دعاهایی که در کتاب‌های دعا وارد شده است، دو گونه است: بعضی مخصوص وقتی خاص و یا مکانی خاص می‌باشند، مثلاً دعای کمیل که در شب جمعه وارد شده و دعای ندبه که در صحیح جمعه و عید قربان و عید فطر و عید غدیر وارد شده و یا دعاهای مخصوص ماه رجب و شعبان و رمضان. ولی بعضی دیگر وقت خاصی برای آن‌ها بیان نشده و در هر زمان می‌توان آن‌ها را خواند. مثلاً مناجات خمسه عشره که در کتاب مفاتیح الجنان شیخ عباس قمی(ره) آمده و نیز بسیاری از دعاهای صحیفه سجادیه از این گونه است. ولی بعضی از دعاها در عین حال که دارای وقت خاصی است، ولی در خود روایات فرموده‌اند که اگر حالی و توجهی باشد در بقیه اوقات هم خواندنش مطلوب و پسندیده است. از جمله دعاهایی که خواندنش در هر وقتی مناسب است، مناجات شعبانیه است که مناجات همه ائمه(ع) بوده است و با وجود این که در ماه شعبان وارد شده، ولی تصریح شده که خواندنش در همه زمان‌ها خوب است. مرحوم شیخ عباس قمی در کتاب مفاتیح الجنان در پایان دعای شعبانیه می‌فرماید: این از مناجات‌های جلیل‌القدر ائمه(ع) است و بر مضامین عالیه مشتمل است و در هر وقت که حضور قلبی باشد خواندن آن مناسب است(مفاتیح الجنان، اعمال ماه شعبان، مناجات شعبانیه). منبع: پرسمان
من در جایی خوانده ام که انسان هر گاه حضور قلب داشته باشد می تواند مناجات شعبانیه بخواند آیا این درست است؟
دعاهایی که در کتابهای دعا وارد شده است، دو گونه است: بعضی مخصوص وقتی خاص و یا مکانی خاص میباشند، مثلاً دعای کمیل که در شب جمعه وارد شده و دعای ندبه که در صحیح جمعه و عید قربان و عید فطر و عید غدیر وارد شده و یا دعاهای مخصوص ماه رجب و شعبان و رمضان. ولی بعضی دیگر وقت خاصی برای آنها بیان نشده و در هر زمان میتوان آنها را خواند. مثلاً مناجات خمسه عشره که در کتاب مفاتیح الجنان شیخ عباس قمی(ره) آمده و نیز بسیاری از دعاهای صحیفه سجادیه از این گونه است. ولی بعضی از دعاها در عین حال که دارای وقت خاصی است، ولی در خود روایات فرمودهاند که اگر حالی و توجهی باشد در بقیه اوقات هم خواندنش مطلوب و پسندیده است. از جمله دعاهایی که خواندنش در هر وقتی مناسب است، مناجات شعبانیه است که مناجات همه ائمه(ع) بوده است و با وجود این که در ماه شعبان وارد شده، ولی تصریح شده که خواندنش در همه زمانها خوب است. مرحوم شیخ عباس قمی در کتاب مفاتیح الجنان در پایان دعای شعبانیه میفرماید: این از مناجاتهای جلیلالقدر ائمه(ع) است و بر مضامین عالیه مشتمل است و در هر وقت که حضور قلبی باشد خواندن آن مناسب است(مفاتیح الجنان، اعمال ماه شعبان، مناجات شعبانیه).
منبع: پرسمان
- [آیت الله بهجت] در قرائت نماز آیا مقداری که انسان بدون حضور قلب خوانده، می تواند دوباره بخواند؟
- [آیت الله بهجت] آیا انسان می تواند به دلیل عدم حضور قلب، نمازش را دوباره بخواند؟
- [سایر] نمازی که بدون حضور قلب و با بی توجهی خوانده می شود، صحیح است؟ آیا حضور قلب در نماز الزامی است؟
- [سایر] نمازی که بدون حضور قلب و با بی توجهی خوانده می شود، صحیح است؟ آیا حضور قلب در نماز الزامی است؟
- [سایر] اگر کسی نماز را بدون حضور قلب بخواند اشکال دارد؟!
- [آیت الله اردبیلی] اگر فردی بخواهد با حضور قلب و دور از افکار پراکنده نماز بخواند، چه باید بکند؟
- [سایر] انسان در جایی که شلوغ است چگونه می تواند در نماز حضور قلب داشته باشد؟
- [سایر] نماز فرادا با حضور قلب بهتر است یا نماز جماعت با حضور قلب کمتر؟
- [سایر] گفته میشود نماز جماعت بدون حضور قلب، بالاتر از نماز فردای با حضور قلب است؟
- [سایر] نماز فرادا با حضور قلب بهتر است یا نماز جماعت با حضور قلب کمتر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جایی بخواند که بخودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست مثلاً نذر کند نماز را در اتاق بخواند، چنانچه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد، مثلاً به واسطه این که خلوت است، انسان حضور قلب پیدا میکند، نذر او صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جائی بخواند که به خودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست مثلاً نذر کند نماز را در اتاق بخواند، چنانچه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد مثلاً به واسطة اینکه خلوت است انسان حضور قلب پیدا می کند ، صحیح است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر نذر کند نماز واجب خود را در جایی بخواند که بخودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست، مثلاً نذر کند نماز را در اطاق بخواند، چنان چه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد مثلاً به واسطه این که در مکان خلوت، انسان حضور قلب پیدا می کند، نذر صحیح است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جائی بخواند که بخودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست؛ مثلا نذر کند نماز را در اطاق بخواند؛ چنانچه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد مثلا به واسطه اینکه خلوت است؛ انسان حضور قلب پیدا می کند؛ نذر او صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جایی بخواند که بخودی خود، ثواب نماز در آن جا زیاد نیست، مثلاً نذر کند نماز را در اتاق بخواند، چنانچه نماز خواندن در آن جا از جهتی بهتر باشد، مثلاً به واسطهی این که خلوت است انسان حضور قلب پیدا میکند، نذر صحیح است.
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جایی بخواند که بخودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست، مثلًا نذر کند نماز را در اطاق بخواند، چنانچه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد مثلًا به واسط این که خلوت است انسان حضور قلب پیدا میکند، نذر او صحیح است.
- [امام خمینی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جایی بخواند که بخودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست مثلًا نذر کند نماز را در اطاق بخواند، چنانچه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد مثلًا به واسطه این که خلوت است انسان حضور قلب پیدا میکند، نذر صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جایی بخواند که بخودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست مثلا نذر کند نماز را در اطاق بخواند، چنانچه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد مثلا بواسطه این که خلوت است انسان حضور قلب پیدا می کند، ذر صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر نذر کند نماز واجب خودرا در جایی بخواند که بخودی خود ثواب نماز در ان جا زیاد نیست مثل ان که نذر کند نمازرا در اطاق بخواند چنانچه نماز خواندن در ان جا از جهتی بهتر باشد مثلا به واسطه این که خلوت است انسان حضور قلب پیدا می کند نذر او به ان جهت صحیح است
- [آیت الله سیستانی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جائی بخواند که بخودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست ، مثلاً نذر کند نماز را در اطاق بخواند ، چنانچه نماز خواندن در آنجا از جهتی شرعاً بهتر باشد مثلاً بواسطه اینکه خلوت است انسان حضور قلب پیدا میکند ، اگر نذر او برای آن جهت باشد صحیح است .