همه پیامبران معصومند ولی عصمت دارای مراتب مختلفی است. عصمت تام برای همه پیامبران لازم است، اما فراتر از آن، عصمت اکمل است که از لوازم حتمی نبوّت نیست، ولی برخی از پیامبران مانند پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله به آن نائل آمده اند. در این مرتبه از عصمت پیامبر به طور معمول ترک اولی هم نمی کند. (اولی) عملی را می گویند که انجام یا ترک آن بر حسب نظر عقل و یا حکم شرعی لازم و ضروری نیست، ولی رعایت آن بهتر و شایسته تر است. بنابراین باید گفت: 1. ترک اولی جنبه تحریمی ندارد و مستلزم عذاب و کیفر اُخروی نمی باشد، حتی اگر مورد نهی الهی واقع شده باشد. 2. رعایت آن بهتر و شایسته تر است. 3. کسی که مرتکب ترک اولی شده، عملی را انجام داده است که تناسبی با شأن و جایگاه او ندارد. بر اساس آنچه گذشت می توان برای عصمت انبیا دو مرتبه به شرح زیر در نظر گرفت. مرتبه نخست: عصمت تام؛ یعنی عصمت از هرگونه گناه و خطا در دریافت وحی، نگهداری وحی، ابلاغ وحی، تبیین و تفسیر وحی و عصمت در اجرا و عمل به مفاد وحی، در حوزه مسائل فردی و اجتماعی. همچنین عصمت از هر اشتباهی که به طور معمول موجب سلب اعتماد از پیامبران می شود، حتّی در امور عادی زندگی. در نگاه شیعه، این مرتبه از عصمت برای همه پیامبران، در همه عمر لازم است. مرتبه دوم: عصمت اتم و اکمل که عبارت است از همه موارد فوق به علاوه عصمت از ترک اولی می باشد. منبع: www.porseman.org
همه پیامبران معصومند ولی عصمت دارای مراتب مختلفی است. عصمت تام برای همه پیامبران لازم است، اما فراتر از آن، عصمت اکمل است که از لوازم حتمی نبوّت نیست، ولی برخی از پیامبران مانند پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله به آن نائل آمده اند. در این مرتبه از عصمت پیامبر به طور معمول ترک اولی هم نمی کند.
(اولی) عملی را می گویند که انجام یا ترک آن بر حسب نظر عقل و یا حکم شرعی لازم و ضروری نیست، ولی رعایت آن بهتر و شایسته تر است. بنابراین باید گفت:
1. ترک اولی جنبه تحریمی ندارد و مستلزم عذاب و کیفر اُخروی نمی باشد، حتی اگر مورد نهی الهی واقع شده باشد.
2. رعایت آن بهتر و شایسته تر است.
3. کسی که مرتکب ترک اولی شده، عملی را انجام داده است که تناسبی با شأن و جایگاه او ندارد.
بر اساس آنچه گذشت می توان برای عصمت انبیا دو مرتبه به شرح زیر در نظر گرفت.
مرتبه نخست: عصمت تام؛ یعنی عصمت از هرگونه گناه و خطا در دریافت وحی، نگهداری وحی، ابلاغ وحی، تبیین و تفسیر وحی و عصمت در اجرا و عمل به مفاد وحی، در حوزه مسائل فردی و اجتماعی.
همچنین عصمت از هر اشتباهی که به طور معمول موجب سلب اعتماد از پیامبران می شود، حتّی در امور عادی زندگی.
در نگاه شیعه، این مرتبه از عصمت برای همه پیامبران، در همه عمر لازم است.
مرتبه دوم: عصمت اتم و اکمل که عبارت است از همه موارد فوق به علاوه عصمت از ترک اولی می باشد.
