برای پاسخ به این پرسش ابتدا لازم است (حیات دنیا) معنا شود تا اگر ارتباط یا تقابل (و تضادّی) بین دنیا و آخرت هست، معلوم گردد که مراد چیست؟ با مراجعه به آیات قرآن و روایات معصومین(علیهم السلام) در می یابیم که دنیا نقطه ی مقابل آخرت است. عباراتی چون: (زندگانی دنیا جز متاع فریبنده نیست.)[1]، (متاع زندگی دنیا در مقابل آخرت جز اندکی بیش نیست.)[2]، (این زندگانی دنیا چیزی جز لهو و بازی نیست و زندگی حقیقی در آخرت است.)[3]، (دنیا محل گذر است و آخرت قرارگاه همه ی انسان هاست.)[4] و (مَثَل دنیا و آخرت به سان مشرق و مغرب است که نزدیکی به هر یک عین دوری از دیگری است.)[5] نشان می دهد که دنیا و آخرت در مقابل هم اند و جمع شدنی نیستند. از طرف دیگر، دسته ای از آیات و روایات، دنیا را محل تجارت و معامله با خدا و محلی برای رشد و تعالی به مقامات عالیه ی انسانی می دانند، به گونه ای که رسیدن به نعمات اخروی و جنّت لقا میسّر نیست، مگر از همین دنیا. چنانچه پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) می فرماید: (الدنیا مزرعة الاخرة؛[6] دنیا مزرعه ی آخرت است). و نیز حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام)می فرماید: (ان الدنیا... مسجد احبّاءالله... و متجر اولیاء الله...؛[7] دنیا سجده گاه دوستان خدا و جایگاه تجارت دوستان خداست. پس آیات و روایات دو دسته اند: دسته ای دنیا را نقطه ی مقابل آخرت معرفی می کنند که بار منفی هم دارد و دسته ی دیگر آن را راه رسیدن به مقامات انسانی و بهشت موعود معرفی می کنند که بار ارزشی دارد.[8] حال باید دید با توجه به این اختلاف ظاهری، مراد از (دنیا) چیست؟ اولا باید گفت مراد از دنیا، زمین و آسمان و درختان و دریا و خاک نیست؛ چرا که این ها مظاهر حق و آیات الهی اند و همین ها هستند که همواره تسبیح گوی حق اند؛[9] هم چنین مراد از دنیا در این جا فاصله ی زمانی بین تولد و مرگ انسان نیست؛ چرا که این معنای از دنیا یکی از مراحل حیات انسانی و مخلوقی از مخلوقات الهی است (و نشئه ی نازله ی وجود است که متصف به مدح و ذمّ نمی شود) واین معنای دنیا در سوره ی مبارکه ی واقعه به (نشأة اولی) تعبیر شده است. ثانیاً مراد از (حیات دنیا) در این جا، دنیایی است که مذمّت و مدح می شود؛ گاهی از آن به بدی یاد می کنند و گاهی آن را می ستایند؛ پس باید گفت دنیا بر دو قسم است: دنیای مذموم و دنیای ممدوح. پی نوشتها: [1]. سوره ی آل عمران، آیه ی 185 و سوره ی حدید، آیه ی 20. [2]. سوره ی توبه، آیه ی 38. [3]. سوره ی عنکبوت، آیه ی 64. [4]. نهج البلاغه، خطبه ی 203. [5]. همان، حکمت 103. [6]. ابن ابی جمهور احسائی، عوالی اللآلی، ج 1، ص 267. [7]. نهج البلاغه، حکمت 131. [8]. ر.ک،: مرتضی مطهری، مجموعه آثار، ج 16، ص 583. [9]. ر.ک: عبدالله جوادی آملی، معاد در قرآن، ج 4، ص 58، و محمد تقی مصباح یزدی، راهیان کوی دوست، ص 132. منبع: مرگ، واقعیت ناشناخته، محسن میرزاپور، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
برای پاسخ به این پرسش ابتدا لازم است (حیات دنیا) معنا شود تا اگر ارتباط یا تقابل (و تضادّی) بین دنیا و آخرت هست، معلوم گردد که مراد چیست؟
با مراجعه به آیات قرآن و روایات معصومین(علیهم السلام) در می یابیم که دنیا نقطه ی مقابل آخرت است. عباراتی چون: (زندگانی دنیا جز متاع فریبنده نیست.)[1]، (متاع زندگی دنیا در مقابل آخرت جز اندکی بیش نیست.)[2]، (این زندگانی دنیا چیزی جز لهو و بازی نیست و زندگی حقیقی در آخرت است.)[3]، (دنیا محل گذر است و آخرت قرارگاه همه ی انسان هاست.)[4] و (مَثَل دنیا و آخرت به سان مشرق و مغرب است که نزدیکی به هر یک عین دوری از دیگری است.)[5] نشان می دهد که دنیا و آخرت در مقابل هم اند و جمع شدنی نیستند.
از طرف دیگر، دسته ای از آیات و روایات، دنیا را محل تجارت و معامله با خدا و محلی برای رشد و تعالی به مقامات عالیه ی انسانی می دانند، به گونه ای که رسیدن به نعمات اخروی و جنّت لقا میسّر نیست، مگر از همین دنیا. چنانچه پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) می فرماید:
(الدنیا مزرعة الاخرة؛[6] دنیا مزرعه ی آخرت است).
و نیز حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام)می فرماید:
(ان الدنیا... مسجد احبّاءالله... و متجر اولیاء الله...؛[7] دنیا سجده گاه دوستان خدا و جایگاه تجارت دوستان خداست.
