نکته ای که در این ارتباط باید به آن اشاره داشت این است که رابطه میان دنیا و آخرت رابطهای تنگاتنگ است. بنابراین جزایی که در آخرت رخ میدهد، جزایی تازه نیست، بلکه آنچه درآخرت واقع میشود، کشف حقایق اعمال انسان در این دنیا است. بنابراین جزاهای رفتاری انسان ابتدا در این دنیا واقع میشود، و آنگاه باطنش درآن دنیا که روز کشف اسرار و بواطن است، مجازات‌ها بر سه گونه است: 1. مجازات قراردادی، 2. مجازاتی که با گناه رابطه تکوینی و طبیعی دارد، 3. مجازاتی که تجسم خود گناه است. مجازات‌های اخروی، ویژگی‌های مجازات‌های قراردادی (مانند تنبیه، عبرت، تربیت و...) را ندارد؛ زیرا آخرت جای عمل نیست، بلکه جای حساب است. مجازات‌های اخروی صدای نجوا و نیایش بنده را بشنود. پس از تأخیر استجابت نباید چندان نگران و ناامید شد. علی(ع) که می‌فرماید: (عمل صالح کشت آخرت است).نهج‌البلاغه، خطبه 22.در این گونه مجازات‌ها، تناسب بین عمل و نتیجه، از لحاظ کمی شرط نیست؛ چنان که یک لحظه غفلت در رانندگی، نقص عضو همیشگی به دنبال خواهد داشت. و یا اینکه مجازات‌های اخروی، تجسّم خود گناه است که پاره‌ای دیگر از آیات و روایات بر این حقیقت تأکید دارند. که با این بیان دیگر جایی برای سوال مذکور باقی نمی ماند. زیرا وقتی عقاب و ثواب همان تجسم عمل باشد دیگر جدا یا با هم بودن معنی ندارد. امام صادق(ع) در جواب پرسشی درباره خلود در بهشت و جهنّم می‌فرماید: (علت همیشه بودن دوزخیان در دوزخ، این است که تصمیم آنان این بوده که هر گاه در دنیا جاودانه بمانند، خدا را نافرمانی کنند و جهت همیشه بودن بهشتیان در بهشت نیز این است که تصمیم آنان این بوده که هرگاه در این دنیا جاودانه بمانند، اطاعت خدا کنند. پس تصمیم‌های این دو گروه، آنان را بهشتی دائم و دوزخی همیشگی کرده است).بحارالانوار، ج 8، ص 347. www.morsalat.com
آیا خداوند پاداش یا مکافات اعمال را باهم می دهد یا جدا؟ (یعنی پاداش کار خوب رابا مکافات کار بد) باهم یکجا میدهد؟
نکته ای که در این ارتباط باید به آن اشاره داشت این است که رابطه میان دنیا و آخرت رابطهای تنگاتنگ است. بنابراین جزایی که در آخرت رخ میدهد، جزایی تازه نیست، بلکه آنچه درآخرت واقع میشود، کشف حقایق اعمال انسان در این دنیا است. بنابراین جزاهای رفتاری انسان ابتدا در این دنیا واقع میشود، و آنگاه باطنش درآن دنیا که روز کشف اسرار و بواطن است،
مجازاتها بر سه گونه است:
1. مجازات قراردادی،
2. مجازاتی که با گناه رابطه تکوینی و طبیعی دارد،
3. مجازاتی که تجسم خود گناه است.
مجازاتهای اخروی، ویژگیهای مجازاتهای قراردادی (مانند تنبیه، عبرت، تربیت و...) را ندارد؛ زیرا آخرت جای عمل نیست، بلکه جای حساب است. مجازاتهای اخروی صدای نجوا و نیایش بنده را بشنود. پس از تأخیر استجابت نباید چندان نگران و ناامید شد. علی(ع) که میفرماید: (عمل صالح کشت آخرت است).نهجالبلاغه، خطبه 22.در این گونه مجازاتها، تناسب بین عمل و نتیجه، از لحاظ کمی شرط نیست؛ چنان که یک لحظه غفلت در رانندگی، نقص عضو همیشگی به دنبال خواهد داشت. و یا اینکه مجازاتهای اخروی، تجسّم خود گناه است که پارهای دیگر از آیات و روایات بر این حقیقت تأکید دارند. که با این بیان دیگر جایی برای سوال مذکور باقی نمی ماند. زیرا وقتی عقاب و ثواب همان تجسم عمل باشد دیگر جدا یا با هم بودن معنی ندارد.
