بدون شک، بردن آنها به سوی آتش دوزخ، توأم با تحقیر و ذلت و زجر و عذاب است، ولی در آیات مختلف قرآن، تعبیرات گوناگونی در این باره دیده می شود: در سوره (حاقه) می خوانیم: (خُذُوهُ فَغُلُّوهُ * ثُمَّ الْجَحِیمَ صَلُّوهُ) (1) (او را بگیرید و در غل و زنجیر کنید سپس در آتش دوزخ وارد سازید) و در سوره (دخان) چنین آمده: (خُذُوهُ فَاعْتِلُوهُ إِلی سَواءِ الْجَحِیمِ)(2) (او را بگیرید و با شدت به میان جهنم برانید)! در آیات متعددی تعبیر به (سوق) و راندن شده است، مانند: آیه 86 سوره (مریم): (وَ نَسُوقُ الُْمجْرِمِینَ إِلی جَهَنَّمَ وِرْداً)؛ (مجرمان را (همچون شتران تشنه کامی که به سوی آبگاه می روند) به سوی جهنم می رانیم). و به عکس، پرهیزکاران و متقین را با نهایت احترام و اکرام، به سوی بهشت می برند، فرشتگان الهی به استقبال آنها می شتابند، درهای بهشت به روی آنها گشوده می شود، خازنان بهشت به آنها سلام و خوش آمد می گویند، و بشارت سکونت جاودان را در بهشت به آنها می دهند.(3) به این ترتیب، نه تنها (بهشت) و (دوزخ) کانون (مهر) و (قهر) خدا است، بلکه تشریفات ورود در هر یک از آنها نیز بیانگر همین معنی است.(4) پی نوشتها: 1. سوره حاقه، آیات 30 و 31 2. سوره دخان، آیه 47 3. سوره زمر، آیه 73. 4. تفسیر نمونه، ج 22، ص 434. منبع:سایت انوار طاها
بدون شک، بردن آنها به سوی آتش دوزخ، توأم با تحقیر و ذلت و زجر و عذاب است، ولی در آیات مختلف قرآن، تعبیرات گوناگونی در این باره دیده می شود:
در سوره (حاقه) می خوانیم: (خُذُوهُ فَغُلُّوهُ * ثُمَّ الْجَحِیمَ صَلُّوهُ) (1) (او را بگیرید و در غل و زنجیر کنید سپس در آتش دوزخ وارد سازید)
و در سوره (دخان) چنین آمده: (خُذُوهُ فَاعْتِلُوهُ إِلی سَواءِ الْجَحِیمِ)(2) (او را بگیرید و با شدت به میان جهنم برانید)!
در آیات متعددی تعبیر به (سوق) و راندن شده است، مانند: آیه 86 سوره (مریم): (وَ نَسُوقُ الُْمجْرِمِینَ إِلی جَهَنَّمَ وِرْداً)؛ (مجرمان را (همچون شتران تشنه کامی که به سوی آبگاه می روند) به سوی جهنم می رانیم).
و به عکس، پرهیزکاران و متقین را با نهایت احترام و اکرام، به سوی بهشت می برند، فرشتگان الهی به استقبال آنها می شتابند، درهای بهشت به روی آنها گشوده می شود، خازنان بهشت به آنها سلام و خوش آمد می گویند، و بشارت سکونت جاودان را در بهشت به آنها می دهند.(3) به این ترتیب، نه تنها (بهشت) و (دوزخ) کانون (مهر) و (قهر) خدا است، بلکه تشریفات ورود در هر یک از آنها نیز بیانگر همین معنی است.(4)
پی نوشتها:
1. سوره حاقه، آیات 30 و 31
2. سوره دخان، آیه 47
3. سوره زمر، آیه 73.
4. تفسیر نمونه، ج 22، ص 434.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] مجرمان را چگونه به دوزخ می برند؟
- [سایر] علت خلود مجرمان درآتش دوزخ چیست؟
- [سایر] چرا مجرمان را به وسط جهنم پرتاب می کنند؟
- [سایر] «زفیر و شهیق»، اشقیاء و مجرمان در دوزخ به چه معنا می باشد؟
- [سایر] در دوزخ، عذاب الهی از چه سمتی مجرمان را فرا می گیرد؟
- [سایر] چرا مجرمان درخواست (تقاضای مرگ) خود را مستقیم از خدا نمی خواهند بلکه توسط مالک دوزخ در خواست را از خدا می نمایند؟
- [سایر] آیا در ابتدا همه وارد جهنم میشوند؟
- [سایر] چه کسانی بدون حساب وارد دوزخ می شوند؟
- [سایر] در قیامت کسی که وارد بهشت شد، تا آخر در بهشت مسکن می گزیند. اگر کسی وارد جهنم شد، آیا احتمال دارد بعد از مدتی وارد بهشت شود؟
- [سایر] کسانی که وارد جهنّم میشوند، چه کارهایی در آن جا انجام میدهند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زن برابر مرد یا جلوتر بایستد نماز هر دو صحیح است چه با هم وارد نماز شوند یا به ترتیب، بلی ثواب نماز هر کدام که بعد مشغول نماز شده اند کمتر است ولی بنابراحتیاط مؤکد سزاوار است در صورتی که هر دو با هم وارد نماز شوند، هر دو و در صورتی که به ترتیب وارد شده باشند کسی که بعد وارد شده نماز را اعاده نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هنگامی که امام تکبیر می گوید و وارد نماز می شود در صورتی که صفهای جلوتر آماده نماز باشند همه می توانند تکبیر بگویند و وارد نماز شوند و لازم نیست انتظار بکشند تا صفهای جلو وارد نماز شوند بلکه انتظار کشیدن بر خلاف احتیاط است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن در کنار مرد یا جلوتر بایستد و با هم وارد نماز شوند نماز هر دو باطل است امّا اگر یکی قبلاً وارد نماز شده باشد نماز او صحیح است ولی نماز دوّمی باطل است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در یکی از اعمال نافله شک کند، خواه رکن باشد یا غیر رکن، چنانچه وارد جزء بعدی نشده باشد، باید آن را بجا آورد و اگر وارد جزء بعدی شده باشد، نباید به شک خود اعتنا کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ربنا آتنا فی الدنْیا حسنةً و فی الاْخرة حسنةً و قنا عذاب النار: خداوندا در دنیا و درسرای دیگر به ما نیکی مرحمت فرما و ما را از عذاب دوزخ نگاه دار!
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر زن در کنار مرد یا جلوتر بایستد و باهم وارد نماز شوند نماز هر دو باطل است، اما اگر یکی قبلاً وارد نماز شده، نماز او صحیح و نماز دومی باطل است.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است نمازگزار پس از نماز در حالی که رو به قبله و با طهارت است, به ذکر، دعا، تلاوت و مانند آن که وارد شده, اشتغال داشته باشد. کار نیک, مانند تفکّر در عظمت خدا و گریه هراس از دوزخ یا شوق به بهشت یا اشتیاق به لقای الهی, از نمونههای خوبِ تعقیب نماز است. از بهترین ذکر تعقیبی، تسبیح حضرت زهرا(س) است و آن به این ترتیب است: سی و چهار بار (اللّه اکبر), سی و سه بار (الحمد للّه) و سی و سه بار (سبحان اللّه), هرچند تقدیم (سبحان اللّه) بر (الحمد للّه) صحیح است؛ لیکن اَولی تقدیم (الحمد للّه) بر (سبحان اللّه) است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان بداند که به واسطه مضمضه بیاختیار یا از رویفراموشی آب وارد گلویش میشود، نباید مضمضه کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان بداند که به واسطه مضمضه، بیاختیار یا از روی فراموشی، آب وارد گلویش میشود نباید مضمضه کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر با رعایت مراتب دفاع، به طرف خسارت مالی یا نقص عضو وارد شود یا کشته شود، انسان ضامن نیست.