شرح پرسش: پیامبر اکرم(ص) یا بعضی از امامان(ع) در مورد درک امام زمان(عج) سفارشهایی فرمودهاند، مثلاً با انجام فلان عمل مستحب و خواندن سورهای مخصوص. این در حالی است که در زمان صدور این روایات، امام زمان(عج) متولد نشده بود و امامی که این روایت را فرموده، قاعدتاً خطاب به مردم عصر خود فرموده است. این مسئله را توضیح دهید. پاسخ: بشارت به ظهور حضرت مهدی(ع) در روایات بسیاری از پیامبر اکرم(ص) و ائمه(ع) وارد شده و روایاتی در فضیلت درک زمان حضور آن حضرت وارد شده اما روایتی که دلالت کند فلان عمل مستحبی را انجام بدهید تا امام زمان(عج) را درک کنید نیافتیم، به جز دعای عهد که از امام صادق(ع) نقل شده که: (هر کس چهل صبح آن را بخواند، از یاوران مهدی(ع) خواهد بود و اگر پیش از ظهور او از دنیا برود، هنگام ظهور آن حضرت زنده خواهد شد و در رکاب حضرت خواهد بود.) البته سخن در باب این گونه روایات بسیار است. این روایت و احیاناً روایات نظیر این روایت که از امامان صادر شده، گرچه خطاب به مردم زمان خودشان بوده، ولی سخنان معصومان برای تمام زمانها حجّت است، مگر قرینه خاصی باشد که فقط اختصاص به مخاطبان زمان خودشان داشته باشد. اصطلاحاً میگویند: خطابات شارع هم برای مشافهین است و هم برای غیر مشافهین؛ یعنی هم برای حاضران در آن زمان و هم برای غائبان و برای زمانهای بعد حجّت است. در هر صورت صدور چنین روایاتی از امامان(ع) دلیل بر توجه دادن مردم زمان خویش به مهدی موعود(عج) و خبر دادن از آینده و بشارت به ظهور ولایت جهانی بوده است. همان طور که این بشارت را پیامبر اکرم(ص) و هر یک از امامان(ع) بیان کردهاند و در کتابهای روایی از آنان نقل شده است. امام باقر(ع) از پیامبر اکرم(ص) نقل میفرماید: (خوشا به حال کسی که قائم از اهل بیتم را درک کند، در حالی که در زمان غیبتش او را اسوه خود میداند و با دوستان او دوست است و با دشمنان او دشمن است. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
شرح پرسش:
پیامبر اکرم(ص) یا بعضی از امامان(ع) در مورد درک امام زمان(عج) سفارشهایی فرمودهاند، مثلاً با انجام فلان عمل مستحب و خواندن سورهای مخصوص. این در حالی است که در زمان صدور این روایات، امام زمان(عج) متولد نشده بود و امامی که این روایت را فرموده، قاعدتاً خطاب به مردم عصر خود فرموده است. این مسئله را توضیح دهید.
پاسخ:
بشارت به ظهور حضرت مهدی(ع) در روایات بسیاری از پیامبر اکرم(ص) و ائمه(ع) وارد شده و روایاتی در فضیلت درک زمان حضور آن حضرت وارد شده اما روایتی که دلالت کند فلان عمل مستحبی را انجام بدهید تا امام زمان(عج) را درک کنید نیافتیم، به جز دعای عهد که از امام صادق(ع) نقل شده که: (هر کس چهل صبح آن را بخواند، از یاوران مهدی(ع) خواهد بود و اگر پیش از ظهور او از دنیا برود، هنگام ظهور آن حضرت زنده خواهد شد و در رکاب حضرت خواهد بود.)
البته سخن در باب این گونه روایات بسیار است. این روایت و احیاناً روایات نظیر این روایت که از امامان صادر شده، گرچه خطاب به مردم زمان خودشان بوده، ولی سخنان معصومان برای تمام زمانها حجّت است، مگر قرینه خاصی باشد که فقط اختصاص به مخاطبان زمان خودشان داشته باشد. اصطلاحاً میگویند: خطابات شارع هم برای مشافهین است و هم برای غیر مشافهین؛ یعنی هم برای حاضران در آن زمان و هم برای غائبان و برای زمانهای بعد حجّت است.
در هر صورت صدور چنین روایاتی از امامان(ع) دلیل بر توجه دادن مردم زمان خویش به مهدی موعود(عج) و خبر دادن از آینده و بشارت به ظهور ولایت جهانی بوده است. همان طور که این بشارت را پیامبر اکرم(ص) و هر یک از امامان(ع) بیان کردهاند و در کتابهای روایی از آنان نقل شده است.
امام باقر(ع) از پیامبر اکرم(ص) نقل میفرماید: (خوشا به حال کسی که قائم از اهل بیتم را درک کند، در حالی که در زمان غیبتش او را اسوه خود میداند و با دوستان او دوست است و با دشمنان او دشمن است.
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] کتابی معرفی نمایید که حاوی روایات ائمه (ع) در مورد امام مهدی (عج) باشد.
- [سایر] راز عمر طولانی امام زمان عج چیست؟
- [سایر] آیا میتوان دوران ظهور امام زمان (عج) را درک کرد؟ آیا تنها زندگان یاور حضرت هستند؟
- [سایر] با سلام امام زمان (عج) به شهادت خواهد رسید ؟ بعد از پایان غیبت کدام یک از ائمه امامت خواهند کرد ؟ چه کسی امام زمان را دفن خواهد کرد
- [سایر] چگونه نسبت به وجود امام زمان (عج) یقین کرده و حضور وی را درک کنیم؟
- [سایر] چگونه میتوان در عصر غیبت، حضور امام زمان (عج) را درک کرد؟
- [سایر] با چه دلایلی طول عمر حضرت ولی عصر (عج) اثبات میشود؟
- [سایر] آیا داشتن طول عمر زیاد برای حضرت مهدی (عج) امکان دارد؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) شهید نمیشوند و به عمر طبیعی از دنیا میروند!
- [سایر] چگونه ممکن است امام زمان (عج) چنین عمر طولانی ای داشته باشند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله مظاهری] قسم خوردن باید به یکی از اسمهای خداوند تبارک و تعالی باشد و قسم خوردن به کلمة (اللَّه) بهتر است، و اگر قسم به یکی از مقدسات دین نظیر قرآن و پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم و ائمّه طاهرین علیهم السلام باشد فایدهای ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله بهجت] بعید نیست مستحب بودن اقرار به ولایت امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب علیهالسلام در اذان مستحبی، در صورتی که به نیت مطلوب بودن گفته شود، به عبارات مختلفی که در (نهایه) و (فقیه) و (احتجاج) نقل شده است که (اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللّه) و یا (عَلِیٌ اَمیرُ المُؤمِنین) و یا به عبارت (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللّه) باشد، و اما اقرار به ولایت اگرچه در غیر اذان باشد خوب است، پس احتیاج به دلیل مخصوص ندارد؛ و کاملترین عبارتی که در اینجا گفته میشود آن است که اقرار به خلیفه بودن یا وصی بودن حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام و ائمه طاهرین علیهمالسلام در آن باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] أَشْهَدُ أَنَّ عَلیّاً وَلِیُّ اللَّه) جزء اذان و اقامه نیست؛ البته ولایت امیر المؤمنین و ائمه معصومین علیهمالسلام از ارکان ایمان است و اسلام بدون آن ظاهری بیش نیست و قالبی از معنی تهیست و خوب است که پس از (أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّه)، به قصد تیمن و تبرّک، شهادت به ولایت و امامت بلافصل حضرت امیر المؤمنین و سایر معصومین علیهمالسلام به گونهای که عرفاً از اجزاء اذان و اقامه به حساب نیاید؛ ذکر گردد.