در آیات بسیاری از قرآن کریم با تقاضای مکرر دوزخیان و مجرمان مبنی بر بازگشت مجدد به این جهان و جبران مافات برخورد می کنیم که با پاسخ منفی روبرو می شوند. از جمله در سوره شوری آیه 44 آمده است: (هل الی مرّد من سبیل): ظالمان با مشاهده عذاب می گویند آیا راهی به سوی بازگشت وجود دارد. و در سوره ی زمر آیه 58 در مورد انسانهای گناهکار آمده است: (او تقول حین تری العذاب لو ان لی کرةفاکون من المحسنین): اگر بار دیگر به دنیا باز گردیم از نیکو کاران خواهیم بود. و در سوره مؤمنون آیه 107 از قول همین اشخاص آمده است: (ربنا اخرجنا منا فان عدنا فانا ظالمون) پروردگارا ما را از دوزخ بیرون بفرست اگر بار دیگر بازگشت کردیم ما مسلماً ظظالم و ستمگریم. و گروهی نیز به هنگامی که فرشتگان مرگ را می بینند چنین تقاضایی از خدا می کنند (1) و می گویند: (ربّ ارجعون لعّلی اعمل صالحاً فیما ترکت)، پروردگارا مرا باز گردانید شاید در آنچه کوتاهی نمودم وترک گفتم عمل صالحی انجام دهم اما در همه جا با کلّا (چنین چیزی ممکن نیست)و یا تعبیرات مشابهی پاسخ آنان داده می شود و اجابت آن را امر محالی می دانند. پی نوشت: 1-مؤمنون/100-99. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
دعا و درخواست مکرر مجرمان دردوزخ چیست؟
در آیات بسیاری از قرآن کریم با تقاضای مکرر دوزخیان و مجرمان مبنی بر بازگشت مجدد به این جهان و جبران مافات برخورد می کنیم که با پاسخ منفی روبرو می شوند. از جمله در سوره شوری آیه 44 آمده است: (هل الی مرّد من سبیل): ظالمان با مشاهده عذاب می گویند آیا راهی به سوی بازگشت وجود دارد. و در سوره ی زمر آیه 58 در مورد انسانهای گناهکار آمده است: (او تقول حین تری العذاب لو ان لی کرةفاکون من المحسنین): اگر بار دیگر به دنیا باز گردیم از نیکو کاران خواهیم بود. و در سوره مؤمنون آیه 107 از قول همین اشخاص آمده است: (ربنا اخرجنا منا فان عدنا فانا ظالمون) پروردگارا ما را از دوزخ بیرون بفرست اگر بار دیگر بازگشت کردیم ما مسلماً ظظالم و ستمگریم. و گروهی نیز به هنگامی که فرشتگان مرگ را می بینند چنین تقاضایی از خدا می کنند (1) و می گویند: (ربّ ارجعون لعّلی اعمل صالحاً فیما ترکت)، پروردگارا مرا باز گردانید شاید در آنچه کوتاهی نمودم وترک گفتم عمل صالحی انجام دهم اما در همه جا با کلّا (چنین چیزی ممکن نیست)و یا تعبیرات مشابهی پاسخ آنان داده می شود و اجابت آن را امر محالی می دانند.
پی نوشت:
1-مؤمنون/100-99.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] چرا مجرمان درخواست (تقاضای مرگ) خود را مستقیم از خدا نمی خواهند بلکه توسط مالک دوزخ در خواست را از خدا می نمایند؟
- [سایر] آیا منافقان هم خلود دردوزخ دارند؟
- [سایر] مجرمان را چگونه وارد دوزخ می کنند؟
- [سایر] مجرمان را چگونه به دوزخ می برند؟
- [سایر] علت خلود مجرمان درآتش دوزخ چیست؟
- [سایر] چگونه مجرمان در روز قیامت، از چهره هایشان شناخته می شوند؟
- [سایر] چرا مجرمان را به وسط جهنم پرتاب می کنند؟
- [سایر] چرا صالحان، گرفتار مشکلات هستند و مجرمان و گنهکاران، در رفاه به سر می برند ؟
- [سایر] «زفیر و شهیق»، اشقیاء و مجرمان در دوزخ به چه معنا می باشد؟
- [سایر] در دوزخ، عذاب الهی از چه سمتی مجرمان را فرا می گیرد؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزة رمضان را عمداً نگیرد و در روز مکرر جماع کند کفاره هم مکرر می شود ولی اگر چند مرتبه کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد مثلاً چند مرتبه غذا بخورد یک کفاره کافی است .
- [آیت الله سیستانی] اگر روزه رمضان را عمداً نگیرد و در روز مکرّر جماع یا استمناء کند ، کفاره مکرّر نمیشود ؛ و همچنین اگر چند مرتبه کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد ، مثلاً چند مرتبه غذا بخورد یک کفاره کافی است .
- [آیت الله مظاهری] مکروه است انسان از مستحق درخواست کند که زکاتی را که از او گرفته به او بفروشد، مگر اینکه خود مستحق درخواست فروش کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر روزه رمضان را عمدا نگیرد و در روز مکرر جماع یا استمناء کند؛ کفاره مکرر نمی شود. و اگر چند مرتبه کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد؛ مثلا چند مرتبه غذا بخورد یک کفاره کافی است.
- [آیت الله بروجردی] اگر روزهی رمضان را عمداً نگیرد و در روز مکرّر جماع کند، بنا بر احتیاط واجب کفاره هم مکرّر میشود، ولی اگر چند مرتبه کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد مثلاً چند مرتبه غذا بخورد یک کفاره کافی است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزه ماه رمضان را عمداً نگیرد و در روز مکررّ جماع یا استمنا کند، کفاره هم مکرر میشود؛ ولی اگر چند مرتبه کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد؛ مثلاً چند مرتبه غذا بخورد، یا هم غذا خورده و هم با مایع روان اماله کند، یک کفاره کافی است.
- [آیت الله اردبیلی] ردّ کسی که درخواست کمک کرده و نیز درخواست کمک از دیگران بدون داشتن نیاز، شدیدا کراهت دارد و گاهی جایز نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزه رمضان را عمداً نگیرد و در روز مکرر جماع کند، بنابر احتیاط واجب کفّاره هم مکرر میشود ولی اگر چند مرتبه کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، مثلاً چند مرتبه غذا بخورد، یک کفّاره کافی است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر روزه رمضان را عمداً نگیرد و در روز مکرر جماع کند، بنابر احتیاط واجب کفاره هم مکرر می شود. ولی اگر چند مرتبه کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد، مثلاً چند مرتبه غذا بخورد، یک کفاره کافی است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه ماه رمضان را عمدا نگیرد و در روز مکرر جماع یا استمناء کند بنابر احتیاط واجب کفاره هم مکرر می شود ولی اگر چند مرتبه کار دیگری از مفطرات روزه را انجام دهد مثلا چند مرتبه غذا بخورد یک کفاره کافیست