طبق بسیاری از روایات در برزخ، محبّین اهل بیت و شیعیان علی (ع) که در دنیا امکان آموزش و تعلیم بطور کامل نداشته اند آنجا تحت تعلیم قرار می گیرند. تا بر کمالاتشان افزوده شود چنانچه امام موسی کاظم (ع) درباره ی آموزش قرآن در برزخ می فرماید: (مَن مات من اَولیائنا و مُحبّینَنا و شیعَتنا و لم یُحسن القرانَ عُلِمَ فی قبره لیَرفَع اللهَ به من دَرَجَته فانَّ دَرَجات الجنَّة علی قدَرایات القُران یُقالُ لهُ اقرَأ وارقَ، فَیَقرَا ثمَّ یَرقی) (1) هر کس از دوستان و پیروان ما بمیرد و هنوز قرآن را به طور کامل فرا نگرفته باشد در قبرش به او تعلیم می دهند تا خداوند بدین وسیله درجاتش را بالا ببرد چرا که درجات بهشت به اندازه ی آیات قرآن است و به او گفته می شود بخوان و بالارو و او می خواند و از درجات بهشت بالا می رود. لذا آن اعمالی که انسان در دنیا تلاش کرده و به حد کمال دریافت نکرده (البته مرگ و یا عوامل دیگری سبب عدم حصول نهایی آن شده است) و از قبیل علم آموزی و کسب مهارتهای بیشتر علمی است در جهان برزخ می تواند کسب نماید. پی نوشت: 1- اصول کافی، ج2، ص 606، حدیث 10. منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
طبق بسیاری از روایات در برزخ، محبّین اهل بیت و شیعیان علی (ع) که در دنیا امکان آموزش و تعلیم بطور کامل نداشته اند آنجا تحت تعلیم قرار می گیرند. تا بر کمالاتشان افزوده شود چنانچه امام موسی کاظم (ع) درباره ی آموزش قرآن در برزخ می فرماید: (مَن مات من اَولیائنا و مُحبّینَنا و شیعَتنا و لم یُحسن القرانَ عُلِمَ فی قبره لیَرفَع اللهَ به من دَرَجَته فانَّ دَرَجات الجنَّة علی قدَرایات القُران یُقالُ لهُ اقرَأ وارقَ، فَیَقرَا ثمَّ یَرقی) (1) هر کس از دوستان و پیروان ما بمیرد و هنوز قرآن را به طور کامل فرا نگرفته باشد در قبرش به او تعلیم می دهند تا خداوند بدین وسیله درجاتش را بالا ببرد چرا که درجات بهشت به اندازه ی آیات قرآن است و به او گفته می شود بخوان و بالارو و او می خواند و از درجات بهشت بالا می رود. لذا آن اعمالی که انسان در دنیا تلاش کرده و به حد کمال دریافت نکرده (البته مرگ و یا عوامل دیگری سبب عدم حصول نهایی آن شده است) و از قبیل علم آموزی و کسب مهارتهای بیشتر علمی است در جهان برزخ می تواند کسب نماید.
پی نوشت:
1- اصول کافی، ج2، ص 606، حدیث 10.
منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [آیت الله خوئی] راجع به تعلیم و تعلم رانندگی جهت زنها چه میفرمایید.
- [سایر] اهمیت تعلیم و تعلم قرآن را بیان کنید؟
- [سایر] آیا تعلیم و آموزش در عالم برزخ وجود دارد؟
- [آیت الله سبحانی] حکم استعمال آلات لهو و شنیدن ساز و آواز و تعلیم و تعلّم موسیقی چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا تعلیم و تعلم علوم غریبه هم چون جفر، نجوم و رمل، جایز است؟
- [آیت الله بهجت] آیا تمام احکام تعلیم و تعلم که برای مردان وجود دارد، برای بانوان نیز هست؟
- [آیت الله بهجت] گوش دادن به آهنگ ها، ساخت، فروش، تعلیم و تعلّم موسیقی و آلاتش چه حکمی دارد؟
- [سایر] خلاصهای از احکام و آداب یهود را در مورد اخلاقیات، تعلیم، تعلّم، خوردنیها، کشاورزی و طهارت، بنویسید.
- [آیت الله علوی گرگانی] حکم تعلیم و تعلّم رمل، جفر، اسطرلاب، فال و نظایر آن و پول گرفتن یا پول دادن برای آنها چیست؟
- [سایر] آیا تکامل در عالم برزخ امکان دارد؟ اگر جواب مثبت است، این تکامل چگونه است؟
- [آیت الله اردبیلی] غنای زنان خواننده در مجالس عروسی استثنا شده و حرام نمیباشد، ولی باید مردهای نامحرم صدای آنان را نشنوند و مشتمل بر باطل نباشد و بنابر احتیاط واجب باید به مجلس عروسی اکتفا شود و در مجالس جشن دیگری خوانده نشود و هر آواز یا صوت یا عملی که موجب تحریک شهوت شده و یا آثار حرام دیگری بر آن مترتّب گردد و یا به نظر عرف موجب فساد و هرزگی باشد، خواندن، گوش دادن و یا اشاعه آن و نیز تعلیم و تعلّم و شغل قراردادن آن حرام است.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که میت را غسل می دهد باید مسلمان دوازده امامی و عاقل و بالغ باشد و مسایل غسل را هر چند به تعلیم دیگری در اثنای غسل بداند
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . از مهمترین مطالب اسلامی، توجه به وضع تعلیم و تربیت فرزندان و مراقبت در حسن ترقی و تکامل علمی و تربیتی آنها است.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که غصبی بودن مکان , نیز حرمت تصرّف در آن را میداند, ولی نمی داند نماز در آن باطل است و در یادگیری آن , کوتاهی کرده باشد، نماز او در آن مکان احتیاطاً باطل است.
- [آیت الله جوادی آملی] .راه دادن بچه به مسجد که نه مزاحم عبادت دیگران است و نه موجب آلودگی مسجد، منعی ندارد و اگر سبب رغبت وی به نماز و یادگیری احکام آن شود, مستحب است.
- [آیت الله جوادی آملی] .آنچه مشروط به پوشاندن است , اعم از نماز و لواحق آن، اگر عمداً یا با تقصیر در یادگیریِ حکم شرعی، بدون پوشاندن انجام شود، باطل است و باید اعاده شود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان در نماز عمدا عورتش را نپوشاند، نماز او باطل است، بلکه اگر نپوشاندن عورت از روی ندانستن مسأله نیز باشد وجهل او ناشی از کوتاهی در یادگیری مسأله باشد، باید نماز خود را دوباره بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بداند جایی غصبی است ولی نداند که در جای غصبی نماز باطل است و در آن جا نماز بخواند، چنانچه در یادگیری مسأله کوتاهی کرده باشد نماز او باطل است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر به واسطه ندانستن مسأله، عملی را انجام دهد که روزه را باطل میکند، کفّاره بر او واجب نیست، مگر این که در یادگیری مسأله کوتاهی کرده باشد و در هنگام انجام دادن عمل، احتمال باطل شدن روزه را بدهد.
- [آیت الله مظاهری] تعلیم و تحصیل و به کارگیری رمل و اسطرلاب و علم طلسم و احضار ارواح و اجنّه و فرشته و خواب مغناطیسی و شعبده و کلّیه علوم غریبه حرام است، گرچه برای تفحّص و تجسّس نباشد.