قرآن و عترت، دو حبل مجزا و مستقل و متکثر نیستند زیرا در آن صورت، باید از همدیگر قابل تفکیک باشند حال آن که رسول اکرم (ص) در حدیث ثقلین فرمودند این ها هرگز از یک دیگر جدا نخواهند شد: (لَن یَفترقا حَتی یَردا عَلیّ الحَوض)(1) از این رو، نباید گفت که قرآن کافی است چنان که برخی گفتند (حسبنا کتاب الله) و همچنان نمی‌توان گفت (حسبنا العترة) و نمی‌توان با اخذ یکی و ترک دیگری، اهل نجات بود. قرآن بدون امام معصوم، نه تنها مایه اتحاد نیست، بلکه موجب اختلاف است زیرا دل های مریض با عرضه افکار خود بر آن، مذهب سازی و فرقه سازی می‌کنند چنان که قرآن می‌فرماید (هو الذی أنزل علیک الکتاب منه‌ایات محکمات هنّ أمّ الکتاب وأخر متشابهات فأمّا الذین فی قلوبهم زیغ فیتّبعون ما تشابه منه ابتغاء الفتنة)(2) برخی نیز به قراءت آن اکتفا می‌کنند و مفاهیم و اصول و رهنمودهای آن را نادیده می‌گیرند. از این رو، به تشتت و اختلاف گرفتار می‌شوند چنان که حضرت امیر (ع) می‌فرماید: (فَاجتَمع القَوم عَلی الفُرقة وافترقوا عَلی الجَماعة کَأنّهم أَئمة الکِتاب وَلَیس الکِتاب إِمامهم فَلِم یبقَ عِندهم مِنه إلّا إسمه وَلا یَعرفون إِلّا خَطّه و زِبره)(3) امام علی بن الحسین (ع) فرمود معصوم کسی است که به حبل اللهی اعتصام می‌کند و حبل الله همان قرآن است. معصوم و قرآن، تا روز قیامت، از یک دیگر جدا نخواهند شد و امام به قرآن هدایت می‌کند و قرآن به امام و این است معنای سخن خدای تبارک و تعالی که فرمود (إنّ هذا القرآن یهدی للّتی هی أقوم)(4) (فقال (ع) هو معتصم بحبل الله و حبل الله هو القرآن لایفترقان إلی یوم القیامة والإمام یهدی إلی القران و القران یهدی إلی الإمام وذلک قول الله عزوجل (إنّ هذا القران یهدی للّتی هی اقوم).(5) امام باقر (ع) درباره آیة (ولا تفرّقوا) فرمود: (انّ الله تَبارک و تعالی عَلم آَنّهم سَیفترقون بَعد نَبیّهم و یَختلفون فَنَهاهم عَن التّفرق کَما نَهی مَن کان قَبلهم فَأَمرهم أَن یَجتمعوا عَلی وِلایة ال محمد (ص) وَلا یتفرقوا خداوند می‌دانست که مردم، پس از رحلت رسول اکرم (ص) متفرق خواهند شد. پس، آنان را همانند امت‌های پیشین از تفرقه نهی فرمود و به آنان امر کرد که بر ولایت آل محمد (ص) اجتماع کنند و متفرق نشوند).(6) بنابراین، امام همان قطبی است که آسیاب جامعه بی آن راکد است و جامعة راکد، گرفتار تشتت و سیر قهقرایی خواهد بود. گفته شد که عترت پیامبر (ص)، مصداق حبل الله هستند. اکنون به روایاتی در این زمینه اشاره می‌کنیم: 1 امام کاظم (ع) در پاسخ به پرسشی درباره آیة (واعتصموا بحبل الله جمیعاً)(7) فرمود: (علیّ بن أبی طالب (ع) حبل الله المتین)(8) 2 امام باقر (ع) فرمود: (آل محمد (ص) هم حبل الله الذی أمر بالإعتصام به فقال (واعتَصموا بِحبل الله جَمیعاً آل محمد (ص) همان حبل الله هستند که خداوند فرمان اعتصام به آنان را داده است.] پس ازآن فرمود (واعتصموا)(9) 3 حضرت امام صادق (ع) درباره آیه (واعتصموا بحبل الله جمیعاّ) فرمود: (نحن الحبل)(10) پی‌نوشت‌ (1)) بحار 23،/ 154). (2) آل عمران/ 7 (3)) نهج البلاغه، خطبه 147) (4) اسراء/ 9. (5)) نورالثقلین، 1/ 377) (6)) نورالثقلین، 1/ 378) (7) آل عمران/ 103 (8)) نورالثقلین، 1/ 377) (9)) نورالثقلین، 1/ 377) (10)) نورالثقلین 1/ 377) آیت الله جوادی آملی، وحدت جوامع در نهج‌البلاغه
قرآن و عترت، دو حبل مجزا و مستقل و متکثر نیستند زیرا در آن صورت، باید از همدیگر قابل تفکیک باشند حال آن که رسول اکرم (ص) در حدیث ثقلین فرمودند این ها هرگز از یک دیگر جدا نخواهند شد: (لَن یَفترقا حَتی یَردا عَلیّ الحَوض)(1)
از این رو، نباید گفت که قرآن کافی است چنان که برخی گفتند (حسبنا کتاب الله) و همچنان نمیتوان گفت (حسبنا العترة) و نمیتوان با اخذ یکی و ترک دیگری، اهل نجات بود.
