نظام هستی و سرنوشت انسان براساس قانون "علی و معلولی" استوار است. خداوند دستگاه "علی و معلولی" جهان را بر دو پایه "مادی و معنوی" استوار ساخته است. به بیان دیگر: همان گونه که خداوند علل مادی را مؤثر در پیدایش پدیده‌ها و سرنوشت انسان قرار داده، عوامل معنوی یعنی کارهای خیر و شر را نیز در کنار عوامل مادی، مؤثر در سرنوشت انسان قرار داده است. کارهای نیک (اعم از دعا و غیر آن) در سرنوشت انسان تأثیر مثبت و سازنده می‌گذارد، چنان که گناهان و کارهای شر، تأثیر منفی و مخرّب دارد. تأثیر دعا با حفظ همه آداب و شرایط، گاهی چنان کارساز در سرنوشت انسان است و باعث تقدم و تأخر امور می‌گردد که امام صادق(ع) "الدّعا یردّ القضاء و لو أبرم ابراماً؛(1) دعا قضا (و سرنوشت) را تغییر میدهد، هر چند محکم شده باشد". سرنوشت که یک حقیقت در مورد انسان است، با دعا هیچ ناسازگاری ندارد؛ زیرا دعا کردن و خواستن از خداوند و تأثیر آن، جزئی از سرنوشت و قضا و قدر الهی است. آنچه که در سرنوشت تعیین شده، هم می‌تواند با دعا و تأثیر آن باشد و هم بدون دعا و تأثیر آن. انسان است که هر کدام را انتخاب می‌کند. پی‌نوشت‌ها: 1 - حاج شیخ عباسی قمی، سفینةالبحار، ماده دعا. eporsesh.com
نظام هستی و سرنوشت انسان براساس قانون "علی و معلولی" استوار است.
خداوند دستگاه "علی و معلولی" جهان را بر دو پایه "مادی و معنوی" استوار ساخته است.
به بیان دیگر: همان گونه که خداوند علل مادی را مؤثر در پیدایش پدیدهها و سرنوشت انسان قرار داده، عوامل معنوی یعنی کارهای خیر و شر را نیز در کنار عوامل مادی، مؤثر در سرنوشت انسان قرار داده است.
کارهای نیک (اعم از دعا و غیر آن) در سرنوشت انسان تأثیر مثبت و سازنده میگذارد، چنان که گناهان و کارهای شر، تأثیر منفی و مخرّب دارد.
تأثیر دعا با حفظ همه آداب و شرایط، گاهی چنان کارساز در سرنوشت انسان است و باعث تقدم و تأخر امور میگردد که امام صادق(ع) "الدّعا یردّ القضاء و لو أبرم ابراماً؛(1)
دعا قضا (و سرنوشت) را تغییر میدهد، هر چند محکم شده باشد".
سرنوشت که یک حقیقت در مورد انسان است، با دعا هیچ ناسازگاری ندارد؛ زیرا دعا کردن و خواستن از خداوند و تأثیر آن، جزئی از سرنوشت و قضا و قدر الهی است.
آنچه که در سرنوشت تعیین شده، هم میتواند با دعا و تأثیر آن باشد و هم بدون دعا و تأثیر آن. انسان است که هر کدام را انتخاب میکند.
پینوشتها:
1 - حاج شیخ عباسی قمی، سفینةالبحار، ماده دعا.
