در قرآن ، گاهی خداوند کارهایی را به خودش نسبت می دهد و گاهی همان کار را به دیگری ، مثلاً در مورد گرفتنِ جان انسان ، یک جا می فرماید : ( الله یتوفی النفس ) (1) خدا ، جان مردم را می گیرد . و در جای دیگر می فرماید : ( یتوفاکم ملک الموت ) (2) ملک الموت ( عزرائیل ) ، جان مردم را می گیرد . و جایی دیگر می فرماید : ( تَوفته رٌسٌلنا ) (3) فرشتگان ، جان مردم را می گیرند . هر سه تعبیر قابل قبول است . چنانکه وقتی شما به یک ساختمان نگاه می کنید ، می توانید بگویید : این ساختمان را مهندس و معمار ساخت ، این ساختمان را بنا و کارگران ساختند ، این ساختمان را صاحبش ساخت ، نسبت ساختن خانه به همه این ها درست است . چنانکه می توان گفت : کلید ، در را باز کرد ، دستم در را باز کرد ، خودم در را باز کردم ، زیرا کلید در اختیار دست و دستم در اختیار من است . در آیات فوق نیز شاید این گونه باشد : فرشتگان جان ها را می گیرند و به عزرائیل تحویل می دهند و عزرائیل جان ها را به خدا تحویل می دهد . شاید هم این گونه باشد : جان افراد عادی را فرشتگان می گیرند ، جان افراد برجسته را عزرائیل می گیرد و جان اولیای الهی را خداوند می گیرد . همان گونه که قرآن درباره اهل بهشت تعبیرهای مختلفی دارد ؛ یک جا می فرماید : ( یسقیهم ربهم ) (4) خداوند آنان را سیراب می کند . در جای دیگر می فرماید : ( یٌسقَون فیها کأساً ) (5) اینها از طریقی سیراب می شوند و نامی از خداوند برده نشده است . پی نوشت: 1- سوره زمر ، آیه 42 . 2- سوره سجده ، آیه 11. 3- سوره انعام ، آیه 61. 4- سوره انسان ، آیه 21. 5- سوره انسان ، آیه 17. منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
مرگ انسان به دست کیست ؟ خدا ، یا عزرائیل ؟
در قرآن ، گاهی خداوند کارهایی را به خودش نسبت می دهد و گاهی همان کار را به دیگری ، مثلاً در مورد گرفتنِ جان انسان ، یک جا می فرماید : ( الله یتوفی النفس ) (1) خدا ، جان مردم را می گیرد .
و در جای دیگر می فرماید : ( یتوفاکم ملک الموت ) (2) ملک الموت ( عزرائیل ) ، جان مردم را می گیرد .
و جایی دیگر می فرماید : ( تَوفته رٌسٌلنا ) (3) فرشتگان ، جان مردم را می گیرند .
هر سه تعبیر قابل قبول است . چنانکه وقتی شما به یک ساختمان نگاه می کنید ، می توانید بگویید :
این ساختمان را مهندس و معمار ساخت ،
این ساختمان را بنا و کارگران ساختند ،
این ساختمان را صاحبش ساخت ،
نسبت ساختن خانه به همه این ها درست است .
چنانکه می توان گفت : کلید ، در را باز کرد ،
دستم در را باز کرد ،
خودم در را باز کردم ،
زیرا کلید در اختیار دست و دستم در اختیار من است .
در آیات فوق نیز شاید این گونه باشد : فرشتگان جان ها را می گیرند و به عزرائیل تحویل می دهند و عزرائیل جان ها را به خدا تحویل می دهد .
شاید هم این گونه باشد : جان افراد عادی را فرشتگان می گیرند ، جان افراد برجسته را عزرائیل می گیرد و جان اولیای الهی را خداوند می گیرد .
همان گونه که قرآن درباره اهل بهشت تعبیرهای مختلفی دارد ؛ یک جا می فرماید : ( یسقیهم ربهم ) (4) خداوند آنان را سیراب می کند . در جای دیگر می فرماید : ( یٌسقَون فیها کأساً ) (5) اینها از طریقی سیراب می شوند و نامی از خداوند برده نشده است .
پی نوشت:
1- سوره زمر ، آیه 42 .
2- سوره سجده ، آیه 11.
3- سوره انعام ، آیه 61.
4- سوره انسان ، آیه 21.
5- سوره انسان ، آیه 17.
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
- [سایر] مرگ انسان به دست کیست ؟ خدا ، یا عزرائیل ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر قبض روح انسان به دست حضرت عزرائیل (ع) است در اینصورت اگر شخصی به قتل رسید نقش های قاتل و حضرت عزرائیل (ع) در این مورد چیستند؟
- [سایر] حضرت عزرائیل علیه السلام با مؤمنان در هنگام مرگ چگونه برخورد می کند؟
- [سایر] با وجود این که مرگ انسان دست خدا است و نمیتوان آن را به عقب انداخت، آیا انجام بعضی امور عمر را طولانی میکند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در قرآن قابض الارواح سه نفر معرّفی شدهاند اوّل : خدا دوّم : ملک الموت و سوّم : عدّهای از ملائکه، حال در قرآن آمده که (اللّه الذی یتوفاهم) حال بفرمائید که خداوند جان انسانهای بد را میگیرد یا انسانهای خوب؟
- [سایر] آیا به هنگام قیامت کبری همه موجودات به جز خداوند میمیرند، حتی عزرائیل هم میمیرد؟
- [سایر] آیا به هنگام قیامت کبری همهی موجودات به جز خداوند میمیرند، حتی عزرائیل هم میمیرد؟
- [سایر] ملک الموت در هنگام قبض روح انسان به چه صورتی ظاهر می شود؟
- [سایر] ملک الموت در هنگام قبض روح انسان به چه صورتی ظاهر می شود؟
- [سایر] آیا به هنگام قیامت کبری همه ی موجودات به جز خداوند می میرند، حتی عزرائیل هم می میرد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط مستحب انسان در مرگ کسی یقه پاره نکند، به خصوص در مرگ غیر پدر و برادر.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میّت را یاد میکند )اًّنّا &ِضِ وَانّا اًّلَیْهِ راجِعون( بگوید و برای میّت قرآن بخواند وسر قبر پدر ومادر از خداوند حاجت بخواهد وقبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد میکند (إنّا للَّه و إنّا إلیه راجعون)، بگوید و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند انا لله و انا الیه راجعون بگوید و برای میت قران بخواند و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است انسان در مرگ خویشان؛ مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند انا للّه و انا الیه راجعون بگوید و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند، صبر کند و هر وقت میّت را یاد می کند إنّا للّهِ و إنّا إلَیْهِ راجِعونَ بگوید و برای میّت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند بگوید: (اِنّالله وَاِنّا اِلَیْهِ راجِعُونَ) و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است انسان در مرگ خویشان مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد میکند (اِنّا لِلّهِ وَ اِنّا اِلَیهِ راجِعُونَ) بگوید و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [امام خمینی] مستحب است انسان در مرگ خویشان مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند "انا لله و انا الیه راجعون" بگوید. و برای میت قرآن بخواند، و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میّت را یاد میکند، (اِنّا للّهِ وَاِنّا إلَیْهِ راجِعُونَ) بگوید و برای میّت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.