هذا یوم لا ینطقون و لا یؤذنُ لهم فیعتذرون) مرسلات/3536؛ [این روزی است که گنه‌پیشگان سخنی نتوانند گفت و به آنان رخصت و اذن عذرخواهی نیز نخواهند داد.] گاهی به نظر می‌رسد حق تعالی عادل‌تر از آن است که کسی صاحب عذر باشد و به او اذن عذرخواهی ندهد، ولی گاهی حقیقت امر چنان نشان می‌دهد که جایی برای عذرخواهی باقی نیست. حمّاد بن عثمان می‌گوید: (سمعتُ أبا عبدالله(ص) یقول فی قوله عزّوجلّ : (و لا یؤذنُ لهم فیعتذرون) فقال: الله أجلّ و أعدل و أعظم من أن یکون لعبده عذر و لا یدعه یعتذربه، ولکنّه فلج فلم یکن له عذر)) (نور الثقلین 5/490)؛ از امام صادق(ع) شنیدم دربارة آیة (و لا یؤذن لهم فیعتذرون) می‌فرمود: حق تعالی بالاتر، عادلتر و بزرگتر از آن است که برای بندة وی عذری باشد و نگذارد او عذرخواهی کند، ولی عَبْد چنان زمین‌گیر و مفلوج است که عذری برای او نیست و به تعبیر دیگر جای عذری باقی نخواهد بود (سالبه به انتفای موضوع) او کاملاً از نظر دلیل و برهان زمین‌گیر و عاجز است. پس عذری ندارد تا آن را بازگو کند. www.eporsesh.com
هذا یوم لا ینطقون و لا یؤذنُ لهم فیعتذرون) مرسلات/3536؛ [این روزی است که گنهپیشگان سخنی نتوانند گفت و به آنان رخصت و اذن عذرخواهی نیز نخواهند داد.]
گاهی به نظر میرسد حق تعالی عادلتر از آن است که کسی صاحب عذر باشد و به او اذن عذرخواهی ندهد، ولی گاهی حقیقت امر چنان نشان میدهد که جایی برای عذرخواهی باقی نیست. حمّاد بن عثمان میگوید: (سمعتُ أبا عبدالله(ص) یقول فی قوله عزّوجلّ : (و لا یؤذنُ لهم فیعتذرون) فقال: الله أجلّ و أعدل و أعظم من أن یکون لعبده عذر و لا یدعه یعتذربه، ولکنّه فلج فلم یکن له عذر)) (نور الثقلین 5/490)؛ از امام صادق(ع) شنیدم دربارة آیة (و لا یؤذن لهم فیعتذرون) میفرمود: حق تعالی بالاتر، عادلتر و بزرگتر از آن است که برای بندة وی عذری باشد و نگذارد او عذرخواهی کند، ولی عَبْد چنان زمینگیر و مفلوج است که عذری برای او نیست و به تعبیر دیگر جای عذری باقی نخواهد بود (سالبه به انتفای موضوع) او کاملاً از نظر دلیل و برهان زمینگیر و عاجز است. پس عذری ندارد تا آن را بازگو کند.
www.eporsesh.com
- [سایر] منظور از «ناسودمندی معذرت» در روز قیامت چیست؟
- [سایر] منظور از «قطع پیوندها» در روز قیامت چیست؟
- [سایر] منظور از «واقع شدنی» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «تردید ناپذیر» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «ساعت» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «میعاد» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «وقت معلوم» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «خبر بزرگ» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «منتهی» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «زلزله» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر زن بگوید حائضم یا از حیض پاک شده ام، باید سخن او را پذیرفت.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سخن گفتن از روی سهو و فراموشی و نسیان نماز را باطل نمی کند.
- [آیت الله اردبیلی] (غَصْب) آن است که انسان از روی ظلم بر مال یا حقّ کسی مسلّط شود. غصب از گناهان بزرگ است و غاصب در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس یک وجب زمین از دیگری را غصب کند، در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.)(1)
- [آیت الله نوری همدانی] احتیاط مستحبّ آن است که امام درحال خطبه ، سخنی غیرمربوط به خطبه ها نگوید ، اَلْبَتَّه در فاصلة بین خطبه ها ونماز ، سخن گفتن بلامانع است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] احتیاط مستحب آن است که امام در حال خطبه سخنی غیر مربوط به خطبه ها نگوید البته در فاصله بین خطبه ها و نماز، سخن گفتن بلامانع است.
- [آیت الله علوی گرگانی] دیوانه وسفیه یعنی کسی که مال خود را در کارهای بیهوده مصرف میکند، نمیتوانند در مال خود تصرّف نمایند مگر با اجازه ولیّ و همچنین است کسی که ورشکست شده در صورتی که حاکم حکم به ممنوعیّت در تصرّف او نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک زمین جو و گندم و چیزی مثل برنج و لوبیا که زکات آن واجب نیست بکارد، چنانچه بر حسب معمول استفاده از هر دو جنس در موقع کشت منظور باشد، مخارج به نسبت مداخل تقسیم میشود، و اگر فایده یکی از آنها به قدری کم باشد که در موقع کشت منظور نباشد، مخارج از چیزی محسوب میشود که منظور باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است گوینده اذان رو به قبله بایستد و با طهارت باشد و با صدای بلند و کشیده اذان بگوید و بین جملههای اذان کمی فاصله دهد و بین آنها غیر از ذکر و دعا سخن دیگری نگوید.
- [آیت الله سبحانی] اگر کسی بگوید من وصی میتم که مال او را به مصرفی برسانم، یا میت مرا قیم بچه های خود قرار داده، در صورتی باید سخن او را قبول کرد که دو مرد عادل گفته او را تصدیق نمایند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که می خواهد وصیت کند می تواند با گفتن یا نوشتن مقصود خود را بفهماند و اگر قادر به سخن گفتن و نوشتن نباشد می تواند با اشاره ای که مقصودش را برساند وصیت کند.