اجمالا سه فرق اساسی بین دنیا و آخرت وجود دارد , الف : فناپذیری دنیا و ابدیت آخرت , ب : تفکیک نعمت از عذاب در آخرت ولی اختلاط آن دو در دنیا , ج : اصالت آخرت و مقدمه و ابزار بودن دنیا . تفصیل فرقهای سه گانه نخستین اختلاف بارز بین دنیا و آخرت , محدودیت عمر دنیا و جاودانگی آخرت است ,عمر هر انسانی در این جهان سرآمدی دارد که دیر یا زود فرا می رسد و حتی اگر کسی صدها و هزاران سال هم در دنیا زندگی کند , سرانجام با دگرگونی نهائی جهان طبیعت و هنگام نفخ صور اول پایان خواهد یافت , و قریب هشتاد آیه قرآن دلالت برابدیت و جاودانگی جهان آخرت دارد , و روشن است که متناهی و محدود هر قدر هم طولانی باشد , نسبتی با نامتناهی نخواهد داشت و اصلا قابل مقایسه نیست .پس عالم آخرت از نظر بقاء و دوام , برتری عظیمی بر دنیا دارد و این مطلبی است که در آیات متعددی با تعبیر ابقی بودن آخرت و قلیل بودن دنیا خاطرنشان شده است . ( کهف / 46 ) , ( مریم / 76 ) ,( طه / 73 ) , ( طه / 132 ) , ( اعلی / 17 ) , ( آل عمران / 196 ) , ( نساء /77 ) , ( توبه / 38 ) , ( یونس / 24 ) , ( نحل / 96 ) . دومین تفاوت اساسی بین زندگی دنیا و زندگی آخرت این است که خوشیهای دنیا آمیخته با رنج و زحمت است و چنان نیست که دسته ای از مردم همیشه و از هر جهت متنعم وشاد و آسوده , و دسته دیگر همواره معذب و غمگین و ناراحت باشند , بلکه همه مردم کمابیش از لذتها و شادیها و آسایشهایی برخوردارند و نیز رنجها و نگرانیهایی دارند , ولی جهان آخرت دارای دو بخش مجزی ( بهشت و دوزخ ) است و در یک بخش اثری از عذاب و رنج و ترس و اندوه نیست و در بخش دیگر جز آتش و درد و حسرت و اندوه یافت نمی شود و طبعا لذتها و رنجهای اخروی به مراتب شدیدتر از لذتها و رنجهای دنیوی خواهد بود . ( آل عمران / 13 ) , ( یوسف / 109 ) , ( طه / 127 ) , ( رعد /34 ) . سومین فرق مهم دیگر بین دنیا و آخرت این است که زندگی دنیا مقدمه آخرت , ووسیله ای برای کسب سعادت ابدی است . و زندگی آخرت زندگی نهائی و اصیل می باشد وهر چند زندگی دنیا و نعمتهای مادی و معنوی آن مطلوب آدمی است , ولی با توجه به اینکه همه آنها ابزار آزمایش و وسیله تکامل حقیقی و تحصیل سعادت ابدی است ,اصالتی نخواهد داشت و ارزش واقعی آنها وابسته به توشه ای است که شخص برای زندگی ابدیش برمی دارد . از این رو , اگر کسی زندگی اخروی را فراموش کند و چشم خود را به زرق و برق دنیابدوزد و لذایذ آن را هدف نهائی اش قرار دهد , ارزش واقعی آن را نشناخته و برای آن ارزش پنداری قائل شده است , زیرا وسیله را به جای هدف گرفته است و چنین کاری جز بازی و سرگرمی و فریب خوردگی نخواهد بود ! لذا قرآن زندگی دنیا را بازی وسرگرمی و ابزار فریب , نامیده و زندگی آخرت را زندگی حقیقی دانسته است . ( قصص / 77 ) , ( آل عمران / 185 ) , ( عنکبوت / 64 ) , ( فجر / 24 ) . منبع: آموزش عقاید، محمد تقی مصباح یزدی
اجمالا سه فرق اساسی بین دنیا و آخرت وجود دارد , الف : فناپذیری دنیا و ابدیت آخرت , ب : تفکیک نعمت از عذاب در آخرت ولی اختلاط آن دو در دنیا , ج : اصالت آخرت و مقدمه و ابزار بودن دنیا . تفصیل فرقهای سه گانه نخستین اختلاف بارز بین دنیا و آخرت , محدودیت عمر دنیا و جاودانگی آخرت است ,عمر هر انسانی در این جهان سرآمدی دارد که دیر یا زود فرا می رسد و حتی اگر کسی صدها و هزاران سال هم در دنیا زندگی کند , سرانجام با دگرگونی نهائی جهان طبیعت و هنگام نفخ صور اول پایان خواهد یافت , و قریب هشتاد آیه قرآن دلالت برابدیت و جاودانگی جهان آخرت دارد , و روشن است که متناهی و محدود هر قدر هم طولانی باشد , نسبتی با نامتناهی نخواهد داشت و اصلا قابل مقایسه نیست .