امام صادق(ع) در جواب پرسشی درباره خلود در بهشت و جهنّم میفرماید: (علت همیشه بودن دوزخیان در دوزخ، این است که تصمیم آنان این بوده که هر گاه در دنیا جاودانه بمانند، خدا را نافرمانی کنند و جهت همیشه بودن بهشتیان در بهشت نیز این است که تصمیم آنان این بوده که هرگاه در این دنیا جاودانه بمانند، اطاعت خدا کنند. پس تصمیمهای این دو گروه، آنان را بهشتی دائم و دوزخی همیشگی کرده است).بحارالانوار، ج 8، ص 347.
www.morsalat.com
- [سایر] آیا به پول پاداش آخر خدمت و پادش حسن انجام کار و جبران ذخیره مرخصی و عیدی که دولت به کارمند میدهد خمس تعلق می گیرد یا خیر؟
- [سایر] چگونه پاداش بعضی اعمال انسان ، از حساب و شماره می گذرد ؟
- [سایر] پاداش دنیایی ترک گناه از ترس خداوند چیست؟
- [سایر] آیا پاداش ده برابر برای انجام هر کار نیک است ؟
- [سایر] شبهه: قرآن، اعمال را فقط برای پاداش قرار داده است و از تقرب حرفی به میان نیاورده است!
- [سایر] میزان عیدی و پاداش کارگران مشمول قانون کار ؟
- [سایر] با سلام آیا بازی با احساسات یک جوان گناه دارد؟ آیا کسی که این کار را انجام میدهد جواب کار خود را پس میدهد؟ ممنون
- [سایر] هر کاری خداوند متعال انجام میدهد خوب است ؟ یا خوب آن است که خدا انجام میدهد ؟
- [سایر] آیا حفظ قرآن بدون توجه به معنای آن نزد خداوند، دارای اجر و پاداش است؟
- [سایر] آیا حفظ قرآن بدون توجه به معنای آن نزد خداوند، دارای اجر و پاداش است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] هشتم از مبطلات نماز بنابر احتیاط واجب ان است که برای کار دنیا عمدا گریه کند مگر این که جاهل قاصر باشد و اگر از ترس خدا یا برای اخرت گریه کند از بهترین اعمال است
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر چند نفر در مزدی که از کار خودشان میگیرند بایکدیگر شرکت کنند، مثل دلاکها که قرار میگذارند هرقدر مزد گرفتند باهم قسمت کنند، شرکت آنان صحیح نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که دارای چند رشته کسب و کار است، مثلاً هم زراعت دارد و هم صنعت و هم درآمد کارگری، باید منافع همه را در آخر سال یکجا حساب کند، چنانچه چیزی زاید بر مخارج داشت خمس آن را بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه چند مرغ یا چند حیوان را باهم سر ببرند یک بسم الله برای همه آنها کافی است، همچنین هرگاه با ماشین، تعداد زیادی حیوان را در زمان واحد (با وجود شرایط دیگر) سر ببرند یک بسم الله کفایت می کند و اگر ماشین مرتباً کار می کند احتیاط آن است مرتباً نام خدا را تکرار کنند.
- [آیت الله بهجت] اگر چند نفر را برای انجام کاری وکیل کند و به آنها اجازه دهد که هر کدام بهتنهایی در آن کار اقدام کنند، هر یک از آنان میتواند آن کار را انجام دهد و چنانچه یکی از آنان بمیرد، وکالت دیگران باطل نمیشود، و همچنین است بنابر اظهر اگر تعیین نکرده باشد که باهم یا بهتنهایی اقدام کنند. ولی اگر گفته باشد که باهم انجام دهند، نمیتوانند بهتنهایی اقدام نمایند، و اگر باهم وکیل شده باشند در صورتی که یکی از آنان بمیرد، وکالت دیگران باطل میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر چند نفر را برای انجام کاری وکیل کند و به آنها اجازه دهد که هر کدام به تنهائی در آن کار اقدام کنند؛ هر یک از آنان می تواند آن کار را انجام دهد و چنانچه یکی از آنان بمیرد؛ وکالت دیگران باطل نمی شود؛ ولی اگر نگفته باشد که باهم یا به تنهائی انجام دهند؛ یا گفته باشد که باهم انجام دهند؛ نمی توانند به تنهائی اقدام نمایند و در صورتی که یکی از آنان بمیرد؛ وکالت دیگران باطل می شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر چند نفر باهم سگی را بفرستند ویکی از آنان کافر باشد، یا عمداً نام خدا را نبرد، یا چند سگ بفرستند و یکی از آنها تربیت شده نباشد بنابر احتیاط واجب باید از گوشت آن شکار پرهیز کرد.
- [امام خمینی] نذر آن است که انسان ملتزم شود که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترک نماید.
- [آیت الله مظاهری] توبه اشاعه فحشا، فقط ندامت از گذشته و ترک آن کار زشت است، و چه بسیار خوب است که بهواسطه گفتار و اعمال شایسته و نظیر آن، جبران گذشته را بنماید.
- [آیت الله مظاهری] شوخیهایی که گاهی در آن الفاظ توهینآمیز به کار میرود حرام است، ولی اگر توهین باشد، گرچه حرام نیست، ولی مسلمان باید مؤدّب باشد و رکاکت در زبان و اعمال خود نداشته باشد.