قیامت، برای همه جهان، اعم از منظومه شمسی، زمین و... است. توضیح این که آیات متعددی که دربارة مقدمات و علائم قیامت نازل شده همگی نشان میدهد که قیامت به طور ساده و آرام برپا نمیشود بلکه رستاخیز انسانها مقارن با رستاخیزی در مجموعة جهان آفرینش و آمیخته با دگرگونی عظیم و ناگهانی در سراسر نظام کائنات است(1) برخی از این نشانهها عبارتند از زلزلة عظیم چنانکه خداوند میفرماید: ای مردم تقوای الهی پیشه کنید که زلزلة قیامت حادثة عظیمی است(2) این زلزله موجب میشود که زمین آنچه در دل دارد را بیرون بریزد (3)، همچنین تاریک شدن خورشید، بیفروغ شدن ستارگان، حرکت کوهها و خرد شدن آنها، درهم ریختگی دریاها، شکافته شدن آسمان، فروریختن ستارگان و... همگی از نشانههای قیامت است که در سورههای تکویر، انفطار و قارعه به آن اشاره شده است. به هر حال ظاهر بسیاری از آیات قرآن این معنا را تقویت میکند که این کره خاکی و همچنین آسمانها ویران میگردند و بر ویرانههای آنها زمین و آسمانی نو و تازه آفریده میشود که نسبت به این زمین و آسمان در سطحی بالاتر از نظر تکامل قرار دارند. خداوند متعال در آیه 48 سوره ابراهیم میفرماید:"یَوْمَ تُبَدَّلُ الاَْرْضُ غَیْرَ الاَْرْضِ وَ السَّمََوَ َتُ...; در آن روز که این زمین به زمین دیگر و آسمانها ]به آسمانهای دیگر[ تبدیل میشوند." و در آیه 14 و 15 سوره حاقّه میخوانیم: "وَ حُمِلَتِ الاْرْضُ وَ الْجِبَالُ فَدُکَّتَا دَکَّةً وَ َحِدَةً فَیَوْمَئِذٍ وَقَعَتِ الْوَاقِعَة; زمین و کوهها از جا برداشته میشوند و در هم کوبیده میشوند و در آن روز آن واقعه بزرگ تحقق مییابد." خلاصه سخن اینکه: از مجموع این آیات و مانند آن به خوبی استفاده میشود که نظام کنونی جهان به این صورت باقی نمیماند ولی به طور کلی نابود نمیشود; بلکه این جهان در هم میریزد و زمین صاف و مسطح میگردد و مردم در زمینی تازه و طبعاً [کاملتر و عالیتر به حکم آنکه عالم دیگر همه چیزش از این جهان وسیعتر و کاملتر است] گام مینهند."(4) پی نوشت: (1) معاد، آیتاللّه مکارم شیرازی، ص 406، نشر هدف (2) سوره حج،آ?ه1 (3) سوره زلزال،آ?ه2 (4) تفسیرنمونه، آیتالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 10، ص 390 eporsesh.com
قیامت، برای همه جهان، اعم از منظومه شمسی، زمین و... است.
توضیح این که آیات متعددی که دربارة مقدمات و علائم قیامت نازل شده همگی نشان میدهد که قیامت به طور ساده و آرام برپا نمیشود بلکه رستاخیز انسانها مقارن با رستاخیزی در مجموعة جهان آفرینش و آمیخته با دگرگونی عظیم و ناگهانی در سراسر نظام کائنات است(1) برخی از این نشانهها عبارتند از زلزلة عظیم چنانکه خداوند میفرماید: ای مردم تقوای الهی پیشه کنید که زلزلة قیامت حادثة عظیمی است(2) این زلزله موجب میشود که زمین آنچه در دل دارد را بیرون بریزد (3)، همچنین تاریک شدن خورشید، بیفروغ شدن ستارگان، حرکت کوهها و خرد شدن آنها، درهم ریختگی دریاها، شکافته شدن آسمان، فروریختن ستارگان و... همگی از نشانههای قیامت است که در سورههای تکویر، انفطار و قارعه به آن اشاره شده است.
به هر حال ظاهر بسیاری از آیات قرآن این معنا را تقویت میکند که این کره خاکی و همچنین آسمانها ویران میگردند و بر ویرانههای آنها زمین و آسمانی نو و تازه آفریده میشود که نسبت به این زمین و آسمان در سطحی بالاتر از نظر تکامل قرار دارند.