پس عالم آخرت از نظر بقاء و دوام , برتری عظیمی بر دنیا دارد و این مطلبی است که در آیات متعددی با تعبیر ابقی بودن آخرت و قلیل بودن دنیا خاطرنشان شده است . ( کهف / 46 ) , ( مریم / 76 ) ,( طه / 73 ) , ( طه / 132 ) , ( اعلی / 17 ) , ( آل عمران / 196 ) , ( نساء /77 ) , ( توبه / 38 ) , ( یونس / 24 ) , ( نحل / 96 ) . دومین تفاوت اساسی بین زندگی دنیا و زندگی آخرت این است که خوشیهای دنیا آمیخته با رنج و زحمت است و چنان نیست که دسته ای از مردم همیشه و از هر جهت متنعم وشاد و آسوده , و دسته دیگر همواره معذب و غمگین و ناراحت باشند , بلکه همه مردم کمابیش از لذتها و شادیها و آسایشهایی برخوردارند و نیز رنجها و نگرانیهایی دارند , ولی جهان آخرت دارای دو بخش مجزی ( بهشت و دوزخ ) است و در یک بخش اثری از عذاب و رنج و ترس و اندوه نیست و در بخش دیگر جز آتش و درد و حسرت و اندوه یافت نمی شود و طبعا لذتها و رنجهای اخروی به مراتب شدیدتر از لذتها و رنجهای دنیوی خواهد بود . ( آل عمران / 13 ) , ( یوسف / 109 ) , ( طه / 127 ) , ( رعد /34 ) . سومین فرق مهم دیگر بین دنیا و آخرت این است که زندگی دنیا مقدمه آخرت , ووسیله ای برای کسب سعادت ابدی است . و زندگی آخرت زندگی نهائی و اصیل می باشد وهر چند زندگی دنیا و نعمتهای مادی و معنوی آن مطلوب آدمی است , ولی با توجه به اینکه همه آنها ابزار آزمایش و وسیله تکامل حقیقی و تحصیل سعادت ابدی است ,اصالتی نخواهد داشت و ارزش واقعی آنها وابسته به توشه ای است که شخص برای زندگی ابدیش برمی دارد . از این رو , اگر کسی زندگی اخروی را فراموش کند و چشم خود را به زرق و برق دنیابدوزد و لذایذ آن را هدف نهائی اش قرار دهد , ارزش واقعی آن را نشناخته و برای آن ارزش پنداری قائل شده است , زیرا وسیله را به جای هدف گرفته است و چنین کاری جز بازی و سرگرمی و فریب خوردگی نخواهد بود ! لذا قرآن زندگی دنیا را بازی وسرگرمی و ابزار فریب , نامیده و زندگی آخرت را زندگی حقیقی دانسته است . ( قصص / 77 ) , ( آل عمران / 185 ) , ( عنکبوت / 64 ) , ( فجر / 24 ) .
منبع: آموزش عقاید، محمد تقی مصباح یزدی
- [سایر] تفاوتهای دنیا و آخرت چیست؟
- [سایر] بهترین غذای دنیا و آخرت چیست؟
- [سایر] این که می گویند در دعاهایتان خیر دنیا و آخرت را بخواهید (بیشتر آخرت) چه دعایی انجام دهیم که خیر دنیا و آخرت شامل حال ما شود؟ اگر امکان دارد چند مورد ذکر شود. با تشکر
- [سایر] چگونه می توان دین و دنیا یا دنیا و آخرت را با هم داشت؟
- [سایر] در قرآن چند دنیا و چند آخرت ذکر شده است؟
- [سایر] واژه دنیا و آخرت چند بار در قرآن آمده است؟
- [سایر] فلسفه ی وجود عالم برزخ (عالم میان دنیا و آخرت) چیست؟
- [سایر] آیا بین زندگی دنیا و آخرت ارتباطی وجود دارد؟
- [سایر] چه نسبتی بین نعمتهای دنیا و عذاب آخرت وجود دارد ؟
- [سایر] مهتر گیاهان خوشبو در دنیا و آخرت چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] هشتم از مبطلات نماز بنابر احتیاط واجب ان است که برای کار دنیا عمدا گریه کند مگر این که جاهل قاصر باشد و اگر از ترس خدا یا برای اخرت گریه کند از بهترین اعمال است
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی دوست داشته باشد که واجبی از واجبات بیارزش یا متروک شود و یا حرامی از محرّمات با ارزش و یا جایی در جامعه باز کند، گرچه در این امر قبیح خود عامل نباشد و تبلیغ نیز برای آن نکند، از نظر قرآن شریف کیفر بزرگی در دنیا و عذاب بزرگی در آخرت دارد، مثلاً کسی که دوست دارد در جامعه اسلامی، چادر جای خود را به بدحجابی و قرضالحسنه جای خود را به قرض ربوی بدهد، و قطعاً اگر توبه نکند، عذاب دردناکی در دنیا و آخرت به سراغ او خواهد آمد.
