آیات و روایات دلالت دارند که جنها نیز مانند انسانها مکلف و مختار هستند. (ذاریات، 56) از جمله آیاتی که بر اختیار و تکلیف جنها دلالت دارد، آیهای است که مبعوث شدن پیامبرانی را برای آنها عنوان کرده است. (انعام، 130) در جایی دیگر قرآن از قول خود جنها میگوید: "و از میان ما برخی فرمانبردار و برخی منحرفند، پس کسانیکه به فرمانند، آنان در جستجوی راه درستند، ولی منحرفان هیزم جهنم خواهند بود". (جن، 14 و 15) آنها هم مانند انسانها، کافر و مسلمان هستند، یعنی برخی مسلمانند و برخی کافر. در سوره جن و احقاف، داستان ایمان آوردن گروهی از جنیان به پیامبر اسلام و کتاب آسمانی او بیان شده است که: رسول خدا9 پس از آن که از مکه به سوی طائف رفت تا مردم را به اسلام دعوت کند، اما کسی دعوت آن حضرت را پاسخ نگفت. در بازگشت به محلی رسید که آن را وادی جن میگفتند، شب را در آن جا ماند و به تلاوت آیات الهی مشغول شد، در آن هنگام شب گروهی از جنها، صدای صوت قرآن پیامبر9 را شنیدند، گویا نور ایمان در دل آنها تابید و مجذوب پیامبر شدند و پس از فراغت پیامبر از تلاوت قرآن، به سوی قوم خود باز گشتند و قوم خود را بهسوی ایمان به رسول اسلام دعوت نمودند و بیان داشتند: "ای قوم ما! ما کتابیرا شنیدیم که بعد از موسینازل شده است... ای قوم ما! دعوت کنندة الهی را اجابت کنید و به او ایمان آورید، تا گناهانتان را ببخشد و شما را از عذابی دردناک پناه دهد."(احقاف، 30 و 31 / ر.ک: نورالثقلین، عروسی الحویزی;، ج 5، ص 19، نشر اسماعیلیان.) eporsesh.com
آیات و روایات دلالت دارند که جنها نیز مانند انسانها مکلف و مختار هستند. (ذاریات، 56) از جمله آیاتی که بر اختیار و تکلیف جنها دلالت دارد، آیهای است که مبعوث شدن پیامبرانی را برای آنها عنوان کرده است. (انعام، 130) در جایی دیگر قرآن از قول خود جنها میگوید: "و از میان ما برخی فرمانبردار و برخی منحرفند، پس کسانیکه به فرمانند، آنان در جستجوی راه درستند، ولی منحرفان هیزم جهنم خواهند بود". (جن، 14 و 15)
آنها هم مانند انسانها، کافر و مسلمان هستند، یعنی برخی مسلمانند و برخی کافر. در سوره جن و احقاف، داستان ایمان آوردن گروهی از جنیان به پیامبر اسلام و کتاب آسمانی او بیان شده است که: رسول خدا9 پس از آن که از مکه به سوی طائف رفت تا مردم را به اسلام دعوت کند، اما کسی دعوت آن حضرت را پاسخ نگفت. در بازگشت به محلی رسید که آن را وادی جن میگفتند، شب را در آن جا ماند و به تلاوت آیات الهی مشغول شد، در آن هنگام شب گروهی از جنها، صدای صوت قرآن پیامبر9 را شنیدند، گویا نور ایمان در دل آنها تابید و مجذوب پیامبر شدند و پس از فراغت پیامبر از تلاوت قرآن، به سوی قوم خود باز گشتند و قوم خود را بهسوی ایمان به رسول اسلام دعوت نمودند و بیان داشتند: "ای قوم ما! ما کتابیرا شنیدیم که بعد از موسینازل شده است... ای قوم ما! دعوت کنندة الهی را اجابت کنید و به او ایمان آورید، تا گناهانتان را ببخشد و شما را از عذابی دردناک پناه دهد."(احقاف، 30 و 31 / ر.ک: نورالثقلین، عروسی الحویزی;، ج 5، ص 19، نشر اسماعیلیان.)
