الف محور نظام علت و معلول بر این است که اگر موجودی هستی محض نبود، نیازمندِ موجودی است ‌که حقیقتِ صرف و وجودِ محض و نامحدود باشد. چنین موجود نامحدود، نه تنها معلول نیست، بلکه علّت هر ‌موجودِ محدود خواهد بود. امیرمؤمنان حضرت علیبن ابیطالب (علیهالسّلام) دربارهٔ نظام عِلّی و معلولی ‌چنین فرموده است: (... کلّ قائمٍ فی سواه معلولٌ)(1) پس اگر موجودی حی قیوم بالذات بود، محتاج به ‌علّت نیست، بلکه قیّوم و قیّم موجودهای محدود است.‌ ب هر موجود محدودی گذشته از احتیاج به علت فاعلی، نیازمند به علّت غایی نیز خواهد بود؛ به طوری ‌که تحقّق معلول بدون علت غایی محال است، چه این که تحقق آن بدون علت فاعلی ممتنع است.‌ ج موجودی که هستی محض است، ذاتاً بینیاز از علت فاعلی و غایی است و نیز ذاتاً علت فاعلی ‌تمام اشیا و علت غایی همهٔ آنها است؛ یعنی علتهای فاعلی به فاعل بالذات ختم میشود و علّتهای ‌غایی به غایت بالذات منتهی میگردند.‌ ‌(1) نهجالبلاغه، خطبهٔ 186.‌
الف محور نظام علت و معلول بر این است که اگر موجودی هستی محض نبود، نیازمندِ موجودی است که حقیقتِ صرف و وجودِ محض و نامحدود باشد. چنین موجود نامحدود، نه تنها معلول نیست، بلکه علّت هر موجودِ محدود خواهد بود. امیرمؤمنان حضرت علیبن ابیطالب (علیهالسّلام) دربارهٔ نظام عِلّی و معلولی چنین فرموده است: (... کلّ قائمٍ فی سواه معلولٌ)(1) پس اگر موجودی حی قیوم بالذات بود، محتاج به علّت نیست، بلکه قیّوم و قیّم موجودهای محدود است.
ب هر موجود محدودی گذشته از احتیاج به علت فاعلی، نیازمند به علّت غایی نیز خواهد بود؛ به طوری که تحقّق معلول بدون علت غایی محال است، چه این که تحقق آن بدون علت فاعلی ممتنع است.
ج موجودی که هستی محض است، ذاتاً بینیاز از علت فاعلی و غایی است و نیز ذاتاً علت فاعلی تمام اشیا و علت غایی همهٔ آنها است؛ یعنی علتهای فاعلی به فاعل بالذات ختم میشود و علّتهای غایی به غایت بالذات منتهی میگردند.
(1) نهجالبلاغه، خطبهٔ 186.
- [سایر] آیا معجزه بر خلاف قانون علیت نیست؟
- [سایر] تبیین نظام آفرینش بر اساس تجلی اسماء الهی چگونه است؟
- [سایر] نظام سلطه و استکباراز منظر رهبر انقلاب چگونه تبیین میشود؟
- [سایر] کارآمدی نظام جمهوری اسلامی چگونه تبیین می شود؟
- [سایر] جایگاه فقهی و حقوقی مجمع تشخیص مصلحت نظام را تبیین کنید.
- [سایر] رویا رویی نظام اختاپوسی استکبار با انقلاب اسلامی را چگونه می توان تبیین کرد؟
- [سایر] در داستان حضرت ابراهیم (ع) می خوانیم که آتش او را نسوزاند، بلکه تبدیل به گلستان شد. از طرفی قانون علیت کلی بوده و در همه موارد کاربرد دارد. با توجه به این که ذات آتش علت در سوزانندگی است، چگونه قانون علیت در این مورد نقض شده است؟ آیا از لحاظ علمی توجیهی برای این موضوع می توان یافت؟
- [سایر] نقش ارکان نظام در اجرای صحیح قانون اساسی چیست؟
- [سایر] نقش ارکان نظام در اجرای صحیح قانون اساسی چیست؟
- [سایر] آیا کارگران مشمول قانون کار می توانند از مزایای مقرر در قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت برخوردار شوند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسانی که متدین و ملتزم به احکام اسلام نیستند و اهل نماز و روزه و وظایف شرعیه نمی باشند لیاقت عهده داری مشاغل اجتماعی اسلامی و مناصب عمومی را ندارند و اگر عهده دار شوند، غاصب و متجاوز به حقوق عمومی شناخته می شوند.
- [آیت الله جوادی آملی] .در غنائم جن گی نصابی نیست , بلکه به هر مقدار باشد , خمس دارد. حکم اموالِ گروههای منحرف در حال جنگ با نظام اسلامی
- [آیت الله اردبیلی] اختلاط زن و مرد در مراکز و مجامع عمومی به شکلی که در معرض فساد و گناه قرار بگیرند، جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] در صورت تحقق دولت عدل اسلامیِ جامع الشرایط، استخراج معادن و گنجها و استفاده از جنگلها و اموال عمومی، باید با اجازه آن باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر گنج در زمینی که ملک عمومی است؛ مانند زمین های مفتوح العنوه، یافت شد، مال یابنده گنج است و خمس دارد.
- [آیت الله اردبیلی] در قرار سود که موجب رباست، فرقی نمیکند که صریحاً قرارداد شود یا بنای طرفین در حال قرض به گرفتن سود باشد؛ پس اگر قانون بانک آن باشد که برای قرضهایی که میدهند سود بگیرند و قرض مبنی بر این قانون باشد، حرام است.
- [امام خمینی] فرقی نیست در قرار نفع که موجب رباست بین آنها که صریحاً قرارداد شود یا بنای طرفین در حال قرض به گرفتن نفع باشد پس اگر قانون بانک آن باشد که به قرضهایی که میگیرد سود بدهد، و قرض مبنی بر این قانون باشد حرام است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هیچ کس حق ندارد در مقدار قضاوت به استناد قانونی، غیر از قانون اسلام خواه از امور جزایی باشد یا حقوقی، کسی را محکوم یا حاکم سازد.
- [آیت الله اردبیلی] (اَنفال) یعنی اموال عمومی که برای اداره جامعه در اختیار امام معصوم علیهالسلام قرار دارد و در زمان غیبت برای تصرّف در آن بنابر احتیاط واجب باید از حاکم شرعی (یعنی مجتهد جامع الشرایط) اجازه گرفت.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان بدون قصد لذّت به صورت و دستهای زنهای غیر مسلمان و جاهایی که معمولاً در انظار عمومی آنها را نمیپوشانند نگاه کند، در صورتی که نترسد به حرام بیفتد، اشکال ندارد.