در مورد حوریان بهشتی بهترین و والاترین توصیف در قرآن آمده است که فوق آن تصور ندارد: "فیها ما تشتهیه الانفس و تلذالاعین؛(1) در بهشت آن چه دل می‌خواهد و چشم از آن لذت می‌برد، موجود است." این بالاترین و جامع‌ترین تعبیری است که درباره مواهب و نعمت‌های بهشتی ممکن است گفته شود. به گفته مرحوم طبرسی در مجمع البیان اگر تمام جهانیان جمع شوند تا توصیف نعمت‌های بهشتی را کنند، هرگز قادر نخواهند بود چیزی بر آن چه در این آیه آمده است بیفزایند.(2) در موردنوشیدنی‌های بهشتی باید گفت: از مجموع آیات و روایات استفاده می‌شود آن‌ها انواع و اقسامی دارد. بعضی در نهرها جاری است. نهرهایی از شیر و عسل و آب و شراب. بعضی در ظرف‌های دربسته و مهر و موم شده و بعضی از چشمه هایی است که از آسمان بهشت یا طبقات بالای آن فرو می‌ریزد. به نظر می‌رسد برترین شراب طهور بهشتی همین است که شراب تسنیم نام دارد و ویژه مقربان درگاه الهی است. در تفسیر علی بن ابراهیم آمده است: بهترین نوشیدنی‌های بهشتیان نوشیدنی خاصی است که از بالا همچون آبشاری به سوی آنان می‌آید و آن چشمه‌ای است که مقربن از آن می‌نوشند و مقربان، آل محمد(ع) هستند. آنان شراب تسنیم را به طور خالص می‌نوشند و دیگر از شراب ممزوح و مخلوط می‌نوشند.(3) پی نوشت‌ها: 1 - زخرف (43) آیه 71. 2 - پیام قرآن، ج 6، ص 273 به نقل از مجمع البیان، ج 9، ص 56. 3 - همان، ص 249 به بعد، با تلخیص. eporsesh.com
آیا در مورد حوریان بهشتی نشانههای دیگر به جز آن هایی که در قرآن است گفته شده است؟ فلسفه سخن از شرابهای بهشتی چیست؟
در مورد حوریان بهشتی بهترین و والاترین توصیف در قرآن آمده است که فوق آن تصور ندارد: "فیها ما تشتهیه الانفس و تلذالاعین؛(1) در بهشت آن چه دل میخواهد و چشم از آن لذت میبرد، موجود است."
این بالاترین و جامعترین تعبیری است که درباره مواهب و نعمتهای بهشتی ممکن است گفته شود. به گفته مرحوم طبرسی در مجمع البیان اگر تمام جهانیان جمع شوند تا توصیف نعمتهای بهشتی را کنند، هرگز قادر نخواهند بود چیزی بر آن چه در این آیه آمده است بیفزایند.(2)
در موردنوشیدنیهای بهشتی باید گفت: از مجموع آیات و روایات استفاده میشود آنها انواع و اقسامی دارد. بعضی در نهرها جاری است. نهرهایی از شیر و عسل و آب و شراب. بعضی در ظرفهای دربسته و مهر و موم شده و بعضی از چشمه هایی است که از آسمان بهشت یا طبقات بالای آن فرو میریزد. به نظر میرسد برترین شراب طهور بهشتی همین است که شراب تسنیم نام دارد و ویژه مقربان درگاه الهی است.
در تفسیر علی بن ابراهیم آمده است: بهترین نوشیدنیهای بهشتیان نوشیدنی خاصی است که از بالا همچون آبشاری به سوی آنان میآید و آن چشمهای است که مقربن از آن مینوشند و مقربان، آل محمد(ع) هستند. آنان شراب تسنیم را به طور خالص مینوشند و دیگر از شراب ممزوح و مخلوط مینوشند.(3)
پی نوشتها:
1 - زخرف (43) آیه 71.
2 - پیام قرآن، ج 6، ص 273 به نقل از مجمع البیان، ج 9، ص 56.
