شاید براساس اطلاق آیه شریفه بتوان گفت همان گونه که اولویت پیامبرصلی الله وعلیه وآله نسبت به مسلمانان را خداوند به طور مطلق تشریع نموده و شامل دنیا و آخرت و کلیه اختیاراتی می‌شود که انسان نسبت به خویشتن دارد، جمله "و أزواجه أمهاتهم" نیز که در کنار آن قرار داده شده، اطلاق دارد و شامل دنیا و آخرت می‌شود، مگر این که دلیل خاصی آن را مقید سازد. ظاهراً این اطلاق با حدیثی که اهل سنت از نبی مکرم‌صلی الله وعلیه وآله نقل نموده‌اند که فرمود: "پیوند هر حسب و نسبی روز قیامت بریده می‌شود، جز حسب و نسب من" تأیید می‌شود. علامه محمد حسین طباطبایی، المیزان، ج 15، ص 75. اما با توجه به این که حدیث فوق سند درستی ندارد و اطلاق هم مؤید ندارد، نمی‌توان گفت که همسران پیامبرصلی الله وعلیه وآله، مادران روحانی در قیامت و در بهشت هستند، به خصوص به نکته و اصل مهمی که از قرآن مأخوذ است. یک اصل اساسی از قرآن قرآن در آیات زیادی یک اصل اساسی را متذکر می‌شود و آن این که ولایت و پیوند با پیامبران تنها به وسیله ایمان و پیروی از آنان است. بنابراین نزدیک‌ترین افراد به آن‌ها کسانی هستند که از مکتب آنان پیروی می‌کنند و دشمنان‌شان کسانی هستند که به عهد و میثاق دینی و الهی وفادار نیستند، چه در زمان آنان زندگی کنند یا بعد از آن‌ها، و چه همسر یا فرزندان آنان باشند یا غیر آن‌ها. در تفسیر مجمع البیان و نورالثقلین از علی‌علیه‌السلام نقل شده که: "سزاوارترین مردم به پیامبران آن‌ها هستند که به دستورهای آنان بیش تر از همه عمل می‌کنند" سپس آیه "ان اولی الناس بابراهیم للذین اتبعوه". را تلاوت‌ آل‌عمران (3) آیه 68. کرد و فرمود: "دوست محمدصلی الله وعلیه وآله کسی است که اطاعت فرمان خدا کند، اگر چه نسبش از او دور باشد و دشمن محمدصلی الله وعلیه وآله کسی است که نافرمانی پیشه کند، اگر چه قرابتش با پیامبر نزدیک باشد". تفسیر نمونه، ج 2، ص 462. eporsesh.com
آیا همسران پیامبران(صلی الله وعلیه وآله) و ائمه(علیهمالسلام)، مادران معنوی در بهشتند؟
شاید براساس اطلاق آیه شریفه بتوان گفت همان گونه که اولویت پیامبرصلی الله وعلیه وآله نسبت به مسلمانان را خداوند به طور مطلق تشریع نموده و شامل دنیا و آخرت و کلیه اختیاراتی میشود که انسان نسبت به خویشتن دارد، جمله "و أزواجه أمهاتهم" نیز که در کنار آن قرار داده شده، اطلاق دارد و شامل دنیا و آخرت میشود، مگر این که دلیل خاصی آن را مقید سازد.
ظاهراً این اطلاق با حدیثی که اهل سنت از نبی مکرمصلی الله وعلیه وآله نقل نمودهاند که فرمود: "پیوند هر حسب و نسبی روز قیامت بریده میشود، جز حسب و نسب من" تأیید میشود.
علامه محمد حسین طباطبایی، المیزان، ج 15، ص 75.
اما با توجه به این که حدیث فوق سند درستی ندارد و اطلاق هم مؤید ندارد، نمیتوان گفت که همسران پیامبرصلی الله وعلیه وآله، مادران روحانی در قیامت و در بهشت هستند، به خصوص به نکته و اصل مهمی که از قرآن مأخوذ است.
یک اصل اساسی از قرآن
قرآن در آیات زیادی یک اصل اساسی را متذکر میشود و آن این که ولایت و پیوند با پیامبران تنها به وسیله ایمان و پیروی از آنان است. بنابراین نزدیکترین افراد به آنها کسانی هستند که از مکتب آنان پیروی میکنند و دشمنانشان کسانی هستند که به عهد و میثاق دینی و الهی وفادار نیستند، چه در زمان آنان زندگی کنند یا بعد از آنها، و چه همسر یا فرزندان آنان باشند یا غیر آنها.
در تفسیر مجمع البیان و نورالثقلین از علیعلیهالسلام نقل شده که: "سزاوارترین مردم به پیامبران آنها هستند که به دستورهای آنان بیش تر از همه عمل میکنند" سپس آیه "ان اولی الناس بابراهیم للذین اتبعوه". را تلاوت آلعمران (3) آیه 68.