قرآن بدون امام معصوم، نه تنها مایه اتحاد نیست، بلکه موجب اختلاف است زیرا دل های مریض با عرضه افکار خود بر آن، مذهب سازی و فرقه سازی میکنند چنان که قرآن میفرماید (هو الذی أنزل علیک الکتاب منهایات محکمات هنّ أمّ الکتاب وأخر متشابهات فأمّا الذین فی قلوبهم زیغ فیتّبعون ما تشابه منه ابتغاء الفتنة)(2)
برخی نیز به قراءت آن اکتفا میکنند و مفاهیم و اصول و رهنمودهای آن را نادیده میگیرند. از این رو، به تشتت و اختلاف گرفتار میشوند چنان که حضرت امیر (ع) میفرماید: (فَاجتَمع القَوم عَلی الفُرقة وافترقوا عَلی الجَماعة کَأنّهم أَئمة الکِتاب وَلَیس الکِتاب إِمامهم فَلِم یبقَ عِندهم مِنه إلّا إسمه وَلا یَعرفون إِلّا خَطّه و زِبره)(3)
امام علی بن الحسین (ع) فرمود معصوم کسی است که به حبل اللهی اعتصام میکند و حبل الله همان قرآن است. معصوم و قرآن، تا روز قیامت، از یک دیگر جدا نخواهند شد و امام به قرآن هدایت میکند و قرآن به امام و این است معنای سخن خدای تبارک و تعالی که فرمود (إنّ هذا القرآن یهدی للّتی هی أقوم)(4)
(فقال (ع) هو معتصم بحبل الله و حبل الله هو القرآن لایفترقان إلی یوم القیامة والإمام یهدی إلی القران و القران یهدی إلی الإمام وذلک قول الله عزوجل (إنّ هذا القران یهدی للّتی هی اقوم).(5)
امام باقر (ع) درباره آیة (ولا تفرّقوا) فرمود: (انّ الله تَبارک و تعالی عَلم آَنّهم سَیفترقون بَعد نَبیّهم و یَختلفون فَنَهاهم عَن التّفرق کَما نَهی مَن کان قَبلهم فَأَمرهم أَن یَجتمعوا عَلی وِلایة ال محمد (ص) وَلا یتفرقوا خداوند میدانست که مردم، پس از رحلت رسول اکرم (ص) متفرق خواهند شد. پس، آنان را همانند امتهای پیشین از تفرقه نهی فرمود و به آنان امر کرد که بر ولایت آل محمد (ص) اجتماع کنند و متفرق نشوند).(6)
بنابراین، امام همان قطبی است که آسیاب جامعه بی آن راکد است و جامعة راکد، گرفتار تشتت و سیر قهقرایی خواهد بود.