3 - همان، ص 249 به بعد، با تلخیص.
eporsesh.com
- [سایر] آیا زنان دنیا در بهشت برتری بر حوریان بهشتی دارند؟
- [سایر] حوریان بهشتی کیستند؟ آیا حوری مرد هم داریم؟
- [سایر] آیا اینکه زبان سخن گفتن با خدا و حتی حوریان بهشتی و اهل بهشت عربی است، این موضوع برتری نژاد عرب را بر دیگر نژادها نزد خدا بیان نمیکند؟
- [سایر] فلسفه تفسیر قرآن چیست؟
- [سایر] فلسفه حجاب در قرآن چیست؟
- [سایر] در کدام سوره از قرآن از چهار زن بهشتی و چهار مرد جهنمی سخن گفته شده است؟ نام آنان چیست؟
- [سایر] فلسفه و تاریخچه ختم قرآن چیست؟
- [سایر] فلسفه تلاوت قرآن به عربی چیست؟
- [سایر] آیا مردها در بهشت با حوریان بهشتی ازدواج میکنند؟ و هر حوری میتواند فقط یک شوهر داشته باشد؟ آیا برای زنها نیز حور العینهای مردانه وجود دارد؟
- [سایر] فلسفه و فواید تقسیمبندی قرآن به سورهها چیست؟
- [آیت الله مظاهری] زن باید تمام بدن خود را از نامحرم بپوشاند، ولی نپوشانیدن صورت و کف دستها و روی آنها تا نرسیده به مچ، اگر شهوتانگیز یا فتنهانگیز و یا جالب نباشد، جائز است، گرچه پوشانیدن آنها برای یک زن با عفّت بسیار خوب است و بهخوبی از قرآن و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) و سیره آن بزرگواران استفاده میشود که روگرفتن زن، یک شعار اسلامی است و باید همه ما به شعارهای اسلامی و مذهبی اهمیّت خاصّی بدهیم.
- [آیت الله مکارم شیرازی] انسان می تواند از زکات، کتابهای دینی و علمی و قرآن و دعا و سایر کتبی که در پیشرفت هدفهای اسلامی مؤثر است بخرد و وقف نماید، خواه وقف عموم کند، یا وقف اشخاص خاص، حتی می تواند بر اولاد خود و کسانی که واجب النفقه او هستند وقف کند، ولی نمی تواند از زکات املاکی بخرد و بر اولاد خود وقف نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] 1 قسم را باید با زبان و لفظ صریح بیان کرد. 2 قسمی اعتبار دارد که یکی از اسماء خداوند متعال باشد مثل خدا یا الله. 3 اگر به برخی از اوصاف خدای سبحان قسم بخورد که معمولاً از آن صفت خدای سبحان اراده می شود یا قرینه ای به کار ببرد که مراد او را بفهماند قسم صحیح است. 4 شخص لال اگر با اشاره قسم بخورد قسم او صحیح است ولی کسی که می تواند سخن بگوید قسم او با اشاره صحیح نیست. 5 قسم به مقدسات دیگر مثل قرآن و پیامبر و ائمه اطهار(علیهم السلام) احکام قسم را ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تعزیه و شبیه خوانی اگر مشتمل بر آلات لهو از قبیل طبل و شیپور و صنج نباشد و اشعار دروغ و غنا نخوانند و مرد لباس زن نپوشد و اجتماع مرد و زن در یک جا نباشد، اشکال ندارد. ولی سزاوار است که به تعزیه خوانی تنها اکتفا نکنند و مجالس روضه که در آنها علاوه بر ذکر مصائب حضرت خامس آل عبا علیه السلام ، معارف و عقاید اسلامی و تفسیر آیات و احادیث و احکام شرعیه بیان می شود نیز تشکیل دهند.