این سؤالی است که یکی از صحابه امام صادق (ع) به نام ( عاصم بن حمید ) از حضرتش می کند و حضرت در پاسخ می فرماید : بلی، بدرستی که در بهشت درختی است که خداوند به بادها امر می کند به آن بوزند، از این درخت اصواتی بلند می شود که خلایق تاکنون به زیبایی آن صوت و صدا نشنیده اند سپس فرمود : این نعمت در عوض ترک سماع و شنیدن غنا در دنیا است که مؤمنین از خوف خداوند داشتند (1).و همچنین از پیامبر اکرم (ص) منقول است که فرمودند : ( در بهشت نهری وجود دارد که در دو طرف آن دوشیزگان سپیدروی و سپیدپوش نشسته اند و مشغول خواندن هستند و با چنان صدایی می خوانند که خلایق تاکنون چنین صدایی نشنیده اند و این نعمت بالاترین نعمت بهشتیان است و از پیامبر سئوال می شود که این دوشیزگان به چه چیزی تغنّی می کنند؟ فرمودند : به تسبیح و ذکر صفات الهی (2). پی نوشت: 1- بحارالأنوار، ج 8، ص 127. 2- بحارالأنوار، ج 8، ص 196. منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
این سؤالی است که یکی از صحابه امام صادق (ع) به نام ( عاصم بن حمید ) از حضرتش می کند و حضرت در پاسخ می فرماید : بلی، بدرستی که در بهشت درختی است که خداوند به بادها امر می کند به آن بوزند، از این درخت اصواتی بلند می شود که خلایق تاکنون به زیبایی آن صوت و صدا نشنیده اند سپس فرمود : این نعمت در عوض ترک سماع و شنیدن غنا در دنیا است که مؤمنین از خوف خداوند داشتند (1).و همچنین از پیامبر اکرم (ص) منقول است که فرمودند : ( در بهشت نهری وجود دارد که در دو طرف آن دوشیزگان سپیدروی و سپیدپوش نشسته اند و مشغول خواندن هستند و با چنان صدایی می خوانند که خلایق تاکنون چنین صدایی نشنیده اند و این نعمت بالاترین نعمت بهشتیان است و از پیامبر سئوال می شود که این دوشیزگان به چه چیزی تغنّی می کنند؟ فرمودند : به تسبیح و ذکر صفات الهی (2).
پی نوشت:
1- بحارالأنوار، ج 8، ص 127.
2- بحارالأنوار، ج 8، ص 196.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] فلسفه حرمت موسیقی (لهوی) و غنا چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] مقصود از موسیقی و غنا چیست؟
- [سایر] مقصود از موسیقی و غنا چیست؟
- [آیت الله سبحانی] فرق بین غنا و موسیقی چیست؟
- [سایر] چرا موسیقی غنا در اسلام حرام است؟ و اصولا موسیقی حرام از نظر اسلام چیست؟
- [آیت الله سیستانی] مرجع در تشخیص غنا و موسیقی محرم کیست ؟
- [آیت الله خامنه ای] غنا چیست؟ آیا غنا فقط شامل صدای انسان است یا اینکه شامل صداهای حاصل از آلات موسیقی هم می شود؟
- [آیت الله خوئی] چرا مراجع تقلید در عوض اینکه مردم را در حیرت و سرگردانی و شبههء لهوی و غیر لهوی بودن موسیقی و غنا قرار دهند، موسیقی و غنا را بالکل حرام ننمودند؟
- [سایر] شبهه: آیات و روایات منصوص و معتبر در حرمت غنا و موسیقی وجود ندارد.
