(عذاب اکبر) (سخت ترین عذابها) اشاره به عذاب روز قیامت است که خداوند می فرماید: (فیعذ به الله العذاب الاکبر) خداوند او را به عذاب سخت تری مجازات می کند (1) و در آیه ای از سوره ی سجده می فرماید: (ولنذیقّنهم من العذاب الادنی دون العذاب الاکبر)، (عذاب اکبر) را در مقابل (عذاب ادنی) که نزدیکتر است قرار داده است پس معلوم می گردد که مراد از عذاب اکبر عذاب روز قیامت است که از هر مجازاتی بزرگتر و دردناکتر است و داری دو صفت دور بودن وبزرگ بودن می باشد. چیزی که قابل توجه است اینکه گاهی عذابهای الهی در دنیا نسبت به اقوام گنه کار (مانند قوم لوط) چنان شدید بوده که تمام شهرو ابادیها و زندگی و حتی اجساد آنها را در هم کوبیده ولی باز این عذاب، در مقابل آن عذاب بزرگ آخرت و قیامت، کم وناچیز است. لذا این آیه از شدت فوق العاده ی مجازاتهای قیامت خبر می دهد و انسان را متوجه آن می کند. پی نوشت: 1-غاشیه/24. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
«عذاب اکبر» چه نوع عذابی است؟
(عذاب اکبر) (سخت ترین عذابها) اشاره به عذاب روز قیامت است که خداوند می فرماید: (فیعذ به الله العذاب الاکبر) خداوند او را به عذاب سخت تری مجازات می کند (1) و در آیه ای از سوره ی سجده می فرماید: (ولنذیقّنهم من العذاب الادنی دون العذاب الاکبر)، (عذاب اکبر) را در مقابل (عذاب ادنی) که نزدیکتر است قرار داده است پس معلوم می گردد که مراد از عذاب اکبر عذاب روز قیامت است که از هر مجازاتی بزرگتر و دردناکتر است و داری دو صفت دور بودن وبزرگ بودن می باشد. چیزی که قابل توجه است اینکه گاهی عذابهای الهی در دنیا نسبت به اقوام گنه کار (مانند قوم لوط) چنان شدید بوده که تمام شهرو ابادیها و زندگی و حتی اجساد آنها را در هم کوبیده ولی باز این عذاب، در مقابل آن عذاب بزرگ آخرت و قیامت، کم وناچیز است. لذا این آیه از شدت فوق العاده ی مجازاتهای قیامت خبر می دهد و انسان را متوجه آن می کند.
پی نوشت:
1-غاشیه/24.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] «عذاب حریق» چه نوع عذابی است؟
- [سایر] «عذاب ادنی» چه نوع عذابی است؟
- [سایر] چرا قر آن از عذاب جهنم به عنوان «عذاب غلیظ» یاد می کند؟
- [سایر] تفسیر «رَبَّنا آتِنا فِی الدُّنْیا حَسَنَةً وَ فِی الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنا عَذابَ النَّارِ» چیست؟
- [سایر] آیا این مطلب صحیح است که «کسانی که سید باشند عذاب آنها در قیامت سرما می باشد»؟
- [سایر] تفاوت میان کلمات «خوف»، «خشیت»، «وجل»، «فزع»، «روع»، «شفق»، «حذر» و «رهب» چیست؟
- [سایر] از نظر استعمال قرآنی، چه فرقی بین «إنّ» و «أنّ»،«مودّت» و «محبّت»، «مُلک» و «ملکوت» وجود دارد؟
- [سایر] فلسفه این که در پایان نماز سه بار «اللّه اکبر» می گوییم و دست ها را به بالا می آوریم چیست؟
- [سایر] فرق کلمه های «الریف»، «القریة» و «الضیعة» چیست؟
- [سایر] ماهیت «بیعت» چیست؟ آیا «قرارداد» است یا «پذیرش»؟
- [آیت الله سبحانی] بعداز نماز مغرب و عشاء شب عید فطر و بعد از نماز صبح و ظهر و عصر روز عید و نیز بعد از نماز عید فطر مستحب است این تکبیرها را بگوید: اَللهُ اَکْبَر اللهُ اَکْبَرُ لا اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَکْبَرُ اَللهُ اَکْبَرُ وَ للهِ الْحَمْدُ اَللهُ اَکْبَرُ عَلی ما هَدانا.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است بعد از نماز مغرب و عشاء شب عید فطر و بعد از نماز صبح ان و بعد از نماز عید فطر این تکبیرها را بگوید الله اکبر الله اکبر لا اله الا الله و الله اکبر الله اکبر و لله الحمد الله اکبر علی ما هدانا
- [آیت الله اردبیلی] بعد از نماز مغرب و عشای شب عید فطر و بعد از نماز صبح روز عید و بعد از نماز عید فطر، مستحب است این تکبیرها را بگوید: (اَللّهُ اَکْبَرُ، اَللّهُ اَکْبَرُ، لا إلهَ إلاَّ اللّهُ وَاللّهُ اَکْبَرُ، اَللّهُ اَکْبَرُ وَللّهِ الْحَمْدُ، اَللّهُ اَکْبَرُ عَلی ما هَدانا).
