هرچند این توهّم برای بعضی پیدا شده که اگر ما معجزات را بپذیریم باید اصل علیت را به کلّی برهم زنیم و قبول کنیم که ممکن است معلولی بدون هیچ گونه علتی وجود پیدا کند، و این موضوعی است که هیچ عالم و دانشمندی نمی تواند آن را بپذیرد. آیه الله مکارم در این زمینه می گوید: یقیناً اصل علّیت جزء اصول مسلّم علوم بشری است و در فلسفه نیز این موضوع جزء ابتدایی ترین و مسلّم ترین مسائل محسوب می شود که هیچ حادثه ای بدون علّت امکان وجود ندارد، قائلین به معجزه این اصل مسلّم را انکار نمی کنند. بنابراین برخلاف این توهم و پندار، معجزات حتماً دارای علّت هستند. ممکن است این علّت، علّت ماورای طبیعی باشد، زیرا عالم منحصر به عالم مادّه و طبیعت نیست و یا حتّی ممکن است یک علت طبیعی ناشناخته باشد، یعنی علتی که شناخت آن برای افراد بشر بدون اتّکای بر علم و قدرت پروردگار امکان پذیر نیست. بنابراین هرگاه انسانی به این عامل طبیعی ناشناخته دست پیدا کند حتماً متّکی به یک نیروی الهی است. معجزات انبیاء ممکن است از نوع اول باشد یا از نوع دوم، زیرا هر دو برای اثبات ارتباط آنها با خدا یکسان است. قرآن مجید نیز کراراً روی قانون علیت تکیه کرده و آن را به عنوان یک اصل مسلّم، چه در عالم طبیعت و آفرینش، و چه در زندگی اجتماعی انسان ها، و چه در زندگی فردی و خصوصی هر انسانی، پذیرفته، و آیات بی شماری در این زمینه وجود دارد، بنابراین هرگز نمی گوید معجزات معلول بدون علّت هستند.(1) علامه طباطبایی هم در این رابطه میفرماید: جمله آخر آیه (وَ مَنْ یَتَقِ اللهَ یَجْعَل لَهُ مُخرَجاً وَ یَرزُقُه مِنْ حَیْثُ لا یَحتَسِبْ وَ مَنْ یَتَوَکّل عَلی الله فَهُوَ حَسْبُه انَّ اللهَ بالِغ أمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللهُ لِکُلِّ شَیءٍ قَدراً) (2) (هر کس خدا ترس شود خدا راه را بر او میگشاید و از آنجایی که گمان نبرد به او روزی عطا کند و هر کس بر خدا توکل کند خداوند او را کفایت میکند همانا خداوند رساننده امرش همت و بر هر چیز قدر و اندازهای مقرّر داشته است.) یعنی جمله (قَدْ جَعَلَ اللهُ لِکُلِّ شَیءٍ قَدرا) که مطالب، قبل خود را تعلیل میکند و میفهماند که به چه جهت (خدا به کارهای متوکلین و متقین میرسد؟) دلالت دارد بر اینکه در مورد معجزه نیز خداوند پای اسباب و علل را به میان میآورد چون به طور عموم فرموده خدا برای هر چیزی که تصوّر کنی حدّی و اندازهای و مسیری معین کرده است.(3) آیه الله سبحانی نیز می فرماید: نبودن علت مادی متعارف و شایع برای معجزه انکار قانون علیّت ونفی علت از اساس نیست آنچه در مورد معجزه نفی میشود علل مادی متعارفی است که انسان همیشه در زندگی با آن روبرو بوده است و نفی کردن علت مادی از معجزه به معنای نفی مطلق علت از معجزه نیست.(4) پی نوشتها: 1. پیام قرآن ، مکارم شیرازی ج 7، ص 278. 2. سوره طلاق، آیه 3 3. ، المیزان، علامه طباطبائی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، 1365، چ چهارم، ج 1، ص 75؛ ترجمه المیزان، سید محمد باقر موسوی همدانی، قم، انتشارات اسلامی، 1375، چ هشتم، ج 1، ص 121 4. الالهیات، سبحانی، قم، موسسه امام صادق (ع) 1417 ه ق، چ چهارم، ج 3، ص 74 منبع:سایت انوار طاها
هرچند این توهّم برای بعضی پیدا شده که اگر ما معجزات را بپذیریم باید اصل علیت را به کلّی برهم زنیم و قبول کنیم که ممکن است معلولی بدون هیچ گونه علتی وجود پیدا کند، و این موضوعی است که هیچ عالم و دانشمندی نمی تواند آن را بپذیرد.