- [سایر] آیا در اصطلاح فقهی، موسیقی مترادف با غنا است یا با یکدیگر تفاوت دارند؟
- [آیت الله مظاهری] در حرمت غنا و موسیقی لازم نیست که محتوی نیز شهوتانگیز و طربانگیز باشد، بلکه اگر محتوای آن، حتّی اشعار حکمت آمیز و یا قرآن و مانند اینها باشد نیز حرام است. صفحه 413
- [آیت الله مظاهری] اگر در اذان و اقامه صدا را در گلو بیندازد چنانچه غنا شود، حرام و اگر غنا نشود، مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . آوازی که مخصوص مجالس لهو و بازیگری است، غنا و حرام می باشد، اگر نوحه یا روضه یا قرآن را هم با غنا بخوانند حرام است ولی اگر آن را با صدای خوب بخوانند که غنا نباشد اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] آوازی که مخصوص مجالس لهو و بازیگری است، غنا و حرام میباشد و اگر نوحه یا روضه یا قرآن را هم با غنا بخوانند حرام است، ولی اگر آن را با صدای خوب بخوانند که غنا نباشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] آوازی که مخصوص مجالس لهو و بازیگری است، غنا و حرام میباشد. اگر نوحه یا روض- ه یا قرآن را هم با غنا بخوانند حرام است ولی اگر آن را با صدای خوب بخوانند که غنا نباشد اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است کسی که گوش به غنا یا موسیقی داده است برای توبه از آن، غسل توبه کند و دو رکعت نماز توبه بخواند و بعد از آن توبه و استغفار و عذرخواهی از خدای متعال بنماید، بلکه این غسل و نماز برای توبه از هر گناهی مستحب است. [1]. لقمان، 6.
- [آیت الله مظاهری] غنا و موسیقی و رقص، حتّی زن برای شوهر یا شوهر برای زن، حرام است، ولی گفتن حرفهای شهوتانگیز زن و شوهر برای یکدیگر اشکال ندارد، بلکه در بعضی از موارد از مستحبّات نیز شمرده شده است. صفحه 377 د. حفظ عفّت در زینت
- [آیت الله مظاهری] خرید و فروش و استعمال آلات موسیقی نظیر نی و تار و دایره و تنبک و ویلن و مانند اینها حرام است، و همچنین رقصیدن و غنا ) آوازی که طرب انگیز و تحریک آمیز باشد( و دیدن و شنیدن آنها حرام است.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام که دنیا و آخرت انسان را تباه میکند غنا و موسیقی است، و قرآن شریف آن را موجب ضلالت و گمراهی، بلکه موجب استهزاء دین میداند: (وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ یَشْتَری لَهْوَ الْحَدیثِ لِیُضِلَّ عَنْ سَبیلِ اللَّهِ بِغَیْرِ عِلْمٍ وَ یَتَّخِذَها هُزُواً اولئِکَ لَهُمْ عَذابٌ مُهین)[1] (و برخی از مردم کسانی هستند که سخن بیهوده را خریدارند تا مردم را بی هیچ دانشی از راه خدا گمراه کنند، و راه خدا را به ریشخند گیرند، برای آنان عذابی خوارکننده خواهد بود.) و مراد از غنا در اینجا آن صوتی است که شهوتانگیز و طربانگیز باشد، چنانکه مراد از موسیقی در اینجا آن آهنگی است که شهوتانگیز و طربانگیز باشد.
- [آیت الله سیستانی] غنا حرام است ، و منظور از آن سخن باطلی است که با آوازی خوانده میشود که مناسب مجالس لهو و لعب باشد . و همچنین جایز نیست با این گونه صدا قرآن و دعا و مانند آن را بخوانند ، و بنابر احتیاط واجب سخنانی غیر از آنچه گفته شد نیز به این گونه صدا نخوانند . و همچنین گوش دادن به غنا حرام است و اجرت گرفتن بر آن نیز حرام است و ملک گیرنده نمیشود . و همچنین یاد گرفتن و یاد دادن آن نیز جایز نیست . و موسیقی یعنی نواختن آلات مخصوص موزیک نیز اگر به نحوی باشد که مناسب مجالس لهو و لعب است حرام است ، و غیر آن حرام نیست . و اجرت گرفتن بر نواختن موسیقیِ حرام ، نیز حرام است ، و ملک گیرنده نمیشود ، و تعلیم و تعلّم آن نیز حرام است . شرائط فروشنده و خریدار