eporsesh.com
- [سایر] آیا جن ها هم به بهشت و جهنم میروند؟
- [سایر] آیا جنیان هم در بهشت و جهنّم ما جزای اعمالشان را میبینند یا در جای دیگر؟
- [سایر] در قیامت جنیان هم با انسانها حسابرسی میشوند؟ آیا در برزخ هم جنیان در کنار انسانها هستند؟ در بهشت و دوزخ چطور؟
- [سایر] اگر کسی نه به بهشت برود و نه به جهنم پس کجا می رود؟
- [سایر] آیا حیوانات مانند انسان ها بهشت و جهنم دارند؟
- [سایر] چرا انسان از راه بهشت و جهنم آگاه نیست تا خود را برای آن آماده سازد؟
- [سایر] آیا انسان های گنه کار پس از چشیدن عذاب در جهنم وارد بهشت می شوند؟
- [سایر] روح انسان ها، پس از مرگ، به کجا می رود؟ آیا بهشت و جهنم را درک می کند؟ آیا می توان با انجام اعمال صالح، برای آن ها، توشه و ثواب فرستاد؟
- [سایر] ما داریم که خدا می داند جایگاه انسان در بهشت یا دوزخ است . آیا این با اختیار انسان منافات ندارد ؟
- [سایر] سلام. لطفا سند این حدیث را بررسی بفرمایید و اگر احادیثی صحیح، در مورد ورود اجنه به بهشت هست بفرمایید. از امام (ع) پرسیدند: آیا مؤمنین از جن به بهشت داخل میشوند . امام (ع) فرمود: نه، ولی برای خداوند باغهایی بین بهشت و جهنم است که ایشان و فساق شیعه در آن جا خواهند بود. پینوشت: سفینة البحار، محدث قمی، ج1، ص186.
- [آیت الله خوئی] اگر انسان بدون قصد این که چیزی از دریا بیرون آورد در دریا فرو رود و اتفاقاً جواهری بهدستش آید، بنابر احتیاط واجب باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان بدون قصد این که چیزی از دریا بیرون آورد، در دریا فرو رود واتّفاقاً جواهری به دستش آید، باید بنابر احتیاط باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در غنائم جن گی نصابی نیست , بلکه به هر مقدار باشد , خمس دارد. حکم اموالِ گروههای منحرف در حال جنگ با نظام اسلامی
- [آیت الله بروجردی] در نماز آیات ممکن است انسان بعد از نیت و تکبیر و خواندن حمد آیههای یک سوره را پنج قسمت کند و یک آیه یا بیشتر از آن را بخواند و به رکوع رود و سر بردارد و بدون این که حمد بخواند، قسمت دوم از همان سوره را بخواند و به رکوع رود و همینطور تا پیش از رکوع پنجم سوره را تمام نماید، مثلاً به قصد سورهی قُلْ هُوَ اللّهُ أَحَدٌ بِسْمِ اللّهِ اَلرَّحْمنِ الرَّحیمِ بگوید و به رکوع رود، بعد بایستد و بگوید:قُل هُوَ اللهُ أَحَدٌدوباره به رکوع رود و بعد از رکوع بایستد و بگوید:اَللهُ الصَّمَدُباز به رکوع رود و بایستد و بگوید:لَمْ یلِدْ وَ لَمْ یولَدْو به رکوع رود، باز هم سر بردارد و بگوید:وَ لَمْ یکُنْ لَهُ کُفُواً اَحَدو بعد از آن به رکوع پنجم رود و بعد از سر برداشتن دو سجده کند و رکعت دوم را هم مثل رکعت اوّل به جا آورد و بعد از سجدهی دوم تشهّد بخواند و نماز را سلام دهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان نانخور کسی باشد و پیش از غروب، نانخور کس دیگر شود، فطره او بر کسی که نانخور او شده واجب است، مثلاً اگر دختر پیش از غروب به خانه شوهر رود، شوهرش باید فطره او را بدهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان بدون قصد اینکه چیزی از دریا بیرون آورد در دریا فرو رود و اتفاقاً جواهری بدستش آید در صورتی که قصد کند آن چیز ملکش باشد باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] موقعی که انسان در نماز مشغول خواندن چیزی از اذکار واجب است باید بدنش ارام باشد و موقعی که می خواهد کمی جلو یا عقب رود یا کمی بدن را به طرف راست یا چپ حرکت دهد باید چیزی نگوید
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان بدون قصد این که چیزی از دریا بیرون آورد در دریا فرو رود و اتفاقاً جواهری به دستش آید، بنا بر احتیاط واجب باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله خوئی] موقعی که انسان در نماز مشغول خواندن چیزی از اذکار واجب است باید بدنش آرام باشد و در موقعی که میخواهد کمی جلو یا عقب رود یا کمی بدن را به طرف راست یا چپ حرکت دهد، باید چیزی نگوید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان نانخور کسی باشد و پیش از غروب نانخور کس دیگر شود، فطره او بر کسی که نانخور او شده واجب است؛ مثلاً اگر دختر پیش از غروب به خانه شوهر رود، شوهر باید فطره او را بدهد.