- [آیت الله مظاهری] افراد وسواسی که زود اطمینان به نجاست چیزی پیدا میکنند، یا هنگام آب کشیدن چیزی به آسانی اطمینان پیدانمیکنند نباید به اطمینان خود اعتنا کنند بلکهباید بهطور متعارف عمل کنند و اعتنای اینگونه افراد به گمان بلکه به اطمینان خود حرام است و اعمال غیر متعارف آنها موجب خسران دنیا و آخرت است.
- [آیت الله مظاهری] معاشقه زن و مرد نامحرم با یکدیگر از گناهان بزرگ در اسلام است؛ مخصوصاً اگر برای یکدیگر نامهنگاری و یا شعر و شاعری هم بنمایند، و باید با فراموش کردن عشق شیطانی خود، این مرض خانمانسوز و بر باد دهنده دنیا و آخرت را معالجه کنند، و این معالجه گرچه مشکل است، ولی به مرور زمان و با صبر و حوصله ممکن است.
- [امام خمینی] - ترجمه سوره حمد (بسم الله الرحمن الرحیم ) یعنی ابتدا می کنم بنام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر رحم می کند و در آخرت بر مؤمن رحم می نماید. (الحمد لله رب العالمین ) یعنی ثنا مخصوص خداوندی است که پرورش دهنده همه موجودات است.(الرحمن الرحیم ) یعنی در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم می کند.(مالک یوم الدین ) یعنی پادشاه و صاحب اختیار روز قیامت است. (ایاک نعبد و ایاک نستعین ) یعنی فقط تو را عبادت می کنیم و فقط از تو کمک می خواهیم. (اهدنا الصراط المستقیم ) یعنی هدایت کن ما را به راه راست که آن دین اسلام است. (صراط الذین انعمت علیهم ) یعنی به راه کسانی که به آنان نعمت دادی که آنان پیغمبران و جانشینان پیغمبران هستند. (غیر المغضوب علیهم و لا الضالین ) یعنی نه به راه کسانی که غضب کرده ای بر ایشان و نه آن کسانی که گمراهند.
- [آیت الله اردبیلی] (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ) یعنی: (آغاز میکنم به نام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم مینماید.) (اَلْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعالَمینَ) یعنی: (ثنا و ستایش مخصوص خداوندی است که پرورش دهنده همه موجودات است.) (اَلرَّحْمنِ الرَّحیمِ) یعنی: (در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم میکند.) (مالِکِ یَوْمِ الدّینِ) یعنی: (صاحب اختیار روز قیامت است.) (إیّاکَ نَعْبُدُ وَإیّاکَ نَسْتَعینُ) یعنی: (فقط تو را عبادت میکنیم و فقط از تو کمک میخواهیم.) (إهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ) یعنی: (ما را به راه راست (دین اسلام) هدایت کن.) (صِراطَ الَّذینَ أنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ) یعنی: (به راه کسانی که به آنان نعمت دادی (راه پیامبران و جانشینان آنان و شهداء و صدیقان).) (غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ وَلاَ الضّالّینَ) یعنی: (نه به راه کسانی که بر آنان غضب کردهای و نه آنانی که گمراهند.)
- [آیت الله مظاهری] لازم نیست بعد از برگشت از حجّ سرمایه بالفعل نظیر پول یا باغ و مغازه و مانند اینها داشته باشد بلکه اگر سرمایه بالقوه نظیر کسب یا زراعت یا حرفهای داشته باشد حجّ بر او واجب است، حتّی افرادی که از راه وجوه شرعیه اداره میشوند نظیر اهل علم، اگر در بازگشت، از وجوه شرعیه به طور متعارف اداره میشوند حجّ بر آنها واجب است، ولی اگر با وجوه شرعیه بخواهند به مکه روند کفایت از حجّ واجبنمیکند، بلکه در بعضی از موارد سفر خالی از اشکال نیست.
- [امام خمینی] اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامدهاند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمدهاند صحیح و آنها که به دنیا نیامدهاند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک میشوند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی با یکی از محرمهای خود مثل مادر وخواهر که با او نسبت دارند زنا کند، بحکم حاکم شرع باید او را بکشند و همچنین است اگر مرد کافر با زن مسلمان زنا کند و در اخبار بسیار وارد شده است که انجام دادن یکی از حدها باعث میشود که مردم کار نامشروع نکنند و دنیا و آخرت آنان را حفظ میکند و منفعتش برای آنان بیشتر است از این که چهل روز باران ببارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر کسی با یکی از محارم خود که مثل مادر و خواهر با او نسبت دارند زنا کند، به حکم حاکم شرع باید او را بکشند، و همچنین است اگر مرد کافر با زن مسلمان زنا کند، و در اخبار بسیار وارد شده است که انجامدادن یکی از حدها باعث میشود که مردم کار نامشروع نکنند، و دنیا و آخرت آنان را حفظ میکند، و منفعتش برای آنان بیشتر است از این که چهل روز باران ببارد.