قیامت را روز (نشر) گویند؛ زیرا نامه‌های رفتار انسان در آن روز باز و گشوده می‌شود: (و إذا الصُّحف نُشِرت) تکویر/10؛ نامة اعمال انسان در این جهان ملفوف و پیچیده است و در معاد منشور می‌شود. در دنیا کسی از آن خبر ندارد و حتّی اعمال گذشتة انسان برای خودش مستور است. از این‌رو با دیدن آن در معاد با شگفتی خواهد گفت: چه نامه‌ای‌؟ هر خُرد و کلانی را در آن شمرده و به حساب آورده‌اند حتّی شوخی و جدّی به نگارش آمده و گناهان کوچک و بزرگ در آن ثبت شده است. به او فرمان می‌رسد نامة اعمالت را بخوان: (و کلّ إنسان أَلزمناهُ طائِره فی عُنقه و نُخرج له یوم القیمة کتاباً یلقیهُ مَنشوراً إقرأْ کِتابک کَفی بِنَفسِک الیَوم علیک حَسیباً) اسراء/1314؛ [ما مقدّرات و فرآیند کردار نیک و بد هر انسانی را طوق گردن او ساختیم و روز قیامت کتابی برای او بیرون آوریم، در حالی که آن نامه چنان باز باشد که همة اوراق آن را یک مرتبه ملاحظه کند. تو خود کتاب اعمالت را بخوان که تو خود تنها برای حساب‌رسی خویش کافی هستی]. قرآن می‌فرماید: آنان که نامه‌هایشان به دست راست‌شان داده شود نامه‌های خود را می‌خوانند و به دیگران نیز می‌گویند: بیایید نامه‌های مرا بخوانید. امّا کسانی که نامة اعمالشان به دست چپ و از پشت سر به آنان واگذار گردد، گویند ای کاش این کتاب به دست من داده نمی‌شد؛ (فَمَنْ أُوتی کِتابَه بِیَمینه فأولئک یَقْرَءون کِتابهم) اسراء/71، (فأمّا مَن أُوتی کِتابه بِیَمینهِ فَیَقوُلهاؤُم اقرَءواْ کِتابِیه) حاقّه/19، (و أمّا مَن أُوتِیَ کِتابه بشماله فیقول یا لیتنی لم أُوت کتابیه) حاقّه/25. www.eporsesh.com
قیامت را روز (نشر) گویند؛ زیرا نامههای رفتار انسان در آن روز باز و گشوده میشود: (و إذا الصُّحف نُشِرت) تکویر/10؛
نامة اعمال انسان در این جهان ملفوف و پیچیده است و در معاد منشور میشود. در دنیا کسی از آن خبر ندارد و حتّی اعمال گذشتة انسان برای خودش مستور است. از اینرو با دیدن آن در معاد با شگفتی خواهد گفت: چه نامهای؟ هر خُرد و کلانی را در آن شمرده و به حساب آوردهاند حتّی شوخی و جدّی به نگارش آمده و گناهان کوچک و بزرگ در آن ثبت شده است. به او فرمان میرسد نامة اعمالت را بخوان: (و کلّ إنسان أَلزمناهُ طائِره فی عُنقه و نُخرج له یوم القیمة کتاباً یلقیهُ مَنشوراً إقرأْ کِتابک کَفی بِنَفسِک الیَوم علیک حَسیباً) اسراء/1314؛ [ما مقدّرات و فرآیند کردار نیک و بد هر انسانی را طوق گردن او ساختیم و روز قیامت کتابی برای او بیرون آوریم، در حالی که آن نامه چنان باز باشد که همة اوراق آن را یک مرتبه ملاحظه کند. تو خود کتاب اعمالت را بخوان که تو خود تنها برای حسابرسی خویش کافی هستی].
