را در هر موقع از شب اوّل قبر میشود خواند ولی بهتر است در اوّل شب بعد از نماز عشا خوانده شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر می شود خواند؛ ولی بهتر است در اول شب؛ بعد از نماز عشا خوانده شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر می شود خواند، ولی بهتر است در اول شب بعد از نماز عشاء خوانده شود.
- [آیت الله بروجردی] نماز وحشت را در هر موقع از شبِ اوّل قبر میشود خواند، ولی بهتر است در اوّل شب بعد از نماز عشاء خوانده شود.
- [امام خمینی] نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر می شود خواند، ولی بهتر است در اول شب بعداز نماز عشا خوانده شود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بخواهند میّت را به شهر دوری ببرند یا به جهت دیگری دفن او تأخیر بیفتد، باید نماز شب دفن را تا شب اوّل قبر او تأخیر بیندازند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز وحشت را در هر موقع از شب اوّل قبر میشود خواند، ولی بهتر است در اوّل شب بعد از نماز عشأ خوانده شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر میشود خواند؛ ولی بهتر است در اول شب بعد از نماز عشا خوانده شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر می شود خواند، ولی بهتر است در اول شب، بعد از نماز عشا خوانده شود.