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در کشور غیر اسلامی اقامت دارد، واجب است در حدّ قدرت و توان، با مراعات شرایط و مراتب امر به معروف و نهی از منکر، از اسلام دفاع نماید. همچنین واجب است با مراعات شرایط زیر کفّار را به اسلام دعوت نماید: اوّل:حکومت اسلامی به خاطر مصالح مهمتری، دعوت و تبلیغ به اسلام را در بلاد کفر موقتا ممنوع نکرده باشد. دوم:صلاحیّت و اهلیّت و نیز قدرت بر تبلیغ اسلام در مناطق کفر را داشته باشد. سوم:مفسده مهمّی پیش نیاید. و چنانچه تبلیغ اسلام مستلزم دادن قرآن به دست کفّار باشد و امید هدایت آنان وجود داشته باشد، در صورتی که در معرض نجس شدن و هتک و اهانت نباشد و واقعا بخواهند از آن استفاده کنند، مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام، تعرّب پس از هجرت است، و معنای آن این است که انسان جایی رود که نتواند دین خود را حفظ کند؛ نظیر اینکه جایی رود که از معنویات و مسائل اسلامی دور بماند و نتواند او و وابستگان به او برخوردار از آشنائی با اسلام و مسائل دینی و معنویات انسانی شوند، و نظیر اینکه جایی رود که میداند خود او یا وابستگان به او فاسد میشوند، و اگر در چنین جاهایی باشد، خروج از آنجا را قرآن شریف واجب مؤکّد میداند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی دوست داشته باشد که واجبی از واجبات بیارزش یا متروک شود و یا حرامی از محرّمات با ارزش و یا جایی در جامعه باز کند، گرچه در این امر قبیح خود عامل نباشد و تبلیغ نیز برای آن نکند، از نظر قرآن شریف کیفر بزرگی در دنیا و عذاب بزرگی در آخرت دارد، مثلاً کسی که دوست دارد در جامعه اسلامی، چادر جای خود را به بدحجابی و قرضالحسنه جای خود را به قرض ربوی بدهد، و قطعاً اگر توبه نکند، عذاب دردناکی در دنیا و آخرت به سراغ او خواهد آمد.
- [آیت الله مظاهری] زنا دادن و زنا کردن از گناهان بزرگ در اسلام است و قرآن شریف میفرماید اگر بدون توبه از دنیا بروند، در حالی که سالها در جهنّم میباشند، لجام شده و خوار و ذلیل نیز هستند، و کیفر آنها در دنیا اگر نزد حاکم اسلامی اثبات شود، صد تازیانه در میان مردم است، و اگر زن زنا کار، شوهر داشته یا مرد زانی، زن داشته باشد و این عمل زشت را انجام دهد، علاوه بر اینکه حدّ او سنگسار است- که نظیر این کیفر در اسلام کمنظیر یا بینظیر است- اگر بدون توبه از دنیا برود، مطابق آنچه در روایات آمده، در جهنّم بوی بد عورتین او اهل جهنّم را آزرده میکند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نافله شب از مهمترین نمازهای نافله است که در روایات اسلامی و قرآن مجید روی آن تاکید شده و تأثیر عمیقی در صفای روح و پاکی قلب و تربیت نفوس انسانی وحل مشکلات دارد و در کتب معروف دعا، آدابی برای آن ذکر کرده اند، مخصوصاً برای قنوت نافله وتر، رعایت این آداب خوب است ولی می توان نماز شب را بدون این آداب مانند نمازهای معمولی نیز انجام داد و کسی که به علتی نتواند آخر شب بیدار شود و نماز شب را بخواند می تواند قبل از خواب آنها را به جا آورد.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام که دنیا و آخرت انسان را تباه میکند غنا و موسیقی است، و قرآن شریف آن را موجب ضلالت و گمراهی، بلکه موجب استهزاء دین میداند: (وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ یَشْتَری لَهْوَ الْحَدیثِ لِیُضِلَّ عَنْ سَبیلِ اللَّهِ بِغَیْرِ عِلْمٍ وَ یَتَّخِذَها هُزُواً اولئِکَ لَهُمْ عَذابٌ مُهین)[1] (و برخی از مردم کسانی هستند که سخن بیهوده را خریدارند تا مردم را بی هیچ دانشی از راه خدا گمراه کنند، و راه خدا را به ریشخند گیرند، برای آنان عذابی خوارکننده خواهد بود.) و مراد از غنا در اینجا آن صوتی است که شهوتانگیز و طربانگیز باشد، چنانکه مراد از موسیقی در اینجا آن آهنگی است که شهوتانگیز و طربانگیز باشد.