منبع: www.porseman.org
- [سایر] اگر ما 14 معصوم داریم چرا می گویند همه پیامبران معصومند و بعضی مثل حضرت یوسف که خطا داشته اند چرا معصوم هستند ؟
- [سایر] اگر پیامبران معصومند، چرا همواره از خداوند آمرزش می خواستند؟
- [سایر] با اینکه پیامبران و امامان معصومند، پس چرا استغفار و گریه می کنند؟
- [سایر] اگر پیامبران معصومند، چرا حضرت داوود علیه السلام در قضاوت عجله کرد و مرتکب خطا شد؟
- [سایر] با اینکه پیامبران و امامان(علیهم السلام) معصومند، پس چرا استغفار و گریه می کنند ؟
- [سایر] اگر پیامبران معصومند چرا حضرت یونس علیه السلام از دست مردم عصبانی شد و از شهر بیرون رفت؟
- [سایر] عامل عصمت در پیامبران چیست؟
- [سایر] چه دلایلی بر عصمت پیامبران وجود دارد؟
- [سایر] عصمت پیامبران علیهم السلام را با دلایل قرآنی اثبات کنید؟
- [سایر] آیا پیامبران در دوره کودکی نیز از عصمت برخوردارند؟ چرا؟
- [آیت الله خوئی] در روایات معتبره وارد است که نماز با جماعت بیست و پنج درجه افضل از نماز فرادا است.
- [آیت الله سیستانی] در روایات معتبره وارد است ، که نماز با جماعت بیست و پنج درجه افضل از نماز فرادی است .
- [آیت الله اردبیلی] اگر در این مرتبه درجاتی باشد، لازم است با احتمال تأثیر درجه خفیفتر، به همان اکتفا کند؛ مثلاً اگر احتمال میدهد که با ترک تکلّم با او مقصود حاصل میشود، به همان اکتفا کند و به درجه بالاتر عمل نکند، خصوصاً اگر گنهکار شخصی باشد که این نحو عمل موجب هتک او شود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در این مرتبه درجاتی باشد لازم است با احتمال تأثیر درجه خفیف تر ، به همان اکتفا کند . مثلاًاگراحتمال میدهد که با تکلّم با او ، مقصود حاصل می شود ، به همان اکتفا کند وبه درجة بالاتر ، عمل نکند ،خصوصاً اگر طرف شخصی است که این نحو عمل موجب هتک او می شود .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در این مرتبه درجاتی باشد با تأثیر درجه خفیف تر، به همان اکتفا کند، مثلا اگر با عدم تکلّم با او، مقصود حاصل می شود، به همان اکتفا کند و به درجه بالاتر، عمل نکند، خصوصاً اگر طرف، شخصی است که این نحو عمل موجب هتک او می شود.
- [امام خمینی] اگر در این مرتبه درجاتی باشد لازم است با احتمال تأثیر درجه خفیفتر، به همان اکتفا کند، مثلًا اگر احتمال میدهد که با ترک تکلم با او، مقصود حاصل میشود، به همان اکتفا کند و به درجه بالاتر، عمل نکند، خصوصاً اگر طرف شخصی است که این نحو عمل موجب هتک او میشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] شخصی که به یکی از چهارده معصوم علیهم السلام از روی دشمنی دشنام دهد نجس است
- [آیت الله سیستانی] مأموم نباید جلوتر از امام بایستد ، بلکه احتیاط واجب آن است که اگر مأموم متعدد باشند مساوی امام نایستند ، ولی اگر مأموم یک مرد باشد ، اشکال ندارد که مساوی امام بایستد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بنابر احتیاط واجب باید جلوتر یا مساوی با قبر پیغمبر و امام علیهماالسلام نماز نخواند.
- [آیت الله سیستانی] فقاع که غالباً از جو گرفته میشود و موجب درجه خفیفی از مستی است حرام است ، و بنابر احتیاط واجب نجس است . و امّا آب جوی که موجب هیچگونه مستی نیست پاک وحلال میباشد . 10 عرق حیوان نجاست خوار :