در این باره در میان دانشمندان اسلامی دو نظر وجود دارد و هر کدام برای خوددلایلی از قرآن و روایات ذکر کرده اند . اینک ما هر دو نظر را بطور اجمال در این صفحات نقل می کنیم :1 - در آن زمان هنوز قانون تحریم ازدواج خواهر و برادر از طرف خداوند قرار داده نشده بود و چون راهی برای بقای نسل بشر غیر از این راه نبود , از این جهت ازدواج آنان با یکدیگر صورت گرفته است ; ناگفته پیداست که دستگاه قانونگذاری ازآن خداست ان الحکم الا للّه حکم تنها از آن خداست (1) چه اشکال دارد که بطور موقت برای گروهی از راه ضرورت این گونه ازدواج در آن زمان بلامانع و مباح باشد و برای دیگران عموما تحریم ابدی شود ؟ طرفداران این نظریه از ظواهر قرآن با این آیه برای خود دلیل می آورند : و بث منهما رجالا کثیرا و نساءا و از آن دو , مردان و زنان فراوانی ( در روی زمین )منتشر ساخت . (2)ظاهر این آیه می گوید که نسل بشر فقط به وسیله این دو تن به وجود آمده است و اگرغیر از این دو در بقای نسل او دخالت داشتند باید بفرماید و بث منهما و من غیرهما یعنی به وسیله این دو و غیر آنان 000 . علاوه بر این , در روایتی که مرحوم طبرسی آن را در احتجاج از امام سجاد علیه السلام نقل می کند این مطلب تایید شده است . 2 - نظر دیگر این است : چون ازدواج فرزندان آدم با یکدیگر ممکن نبوده - زیراازدواج با محارم یک عمل قبیح و زشت است - فرزندان آدم با دخترانی از نژاد و نسل دیگر که در روی زمین بودند ازدواج کردند , بعدا که فرزندان آنها با هم پسر عموشدند زناشویی در میان خود آنان صورت پذیرفت و این نظر را نیز بعضی از روایات تایید می کند , زیرا نسل آدم نخستین انسان روی زمین نبوده , بلکه پیش از او نیزانسانهایی در زمین زندگی می کرده اند . حاصل این که : ممکن است گفته شود که پسران آدم با بقایای انسانهای پیشین که قبل از خلقت آدم و حوا در روی زمین زندگی می کردند , ازدواج کرده اند و از گفتگوی خدابا فرشتگان درباره آفرینش آدم در روی زمین استفاده می شود که قبل از آدم و حواانسانهایی در روی زمین زندگی می کردند و این حقیقت از روایات نیز استفاده می شود. منبع : پاسخ به پرسشهای مذهبی، آیت الله العظمی مکارم شیرازی و آیت الله جعفر سبحانی
ازدواج فرزندان آدم چگونه بوده است ؟
در این باره در میان دانشمندان اسلامی دو نظر وجود دارد و هر کدام برای خوددلایلی از قرآن و روایات ذکر کرده اند . اینک ما هر دو نظر را بطور اجمال در این صفحات نقل می کنیم :1 - در آن زمان هنوز قانون تحریم ازدواج خواهر و برادر از طرف خداوند قرار داده نشده بود و چون راهی برای بقای نسل بشر غیر از این راه نبود , از این جهت ازدواج آنان با یکدیگر صورت گرفته است ; ناگفته پیداست که دستگاه قانونگذاری ازآن خداست ان الحکم الا للّه حکم تنها از آن خداست (1) چه اشکال دارد که بطور موقت برای گروهی از راه ضرورت این گونه ازدواج در آن زمان بلامانع و مباح باشد و برای دیگران عموما تحریم ابدی شود ؟
طرفداران این نظریه از ظواهر قرآن با این آیه برای خود دلیل می آورند : و بث منهما رجالا کثیرا و نساءا و از آن دو , مردان و زنان فراوانی ( در روی زمین )منتشر ساخت . (2)ظاهر این آیه می گوید که نسل بشر فقط به وسیله این دو تن به وجود آمده است و اگرغیر از این دو در بقای نسل او دخالت داشتند باید بفرماید و بث منهما و من غیرهما یعنی به وسیله این دو و غیر آنان 000 . علاوه بر این , در روایتی که مرحوم طبرسی آن را در احتجاج از امام سجاد علیه السلام نقل می کند این مطلب تایید شده است . 2 - نظر دیگر این است : چون ازدواج فرزندان آدم با یکدیگر ممکن نبوده - زیراازدواج با محارم یک عمل قبیح و زشت است - فرزندان آدم با دخترانی از نژاد و نسل دیگر که در روی زمین بودند ازدواج کردند , بعدا که فرزندان آنها با هم پسر عموشدند زناشویی در میان خود آنان صورت پذیرفت و این نظر را نیز بعضی از روایات تایید می کند , زیرا نسل آدم نخستین انسان روی زمین نبوده , بلکه پیش از او نیزانسانهایی در زمین زندگی می کرده اند . حاصل این که : ممکن است گفته شود که پسران آدم با بقایای انسانهای پیشین که قبل از خلقت آدم و حوا در روی زمین زندگی می کردند , ازدواج کرده اند و از گفتگوی خدابا فرشتگان درباره آفرینش آدم در روی زمین استفاده می شود که قبل از آدم و حواانسانهایی در روی زمین زندگی می کردند و این حقیقت از روایات نیز استفاده می شود.
منبع : پاسخ به پرسشهای مذهبی، آیت الله العظمی مکارم شیرازی و آیت الله جعفر سبحانی
- [سایر] ازدواج فرزندان آدم(ع) چگونه بوده است؟
- [سایر] ازدواج فرزندان حضرت آدم(علیه السلام) چگونه بوده است؟
- [سایر] استمرار نسل بشر چگونه بوده و فرزندان حضرت آدم(ع) با چه کسانی ازدواج کردند؟
- [سایر] استمرار نسل بشر چگونه بوده و فرزندان حضرت آدم(ع) با چه کسانی ازدواج کردند؟
- [سایر] در مورد فرمایش نامربوط و چندشآور ازدواج فرزندان حضرت آدم با هم توضیح دهید؟
- [سایر] ادامه نسل انسان چگونه بود؟ و فرزندان حضرت آدم(ع) با چه کسانی ازدواج کردند؟ و احادیث در اینباره بر چه چیزی دلالت میکنند؟
- [سایر] اگر همه انسان ها اعم از زن و مرد از فرزندان حضرت آدم و حوا هستند , اولین ازدواج یا ازدواج ها بعد از ازدواج آن دو چگونه بوده است ؟
- [سایر] آیا انسان های امروز، همه فرزندان آدم و حوا هستند؟
- [سایر] چرا خداوند وقتی ابلیس بر آدم سجده نکرد , او را نابود نساخت تا فرزندان آدم نیز از دست او راحت شوند ؟
- [سایر] چرا خداوند وقتی ابلیس بر آدم سجده نکرد , او را نابود نساخت تا فرزندان آدم نیز از دست او راحت شوند ؟
- [آیت الله اردبیلی] در ازدواج موقّت بین زن و شوهر ارث نیست مگر این که در ضمن عقد شرط کنند که از یکدیگر ارث ببرند و یا فقط مرد از زن و یا فقط زن از مرد ارث ببرد؛ ولی فرزندی که از ازدواج موقّت به دنیا میآید، مانند فرزندان زن دائم ارث میبرد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر تمام فرزندان میت قبل از او مرده باشند فرزندان آنها (نوه ها) از متوفی ارث می برند. نحوه ارث بردن به این صورت است که فرض می شود فرزندان میت زنده هستند و سهم هر یک را طبق مسائل قبل معین نموده و بین فرزندان آنها تقسیم می کنیم مثلا اگر میت یک پسر و یک دختر داشته است 32 اموال میت به فرزندان پسر او می رسد (هر چند یک دختر باشد) و 31 اموال او به فرزندان دختر او می رسد (هرچند پسر باشند).
- [آیت الله اردبیلی] اگر عمو و عمّه و دایی و خاله خود میّت و فرزندان آنان و اولادِ فرزندان آنان وجود نداشته باشند، عمو و عمّه و دایی و خاله پدر و مادر میّت ارث میبرند و اگر اینها نباشند، فرزندان آنها ارث میبرند و اگر اینها هم نباشند، عمو و عمّه و دایی و خاله جد و جدّه میّت و اگر اینها نباشند، فرزندان آنها ارث میبرند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر هیچیک از عمو وعمه و دایی. خاله میت زنده نباشند فرزندان آنان جایگزین آنها شده و سهم الارث آنها را بر فرض اینکه پدرشان زنده باشد می برند منتهی فرزندان عمو وعمه سهم خود رابه نحوی تقسیم می کنند که هر پسر دو برابر دختر ارث ببرد اما بین فرزندان دایی و خاله مال بالسویه تقسیم می شود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر میّت عمو و عمّه و دایی و خاله نداشته باشد، مقداری که به عمو و عمّه میرسد، به فرزندان آنان و مقداری که به دایی و خاله میرسد، به فرزندان آنان داده میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر فرزندان خواهر و برادر هم قبل از متوفی مرده باشند نوه های آنها از متوفی ارث می برند ولی باید توجه داشت که تا یک نفر از فرزندان خواهر وبرادر زنده باشند نوه ها ارث نمی برند.
- [آیت الله سبحانی] فرزندان کافر بسان خود او محکوم به نجاست هستند، مگر فرزند ممیّزی که به اسلام اعتراف کند. و فرزندان مسلمان هرچند تنها پدرش مسلمان باشد پاک هستند ولی اگر تنها مادر، مسلمان باشد احتیاط اجتناب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر هیچیک از عمو وعمه و دایی و خاله و فرزندان آنان زنده نباشند عمو و عمه ودایی و خاله پدر یا مادر میت از او ارث می برند واگر اینها هم زنده نباشند فرزندان آنان ارث می برند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] فرزندان نابالغ کفار بعد از ایمان آوردن پدران آنها پاک می شوند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر تمام برادر و خواهرهای میت قبل از او از دنیا رفته باشند فرزندان آنها از میت ارث می برند و برای تقسیم ارث فرض می کنند که آنها زنده هستند و سهم الارث آنها را تعیین نموده وسپس آنرا بین فرزندان آنان تقسیم می کنند (رعایت این نکته لازم است که سهم الارث برادر و خواهر پدری یا پدر و مادری بین فرزندان آنها طوری تقسیم می شود که هر پسر دو برابر هر دختر ارث ببرد ولی سهم الارث برادر و خواهر مادری بین فرزندان آنها بالسویه تقسیم می شود). اجداد وخواهر برادر