(علم به قیامت) بنابر آیات قرآنی فقط (عند الله) بوده و قابل ظهور برای دیگران نیست. (و یقولون متی هذا الوعد ان کنتم صادقین )(یونس، آیه 48) ( یسئلونک عن الساعة ایان مرسیها قل انما علمها عند ربی لایجلیها لوقتها الا هو ثقلت فی‌السموات و الارض لاتاتیکم الا بغتة یسئلونک کانک حفی عنها، قل انما علمها عند الله و لکن اکثر الناس لا یعلمون ) [ای رسول ما] از تو احوال ساعت قیامت را خواهند پرسید که چه وقت فرا رسد پاسخ ده که علم آن نزد ربّ من است، کسی جز او آن ساعت را ظاهر وروشن نتوان کرد (شأن) آن ساعت در آسمانها و زمین بس سنگین و عظیم است، نیاید مگر شما را ناگهان. از تو می‌پرسند که گویی کاملاً بر آنآگاهی بگو علم آن ساعت محققا نزد خداست و لکن اکثر مردم بر این حقیقت آگاه نیستند(اعراف، آیه 187). به فرمایش مرحوم طباطبایی تعبیر( انما علمها عند ربی ) بیان کنایی از این نکته نیست که کسی (مثل پیامبر(ص))به قیامت جاهل است، بلکه بیان جدی و غیرکنایی از این حقیقت است که وقت قیامت جز نزد خداوند نیست. امادلیل این امر را علامه طباطبایی این گونه توضیح می‌دهند که از آنجا که قیامت ظرف فناء خودیات و انیّات همه اشیاءاست، تا خودی و انیّت اشیاء فانی نشود حضرت حق برای شیئی ظهور و تجلی نخواهد کرد. بر اساس آیات قرآن وروایات معصومان، در آن زمان خداوند متعال خود پرسشگر است و خود جواب دهنده، خود می‌پرسد ( لمن الملک ) ملک برای چه کسی است) و خود پاسخ می‌دهد ( لله الواحد القهار )؛ برای خداوند یکتای قهر کننده . بنابراین، قیام تقابل ظهور برای غیرخداوند نیست، به بیان دیگر تا (غیر) غیر است و خودی خود را حفظ می‌کند قیامتش برپا نمی‌شود و آنگاه که قیامتش برپا شود خودی در کار نیست تا گفته شود علم به قیامت از نزد خدا به دیگری سرایت کرده است. (دقت کنید) (نک: انسان از آغاز تا انجام، علامه طباطبایی، ترجمه و تعلیقات صادق لاریجانی، الزهراء، تهران، چاپ دوم، تابستان 1371،صص 109 108 و 303 302 و نیز المیزان، ج 9، ص 370) eporsesh.com
(علم به قیامت) بنابر آیات قرآنی فقط (عند الله) بوده و قابل ظهور برای دیگران نیست. (و یقولون متی هذا الوعد ان کنتم صادقین )(یونس، آیه 48) ( یسئلونک عن الساعة ایان مرسیها قل انما علمها عند ربی لایجلیها لوقتها الا هو ثقلت فیالسموات و الارض لاتاتیکم الا بغتة یسئلونک کانک حفی عنها، قل انما علمها عند الله و لکن اکثر الناس لا یعلمون ) [ای رسول ما] از تو احوال ساعت قیامت را خواهند پرسید که چه وقت فرا رسد پاسخ ده که علم آن نزد ربّ من است، کسی جز او آن ساعت را ظاهر وروشن نتوان کرد (شأن) آن ساعت در آسمانها و زمین بس سنگین و عظیم است، نیاید مگر شما را ناگهان. از تو میپرسند که گویی کاملاً بر آنآگاهی بگو علم آن ساعت محققا نزد خداست و لکن اکثر مردم بر این حقیقت آگاه نیستند(اعراف، آیه 187).