خداوند متعال در آیه 48 سوره ابراهیم میفرماید:"یَوْمَ تُبَدَّلُ الاَْرْضُ غَیْرَ الاَْرْضِ وَ السَّمََوَ َتُ...; در آن روز که این زمین به زمین دیگر و آسمانها ]به آسمانهای دیگر[ تبدیل میشوند." و در آیه 14 و 15 سوره حاقّه میخوانیم: "وَ حُمِلَتِ الاْرْضُ وَ الْجِبَالُ فَدُکَّتَا دَکَّةً وَ َحِدَةً فَیَوْمَئِذٍ وَقَعَتِ الْوَاقِعَة; زمین و کوهها از جا برداشته میشوند و در هم کوبیده میشوند و در آن روز آن واقعه بزرگ تحقق مییابد." خلاصه سخن اینکه: از مجموع این آیات و مانند آن به خوبی استفاده میشود که نظام کنونی جهان به این صورت باقی نمیماند ولی به طور کلی نابود نمیشود; بلکه این جهان در هم میریزد و زمین صاف و مسطح میگردد و مردم در زمینی تازه و طبعاً [کاملتر و عالیتر به حکم آنکه عالم دیگر همه چیزش از این جهان وسیعتر و کاملتر است] گام مینهند."(4)
پی نوشت:
(1) معاد، آیتاللّه مکارم شیرازی، ص 406، نشر هدف
(2) سوره حج،آ?ه1
(3) سوره زلزال،آ?ه2
(4) تفسیرنمونه، آیتالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 10، ص 390
eporsesh.com
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا قبله سیّارات منظومه شمسی زمین است؟
- [سایر] آیا در قرآن اشاره ای به حرکت خورشید و منظومه شمسی شده است؟
- [آیت الله خامنه ای] سال شمسی یا قمری
- [آیت الله خامنه ای] آیا سال خمسی باید شمسی باشد یا قمری؟
- [سایر] لطفاً ویژگیهای تقویم جلالی (هجری شمسی) و مزیتهای آن نسبت به تقویم های قمری و میلادی را توضیح دهید؟
- [سایر] چرا اسلام سال قمری را انتخاب کرد؟ برتری ماههای قمری نسبت به شمسی در چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا مراد از پنجاه یا شصت سال برای یائسه شدن زنان سیّده و غیر سیّده، سال قمری است یا شمسی؟ اگر قمری است، به سال شمسی چه مقدار می شود؟
- [سایر] سن تکلیف دختر، بر مبنای سال شمسی چقدر است؟
- [آیت الله سیستانی] در مورد سن تکلیف دختران (شمسی)بیان بفرمائید ؟
- [سایر] چرا مسلمانان از ماههای قمری استفاده میکنند نه شمسی؟
- [آیت الله جوادی آملی] .معیار در سال خمسی، لزوماً ماه های سال قمری نیست، بلکه هر کس می تواند ابتدای کسب و کار خود را بر اساس ماه های سال شمسی محاسبه نماید و پس از گذشت یکسال شمسی از اوّلین ماه احتساب شده، خمسِ باقی مانده درآمد خودش را بپردازد. محاسبه قبل و بعد از سال
- [آیت الله بهجت] انسان میتواند در بین سال هر وقت منفعتی به دستش آید، خمس آن را بدهد و جایز است دادن خمس را تا آخر سال قمری، تأخیر بیندازد و اگر برای دادن خمسِ زراعت و مانند آن، که مطابق سال شمسی انجام میشود، سال خمسی را شمسی قرار دهد، اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنان سیّده و غیر سیّده هر دو بعد از تمام شدن پنجاه سال قمری یائسه می شوند، یعنی اگر در این سنّ و سال خونی ببینند خون حیض نیست، مگر این که آنچه می بینند تمام شرایط حیض را داشته باشد که در این صورت باید مطابق آن عمل کنند. 1. 50 سال قمری تقریبا 543 روز و 18 ساعت ، یعنی 18 ماه و سه روز کمتر از 50 سال شمسی است. بنابر این سن یائسگی به سال شمسی 48 سال و 6 ماه می شود.
- [آیت الله مظاهری] انسان میتواند در بین سال هر وقت منفعتی به دست آورد خمس آن را بدهد، و جایز است دادن خمس را تا آخر سال تأخیر بیندازد و اگر برای دادن خمس سال شمسی قرار دهد مانعی ندارد.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند در بین سال هر وقت منفعتی به دستش آید خمس آن را بدهد و همچنین جایز است دادن خمس را تا آخر سال تأخیر بیندازد و اگر برای دادن خمس سال شمسی قرار دهد، مانعی ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . انسان میتواند در بین سال هر وقت منفعتی به دستش آمد، خمس آن را بدهد، و جایز است دادن خمس را تا آخر سال تأخیر بیندازد، و اگر برای دادن خمس سال شمسی قرار دهد، مانعی ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان می تواند در بین سال هر وقت منفعتی بدستش آید خمس آن را بدهد و جایز است دادن خمس را تا آخر سال تأخیر بیندازد و اگر برای دادن خمس سال شمسی را ملاک شروع قرار دهد مانعی نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان می تواند در بین سال هر وقت منفعتی به دستش آید خمس آن را بدهد و جایز است دادن خمس را تا آخر سال تاخیر بیندازد. و اگر برای دادن خمس؛ سال شمسی قرار دهد؛ مانعی ندارد.
- [آیت الله بروجردی] انسان میتواند در بین سال هر وقت منفعتی به دستش آید خمس آن را بدهد و جایز است دادن خمس را تا آخر سال تأخیر بیندازد و اگر برای دادن خمس، سال شمسی [را ملاک شروع] قرار دهد، مانعی ندارد.
- [امام خمینی] انسان می تواند در بین سال هر وقت منفعتی به دستش آید خمس آن را بدهد،و جایز است دادن خمس را تا آخر سال تاخیر بیندازد. و اگر برای دادن خمس سال شمسی قرار دهد، مانعی ندارد.