کرد و فرمود: "دوست محمدصلی الله وعلیه وآله کسی است که اطاعت فرمان خدا کند، اگر چه نسبش از او دور باشد و دشمن محمدصلی الله وعلیه وآله کسی است که نافرمانی پیشه کند، اگر چه قرابتش با پیامبر نزدیک باشد".
تفسیر نمونه، ج 2، ص 462.
eporsesh.com
- [سایر] در مورد همسران پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و کنیزداری در زمان ایشان توضیح دهید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ائمّه اطهار(علیهم السلام) از لحاظ معرفت به خدا، از پیامبران الهی(علیهم السلام) به جز پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) بالاتر هستند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در مسجد النّبیصلی الله وعلیه وآله وسلم و بیت اللّه الحرام برای نماز جماعت به خصوص برای بانوان اتصال نیست. آیا اقتدا کردن به این نحو جایز است؟
- [سایر] چرا کسی نمی توانست با همسران پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) ازدواج کند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در مسجد النّبیصلی الله وعلیه وآله وسلم و بیت اللّه الحرام برای نماز جماعت به خصوص برای بانوان اتصال نیست. آیا اقتدا کردن به این نحو جایز است؟
- [آیت الله نوری همدانی] نشان دادن چهره کامل پیامبرصلی الله وعلیه وآله وسلم و حضرت زهراعلیهاالسلام و سایر ائمه علیهم السلام در حالات زیر چه حکمی دارد؟
- [سایر] پیامبر اکرم چگونه بین همسران عدالت را رعایت می کرد؟
- [سایر] پیامبر اکرم چگونه بین همسران عدالت را رعایت می کرد؟
- [سایر] چرا پیامبر اسلام(ص) همسران متعددی داشتند؟
- [آیت الله خامنه ای] کلمه ولایت مطلقه در عصر پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) به این معنی استعمال شده است که اگر رسول اکرم(صلی الله علیه وآله) شخصی را به انجام کاری امر کنند، انجام آن حتی اگر از سخت ترین کارها هم باشد بر آن فرد واجب است، به طور مثال اگر پیامبر(صلی الله علیه وآله) به کسی دستور خودکشی بدهند. آن فرد باید خود را به قتل برساند. سؤال این است که آیا ولایت فقیه در عصر ما با توجه به این که پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) معصوم بودند و در این زمان ولی معصوم وجود ندارد، به همان معنای عصر پیامبر(صلی الله علیه وآله) است؟
- [آیت الله مظاهری] هرگاه کسی به خدا یا پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا فاطمه زهرا علیها السلام ناسزا گوید یا با یکی از اینها دشمنی داشته باشد و یا یکی از ائمه علیهم السلام یا غیر آنها را خدا بداند کافر است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار با گفتن یا با نوشتن یا با اشاره و مانند آنها به خدا و پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و جانشینان آن حضرت علیهمالسلام عمدا نسبت دروغ بدهد، اگرچه فورا بگوید: (دروغ گفتم) یا توبه کند، روزه او بنابر احتیاط واجب باطل است و اگر دروغ بستن به حضرت زهرا علیهاالسلام و سایر پیامبران و جانشینان آنان علیهمالسلام موجب دروغ بستن به خدا یا پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم یا جانشینان آن حضرت علیهمالسلام گردد نیز همین حکم را دارند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر از شخص روزه دار سؤال کنند که آیا پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) چنین مطلبی را فرموده، و او عمداً بگوید: آری، در حالی که پیغمبر(صلی الله علیه وآله) نگفته باشد، یا بگوید: نه، درحالی که پیغمبر(صلی الله علیه وآله) گفته باشد، روزه اش اشکال دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله وحید خراسانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه ان جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد مستحب است صلوات بفرستد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هروقت انسان اسم مبارک حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) مانند محمّد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم را بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] صلوات بر پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و آل او(علیهم السلام) بعد از نماز، یا در حال نماز و همچنین در سایر حالات از مستحبات مؤکد است و نیز مستحب است هر موقع نام مبارک حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) خواه محمد باشد یا احمد و همچنین لقب و کنیه آن جناب را مانند مصطفی و ابوالقاسم بشنود صلوات بفرستد، حتی اگر در نماز باشد، همچنین اگر خودش این نامهای مقدس را بر زبان جاری کند صلوات بفرستد.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط حمد و ثنای پروردگار و صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام باید به عربی گفته شود و در حمد و ثنای خداوند و صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام و دعوت مردم به تقوا و خواندن یک سوره کامل در دو خطبه، باید ترتیب مراعات شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار عمداً دروغی را به خدا یا پیغمبر صلی الله علیه و آله یا امام علیهمالسلام نسبت دهد بنا بر احتیاط، کفاره تخییری بر او واجب میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کافر یعنی کسی که خدا، یا پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) را قبول ندارد، یا برای خدا شریکی قرار می دهد بنابر احتیاط نجس است، هرچند به یکی از ادیان آسمانی، مانند آیین یهود و نصاری ایمان داشته باشد.