پرسش را در دو بخش پاسخ خواهیم گفت: 1. ماهیت و گستره‌ی مرگ به هنگام قیامت 2. کسانی که از آن استثنا شده‌اند. بخش اول: از نظر قرآن کریم، مرگ هر چیزی هنگامی است که "اجل" آن شی‌ء فرا برسد و از آن رو که همه‌ی موجودات دارای "اجل" هستند، در نتیجه همگان را - چه انسان و چه غیر انسان - مرگی خواهد بود. اجل تعیین شده هر چیزی نزد خداوندی است که باقی و فنا ناپذیر است و مرگ، "انتقال از حیاتی فانی به زندگی باقی و جاویدان نزد خداوند" است. مرگی که همه‌ی موجودات را فرا می‌گیرد در هنگام قیامت فرا خواهد رسید و در حقیقت، قیامت، عرصه‌ی حضور همگان نزد خداونداست. قرآن منشأ چنین رخدادی را نواخته شدن و دمیدن در "شیپوری" می‌داند که بار اول، سبب میراندن و بار دوم، سبب زنده نمودن خواهد بود. از این رو دسته‌ای از آیات و روایات، حاکی از برچیده شدن بساط آسمان ها و زمین، و دسته‌ای بیانگر فانی گشتن همه ی موجوداتی‌اند که در آنها به سر می‌برند، و دسته‌ای دیگر گویای ورود همه‌ی خلایق فانی گشته به قیامت که تجلی گاه حیات ابدی است. با مطالعه‌ی این آیات و روایات فهمیده می‌شود که آسمان‌ها و زمین و عالم برزخ و نیز همه‌ی کسانی که در آنها هستند حتی حاملان عرش و ملائکه ی مقرب پروردگار (جبرئیل و میکایل و ملک الموت و اسرافیل) از حوادث هول‌انگیز و عظیم دو نفخه؛ یعنی مرگ فراگیر و حشر همگانی، در امان نیستند. بخش دوم: آیات و روایات پیش گفته و مانند آنها که همگی بیانگر این پدیده‌ی بزرگ‌اند، علاوه بر مطالب فوق، روشن‌گر خصوصیات کسانی هستند که از هراس و رنج‌های طاقت فرسای دو نفخه استثنا شده‌اند و به دور از همه‌ی این اتفاقات در امن و امان به حیات خود ادامه می‌دهند. طبق بیان قرآن آنان دارای دو خصوصیت کلی هستند، این دو امر در واقع یک چیز است به دو تعبیر: 1. داشتن حسنه‌ای محض و مطلق و پیراسته از هر گونه سیئه و پلیدی. 2. خالص بودن و بنده مخلص خدا شدن. آنان انسان‌هایی هستند که در دنیا، در اثر مجاهدت و ریاضت در راه خداوند، هم از تعلقات دنیا و صورت‌های مثالی و قالب‌های برزخی رهیده و هم به حساب خود رسیده‌اند و یکسره به بهشت ذات و لقای پروردگار خود بار یافته اند. در نتیجه، نه توقفی در برزخ دارند و نه رنج‌های قیامت دامنگیر آنان می‌گردد. در حقیقت، آنان تبلور "موتوا قبل أن تموتوا" هستند. مصداق کامل و حقیقی این عده همان چهارده معصوم‌ (ع) می‌باشند. گرچه انبیا و اولیای الاهی و انسان‌هایی که عارف و دوستدار و پیراسته از دشمنی به مقام ولایت این چهارده ذوات نورانی هستند، به حسب درجاتی که دارند، نیز مصداق افراد استثنا شده‌ی از تبعات دو نفخه هستند و خواهند بود. منبع: http://farsi.islamquest.net
پرسش را در دو بخش پاسخ خواهیم گفت:
1. ماهیت و گسترهی مرگ به هنگام قیامت
2. کسانی که از آن استثنا شدهاند.
بخش اول:
از نظر قرآن کریم، مرگ هر چیزی هنگامی است که "اجل" آن شیء فرا برسد و از آن رو که همهی موجودات دارای "اجل" هستند، در نتیجه همگان را - چه انسان و چه غیر انسان - مرگی خواهد بود.
اجل تعیین شده هر چیزی نزد خداوندی است که باقی و فنا ناپذیر است و مرگ، "انتقال از حیاتی فانی به زندگی باقی و جاویدان نزد خداوند" است. مرگی که همهی موجودات را فرا میگیرد در هنگام قیامت فرا خواهد رسید و در حقیقت، قیامت، عرصهی حضور همگان نزد خداونداست.
قرآن منشأ چنین رخدادی را نواخته شدن و دمیدن در "شیپوری" میداند که بار اول، سبب میراندن و بار دوم، سبب زنده نمودن خواهد بود. از این رو دستهای از آیات و روایات، حاکی از برچیده شدن بساط آسمان ها و زمین، و دستهای بیانگر فانی گشتن همه ی موجوداتیاند که در آنها به سر میبرند، و دستهای دیگر گویای ورود همهی خلایق فانی گشته به قیامت که تجلی گاه حیات ابدی است.