eporsesh.com
- [سایر] آیا انسان قادر به تغییر تمام تقدیرات الهی هست؟
- [سایر] آیا انسان قادر به تغییر تمام تقدیرات الهی هست؟
- [سایر] اگر سرنوشت ما قبلاً تعیین شده، پس باید یزید، یزید باشد؟ آیا انسان میتواند قضا و قدر را تغییر دهد؟
- [سایر] تقدیر و سرنوشت انسان بدست کیست؟
- [سایر] با توجه به قضا و قدر الهی، اموری چون دعا و صدقه چگونه میتوانند تقدیر انسان را تغییر دهند؟
- [سایر] با توجه به قضا و قدر الهی، اموری چون دعا و صدقه چگونه میتوانند تقدیر انسان را تغییر دهند؟
- [سایر] برای چه قرآن می فرماید که قانون این جهان قابل تغییر نیست آیا خداوند قادر به تغییر آن نیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا نفرین کردن از نظر اسلام گناه است؟ و آیا در اثر نفرین کردن یک نفر خداوند سرنوشت آن شخص را بر اثر نفرین تغییر می دهد؟
- [سایر] سلام حاج اقا مرادی برام جای تعجب داره که علیرغم دوبار ارسال بازم اسمم رو تو فهرست پیامهای پاسخ داده شده نمیبینم حالا اینبار سوالم رو ساده تر مطرح میکنم حاج اقا مرادی ایا این درسته که میگن با دعا و توکل وایمان به خدا میشه سرنوشت رو تغییر داد؟ خواهش میکنم پاسخگو باشید
- [سایر] اگر خداوند به سرنوشت انسان از روز ازل تا ابد آگاه است، با اختیار انسان چگونه سازگار است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .سبب تغییر باید نجاست باشد و مورد تغییر هم باید یکی از سه وصف یاد شده در مسأله قبل باشد. تغییر, اعم از آن است که به یکی از اوصاف شیء نجس باشد; یا به وصف شیء دیگر، پس اگر سبب تغییر، خصوصیت شیء نجس شده باشد, نه نجاست، آن آب, نجس نمیشود; همچنین اگر سبب تغییر, مجاورت با نجاست باشد, نه برخورد با آن، آب? نجس نمیشود.
- [آیت الله سیستانی] انسان نمیتواند از سهم سبیل اللّه قرآن یا کتاب دینی ، یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید ، مگر آنکه مصلحت عامه اقتضای این کار را داشته و از حاکم شرع بنابر احتیاط لازم اجازه بگیرد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر نجاستی در چاه بریزد و بو یا رنگ یا مزه آب آن را تغییر دهد؛ چنانچه تغییر آب چاه از بین برود پاک می شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر عین نجس، مانند: خون، به آبی که بیشتر از کر است برسد و بو، رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد، چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد، تمام آب نجس میشود و اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد، فقط مقداری که بو، رنگ یا مزه آن تغییر کرده، نجس است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر عین نجس مانند خون به ابی که بیشتر از کر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از ان را تغییر دهد چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد تمام اب نجس می شود و اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد مقداری که بو یا رنگ یا مزه ان تغییر کرده نجس است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر عین نجس مانند خون به آبی که بیشتر از کر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد؛ چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد تمام آب نجس می شود و اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد فقط مقداری که بو یا رنگ یا مزه آن تغییر کرده نجس است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر عین نجس مانند خون به آبی که بیشتر ازکُر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد، چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر ازکُر باشد،تمام آب نجس می شود.و اگر به اندازة کُر یا بیشتر باشد ، فقط مقداری که بو یا رنگ یا مزة آن تغییر کرده نجس است .
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر عین نجس یا شیء نجس شده, به آبی که بیشتر از کُر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد, چنانچه مقداری که تغییر نکرده است کمتر از کُر باشد, تمام آب نجس می شود و اگر به اندازه کُر یا بیشتر باشد, فقط مقداری که تغییر کرده, نجس است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر عین نجس مانند خون به آبی که بیشتر از کر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد، چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد تمام آب نجس می شود، و اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد فقط مقداری که بو یا رنگ یا مزه آن تغییر کرده نجس است.
- [آیت الله بروجردی] اگر عین نجس مانند خون به آبی که بیشتر از کر است برسد و بو یا رنگ یا مزهی قسمتی از آن را تغییر دهد، چنانچه مقداری که تغییر نکرده، کمتر از کر باشد تمام آب نجس میشود و اگر به اندازهی کر یا بیشتر باشد، فقط مقداری که بو یا رنگ یا مزهی آن تغییر کرده نجس است.