پس آیات و روایات دو دسته اند: دسته ای دنیا را نقطه ی مقابل آخرت معرفی می کنند که بار منفی هم دارد و دسته ی دیگر آن را راه رسیدن به مقامات انسانی و بهشت موعود معرفی می کنند که بار ارزشی دارد.[8] حال باید دید با توجه به این اختلاف ظاهری، مراد از (دنیا) چیست؟
اولا باید گفت مراد از دنیا، زمین و آسمان و درختان و دریا و خاک نیست؛ چرا که این ها مظاهر حق و آیات الهی اند و همین ها هستند که همواره تسبیح گوی حق اند؛[9] هم چنین مراد از دنیا در این جا فاصله ی زمانی بین تولد و مرگ انسان نیست؛ چرا که این معنای از دنیا یکی از مراحل حیات انسانی و مخلوقی از مخلوقات الهی است (و نشئه ی نازله ی وجود است که متصف به مدح و ذمّ نمی شود) واین معنای دنیا در سوره ی مبارکه ی واقعه به (نشأة اولی) تعبیر شده است.
ثانیاً مراد از (حیات دنیا) در این جا، دنیایی است که مذمّت و مدح می شود؛ گاهی از آن به بدی یاد می کنند و گاهی آن را می ستایند؛ پس باید گفت دنیا بر دو قسم است: دنیای مذموم و دنیای ممدوح.
پی نوشتها:
[1]. سوره ی آل عمران، آیه ی 185 و سوره ی حدید، آیه ی 20.
[2]. سوره ی توبه، آیه ی 38.
[3]. سوره ی عنکبوت، آیه ی 64.
[4]. نهج البلاغه، خطبه ی 203.
[5]. همان، حکمت 103.
[6]. ابن ابی جمهور احسائی، عوالی اللآلی، ج 1، ص 267.
[7]. نهج البلاغه، حکمت 131.
[8]. ر.ک،: مرتضی مطهری، مجموعه آثار، ج 16، ص 583.
[9]. ر.ک: عبدالله جوادی آملی، معاد در قرآن، ج 4، ص 58، و محمد تقی مصباح یزدی، راهیان کوی دوست، ص 132.
منبع: مرگ، واقعیت ناشناخته، محسن میرزاپور، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
- [سایر] در دنیا طوری خوب زندگی کنیم که آخرت به نعمتهای بهشتی دست یابیم؛ آیا مقام بالاتری غیر از این وجود ندارد؟!
- [سایر] اگر دین برای آبادی زندگی دنیا و آخرت انسان آمده است، پس چرا دنیای برخی از جوامع غیر دینی آبادتر است؟
- [سایر] چرا انسان همیشه باید به فکر آخرت باشد، در حالیکه دنیا و زندگی امری است که خداوند به ما عطا کرده است؟
- [سایر] تفاوتهای دنیا و آخرت چیست؟
- [سایر] دین و دنیا چه ارتباطی با هم دارند؟
- [سایر] بهترین غذای دنیا و آخرت چیست؟
- [سایر] این که می گویند در دعاهایتان خیر دنیا و آخرت را بخواهید (بیشتر آخرت) چه دعایی انجام دهیم که خیر دنیا و آخرت شامل حال ما شود؟ اگر امکان دارد چند مورد ذکر شود. با تشکر
- [سایر] چگونه می توان دین و دنیا یا دنیا و آخرت را با هم داشت؟
- [سایر] در قرآن چند دنیا و چند آخرت ذکر شده است؟
- [سایر] واژه دنیا و آخرت چند بار در قرآن آمده است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] هشتم از مبطلات نماز بنابر احتیاط واجب ان است که برای کار دنیا عمدا گریه کند مگر این که جاهل قاصر باشد و اگر از ترس خدا یا برای اخرت گریه کند از بهترین اعمال است
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی دوست داشته باشد که واجبی از واجبات بیارزش یا متروک شود و یا حرامی از محرّمات با ارزش و یا جایی در جامعه باز کند، گرچه در این امر قبیح خود عامل نباشد و تبلیغ نیز برای آن نکند، از نظر قرآن شریف کیفر بزرگی در دنیا و عذاب بزرگی در آخرت دارد، مثلاً کسی که دوست دارد در جامعه اسلامی، چادر جای خود را به بدحجابی و قرضالحسنه جای خود را به قرض ربوی بدهد، و قطعاً اگر توبه نکند، عذاب دردناکی در دنیا و آخرت به سراغ او خواهد آمد.
- [آیت الله وحید خراسانی] محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن اوست ولی اگر در ان جا به دنیا امده و وطن پدر و مادرش باشد اختیار کردن برای زندگی معتبر نیست بلکه تا اعراض نکرده وطن اوست
- [آیت الله سبحانی] محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن اوست، چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد، یا خودش آنجا را برای زندگی اختیار کرده باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن اوست، چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد، یا خودش آن جا را برای زندگی اختیار کرده باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن او است؛ چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد یا خودش آنجا را برای زندگی اختیار کرده باشد.
- [امام خمینی] محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن اوست چه در آن جا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد، یا خودش آن جا را برای زندگی اختیار کرده باشد.
- [آیت الله مظاهری] محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن اوست چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد، یا خودش آنجا را برای زندگی اختیار کرده باشد.
- [آیت الله سیستانی] محلی را که انسان برای اقامت دائمی و زندگی خود اختیار کرده ، وطن اوست ، چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد ، یا خودش آنجا را برای زندگی اختیار کرده باشد .
- [آیت الله نوری همدانی] محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن او است ، چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد ، یا خودش آنجا را برای زندگی اختیار کرده باشد .