با مطالعهی این آیات و روایات فهمیده میشود که آسمانها و زمین و عالم برزخ و نیز همهی کسانی که در آنها هستند حتی حاملان عرش و ملائکه ی مقرب پروردگار (جبرئیل و میکایل و ملک الموت و اسرافیل) از حوادث هولانگیز و عظیم دو نفخه؛ یعنی مرگ فراگیر و حشر همگانی، در امان نیستند.
بخش دوم:
آیات و روایات پیش گفته و مانند آنها که همگی بیانگر این پدیدهی بزرگاند، علاوه بر مطالب فوق، روشنگر خصوصیات کسانی هستند که از هراس و رنجهای طاقت فرسای دو نفخه استثنا شدهاند و به دور از همهی این اتفاقات در امن و امان به حیات خود ادامه میدهند. طبق بیان قرآن آنان دارای دو خصوصیت کلی هستند، این دو امر در واقع یک چیز است به دو تعبیر:
1. داشتن حسنهای محض و مطلق و پیراسته از هر گونه سیئه و پلیدی.
2. خالص بودن و بنده مخلص خدا شدن.
آنان انسانهایی هستند که در دنیا، در اثر مجاهدت و ریاضت در راه خداوند، هم از تعلقات دنیا و صورتهای مثالی و قالبهای برزخی رهیده و هم به حساب خود رسیدهاند و یکسره به بهشت ذات و لقای پروردگار خود بار یافته اند. در نتیجه، نه توقفی در برزخ دارند و نه رنجهای قیامت دامنگیر آنان میگردد. در حقیقت، آنان تبلور "موتوا قبل أن تموتوا" هستند.
مصداق کامل و حقیقی این عده همان چهارده معصوم (ع) میباشند. گرچه انبیا و اولیای الاهی و انسانهایی که عارف و دوستدار و پیراسته از دشمنی به مقام ولایت این چهارده ذوات نورانی هستند، به حسب درجاتی که دارند، نیز مصداق افراد استثنا شدهی از تبعات دو نفخه هستند و خواهند بود.
منبع: http://farsi.islamquest.net
- [سایر] آیا به هنگام قیامت کبری همه موجودات به جز خداوند میمیرند، حتی عزرائیل هم میمیرد؟
- [سایر] آیا به هنگام قیامت کبری همه ی موجودات به جز خداوند می میرند، حتی عزرائیل هم می میرد؟
- [سایر] هزاران نفر هم زمان در جهان میمیرند؛ عزرائیل چطور همزمان همه را قبض روح میکند؟
- [سایر] شبهه: آنها که زود میمیرند دارای قیامت برزخی طولانی نسبت به آنهایی که دیرتر میمیرند هستند و این با عدالت خداوندی سازگاری ندارد.
- [سایر] مرگ انسان به دست کیست؟ خدا یا عزرائیل؟
- [سایر] مرگ انسان به دست کیست ؟ خدا ، یا عزرائیل ؟
- [سایر] آیا وقتی که مردم از عالم قبر خارج و به سوی عالم نفس و قیامت وارد شدند قیامت کبری بر پا می شود؟
- [سایر] آیا در روز قیامت غیر از انسان، موجودات دیگری نیز حضور دارند؟
- [سایر] در روز قیامت بغیر از انسان، چه موجودات دیگری ظاهر خواهند شد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در قرآن قابض الارواح سه نفر معرّفی شدهاند اوّل : خدا دوّم : ملک الموت و سوّم : عدّهای از ملائکه، حال در قرآن آمده که (اللّه الذی یتوفاهم) حال بفرمائید که خداوند جان انسانهای بد را میگیرد یا انسانهای خوب؟
- [امام خمینی] - ترجمه سوره قل هو الله احد بسم الله الرحمن الرحیم: (قل هو الله احد)، یعنی بگو ای محمد (ص) که خداوند، خدایی است یگانه. (الله الصمد)، یعنی خدایی که از تمام موجودات بی نیاز است. (لم یلد و لم یولد)، فرزند ندارد و فرزند کسی نیست. (و لم یکن له کفوا احد)، یعنی هیچ کس از مخلوقات مثل او نیست.
- [آیت الله اردبیلی] (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ) یعنی: (آغاز میکنم به نام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم مینماید.) (قُلْ هُوَ اللّهُ أحَدٌ) یعنی: (بگو ای محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم که خداوند، یگانه است.) (اَللّهُ الصَّمَدُ) یعنی: (خدا از تمام موجودات بینیاز است و همه به او نیازمندند.) (لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ) یعنی: (فرزند ندارد و فرزند کسی نیست.) (وَلَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُوا أحَدٌ) یعنی: (و هیچ کس مثل او نیست.)