آیه الله مکارم در این زمینه می گوید: یقیناً اصل علّیت جزء اصول مسلّم علوم بشری است و در فلسفه نیز این موضوع جزء ابتدایی ترین و مسلّم ترین مسائل محسوب می شود که هیچ حادثه ای بدون علّت امکان وجود ندارد، قائلین به معجزه این اصل مسلّم را انکار نمی کنند.
بنابراین برخلاف این توهم و پندار، معجزات حتماً دارای علّت هستند. ممکن است این علّت، علّت ماورای طبیعی باشد، زیرا عالم منحصر به عالم مادّه و طبیعت نیست و یا حتّی ممکن است یک علت طبیعی ناشناخته باشد، یعنی علتی که شناخت آن برای افراد بشر بدون اتّکای بر علم و قدرت پروردگار امکان پذیر نیست. بنابراین هرگاه انسانی به این عامل طبیعی ناشناخته دست پیدا کند حتماً متّکی به یک نیروی الهی است.
معجزات انبیاء ممکن است از نوع اول باشد یا از نوع دوم، زیرا هر دو برای اثبات ارتباط آنها با خدا یکسان است.
قرآن مجید نیز کراراً روی قانون علیت تکیه کرده و آن را به عنوان یک اصل مسلّم، چه در عالم طبیعت و آفرینش، و چه در زندگی اجتماعی انسان ها، و چه در زندگی فردی و خصوصی هر انسانی، پذیرفته، و آیات بی شماری در این زمینه وجود دارد، بنابراین هرگز نمی گوید معجزات معلول بدون علّت هستند.(1)
علامه طباطبایی هم در این رابطه میفرماید: جمله آخر آیه (وَ مَنْ یَتَقِ اللهَ یَجْعَل لَهُ مُخرَجاً وَ یَرزُقُه مِنْ حَیْثُ لا یَحتَسِبْ وَ مَنْ یَتَوَکّل عَلی الله فَهُوَ حَسْبُه انَّ اللهَ بالِغ أمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللهُ لِکُلِّ شَیءٍ قَدراً) (2) (هر کس خدا ترس شود خدا راه را بر او میگشاید و از آنجایی که گمان نبرد به او روزی عطا کند و هر کس بر خدا توکل کند خداوند او را کفایت میکند همانا خداوند رساننده امرش همت و بر هر چیز قدر و اندازهای مقرّر داشته است.)
یعنی جمله (قَدْ جَعَلَ اللهُ لِکُلِّ شَیءٍ قَدرا) که مطالب، قبل خود را تعلیل میکند و میفهماند که به چه جهت (خدا به کارهای متوکلین و متقین میرسد؟) دلالت دارد بر اینکه در مورد معجزه نیز خداوند پای اسباب و علل را به میان میآورد چون به طور عموم فرموده خدا برای هر چیزی که تصوّر کنی حدّی و اندازهای و مسیری معین کرده است.(3)
آیه الله سبحانی نیز می فرماید: نبودن علت مادی متعارف و شایع برای معجزه انکار قانون علیّت ونفی علت از اساس نیست آنچه در مورد معجزه نفی میشود علل مادی متعارفی است که انسان همیشه در زندگی با آن روبرو بوده است و نفی کردن علت مادی از معجزه به معنای نفی مطلق علت از معجزه نیست.(4)
پی نوشتها:
1. پیام قرآن ، مکارم شیرازی ج 7، ص 278.
