قرآن مجید این حقیقت را با صراحت بیان کرده که از زمان آفرینش آدم مسأله معاد و حیات بعد از مرگ مطرح بوده، و حتی ابلیس نیز به این امر اعتراف داشته و بعد از آدم نیز پیامبران الهی که مامور هدایت اقوام مختلف بودهاند آنها را به مسأله (حیات بعد از مرگ و زندگی آخرت) توجه می دادند، به گونه ای که این زندگی برای همه اقوامی که انبیاء به سوی آنها مبعوث شدند مطلبی آشنا محسوب می شده است. البته نمی توان انکار کرد که این مسأله در لسان پیامبر اسلام (ص) و معارفی که از طریق وحی بر او نازل شده بسیار گسترده تر است، به گونه ای که قسمت مهمی از آیات قرآن مجید را شرح مسأله معاد در شاخ و برگهای آن تشکیل می دهد. با این اشاره به سوی قرآن باز می گردیم و به نمونه هائی از آیات گوش جان می سپاریم 1 (قالَ اَنْظِرْنی اِلی یَوْمٍ یُبْعَثُونَ). اعراف/14 2 (قالَ فیها تَحْیَوْنَ وَفیها تَمُوتُونَ وَمِنْها تُخْرَجُونَ). اعراف/25 3 (اِنّی اُریدُ اَنْ تَبُوأَ باِثْمی وَاِئْمِکَ فَتَکُونَ مِنْ اَصْحابِ النّارِ). مائده/29 4 (اَیَعِدُکُمْ اَنَّکُمْ اِذا مِتُّمْ و کنتم تُراباً وَعِظاماً اَنَّکُمْ مُخْرَجُونَ). مؤمنون/35 5 (وَلا تُخْزِنی یَوْمَ یُبْعَثُونَ یَوْمَ لا یَنْفَعُ مالٌ ولا بَنُونَ). شعراء/ 87 و 88 6 (وَقالُوا لَنْ یَدْخُلَ الْجَنَّةًاِلّا مَنْ کانَ هُوداً اَوْ نَصاری). بقره/111 7 (وَالسَّلامُ عَلَیَّ یَوْمَ وُلِدْتُ وَیَوْمَ اَمُوتَ وَیَوْمَ أبْعَثتُ حَیّاً). مریم/33 8 (وَاِلی مَدْیَنَ اَخاهُمْ شُعَیْباً فَقالَ یا قَوْمَ اعْبُدُوا اللهَ وَاَرْجُوا الْیَوْمَ الآخِرَ). عنکبوت/36 9 (... اِنِّی تَرَکَتُ مِلَّةَ فَوْمٍ لایُؤْمِنونَ بِاللهِ وهُمْ بِالآخِرَةِ هُمْ کافِرُونَ وَ اتَّبَعْتُ مِلَّةَ آبائیِ اِبْراهیمَ وَاسْحقَ وَیَعْقُوبَ). یوسف/37 و 38 10 (لَقَدْ وُعِدْنا هذا نَحْنُ وَآباؤُنا مِنْ قَبْلُ اِنْ هذا اِلَا اَساطِیْرُ الْاَوَّلینَ). نمل/68 www.eporsesh.com
قرآن مجید این حقیقت را با صراحت بیان کرده که از زمان آفرینش آدم مسأله معاد و حیات بعد از مرگ مطرح بوده، و حتی ابلیس نیز به این امر اعتراف داشته و بعد از آدم نیز پیامبران الهی که مامور هدایت اقوام مختلف بودهاند آنها را به مسأله (حیات بعد از مرگ و زندگی آخرت) توجه می دادند، به گونه ای که این زندگی برای همه اقوامی که انبیاء به سوی آنها مبعوث شدند مطلبی آشنا محسوب می شده است.