- [آیت الله اردبیلی] اقاله معامله شخصی که از معامله پشیمان شده مستحبّ مؤکّد است و از حضرت امام صادق علیهالسلام نقل شده که فرمودند: (هر بندهای که معامله مسلمانی را که از خرید یا فروش پشیمان شده به هم بزند و اقاله کند، خداوند لغزش آن بنده را در روز قیامت اقاله خواهد کرد).(1)
- [آیت الله بروجردی] آشامیدن شراب حرام و در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند کافر است.از حضرت امام جعفر صادق عَلَیْهِ السَّلَام روایت شده است که فرمودند:شراب ریشه بدیها و منشأ گناهان است و کسی که شراب میخورد، عقل خود را از دست میدهد و در آن موقع خدا را نمیشناسد و از هیچ گناهی باک ندارد و احترام هیچ کس را نگه نمیدارد و حق خویشان نزدیک را رعایت نمیکند و از زشتیهای آشکار رو نمیگرداند و روح ایمان و خدا شناسی از بدن او بیرون میرود و روح ناقص خبیثی که از رحمت خدا دور است در او میماند و خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت میکنند و تا چهل روز نماز او قبول نمیشود و روز قیامت روی او سیاه است و زبان از دهانش بیرون میآید و آب دهان او به سینهاش میریزد و فریاد تشنگی او بلند است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آشامیدن شراب حرام و از گناهان کبیره است، بلکه در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند در صورتی که متوجه باشد که لازمه حلال دانستن آن تکذیب خدا و پیغمبر(صلی الله علیه وآله) می باشد کافر است. از حضرت امام جعفر صادق(علیه السلام) روایت شده است که فرمود: (شراب ریشه بدیها و منشأ گناهان است و کسی که شراب می خورد عقل خود را از دست می دهد و در آن موقع خدا را نمی شناسد و از هیچ گناهی باک ندارد، احترام هیچ کس را نگه نمی دارد و حق خویشان نزدیک را رعایت نمی کند و از زشتیهای آشکار رو نمی گرداند، روح ایمان و خداشناسی از او بیرون می رود، و روح خبیثی که از رحمت خدا دور است در او می ماند، خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت می کنند و تا چهل روز نماز او قبول نمی شود و روز قیامت روی او سیاه است!)
- [آیت الله مظاهری] آشامیدن شراب حرام و در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند در صورتی که متوجّه باشد که لازمه حلال دانستن آن تکذیب خدا و پیغمبر میباشد کافر است. از حضرت امام جعفر صادقعلیه السلام روایت شده است که فرمودند: شراب ریشه بدیها و منشأ گناهان است و کسی که شراب بخورد خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت میکنند و تا چهل روز نماز او قبول نمیشود و روز قیامت روی او سیاه است و زبان او از دهانش بیرون میآید و آب دهان او به سینهاش میریزد و فریاد تشنگی او بلند است.
- [آیت الله سبحانی] فردی که به حد تکلیف رسیده ولی معترف به وجود خدا و یا وحدانیّت و یا نبوت پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) یا معاد(روز قیامت) نباشد بنابر احتیاط واجب نجس است. و همچنین اگر کسی یکی از احکام ضروری اسلام (مانند وجوب نماز و روزه و حج) را انکار کند و در نظر او ملازم با انکار یکی از امور یادشده باشد، نیز نجس می باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] آشامیدن شراب حرام است و در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند کافر است، از حضرت امام جعفر صادق7 روایت شده است که فرمودند: شراب ریشه بدیها ومنشأ گناهان است و کسی که شراب میخورد، عقل خود را از دست میدهد و در آن موقع خدا را نمیشناسد و از هیچ گناهی باک ندارد و احترام هیچکس را نگه نمیدارد وحقّ خویشان نزدیک را رعایت نمیکند و از زشتیهای آشکار رو نمیگرداند و روح ایمان و خدا شناسی از بدن او بیرون میرود و روح ناقص خبیثی که از رحمت خدا دور است در او میماند و خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت میکنند وتا چهل روز نماز او قبول نمیشود و در روز قیامت روی او سیاه است و زبان از دهانش بیرون میآید و آب دهان او بسینهاش میریزد وفریاد تشنگی او بلند است.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [امام خمینی] - ترجمه سوره حمد (بسم الله الرحمن الرحیم ) یعنی ابتدا می کنم بنام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر رحم می کند و در آخرت بر مؤمن رحم می نماید. (الحمد لله رب العالمین ) یعنی ثنا مخصوص خداوندی است که پرورش دهنده همه موجودات است.(الرحمن الرحیم ) یعنی در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم می کند.(مالک یوم الدین ) یعنی پادشاه و صاحب اختیار روز قیامت است. (ایاک نعبد و ایاک نستعین ) یعنی فقط تو را عبادت می کنیم و فقط از تو کمک می خواهیم. (اهدنا الصراط المستقیم ) یعنی هدایت کن ما را به راه راست که آن دین اسلام است. (صراط الذین انعمت علیهم ) یعنی به راه کسانی که به آنان نعمت دادی که آنان پیغمبران و جانشینان پیغمبران هستند. (غیر المغضوب علیهم و لا الضالین ) یعنی نه به راه کسانی که غضب کرده ای بر ایشان و نه آن کسانی که گمراهند.