گفته شد که عترت پیامبر (ص)، مصداق حبل الله هستند. اکنون به روایاتی در این زمینه اشاره میکنیم:
1 امام کاظم (ع) در پاسخ به پرسشی درباره آیة (واعتصموا بحبل الله جمیعاً)(7) فرمود: (علیّ بن أبی طالب (ع) حبل الله المتین)(8)
2 امام باقر (ع) فرمود: (آل محمد (ص) هم حبل الله الذی أمر بالإعتصام به فقال (واعتَصموا بِحبل الله جَمیعاً آل محمد (ص) همان حبل الله هستند که خداوند فرمان اعتصام به آنان را داده است.] پس ازآن فرمود (واعتصموا)(9)
3 حضرت امام صادق (ع) درباره آیه (واعتصموا بحبل الله جمیعاّ) فرمود: (نحن الحبل)(10)
پینوشت
(1)) بحار 23،/ 154).
(2) آل عمران/ 7
(3)) نهج البلاغه، خطبه 147)
(4) اسراء/ 9.
(5)) نورالثقلین، 1/ 377)
(6)) نورالثقلین، 1/ 378)
(7) آل عمران/ 103
(8)) نورالثقلین، 1/ 377)
(9)) نورالثقلین، 1/ 377)
(10)) نورالثقلین 1/ 377)
آیت الله جوادی آملی، وحدت جوامع در نهجالبلاغه
- [سایر] چگونه قرآن و عترت از ذلت مسلمانان جلوگیری میکند؟
- [سایر] جایگاه قرآن کریم و عترت علیهم السلام در مذهب تشیع چیست؟
- [سایر] آیا اهل بیت علیهم السلام در تفسیر قرآن از شیوه تفسیر قرآن به قرآن بهره میگرفتند؟
- [سایر] وقتی که سنی بودیم، کتاب منبع و مرجع در کنار قرآن؛ مانند کتاب صحیح بخاری و صحیح مسلم می توانستیم داشته باشیم. و پیدا کردن کتاب های حدیث اهل سنت خیلی مشکل نبود؛ چون در اکثر فروشگاه های کتاب موجود بوده. ولی وقتی که دنبال کتاب های منبع و درجه اول شیعه می گردم؛ مثل الکافی و من لا یحضر الفقیه و تهذیب الاحکام و الاستبصار و ... نمی توانم پیدا کنم. چه طور فقه اهل بیت را یاد بگیرم؟ راستی یاد گیری فقه اهل البیت خیلی سخت به نظر می آید؛ زیرا کتاب حدیث اهل بیت برای مراجعه ندارم.
- [سایر] روایاتی درباره اینکه علم قرآن نزد اهل بیت علیهم السلام است بفرمایید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] درباره اهمیت قرآن و اهل بیت (علیهم السلام) احادیث بسیار زیادی را مطالعه کرده ایم اما این سوال برای ما پیش آمده که قرآن مقدم تر است یا اهل بیت(ع)؟
- [سایر] نسبت قرآن با اهل بیت(ع) چگونه است؟
- [سایر] آیا اسامی اهلبیت علیهمالسّلام به صورت صریح در قرآن آمده؟
- [سایر] اینکه اهل بیت علیهم السلام فرمودند در تشیبع جنازه اهل سنت شرکت کنید و در نماز انها بروید و عیادت کنید انها را و مواردی دیگر در مورد وحدت، لطفا سندشان رو بفرمایید کجاست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ذاکر اهل بیت می تواند برای ذکر فضائل و مصائب اهل بیت(علیهم السلام)اجرت طی کند؟
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ در اسلام کوتاهی در حقوق فرزند است، زیرا همانطور که پدر و مادر در اسلام حقوقی دارند فرزندان نیز چنین هستند، و اگر پدر و مادر آن حقوق را مراعات نکنند، از نظر قرآن موجب خسران در قیامت است. حقوقی که فرزندان بر پدر و مادر دارند چند چیز است: الف) تربیت صحیح اسلامی (آشنا نمودن فرزند با احکام اسلام از اصول و فروع و اخلاق و مقیّد نمودن او به ظواهر شرع از اهمیّت دادن به واجبات و اجتناب از گناهان خصوصاً گناهان بزرگ) و اگر کوتاهی کنند، شریک در جرایم فرزند میباشند. ب) تربیت فرزند به آداب و رسوم اجتماعی و به عبارت دیگر به او ادب آموختن. ج) آموختن دانش در حدّ خوب خواندن و خوب نوشتن. د) فراهم نمودن راهی برای زندگی متوسّط و پرهیزدادن او از تنبلی و بیکاری. ه) فراهم کردن مقدّمات ازدواج برای فرزند خصوصاً اگر دختر باشد که در روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) برای ازدواج دختر بیشتر سفارش و تأکید شده است. و) گذاشتن اسم اسلامی که سفارش در نامهای پیامبر گرامی و اهلبیت او(سلاماللهعلیهم) زیاد شده است، و شیعه باید از انتخاب نامهای غیر اسلامی برای فرزندان خود پرهیز کند و سزاوار نیست که با وجود اسمهای اهلبیت(سلاماللهعلیهم) برای فرزند خود نام دیگری را انتخاب کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله وحید خراسانی] دراشامیدن اب چند چیز مستحب است اول اب رابه طور مکیدن بیاشامد دوم در روز ایستاده اب بیاشامد سوم پیش از اشامیدن اب بسم الله وبعداز ان الحمدالله بگوید چهارم به سه نفس اب بیاشامد پنجم از روی میل اب بیاشامد ششم بعداز اشامیدن اب حضرت ابی عبدالله علیه السلام و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان ان حضرت را لعنت نماید