البته نمی توان انکار کرد که این مسأله در لسان پیامبر اسلام (ص) و معارفی که از طریق وحی بر او نازل شده بسیار گسترده تر است، به گونه ای که قسمت مهمی از آیات قرآن مجید را شرح مسأله معاد در شاخ و برگهای آن تشکیل می دهد. با این اشاره به سوی قرآن باز می گردیم و به نمونه هائی از آیات گوش جان می سپاریم
1 (قالَ اَنْظِرْنی اِلی یَوْمٍ یُبْعَثُونَ). اعراف/14
2 (قالَ فیها تَحْیَوْنَ وَفیها تَمُوتُونَ وَمِنْها تُخْرَجُونَ). اعراف/25
3 (اِنّی اُریدُ اَنْ تَبُوأَ باِثْمی وَاِئْمِکَ فَتَکُونَ مِنْ اَصْحابِ النّارِ). مائده/29
4 (اَیَعِدُکُمْ اَنَّکُمْ اِذا مِتُّمْ و کنتم تُراباً وَعِظاماً اَنَّکُمْ مُخْرَجُونَ). مؤمنون/35
5 (وَلا تُخْزِنی یَوْمَ یُبْعَثُونَ یَوْمَ لا یَنْفَعُ مالٌ ولا بَنُونَ). شعراء/ 87 و 88
6 (وَقالُوا لَنْ یَدْخُلَ الْجَنَّةًاِلّا مَنْ کانَ هُوداً اَوْ نَصاری). بقره/111
7 (وَالسَّلامُ عَلَیَّ یَوْمَ وُلِدْتُ وَیَوْمَ اَمُوتَ وَیَوْمَ أبْعَثتُ حَیّاً). مریم/33
8 (وَاِلی مَدْیَنَ اَخاهُمْ شُعَیْباً فَقالَ یا قَوْمَ اعْبُدُوا اللهَ وَاَرْجُوا الْیَوْمَ الآخِرَ). عنکبوت/36
9 (... اِنِّی تَرَکَتُ مِلَّةَ فَوْمٍ لایُؤْمِنونَ بِاللهِ وهُمْ بِالآخِرَةِ هُمْ کافِرُونَ وَ اتَّبَعْتُ مِلَّةَ آبائیِ اِبْراهیمَ وَاسْحقَ وَیَعْقُوبَ). یوسف/37 و 38
10 (لَقَدْ وُعِدْنا هذا نَحْنُ وَآباؤُنا مِنْ قَبْلُ اِنْ هذا اِلَا اَساطِیْرُ الْاَوَّلینَ). نمل/68
www.eporsesh.com
- [سایر] اعجاز قرآن در مسأله آفرینش انسان از نطفه و سپس تطورات جنین چگونه است؟
- [سایر] معاد در دین یهود به چه صورت مطرح شده است؟
- [سایر] راز آفرینش انسان چیست؟
- [سایر] فلسفه آفرینش انسان چیست؟
- [سایر] هدف از آفرینش انسان چیست؟
- [سایر] چرا مسأله معاد را جزء اصول دین قرار داده اند؟
- [سایر] هدف از آفرینش انسان کدام است ؟
- [سایر] فلسفه و هدف آفرینش انسان چیست؟
- [سایر] مراحل آفرینش انسان را بیان کنید؟
- [سایر] هدف آفرینش جهان و انسان چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان عمداً یا از روی ندانستن مسأله در نماز عورتش را نپوشاند، نمازش باطل است.
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان عمداً یا از روی ندانستن مسأله در نماز عورتش را نپوشاند، نمازش باطل است.
- [آیت الله خوئی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر یا معاد یا از فرقههائی بوده باشد که در مسألة (2406) گفته شد و یا حکم ضروری دین یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه درصورتی که بداند آن حکم ضروری دین است انکار کند مرتد میشود، و احکامی که در مسائل آینده ذکر میشود بر او مترتب است.
- [آیت الله خوئی] اگر انسان عمداً یا از روی ندانستن مسأله، از روی تقصیر در نماز عورتش را نپوشاند نمازش باطل است.
- [آیت الله خوئی] اگر انسان برای ندانستن مسأله نداند معاملهای که کرده صحیح است یا باطل، نمیتواند در مالی که گرفته تصرف نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان در نماز عمدا عورتش را نپوشاند، نماز او باطل است، بلکه اگر نپوشاندن عورت از روی ندانستن مسأله نیز باشد وجهل او ناشی از کوتاهی در یادگیری مسأله باشد، باید نماز خود را دوباره بخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر به واسطه ندانستن مساله نجس و پاک بودن چیزی را نداند مثلاً نداند عرق جنب از حرام پاک است یا نه، باید مسأله را بپرسد ولی اگر با این که مسأله را میداند، چیزی را شک کند پاک است یا نه مثلاً شک کند آن چیز خون است یا نه، یا نداند که خون پشه است یا خون انسان، پاک میباشد.
- [آیت الله بروجردی] اگر به واسطهی ندانستن مسأله نجس بودن و پاک بودن چیزی را نداند مثلاً نداند عرق جُنب از حرام پاک است یا نه باید مسأله را بپرسد، ولی اگر با این که مسأله را میداند چیزی را شک کند پاک است یا نه، مثلاً شک کند آن چیز خون است یا نه، یا نداند که خون پشه است یا خون انسان، پاک میباشد.
- [امام خمینی] اگر به واسطه ندانستن مساله، نجس بودن و پاک بودن چیزی را نداند، مثلا نداند عرق جنب از حرام پاک است یا نه، باید مساله را بپرسد، ولی اگر بااین که مساله را می داند چیزی را شک کند پاک است یا، نه مثلا شک کند آن چیز خون است یا نه یا نداند که خون پشه است یا خون انسان، پاک می باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان از روی اختیار به نذر خود عمل نکند، باید کفّاره بدهد و کفّاره آن، کفّاره قسم است که در مسأله 3302 آمده است.