شرح پرسش: اگر سرداب، نه محل ظهور امام مهدی (عج) است و نه محل سکونت و مخفیگاه آن حضرت، چرا شیعیان آنجا را زیارتگاه میدانند و در کتب ادعیه برای آن دعاها و اعمال مخصوصی ذکر کردهاند؟ مثلاً برای ورود به سرداب، اذن دخول میخوانند و در آنجا به ائمه و مخصوصاً امام مهدی (عج) سلام میدهند! پاسخ: مقدس بودن سرداب سامرا به دلیل زندگی کردن سه امام آخر شیعیان در آن محل است. سرداب، جای مقدس، مبارک و محترم است، چون ائمه ما در آنجا عبادت و اقامت کرده اند، مانند هر جایی که بدانیم ائمه در آنجا حضور داشتهاند و با قدوم خود آنجا را متبرک کردهاند، مانند بیت النور (در شهر مقدس قم) که مدتی محل زندگی حضرت معصومه (س) بوده است، یا اماکنی از کربلا تا شام که رأس مطهر امام حسین (ع) را در آنجا به زمین گذاشته شدهاند و به آنجا (مقام رأس الحسین) میگویند و برای شیعیان قداست و احترام دارد. اما اذن دخول و خطاب کردن به امام، به سبب آن است که منزل ائمه را در هر حالی (حضور یا عدم حضور) محترم میدانیم. طبق عقیده شیعه هر جا که باشیم، امام صدای ما را میشنود و جواب ما را میدهد، ولی ما صدای امام را نمیشنویم. لذا می توان امام را در هر جایی مورد خطاب قرار داد. البته این مسئله شامل همه معصومان میشود. برای مثال، خطاب به امام حسین (ع)، زیارت عاشورا میخوانیم. در پایان گفتنی است که شیخ محمود ابوریه، از علمای معاصر و اهل تحقیق و تتبع اهلسنت میگوید: (من نشنیدهام که شیعهای در مورد سرداب غیبت که در حله یا سامراست، بگوید امام در آنجا پنهان است، یا در آنجا زندگی میکند و یا از آنجا ظهور خواهد کرد. شاید سرداب سامرا، مکان نماز امام هادی و عسکری (ع) بوده که تا به حال باقی مانده است.(1) پی نوشت: 1.أضواء علی السنه المحمدیه، ص236. منبع : پورتال جامع مهدویت
شرح پرسش:
اگر سرداب، نه محل ظهور امام مهدی (عج) است و نه محل سکونت و مخفیگاه آن حضرت، چرا شیعیان آنجا را زیارتگاه میدانند و در کتب ادعیه برای آن دعاها و اعمال مخصوصی ذکر کردهاند؟ مثلاً برای ورود به سرداب، اذن دخول میخوانند و در آنجا به ائمه و مخصوصاً امام مهدی (عج) سلام میدهند!
پاسخ:
مقدس بودن سرداب سامرا به دلیل زندگی کردن سه امام آخر شیعیان در آن محل است. سرداب، جای مقدس، مبارک و محترم است، چون ائمه ما در آنجا عبادت و اقامت کرده اند، مانند هر جایی که بدانیم ائمه در آنجا حضور داشتهاند و با قدوم خود آنجا را متبرک کردهاند، مانند بیت النور (در شهر مقدس قم) که مدتی محل زندگی حضرت معصومه (س) بوده است، یا اماکنی از کربلا تا شام که رأس مطهر امام حسین (ع) را در آنجا به زمین گذاشته شدهاند و به آنجا (مقام رأس الحسین) میگویند و برای شیعیان قداست و احترام دارد.
اما اذن دخول و خطاب کردن به امام، به سبب آن است که منزل ائمه را در هر حالی (حضور یا عدم حضور) محترم میدانیم. طبق عقیده شیعه هر جا که باشیم، امام صدای ما را میشنود و جواب ما را میدهد، ولی ما صدای امام را نمیشنویم. لذا می توان امام را در هر جایی مورد خطاب قرار داد. البته این مسئله شامل همه معصومان میشود. برای مثال، خطاب به امام حسین (ع)، زیارت عاشورا میخوانیم.
در پایان گفتنی است که شیخ محمود ابوریه، از علمای معاصر و اهل تحقیق و تتبع اهلسنت میگوید: (من نشنیدهام که شیعهای در مورد سرداب غیبت که در حله یا سامراست، بگوید امام در آنجا پنهان است، یا در آنجا زندگی میکند و یا از آنجا ظهور خواهد کرد. شاید سرداب سامرا، مکان نماز امام هادی و عسکری (ع) بوده که تا به حال باقی مانده است.(1)
پی نوشت:
1.أضواء علی السنه المحمدیه، ص236.
منبع : پورتال جامع مهدویت
- [سایر] آیا سرداب، محل ظهور امام زمان علیه السلام است؟
- [سایر] مراد از سرداب غیبت حضرت مهدی علیه السلام چیست؟
- [سایر] آیا امام زمان علیه السلام از سرداب مقدس ظهور خواهند کرد؟
- [سایر] مراد از «سلام علی آل یاسین» در زیارت امام زمان چه کسانی است؟
- [سایر] آیا این ادعا که امام زمان علیه السلام در سرداب که محل غیبت ایشان است باقی است و از آنجا ظهور خواهد کرد صحیح است؟
- [سایر] آیا امام زمان (عج) در عصر غیبت در سرداب خانه خود مخفی و غایب شده است؟
- [سایر] چرا به حضرت مهدی علیه السلام، صاحب الزمان می گویند؟
- [سایر] شیعه از کجا میداند که بعد از امام عسکری(ع)، بنی عباس امام مهدی(عج) را نکشتند؟! و از کجا فهمیدند که در سرداب غائب شده است؟
- [سایر] آیا امام زمان علیه السلام در عصر غیبت، در سرداب خانۀ خود مخفی و غایب شده است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] انتساب زیارت معروف به )زیارت ناحیه مقدّسه( به امام زمان (عج) چقدر صحّت دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلًا به زیارت حضرت اباعبدالله (علیهالسلام) مشرف شود چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست، و اگر بواسطة عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله سبحانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام)مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله عَلَیْهِ السَّلَام مشّرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطهی عذری نتواند آن امام را زیارت کند، چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه نذر کند به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت امام حسین(علیه السلام) مشرف شود، اگر به زیارت امام دیگری برود کافی نیست و هرگاه به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او نیست.