- [آیت الله مظاهری] زن باید تمام بدن خود را از نامحرم بپوشاند، ولی نپوشانیدن صورت و کف دستها و روی آنها تا نرسیده به مچ، اگر شهوتانگیز یا فتنهانگیز و یا جالب نباشد، جائز است، گرچه پوشانیدن آنها برای یک زن با عفّت بسیار خوب است و بهخوبی از قرآن و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) و سیره آن بزرگواران استفاده میشود که روگرفتن زن، یک شعار اسلامی است و باید همه ما به شعارهای اسلامی و مذهبی اهمیّت خاصّی بدهیم.
- [آیت الله مظاهری] در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکری بخوانند کافی است ولی بهتر است این دعا را بخوانند: (اَللَّهُمَّ اَهْلَ الْکِبْرِیاءِ وَالْعَظَمَةِ وَ اَهْلَ الْجُودِ وَالْجَبَرُوتِ وَ اَهْلَ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَةِ وَ اَهْلَ التَّقْوی وَ الْمَغْفِرَةِ اَسْأَلُکَ بِحَقِّ هذَا الْیَومِ الَّذی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَ لِمُحَمَّدٍ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ الِهِ ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ کَرامَةً وَ مَزیداً اَنْ تُصَلِّیَ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُدْخِلَنی فی کُلِّ خَیْرٍ اَدْخَلْتَ فیهِ مُحَمَّداً وَ الَ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُخْرِجَنی مِنْ کُلِّ سُوءٍ اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ الَ مُحَمَّدٍ صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَ عَلَیْهِمْ اَللَّهُمَّ اِنّی اَسْأَلُکَ خَیْرَ ما سَأَلَکَ بِهِ عِبادُکَ الصَّالِحُونَ وَ اَعُوذُ بِکَ مِمَّا اسْتَعاذَ مِنْهُ عِبادُکَ الُْمخْلَصُونَ).(1)
- [آیت الله نوری همدانی] در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکری بخوانند کافی است ولی بهتر است این دعا را به امید ثواب بخوانند : اللهم اهل الکبریاء والعظمهِ و اهلَ الجودِ و الجبوتِ و اهل العفوِ و الرحمهِ و اهل التقوی والمغفرهِ اسئلکَ بحق هذا الیوم ِ الذی جعلتهُ للمسلمین عیداً ولمحمدٍ صلی الله علیه و آله ذخراً و شرفاً و کرامهً و مزیداً ان تصلیّ علی محمدٍ و آل محمدٍ و ان تدخلنی فی کُل خیرٍ ادخلت َ فیه محمداً و آل محمدٍ و ان تُخرجنی من کُل سُوء اخرجتَ منهُ محمداً و آل محمدٍ صلواتک علیه و علیهم اللهُم انی اسئلکَ خیرما سئلک به عبادکَ الصالحونَ و اعوذُ بک مما استعاذ َ منهُ عبادکَ المخلصونَ .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکری بخوانند کافی است ولی بهتر است این دعا را بخوانند: (اَلّلهُمَّ اَهْلَ الْکِبْریاءِ وَالْعَظَمَةِ وَ اَهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَرُوتِ وَ اَهْلَ الْعَفوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ اَهْلَ التَّقْوی وَ الْمَغْفِرَةِ اَسْألُکَ بِحَقِّ هذاَ الْیَومِ الَّذی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَ لِمُحَمَّد صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ کَرامَةً وَ مَزیداً اَنْ تُصَلِّیَ عَلَی مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّدِ وَ اَنْ تُدْخِلَنی فی کُلِّ خَیْر اَدْخَلْتَ فیهِ مُحَمَّداً وَ آلَ محمّد و اَنْ تُخْرِجَنی مِنْ کُلِّ سُوء اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمّداً و آلَ مُحَمَّد صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَ عَلَیْهِمْ اَلّلهُمَّ اِنّی اَسْألُکَ خَیْرَ ما سَألَکَ بِهِ عِبادُکَ الصَّالِحوُنَ وَ اَعُوذُ بِکَ مِمَّا اسْتَعاذَ مِنْهُ عِبادُکَ الْمُخْلَصُونَ).
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکری بخواند کافی است ولی بهتر است این دعا را بخواند اللهم اهل الکبریاء و العظمه و اهل الجود و الجبروت و اهل العفو و الرحمه و اهل التقوی و المغفره اسألک بحق هذا الیوم الذی جعلته للمسلمین عیدا و لمحمد (ص) ذخرا و شرفا و کرامه و مزیدا ان تصلی علی محمد و آل محمد و ان تدخلنی فی کل خیر ادخلت فیه محمدا و آل محمد و ان تخرجنی من کل سوء اخرجت منه محمدا و آل محمد صلواتک علیه و علیهم اللهم انی اسألک خیر ما سألک به عبادک الصالحون و اعوذ بک مما استعاذ منه عبادک المخلصون.
- [آیت الله بروجردی] در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکری بخوانند کافی است، ولی بهتر است این دعا را بخوانند:(اَلّلهُمَّ اَهْلَ الْکِبْریاءِ وَ الْعَظَمَةِ وَ اَهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَرُوتِ وَ اَهْلَ الْعَفوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ اَهْلَ التَّقْوی وَ الْمَغْفِرَةِ اَسْئَلُکَ بِحَقِّ هذا الْیومِ الَّذی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَ لِمُحَمَّدٍ (ص) ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ کَرامَةً وَ مَزیداً اَنْ تُصَلِّی عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُدْخِلَنِی فی کُلِّ خَیرٍ اَدْخَلْتَ فیهِ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُخْرِجَنِی مِنْ کُلِّ سُوءٍ اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمّداً و آلَ مُحَمَّدٍ صَلَواتُکَ عَلَیهِ وَ عَلَیهِمْ اَلّلهُمَّ اِنّی اَسْئلُکَ خَیرَ ما سَئلَکَ بِهِ عِبادُکَ الصَّالِحوُنَ وَ اَعُوذُ بِکَ مِمَّا اسْتَعاذَ مِنْهُ عِبادُکَ الْمُخْلِصُونَ).
- [آیت الله مکارم شیرازی] در قنوت این نماز هر دعایی کافی است، ولی مناسب است این دعا را به قصد ثواب بخواند: (اللهم اهْل الْکبْریاء و الْعظمة و اهْل الْجود و الْجبروت و اهْل الْعفْو و الرحْمة و اهْل التقْوی و الْمغْفرة اسْئلک بحق هذا الْیوْم الذی جعلْته للْمسْلمین عیداً و لمحمد صلی الله علیْه و آله ذخْراً و شرفاً و کرامةً و مزیداً انْ تصلی علی محمد و آل محمد و انْ تدْخلنی فی کل خیْر ادْخلْت فیه محمداً و آل محمد و انْ تخْرجنی منْ کل سوء اخْرجْت منْه محمداً و آل محمد صلواتک علیْه و علیْهمْ اللهم انی اسْئلک خیْر ما سئلک به عبادک الصالحون و اعوذ بک مما اسْتعاذ منْه عبادک الْمخْلصون).