به فرمایش مرحوم طباطبایی تعبیر( انما علمها عند ربی ) بیان کنایی از این نکته نیست که کسی (مثل پیامبر(ص))به قیامت جاهل است، بلکه بیان جدی و غیرکنایی از این حقیقت است که وقت قیامت جز نزد خداوند نیست. امادلیل این امر را علامه طباطبایی این گونه توضیح میدهند که از آنجا که قیامت ظرف فناء خودیات و انیّات همه اشیاءاست، تا خودی و انیّت اشیاء فانی نشود حضرت حق برای شیئی ظهور و تجلی نخواهد کرد. بر اساس آیات قرآن وروایات معصومان، در آن زمان خداوند متعال خود پرسشگر است و خود جواب دهنده، خود میپرسد ( لمن الملک ) ملک برای چه کسی است) و خود پاسخ میدهد ( لله الواحد القهار )؛ برای خداوند یکتای قهر کننده . بنابراین، قیام تقابل ظهور برای غیرخداوند نیست، به بیان دیگر تا (غیر) غیر است و خودی خود را حفظ میکند قیامتش برپا نمیشود و آنگاه که قیامتش برپا شود خودی در کار نیست تا گفته شود علم به قیامت از نزد خدا به دیگری سرایت کرده است. (دقت کنید) (نک: انسان از آغاز تا انجام، علامه طباطبایی، ترجمه و تعلیقات صادق لاریجانی، الزهراء، تهران، چاپ دوم، تابستان 1371،صص 109 108 و 303 302 و نیز المیزان، ج 9، ص 370)
eporsesh.com
- [سایر] آیا تطبیق آیات قیامت بر ظهور حضرت مهدی (عج) دلیل بر برپایی قیامت در عصر ظهور است؟
- [سایر] آیا این که هم قیامت ناگهانی است، هم ظهور حضرت مهدی با هم منافات ندارد؟ یعنی باید ابتدا ظهور اتفاق بیفتد بعد قیامت. پس قیامت قبل از ظهور ناگهانی نخواهد بود.
- [سایر] شبهه: ظهور همان قیامت است و پس از ظهور امام زمان علیه السلام زندگی نیست
- [سایر] شبهه: ظهور همان قیامت است بنابراین پس از ظهور امام زمان(علیه السلام) زندگی نیست.
- [سایر] اگر ظهور امام زمان به معنای شروع قیامت نیست، چرا ظهور حضرت را آخرالزمان مینامند؟
- [سایر] شبهه: ظهور همان قیامت است بنابراین پس از ظهور امام زمان(عج) زندگی نیست؟!
- [سایر] آیا هنگام ظهور قیامت بر پا می شود ؟
- [سایر] بین ظهور امام زمان علیه السلام و برپایی قیامت چه مقدار فاصله است؟
- [سایر] آیا بین زنده شدن اصحاب امام زمان در ظهور و زنده شدن روز قیامت شباهتی هست؟
- [سایر] آیا آیه 32 سوره اعراف دلیل برپایی قیامت در عصر ظهور است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] فروختن میوه یک سال قبل از ظهور ان بدون ضمیمه جایز نیست و فروختن میوه دو سال یا بیشتر از ان و همچنین فروختن میوه یک سال با ضمیمه جایز است و بعد از ظهور ان پیش از ان که دانه ببندد و گلش بریزد احتیاط مستحب ان است که چیزی از حاصل زمین مانند سبزیها یا مال دیگری با ان بفروشند و یا میوه بیشتر از یک سال را به او بفروشند
- [آیت الله مظاهری] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند گرچه آن علم، علم دینی نباشد، میشود به او زکات داد.
- [آیت الله اردبیلی] اقاله معامله شخصی که از معامله پشیمان شده مستحبّ مؤکّد است و از حضرت امام صادق علیهالسلام نقل شده که فرمودند: (هر بندهای که معامله مسلمانی را که از خرید یا فروش پشیمان شده به هم بزند و اقاله کند، خداوند لغزش آن بنده را در روز قیامت اقاله خواهد کرد).(1)
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند می تواند برای معاش خود کسب کند، چنان چه تحصیل آن علم، واجب یا مستحب باشد، می شود به او زکات داد. ولی احتیاط برای اهل علم نگرفتن زکات است مگر در صورتی که از تحصیل مخارج عاجز باشند ولکن جایز است اشتغال به تحصیل علم هر چند باعث عجز از تحصیل نفقه بشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] مضاربه از عقود جایزه است و هر یک از مالک و عامل می توانند مضاربه را در هر حال فسخ کنند چه قبل از شروع در عمل و چه بعد از ان و چه قبل از ظهور سود و چه بعد از ان
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر عامل به قصد مجانی بودن کاری را برای دیگری انجام دهد استحقاق مزد ندارد وگرنه در دو صورت استحقاق مزد دارد: 1 - بر اساس قرارداد کار را انجام دهد 2 - به امر یا در خواست دیگری عملی را انجام دهد و این امر و درخواست ظهور در مجانی بودن نداشته باشد.
- [آیت الله اردبیلی] (غَصْب) آن است که انسان از روی ظلم بر مال یا حقّ کسی مسلّط شود. غصب از گناهان بزرگ است و غاصب در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس یک وجب زمین از دیگری را غصب کند، در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.)(1)
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه آن علم واجب یا مستحبّ باشد، میشود به او زکاْ داد، و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحبّ نباشد، زکاْ دادن به او اشکال دارد، بنابر احتیاط واجب نباید بگیرد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه تحصیل آن علم واجب یا مستحب باشد، میشود به او زکات داد و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحب نباشد، زکات دادن به او اشکال دارد.
- [امام خمینی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند می تواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه تحصیل آن علم واجب یا مستحب باشد، می شود به او زکات داد و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحب نباشد، زکات دادن به او اشکال دارد.