قرآن میفرماید: آنان که نامههایشان به دست راستشان داده شود نامههای خود را میخوانند و به دیگران نیز میگویند: بیایید نامههای مرا بخوانید. امّا کسانی که نامة اعمالشان به دست چپ و از پشت سر به آنان واگذار گردد، گویند ای کاش این کتاب به دست من داده نمیشد؛ (فَمَنْ أُوتی کِتابَه بِیَمینه فأولئک یَقْرَءون کِتابهم) اسراء/71، (فأمّا مَن أُوتی کِتابه بِیَمینهِ فَیَقوُلهاؤُم اقرَءواْ کِتابِیه) حاقّه/19، (و أمّا مَن أُوتِیَ کِتابه بشماله فیقول یا لیتنی لم أُوت کتابیه) حاقّه/25.
www.eporsesh.com
- [سایر] چرا روز قیامت را روز «عرق» می نامند؟
- [سایر] چرا روز قیامت را «پیر کننده» می نامند؟
- [سایر] چرا روز قیامت را روز «جزع» می نامند؟
- [سایر] چرا روز قیامت را «یوم التغابن» می نامند چیست؟
- [سایر] چرا روز قیامت را «یوم الحسرة» می نامند چیست؟
- [سایر] چرا روز قیامت را «یوم الفاقرة» (کمر شکن) می نامند؟
- [سایر] منظور از «ناسودمندی معذرت» در روز قیامت چیست؟
- [سایر] منظور از «قطع پیوندها» در روز قیامت چیست؟
- [سایر] منظور از «ممنوعیت سخن» در روز قیامت چیست؟
- [سایر] منظور از «واقع شدنی» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] (غَصْب) آن است که انسان از روی ظلم بر مال یا حقّ کسی مسلّط شود. غصب از گناهان بزرگ است و غاصب در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس یک وجب زمین از دیگری را غصب کند، در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.)(1)
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه چیزهایی که در مسأله سابق گفتیم پیدا نشود، باید برگرد و غباری که روی لباس و مانند آن است تیمم کند و چنانچه غبار پیدا نشود باید بر گل تیمم کند و اگر گل هم پیدا نشود احتیاط واجب آن است که نماز را بدون تیمم بخواند و بعداً قضای آن را نیز به جا آورد و چنین کسی را (فاقد الطهورین) نامند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه چیزهایی که در مسأله سابق گفتیم پیدا نشود، باید برگرد و غباری که روی لباس و مانند آن است تیمم کند و چنانچه غبار پیدا نشود باید بر گل تیمم کند و اگر گل هم پیدا نشود احتیاط واجب آن است که نماز را بدون تیمم بخواند و بعداً قضای آن را نیز به جا آورد و چنین کسی را (فاقد الطهورین) نامند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر مجتهد اعلم بعد از آنکه در مسأله ای فتوی داده یا پیش از آن احتیاط کند؛ مثلا بفرماید ظرف نجس را یک مرتبه در آب کر بشویند پاک می شود؛ اگرچه احتیاط آن است که سه مرتبه بشویند؛ مقلد او می تواند عمل به احتیاط را ترک نماید و این احتیاط را احتیاط مستحب می نامند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] به واسطه عقد ازدواج زن و مرد به هم حلال می شوند و آن بر دو قسم است: ازدواج دائم که همیشگی است و زنی را که به این عقد در می آید (دائمه) گویند و ازدواج موقت که برای مدت معینی عقد زناشوئی می بندند، خواه این مدت کوتاه باشد یا طولانی و آن را (متعه) و (صیغه) نیز می نامند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک زمین جو و گندم و چیزی مثل برنج و لوبیا که زکات آن واجب نیست بکارد، چنانچه بر حسب معمول استفاده از هر دو جنس در موقع کشت منظور باشد، مخارج به نسبت مداخل تقسیم میشود، و اگر فایده یکی از آنها به قدری کم باشد که در موقع کشت منظور نباشد، مخارج از چیزی محسوب میشود که منظور باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] غصب ان است که انسان از روی ظلم بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است که اگر کسی انجام دهد در قیامت به عذاب سخت گرفتار می شود از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم روایت شده است که هرکس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت ان زمین را از هفت طبقه ان مثل طوق به گردن او می اندازند
- [امام خمینی] احکام غَصب- غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است، که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است که هر کس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.