در روایتی، چاه ویل عمیق ترین دانسته شده، پس باید در آن جا زمین باشد تا چاه داشته باشد، پس جهنم در دنیای زمینی مادی است، آیا این سخن درست است؟
در عالم آخرت و روز جزا زمین هست اما نه این زمین مادی با همین اوصافی که الآن دارد، بلکه زمین کاملاً متفاوت با زمین فعلی. چنان که در آن جا بدن داریم، ولی نه با خصوصیت بدن دنیایی که دائماً در حال تغییر و تحول است، بلکه با این ویژگی که بدن بهشتیان همواره جوان می ماند و بدن جهنمیان با سوختن موجب مرگ نمی شود. قرآن می فرماید: "واشرقت الأرض بنور ربّها؛(1) در روز قیامت (که پس از متلاشی شدن جهان ماده بر پا می شود) زمین با نور پروردگار (نه نور آفتاب) روشن و منوّر می گردد". نیز فرمود: "یوم تبدل الأرض غیر الأرض والسموات؛(2) در آن روز (روز قیامت) که این زمین به زمین دیگر و آسمان ها به آسمان دیگر تبدیل می شوند". پس نظر قرآن در عالم آخرت هم زمین هست، اما نه ماده و با ویژگی های عالم ماده. رسول گرامی اسلام(ص) فرمود: "أرض القیامة نارٌ ما خلافل المؤمن فإنّ صدقة تظله؛ زمین قیامت آتش است، به جز زیر سایه مؤمن، که صدقه او بر وی سایه افکنده است".(3) از قرآن و روایات استفاده می شود که بهشت قصر ها و جوی ها و درختان سرسبز دلربا دارد و دارای درجات است. جهنم کوه و بیابان و چاه ها و شهر ها و زنجیر ها ، نیز مار و عقرب و انواع عذاب های وحشتناک دارد،(4) همچنین دارای طبقه ها و درکات است که منافقان در پایین ترین طبقة جهنم قرار دارند،(5) ولی هیچ یک از این ها لازم نیست در زمین مادی فعلی باشد، بلکه زمین جهان آخرت ویژگی های غیر از زمین دنیا را دارد. در عین حال می توان مقصود از چاه، پایین ترین درکان جهنم یعنی سخت ترین و عذاب آورترین بخش دوزخ باشد، همان طور که بهشت دارای مراتب است و بالاترین آن بهشت رضوان دانسته شده است. پی نوشت ها: 1. زمر (39) آیه 69. 2. ابراهیم (54) آیه 48. 3. محمد محمدی ری شهری، میزان الحکمه، واژه صدقه، شماره 10340. 4. در این زمینه می توانید به پیام قرآن، ج 6، نوشته آیت الله مکارم شیرازی مراجعه فرمایید. 5. نساء (4) آیه 145. eporsesh.com
عنوان سوال:

در روایتی، چاه ویل عمیق ترین دانسته شده، پس باید در آن جا زمین باشد تا چاه داشته باشد، پس جهنم در دنیای زمینی مادی است، آیا این سخن درست است؟


پاسخ:

در عالم آخرت و روز جزا زمین هست اما نه این زمین مادی با همین اوصافی که الآن دارد، بلکه زمین کاملاً متفاوت با زمین فعلی. چنان که در آن جا بدن داریم، ولی نه با خصوصیت بدن دنیایی که دائماً در حال تغییر و تحول است، بلکه با این ویژگی که بدن بهشتیان همواره جوان می ماند و بدن جهنمیان با سوختن موجب مرگ نمی شود.
قرآن می فرماید: "واشرقت الأرض بنور ربّها؛(1) در روز قیامت (که پس از متلاشی شدن جهان ماده بر پا می شود) زمین با نور پروردگار (نه نور آفتاب) روشن و منوّر می گردد". نیز فرمود: "یوم تبدل الأرض غیر الأرض والسموات؛(2) در آن روز (روز قیامت) که این زمین به زمین دیگر و آسمان ها به آسمان دیگر تبدیل می شوند".
پس نظر قرآن در عالم آخرت هم زمین هست، اما نه ماده و با ویژگی های عالم ماده. رسول گرامی اسلام(ص) فرمود: "أرض القیامة نارٌ ما خلافل المؤمن فإنّ صدقة تظله؛ زمین قیامت آتش است، به جز زیر سایه مؤمن، که صدقه او بر وی سایه افکنده است".(3) از قرآن و روایات استفاده می شود که بهشت قصر ها و جوی ها و درختان سرسبز دلربا دارد و دارای درجات است. جهنم کوه و بیابان و چاه ها و شهر ها و زنجیر ها ، نیز مار و عقرب و انواع عذاب های وحشتناک دارد،(4) همچنین دارای طبقه ها و درکات است که منافقان در پایین ترین طبقة جهنم قرار دارند،(5) ولی هیچ یک از این ها لازم نیست در زمین مادی فعلی باشد، بلکه زمین جهان آخرت ویژگی های غیر از زمین دنیا را دارد.
در عین حال می توان مقصود از چاه، پایین ترین درکان جهنم یعنی سخت ترین و عذاب آورترین بخش دوزخ باشد، همان طور که بهشت دارای مراتب است و بالاترین آن بهشت رضوان دانسته شده است.
پی نوشت ها:
1. زمر (39) آیه 69.
2. ابراهیم (54) آیه 48.
3. محمد محمدی ری شهری، میزان الحکمه، واژه صدقه، شماره 10340.
4. در این زمینه می توانید به پیام قرآن، ج 6، نوشته آیت الله مکارم شیرازی مراجعه فرمایید.
5. نساء (4) آیه 145.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین