آیاتی از قرآن کریم، پرده از در خواست پیروان ضلالت بر می دارد و می فرماید: (قالوا ربّنا من قدّم لنا هذا فزده عذاباً ضعفاً فی النّار)، می گویند پروردگارا هر کس این عذاب را برای ما فراهم ساخته عذابی مضاعف در آتش دوزخ بر او بیفزا، عذابی به خاطر گمراهی خودشان و عذابی به خاطر گمراه کردن ما. کسانی که در دنیا از گمراهان و رهبران ضلالت تبعیت کرده و پیروی نمودند آنها را عامل اصلی ضلالت و گمراهی خود می دانند و در عذاب شدن نیز آنها را از خود مستحق تر می دانند لذا از خدا چنین در خواستی می کنند. وشبیه این مطلب در آیه ی دیگری نیز آمده است: (ربنا هولاء اضلونّا فاتهم عذاباً ضعفاً من النّار)(1): پروردگارا اینها ما را گمراه کردند عذاب مضاعف از آتش برای آنها قرار بده و خداوند در آیه بعد جواب اینها را می دهد و می فرماید: هر دو عذاب مضاعف دارند چرا که پیروان نیروی اجرایی رهبران و پیشوایان بودند و زمینه های ضلالت و فساد به دست آنها فراهم شد. و اگر توده ی مردم تنور ظالمان را داغ نکنند آنها قدرت بر انجام کاری نخواهند داشت. پی نوشت: 1-اعراف/38. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
آیاتی از قرآن کریم، پرده از در خواست پیروان ضلالت بر می دارد و می فرماید: (قالوا ربّنا من قدّم لنا هذا فزده عذاباً ضعفاً فی النّار)، می گویند پروردگارا هر کس این عذاب را برای ما فراهم ساخته عذابی مضاعف در آتش دوزخ بر او بیفزا، عذابی به خاطر گمراهی خودشان و عذابی به خاطر گمراه کردن ما. کسانی که در دنیا از گمراهان و رهبران ضلالت تبعیت کرده و پیروی نمودند آنها را عامل اصلی ضلالت و گمراهی خود می دانند و در عذاب شدن نیز آنها را از خود مستحق تر می دانند لذا از خدا چنین در خواستی می کنند. وشبیه این مطلب در آیه ی دیگری نیز آمده است: (ربنا هولاء اضلونّا فاتهم عذاباً ضعفاً من النّار)(1): پروردگارا اینها ما را گمراه کردند عذاب مضاعف از آتش برای آنها قرار بده و خداوند در آیه بعد جواب اینها را می دهد و می فرماید:
هر دو عذاب مضاعف دارند چرا که پیروان نیروی اجرایی رهبران و پیشوایان بودند و زمینه های ضلالت و فساد به دست آنها فراهم شد. و اگر توده ی مردم تنور ظالمان را داغ نکنند آنها قدرت بر انجام کاری نخواهند داشت.
پی نوشت:
1-اعراف/38.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] رؤسای ضلال و پیروان آنها به هنگامی که وارد دوزخ می شوند چه می گویند؟
- [سایر] تفسیر هدایت و ضلالت الهی چیست؟
- [سایر] ولی فقیه و روسای حکومت غرب چه اختیاراتی دارند؟
- [سایر] معنای (رشد)، (غی)، (هدایت) و (ضلالت) در قرآن چیست و چه ارتباطی با هم دارند؟
- [سایر] آیا رؤسای دادگستری و فرمانداران برای حضور در جلسات هیأتهای حل اختلاف نیاز به اعتبارنامه دارند؟
- [سایر] وعده گاه پیروان شیطان کجاست؟
- [سایر] خداوند در آیه 54 سوره آل عمران می گوید: تا روز قیامت پیروان تو (عیسی) را بر کافران برتری دادم. اگر پیروان حضرت عیسی تا قیامت بر همه کافران برتری دارند. پس چرا دین محمد را برگزینیم؟ دین عیسی را برمی گزینیم که تا قیامت از همه کافران برتر باشیم؟
- [آیت الله خامنه ای] ازدواج با پیروان اسماعیلیة چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا پیروان دین یهود پاک هستند؟
- [سایر] سرسپردگی پیروان اهل حق چگونه است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بعض رؤسای ممالک اسلامی یا بعض مسئولین موجب بسط نفوذ اجانب شود چه نفوذ سیاسی یا اقتصادی یا نظامی که مخالف مصالح اسلام و مسلمانان است، بواسطه این خیانت، از مقامی که دارد هر مقامی باشد منعزل است. اگر فرض شود که احراز آن مقام به حق بوده، و بر مسلمانان لازم است به هر نحو که ممکن شود آنان را با رعایت موازین شرعی مجازات نمایند.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام که دنیا و آخرت انسان را تباه میکند غنا و موسیقی است، و قرآن شریف آن را موجب ضلالت و گمراهی، بلکه موجب استهزاء دین میداند: (وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ یَشْتَری لَهْوَ الْحَدیثِ لِیُضِلَّ عَنْ سَبیلِ اللَّهِ بِغَیْرِ عِلْمٍ وَ یَتَّخِذَها هُزُواً اولئِکَ لَهُمْ عَذابٌ مُهین)[1] (و برخی از مردم کسانی هستند که سخن بیهوده را خریدارند تا مردم را بی هیچ دانشی از راه خدا گمراه کنند، و راه خدا را به ریشخند گیرند، برای آنان عذابی خوارکننده خواهد بود.) و مراد از غنا در اینجا آن صوتی است که شهوتانگیز و طربانگیز باشد، چنانکه مراد از موسیقی در اینجا آن آهنگی است که شهوتانگیز و طربانگیز باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بعض رؤسای ممالک اسلامی یا بعض وکلای مجلس موجب بسط نفوذ اجانب شود چه نفوذ سیاسی یا اقتصادی یا نظامی که مخالف مصالح اسلام و مسلمانان است ، به واسطة این خیانت ، از مقامی که دارد هر مقامی باشد منعزل است.اگر فرض شود که احراز آن مقام به حق بوه ، و بر مسلمانان لازم است او را مجازات کنند به هر نحو که ممکن باشد .