2. سوره طلاق، آیه 3
3. ، المیزان، علامه طباطبائی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، 1365، چ چهارم، ج 1، ص 75؛ ترجمه المیزان، سید محمد باقر موسوی همدانی، قم، انتشارات اسلامی، 1375، چ هشتم، ج 1، ص 121
4. الالهیات، سبحانی، قم، موسسه امام صادق (ع) 1417 ه ق، چ چهارم، ج 3، ص 74
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] نظام هستی در چارچوب قانون عمومی علیت چگونه تبیین میشود؟
- [سایر] آفرینش با قانون طبیعت صورت میگیرد یا معجزه؟
- [سایر] در داستان حضرت ابراهیم (ع) می خوانیم که آتش او را نسوزاند، بلکه تبدیل به گلستان شد. از طرفی قانون علیت کلی بوده و در همه موارد کاربرد دارد. با توجه به این که ذات آتش علت در سوزانندگی است، چگونه قانون علیت در این مورد نقض شده است؟ آیا از لحاظ علمی توجیهی برای این موضوع می توان یافت؟
- [سایر] آیا مصوبات مجمع تشخیص مصلحت نظام می تواند خلاف قانون و خلاف شرع باشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا عمل بر خلاف قانون نیز مانند عمل بر خلاف شرع حرام میباشد؟
- [سایر] خداوند را از راه عقلی می توان اثبات کرد؟ اگر جوابتان برهان وجوب و امکان است که بر اساس علیت است. خود قانون علیت چگونه اثبات می شود؟ اگر خداوند به طور قطعی قابل اثبات است، پس چرا برخی فیلسوفان غربی ملحد یا لاادری اند؟ امکانش هست روزی کسی پیدا شود که برای عدم وجود خدا برهان دهد؟
- [سایر] آیا دعا برای فرج، با اصل علیت در تضاد است؟
- [سایر] چرا ولایت فقیه در اموری که بر خلاف قانون است مثل فیلم های بدحجابی که در ارشاد تایید میشود، از پخش آن جلوگیری نمی کند و امثال اینها؟
- [سایر] آیا خلاف قانون کشور عمل کردن مشکل شرعی دارد؟ (مثلاً خرید کردن در مترو که فروش در آنجا از لحاظ قانونی ممنوع است). آیا این بیع باطل است؟
- [آیت الله بهجت] کارگر یا شاگردی که صاحب کار، او را امر به کم فروشی و کار خلاف قانون می کند، آیا این کارش جایز است؟ اجرت وی چه حکمی دارد؟
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [امام خمینی] قانونی که اخیراً به اسم قانون خانواده به امر عمال اجانب برای هدم احکام اسلام و بر هم زدن کانون خانواده مسلمانان از مجلسین غیر قانونی و شرعی رژیم سابق گذشته است، بر خلاف احکام اسلام، و امرکننده و رأیدهندگان از نظر شرع و قانون مجرم هستند، و زنهایی که به استناد آن قانون به امر محکمه طلاق داده میشوند، طلاق آنها باطل و زنهای شوهرداری هستند که اگر شوهر کنند زناکارند. و کسی که دانسته آنها را بگیرد زناکار است، و مستحق حد شرعی، و اولادهای آنها اولاد غیر شرعی، وارث نمیبرند، و سایر احکام اولاد زنا بر آنها جاری است، چه محکمه مستقیماً طلاق بدهد یا امر دهد طلاق دهند، و شوهر را الزام کنند به طلاق.
- [آیت الله اردبیلی] شعار و تکبیر در بین خطبهها خلاف احتیاط است، ولی به صحّت نماز ضرری نمیرساند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 23 اگر امر خلاف شرعی در آن نباشد و موجب هتک مقدسات نشود اشکالی ندارند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . جعل قوانین خلاف شرع و اجبار مردم بر عمل به آن و کمک به اجرا کنندگان این قوانین، حرام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن بگوید عدّهام تمام شده، چنانچه اطمینان بر خلاف گفته وی نباشد، قول او پذیرفته میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] شریکی که با سرمایه شرکت معامله میکند، اگر بر خلاف قراردادی که با او کردهاند خرید و فروش کند، یا آن که قراردادی نکرده باشند و بر خلاف معمول معامله کند، در این دو صورت معامله نسبت به سهم شریک فضولی است، پس چنانچه شریک آن را اجازه نکند میتواند خود مالش را و اگر تلف شده باشد، عوض آن را بگیرد.
- [آیت الله نوری همدانی] شریکی که با سرمایة شرکت معامله می کند ؛ اگر بر خلاف قراردادی که با او کرده اند خرید و فروش کند معامله نسبت به حصّة شریک فضولی است اگر اجازه نکند می تواند عین مالش را و در صورت تلف عین ، عوض مالش را از شریک خود بگیرد و همچنین است اگر بر خلاف معمول و متعارف معامله ای را انجام بدهد .
- [آیت الله وحید خراسانی] شریکی که با سرمایه شرکت معامله می کند اگر بر خلاف قراردادی که با او کرده اند خرید و فروش کند یا ان که قراردادی نکرده باشند و بر خلاف معمول معامله کند در این دو صورت معامله نسبت به حصه شریک فضولی است پس چنانچه اجازه نکند می تواند عین مالش را و در صورت تلف عین عوض مالش را بگیرد
- [آیت الله اردبیلی] مرد نمیتواند همسر خود را به کارهای خلاف شرع یا کارهایی که انجام آنها بر زن واجب نیست، مجبور نماید و زن میتواند در این گونه امور از شوهر اطاعت نکند، بلکه در امور خلاف شرع نباید از او اطاعت نماید.