- [آیت الله خوئی] بعد از نماز مغرب و عشاء شب عید صبح آن و بعد از نماز فطر و بعد از نماز عید فطر مستحب است این تکبیرها را بگویند: (اللهُ اکْبَرُ، اللهُ اکْبَرُ لا الهَ الَّا اللهُ، وَ اللهُ اکْبَرُ، اللهُ اکْبَرُ، وَ للهِ الْحَمْدُ، اللهُ اکْبَرُ، عَلَی ما هَدانا).
- [آیت الله علوی گرگانی] بعد از نماز مغرب وعشأ شب عید فطر و بعد از نماز صبح آن و بعد از نماز عید فطر مستحبّ است این تکبیرها را بگویند: )اللّهُ اکْبَر، اللّهُ اَکْبَر، لا اًّلهَ اًّلاّ اللّهُ وَاللّهُ أکْبَر، اللّهُ اکْبَرُ وَلِلّهِ الْحَمْد، اللّهُ أکْبَرُ عَلی ما هَدانا(.
- [آیت الله مظاهری] بعد از نماز مغرب و عشاء شب عید فطر و بعد از نماز صبح و ظهر و عصر روز عید و نیز بعد از نماز عید فطر مستحب است این تکبیرها را بگوید: (اَللَّهُ اَکْبَرُ اَللَّهُ اَکْبَرُ لا اِلهَ اِلَّا اللَّهُ وَ اللَّهُ اَکْبَرُ اَللَّهُ اَکْبَرُ وَللَّهِِالْحَمْدُ اَللَّهُ اَکْبَرُ عَلی ما هَدانا).
- [آیت الله نوری همدانی] بعد از نماز مغرب و عشا شب عید فطر و بعد از نماز صبح و ظهر و عصر روز عید و نیز بعد از نمازعید فطر مستحب است این تکبیرها را بگوید : الله اکبرُ الله اکبرُ لا اله الا الله و اله اکبرُ الله اکبرُ و لله الحمدُ الله اکبر علی ما هدانا .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بعد از نماز مغرب و عشا شب عید فطر و بعد از نماز صبح آن و بعد از نماز عید فطر بلکه بعد از نماز ظهر و عصر روز عید نیز مستحب است این تکبیرها را بگوید: الله اَکْبَرُ اللهُ اَکْبَرُ لاَ اِلَهَ إلاَّ اللهُ واللهُ اَکْبَرُ اللهُ اَکْبَرُ وللهِ الْحَمْدُ، اللهُ اَکْبَرُ عَلی مَا هَدَانا
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] بعد از نماز مغرب و عشا شب عید فطر و بعد از نماز صبح آن و بعد از نماز عید فطر مستحب است این تکبیرها را بگوید اللّه اکبر؛ اللّه اکبر؛ لا اله الا اللّه واللّه اکبر؛ اللّه اکبر و للّه الحمد؛ اللّه اکبر علی ما هدانا.
- [امام خمینی] بعد از نماز مغرب و عشای شب عید فطر و بعد از نماز صبح و ظهر و عصر روز عید و نیز بعد از نماز عید فطر مستحب است این تکبیرها را بگویند:"الله اکبر الله اکبر لا اله الا الله و الله اکبر الله اکبر و لله الحمد الله اکبر علی ما هدانا".