- [امام خمینی] اگر بعض رؤسای ممالک اسلامی یا بعض وکلای مجلسین موجب بسط نفوذ اجانب شود چه نفوذ سیاسی یا اقتصادی یا نظامی که مخالف مصالح اسلام و مسلمانان است، به واسطه این خیانت، از مقامی که دارد- هر مقامی باشد- منعزل است. اگر فرض شود که احراز آن مقام به حق بوده، و بر مسلمانان لازم است او را مجازات کنند به هر نحو که ممکن شود.
- [امام خمینی] نذر آن است که انسان ملتزم شود که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترک نماید.
- [آیت الله سیستانی] از نظر فقه امامیه، عقد نکاح بدون شاهد گرفتن صحیح است. لکن اهل سنّت در این مسأله اختلافنظر دارند، و برخی موافق امامیه هستند و پارهای مانند حنفیان، شافعیان، و حنبلیان، نکاح بدون شاهد گرفتن را فاسد میدانند. مالکیان نیز نکاح مخفیانه را فاسد میدانند. ولی آنان که مدّعی فسادند، خود دو دسته هستند: مالکیان، و بیشتر حنبلیان در مورد اینگونه نکاحها که در مورد صحت و فسادش اختلاف است مانند عقد مذکور معتقدند که هیچکس حقّ ازدواج با این زن را ندارد، مگر آنکه مردی که عقد نکاح به نام او بسته شده است، او را طلاق دهد و یا نکاح او را فسخ کند. پس اگر شوهر از پیروان این دو مذهب باشد، نمیتوان با آن زن ازدواج کرد مگر آنکه او را طلاق دهد و یا نکاحش را فسخ کند. شافعیان، و حنفیان در مورد اینگونه نکاحها معتقدند که میتوان با چنین زنی ازدواج کرد و نیاز به طلاق یا فسخ نکاح نیست. بنابراین هرگاه شوهر از پیروان این دو مذهب باشد، طبق قاعده الزام شوهر به احکام مذهبش، در صورتی که زن از نظر آنان از کسانی باشد که نیازمند عدّه هستند، اظهر جواز نکاح او پس از انقضای عدّه است. همچنین اگر زن شیعه باشد و شوهر از پیروان این دو مذهب باشد، در صورتی که از نظر آنان نیازمند عدّه است، جایز است پس از تمام شدن عدّه، ازدواج کند. لکن در هر دو صورت برای خروج از شبهه و رعایت احتیاط، اولی آن است که در صورت امتناع شوهر از طلاق زن، طلاق او را گر چه از طریق حاکم شرع بگیرند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که عقیده به وحدت وجود دارند یعنی می گویند در عالم هستی یک وجود بیش نیست و آن خداست و همه موجودات عین خدا هستند و کسانی که معتقدند خدا در انسان، یا موجود دیگری حلول کرده و با آن یکی شده، یا خدا را جسم بدانند احتیاط واجب، اجتناب از آنهاست.
- [آیت الله بهجت] کسی که نذر میکند باید به قصد قربت و نزدیک شدن به خداوند متعال نذر کند، بنابراین اگر برای خدا نذر نکند، صحیح نیست، بنابراین کافی است موقع نذر کردن بنابر اظهر بگوید: (لِلّهِ عَلَیَّ)، یعنی: (برای خداوند، به عهده من باشد که فلان کار را انجام بدهم)، و اگر کسی که عربی نمیداند ترجمه آن را به هر زبانی بگوید کافی است.
- [آیت الله علوی گرگانی] احکام نذر آن است که انسان بر خود واجب کند که کار خیری را برای خدا بجا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترکنماید.