آیا روایات ائمه در مورد درک امام زمان (عج) خطاب به مردم زمان خودشان بوده است؟
شرح پرسش: پیامبر اکرم(ص) یا بعضی از امامان(ع) در مورد درک امام زمان(عج) سفارش‌هایی فرموده‌اند، مثلاً با انجام فلان عمل مستحب و خواندن سوره‌ای مخصوص. این در حالی است که در زمان صدور این روایات، امام زمان(عج) متولد نشده بود و امامی که این روایت را فرموده، قاعدتاً خطاب به مردم عصر خود فرموده‌ است. این مسئله را توضیح دهید. پاسخ: بشارت به ظهور حضرت مهدی(ع) در روایات بسیاری از پیامبر اکرم(ص) و ائمه(ع) وارد شده و روایاتی در فضیلت درک زمان حضور آن حضرت وارد شده اما روایتی که دلالت کند فلان عمل مستحبی را انجام بدهید تا امام زمان(عج) را درک کنید نیافتیم، به جز دعای عهد که از امام صادق(ع) نقل شده که: (هر کس چهل صبح آن را بخواند، از یاوران مهدی(ع) خواهد بود و اگر پیش از ظهور او از دنیا برود، هنگام ظهور آن حضرت زنده خواهد شد و در رکاب حضرت خواهد بود.) البته سخن در باب این گونه روایات بسیار است. این روایت و احیاناً روایات نظیر این روایت که از امامان صادر شده، گرچه خطاب به مردم زمان خودشان بوده، ولی سخنان معصومان برای تمام زمان‌ها حجّت است، مگر قرینه خاصی باشد که فقط اختصاص به مخاطبان زمان خودشان داشته باشد. اصطلاحاً می‌گویند: خطابات شارع هم برای مشافهین است و هم برای غیر مشافهین؛ یعنی هم برای حاضران در آن زمان و هم برای غائبان و برای زمان‌های بعد حجّت است. در هر صورت صدور چنین روایاتی از امامان(ع) دلیل بر توجه دادن مردم زمان خویش به مهدی موعود(عج) و خبر دادن از آینده و بشارت به ظهور ولایت جهانی بوده است. همان طور که این بشارت را پیامبر اکرم(ص) و هر یک از امامان(ع) بیان کرده‌اند و در کتاب‌های روایی از آنان نقل شده است. امام باقر(ع) از پیامبر اکرم(ص) نقل می‌فرماید: (خوشا به حال کسی که قائم از اهل بیتم را درک کند، در حالی که در زمان غیبتش او را اسوه خود می‌داند و با دوستان او دوست است و با دشمنان او دشمن است. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
عنوان سوال:

آیا روایات ائمه در مورد درک امام زمان (عج) خطاب به مردم زمان خودشان بوده است؟


پاسخ:

شرح پرسش:
پیامبر اکرم(ص) یا بعضی از امامان(ع) در مورد درک امام زمان(عج) سفارش‌هایی فرموده‌اند، مثلاً با انجام فلان عمل مستحب و خواندن سوره‌ای مخصوص. این در حالی است که در زمان صدور این روایات، امام زمان(عج) متولد نشده بود و امامی که این روایت را فرموده، قاعدتاً خطاب به مردم عصر خود فرموده‌ است. این مسئله را توضیح دهید.

پاسخ:
بشارت به ظهور حضرت مهدی(ع) در روایات بسیاری از پیامبر اکرم(ص) و ائمه(ع) وارد شده و روایاتی در فضیلت درک زمان حضور آن حضرت وارد شده اما روایتی که دلالت کند فلان عمل مستحبی را انجام بدهید تا امام زمان(عج) را درک کنید نیافتیم، به جز دعای عهد که از امام صادق(ع) نقل شده که: (هر کس چهل صبح آن را بخواند، از یاوران مهدی(ع) خواهد بود و اگر پیش از ظهور او از دنیا برود، هنگام ظهور آن حضرت زنده خواهد شد و در رکاب حضرت خواهد بود.)
البته سخن در باب این گونه روایات بسیار است. این روایت و احیاناً روایات نظیر این روایت که از امامان صادر شده، گرچه خطاب به مردم زمان خودشان بوده، ولی سخنان معصومان برای تمام زمان‌ها حجّت است، مگر قرینه خاصی باشد که فقط اختصاص به مخاطبان زمان خودشان داشته باشد. اصطلاحاً می‌گویند: خطابات شارع هم برای مشافهین است و هم برای غیر مشافهین؛ یعنی هم برای حاضران در آن زمان و هم برای غائبان و برای زمان‌های بعد حجّت است.
در هر صورت صدور چنین روایاتی از امامان(ع) دلیل بر توجه دادن مردم زمان خویش به مهدی موعود(عج) و خبر دادن از آینده و بشارت به ظهور ولایت جهانی بوده است. همان طور که این بشارت را پیامبر اکرم(ص) و هر یک از امامان(ع) بیان کرده‌اند و در کتاب‌های روایی از آنان نقل شده است.
امام باقر(ع) از پیامبر اکرم(ص) نقل می‌فرماید: (خوشا به حال کسی که قائم از اهل بیتم را درک کند، در حالی که در زمان غیبتش او را اسوه خود می‌داند و با دوستان او دوست است و با دشمنان او دشمن است.

منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین