آیا در قرآن کریم نامی از حضرت مهدی علیه السلام برده شده است؟
قرآن کریم درباره امام زمان(عج) مانند بسیاری از موضوعات دیگر به صورت کلّی و اصولی بحث نموده است یعنی از تشکیل حکومت عدل جهانی و پیروزی نهایی صالحان در روی زمین سخن به میان آورده است و این دسته از آیات الهی که بیش از صد آیه است مفسّران عالی قدر اسلامی به استناد روایات و اخبار معصومین علیهم السلام این دسته از آیات را مربوط به موضوعات مهدویت و ظهور و قیام حضرت ولی عصر(عج) می دانند. و بیش از پانصد روایت از نبی مکرّم اسلام (ص) و ائمه معصومین (ع) در تفسیر این گونه آیات نقل شده است. ما در این جا به چند قسم از آیات و روایاتی که در تفسیر و توضیح آنها است اشاره می کنیم.(1) 1- و لقد کتبنا فی الزّبور من بعد الذّکر أنّ الأرض یرثها عبادی الصّالحون (2) ( ما در کتاب زبور پس از تورات نوشته ایم که سرانجام زمین را بندگان صالح و شایسته به ارث می برند). امام باقر(ع) می فرمایند: منظور از صالحان در این آیه حضرت مهدی(عج) و یارانش می باشند.(3) 2- و نرید أن نّمنّ علی الّذین استضعفوا فی الأرض و نجعلهم أئمّه و نجعلهم الوارثین(4) ( ما اراده کردیم بر مستضعفان زمین منّت نهیم و آنان را پیشوایان و وارثان زمین قرار دهیم). حضرت علی(ع) می فرمایند: این گروه آل محمد هستند، خداوند مهدی آنها را بعد از زحمت و فشاری که بر آنان وارد می شود بر می انگیزد و به آنها عزّت می دهد.(5) 3- هو الذی أرسل رسوله بالهدی و دین الحق لیظهره علی الدّین کلّه ولو کره المشرکون(6) ( او پروردگاری است که رسولش را با هدایت و آیین حق فرستاد تا او را بر همۀ آیین ها غالب گرداند هر چند مشرکان کراهت داشته باشند). امام باقر(ع) می فرمایند: وعده ای که در این آیه است مربوط به ظهور مهدی آل محمد(ص) است در آن روز هیچ کس در روی زمین باقی نخواهد ماند مگر آنکه اقرار به حقانیت محمد(ص) می نماید.(7) معرفی منابع برای مطالعه بیشتر: 1- معجم احادیث الامام مهدی،ج5، شیخ علی کورانی. 2- سیمای مهدویت در قرآن، محمد جواد مولوی نیا. 3- مهدی موعود(عج) در قرآن کریم، محمد حسین رضوی. 4- سیمای امام مهدی(عج) در قرآن، ترجمه المحجه، حائری قزوینی. 5- فصلنامه انتظار، شماره 6، مقاله آقای سعدی. 6- موعود شناسی، علی اصغر رضوانی، ص 285. 7- گفتمان مهدویت 1و2، مقاله آیه الله معرفت. 8- امام مهدی فر القرآن و السّنّه، سعید ابومعاش. 9- امام مهدی در قرآن، مهدی یوسفیان. پی‌نوشت‌ها: 1 - معجم احادیث امام مهدی، ج 5. 2 - انبیاء. آیه 105. 3 - تفسیر مجمع البیان، ج 7، ص 66. 4 - قصص، آیه 5. 5 - غیبت طوسی، ص 113 و تفسیر نورالثقلین، ج 4، ص 110. 6 - توبه، آیه 33. 7 - تفسیر مجمع البیان، ج 5، ص 25. منبع: پورتال جامع مهدویت
عنوان سوال:

آیا در قرآن کریم نامی از حضرت مهدی علیه السلام برده شده است؟


پاسخ:

قرآن کریم درباره امام زمان(عج) مانند بسیاری از موضوعات دیگر به صورت کلّی و اصولی بحث نموده است یعنی از تشکیل حکومت عدل جهانی و پیروزی نهایی صالحان در روی زمین سخن به میان آورده است و این دسته از آیات الهی که بیش از صد آیه است مفسّران عالی قدر اسلامی به استناد روایات و اخبار معصومین علیهم السلام این دسته از آیات را مربوط به موضوعات مهدویت و ظهور و قیام حضرت ولی عصر(عج) می دانند.
و بیش از پانصد روایت از نبی مکرّم اسلام (ص) و ائمه معصومین (ع) در تفسیر این گونه آیات نقل شده است.
ما در این جا به چند قسم از آیات و روایاتی که در تفسیر و توضیح آنها است اشاره می کنیم.(1)

1- و لقد کتبنا فی الزّبور من بعد الذّکر أنّ الأرض یرثها عبادی الصّالحون (2)
( ما در کتاب زبور پس از تورات نوشته ایم که سرانجام زمین را بندگان صالح و شایسته به ارث می برند).
امام باقر(ع) می فرمایند: منظور از صالحان در این آیه حضرت مهدی(عج) و یارانش می باشند.(3)

2- و نرید أن نّمنّ علی الّذین استضعفوا فی الأرض و نجعلهم أئمّه و نجعلهم الوارثین(4)
( ما اراده کردیم بر مستضعفان زمین منّت نهیم و آنان را پیشوایان و وارثان زمین قرار دهیم).
حضرت علی(ع) می فرمایند: این گروه آل محمد هستند، خداوند مهدی آنها را بعد از زحمت و فشاری که بر آنان وارد می شود بر می انگیزد و به آنها عزّت می دهد.(5)

3- هو الذی أرسل رسوله بالهدی و دین الحق لیظهره علی الدّین کلّه ولو کره المشرکون(6)
( او پروردگاری است که رسولش را با هدایت و آیین حق فرستاد تا او را بر همۀ آیین ها غالب گرداند هر چند مشرکان کراهت داشته باشند).
امام باقر(ع) می فرمایند: وعده ای که در این آیه است مربوط به ظهور مهدی آل محمد(ص) است در آن روز هیچ کس در روی زمین باقی نخواهد ماند مگر آنکه اقرار به حقانیت محمد(ص) می نماید.(7)

معرفی منابع برای مطالعه بیشتر:
1- معجم احادیث الامام مهدی،ج5، شیخ علی کورانی.
2- سیمای مهدویت در قرآن، محمد جواد مولوی نیا.
3- مهدی موعود(عج) در قرآن کریم، محمد حسین رضوی.
4- سیمای امام مهدی(عج) در قرآن، ترجمه المحجه، حائری قزوینی.
5- فصلنامه انتظار، شماره 6، مقاله آقای سعدی.
6- موعود شناسی، علی اصغر رضوانی، ص 285.
7- گفتمان مهدویت 1و2، مقاله آیه الله معرفت.
8- امام مهدی فر القرآن و السّنّه، سعید ابومعاش.
9- امام مهدی در قرآن، مهدی یوسفیان.

پی‌نوشت‌ها:
1 - معجم احادیث امام مهدی، ج 5.
2 - انبیاء. آیه 105.
3 - تفسیر مجمع البیان، ج 7، ص 66.
4 - قصص، آیه 5.
5 - غیبت طوسی، ص 113 و تفسیر نورالثقلین، ج 4، ص 110.
6 - توبه، آیه 33.
7 - تفسیر مجمع البیان، ج 5، ص 25.
منبع: پورتال جامع مهدویت





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین