زندگانی بزرگان دین و معصومان(ع) ویژگیهایی دارد که ابعاد زندگانی آنان را از افراد دیگر جامعه متمایز میکند. همین خصوصیات بستر پرسشها را نیز فراهم میکند. ابعاد زندگانی ائمه(ع) از شاخصه و ویژگیهایی برخوردار است که به طور قطع نمیتوان علل آنها را درک نمود. زندگانی امام زمان(عج) نیز ویژگیهایی دارد که به گونه قطع و جزم نمیتوان درباره آنها اظهار نظر نمود، مانند علل غیبت حضرت. در خصوص مخفی بودن ولادت نیز نمیتوان به طور حتمی اظهار نظر نموده و علت آن را بیان کرد، ولی از برخی متون دینی استفاده میشود که علت مخفی بودن ولادت، نیز غیبت او به خاطر حفظ جان امام عصر بود، چرا که دربار عباسی میدانست که طبق احادیث، فرزند امام عسکری(ع)، قائم آل محمد است. چندین بار به خانه امام عسکری(ع) مأموران ریختند تا حضرت را پیدا کنند و به قتل برسانند![1] وضعیت سیاسی و اجتماعی عصر امام حسن عسکری(ع) نشان میدهد که خلفای عباسی به ویژه معتمد از امام وحشت داشتند، زیرا امام از جایگاه مهمی برخوردار بوده و مردم برای او احترام خاصی قایل بودند. وجود و حضور امام عسکری(ع) در صحنه جامعه با منافع و قدرت معتمد در تضاد بود، از این رو حضرت را سخت تحت فشار قرار داد و به شهادت رساند.[2] از سوی دیگر معتمد عباسی از فرزندان و نسل امام عسکری(ع) نیز وحشت داشت، زیرا میدانست اگر فرزند او زنده بماند، خطر جدی برای حکومت او خواهد بود؛ از این رو با تدابیر ویژه سعی کرد از ولادت امام زمان(عج) جلوگیری نموده و حضرت را از بین ببرد. یکی از نویسندگان درخصوص مخفی بودن ولادت امام زمان(عج) مینویسد: در دوران عسکریین(ع) [= امام هادی و امام عسکری] در میان حاکمان بنی عباس نگرانی عمیقی به وجود آمده بود. این نگرانی مربوط به اخبار و احادیث فراوانی بود که توسط پیامبر اکرم(ص) و ائمه(ع) بشارت به تولد فرزندی از امام حسن عسکری(ع) میداد که بر هم زننده اساس حکومتهای باطل و واژگون کننده تاج و تختها است و دنیا را پر از عدل و داد خواهد کرد. از این رو، آن دو بزرگوار به ویژه امام حسن عسکری(ع) سخت تحت نظر بودند و دستگاه خلافت تلاش میکرد از تولد چنین فرزندی جلوگیری کند. به همین علت بود که دوران حمل و تولد امام مهدی(عج) از مردم پنهان داشته میشد. به گفته امام رضا(ع) از ویژگیهای آن حضرت، ولادت پنهانی است.[3] حکمت دیگر اخفای ولادت، پیروی از مشیت حق تعالی بود. چون خواست حضرت حق تعلق گرفته بود که آخرین حجت خدا تا زمان ظهور زنده بماند. به همین دلیل امام عسکری(ع) مؤظف بود حضرت مهدی(عج) را از چشم دشمن خود مخفی نگه دارد. چنان که از حمل نرجس خاتون حتی عمه امام عسکری اطلاع نداشت، تا سحرگاه نیمه شعبان در کمال ناباوری حضرت متولد شد. بنابراین فلسفه مخفی بودن ولادت امام مهدی(عج)، و زندگی مخفی حضرت در دوره پدر با زمینه سازی امامان پیشین و اخبار مهدویت توجیه میشود، که این امر درباره امام پیشین مطرح نبود. حکومت عباسی از مهدی موعود که به مقتضای روایات نابود کننده کاخ ستمگران است، وحشت داشت. پینوشتها: [1]. اصول کافی، ج 1، ص 337 ؛ نعمانی، الغیبه، ص 166 ؛ شیخ طوسی، کتاب الغیبة، ص 202. [2]. مهدی پیشوایی، سیره پیشوایان، ص 621. [3]. سید آقایی ...، تاریخ عصر غیبت، ص 42 ؛ مهدی پیشوایی، سیره پیشوایان، ص 622. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
زندگانی بزرگان دین و معصومان(ع) ویژگیهایی دارد که ابعاد زندگانی آنان را از افراد دیگر جامعه متمایز میکند. همین خصوصیات بستر پرسشها را نیز فراهم میکند.
ابعاد زندگانی ائمه(ع) از شاخصه و ویژگیهایی برخوردار است که به طور قطع نمیتوان علل آنها را درک نمود. زندگانی امام زمان(عج) نیز ویژگیهایی دارد که به گونه قطع و جزم نمیتوان درباره آنها اظهار نظر نمود، مانند علل غیبت حضرت.
در خصوص مخفی بودن ولادت نیز نمیتوان به طور حتمی اظهار نظر نموده و علت آن را بیان کرد، ولی از برخی متون دینی استفاده میشود که علت مخفی بودن ولادت، نیز غیبت او به خاطر حفظ جان امام عصر بود، چرا که دربار عباسی میدانست که طبق احادیث، فرزند امام عسکری(ع)، قائم آل محمد است. چندین بار به خانه امام عسکری(ع) مأموران ریختند تا حضرت را پیدا کنند و به قتل برسانند![1]
وضعیت سیاسی و اجتماعی عصر امام حسن عسکری(ع) نشان میدهد که خلفای عباسی به ویژه معتمد از امام وحشت داشتند، زیرا امام از جایگاه مهمی برخوردار بوده و مردم برای او احترام خاصی قایل بودند. وجود و حضور امام عسکری(ع) در صحنه جامعه با منافع و قدرت معتمد در تضاد بود، از این رو حضرت را سخت تحت فشار قرار داد و به شهادت رساند.[2]
از سوی دیگر معتمد عباسی از فرزندان و نسل امام عسکری(ع) نیز وحشت داشت، زیرا میدانست اگر فرزند او زنده بماند، خطر جدی برای حکومت او خواهد بود؛ از این رو با تدابیر ویژه سعی کرد از ولادت امام زمان(عج) جلوگیری نموده و حضرت را از بین ببرد.
یکی از نویسندگان درخصوص مخفی بودن ولادت امام زمان(عج) مینویسد: در دوران عسکریین(ع) [= امام هادی و امام عسکری] در میان حاکمان بنی عباس نگرانی عمیقی به وجود آمده بود. این نگرانی مربوط به اخبار و احادیث فراوانی بود که توسط پیامبر اکرم(ص) و ائمه(ع) بشارت به تولد فرزندی از امام حسن عسکری(ع) میداد که بر هم زننده اساس حکومتهای باطل و واژگون کننده تاج و تختها است و دنیا را پر از عدل و داد خواهد کرد. از این رو، آن دو بزرگوار به ویژه امام حسن عسکری(ع) سخت تحت نظر بودند و دستگاه خلافت تلاش میکرد از تولد چنین فرزندی جلوگیری کند. به همین علت بود که دوران حمل و تولد امام مهدی(عج) از مردم پنهان داشته میشد. به گفته امام رضا(ع) از ویژگیهای آن حضرت، ولادت پنهانی است.[3]
حکمت دیگر اخفای ولادت، پیروی از مشیت حق تعالی بود. چون خواست حضرت حق تعلق گرفته بود که آخرین حجت خدا تا زمان ظهور زنده بماند. به همین دلیل امام عسکری(ع) مؤظف بود حضرت مهدی(عج) را از چشم دشمن خود مخفی نگه دارد. چنان که از حمل نرجس خاتون حتی عمه امام عسکری اطلاع نداشت، تا سحرگاه نیمه شعبان در کمال ناباوری حضرت متولد شد.
بنابراین فلسفه مخفی بودن ولادت امام مهدی(عج)، و زندگی مخفی حضرت در دوره پدر با زمینه سازی امامان پیشین و اخبار مهدویت توجیه میشود، که این امر درباره امام پیشین مطرح نبود. حکومت عباسی از مهدی موعود که به مقتضای روایات نابود کننده کاخ ستمگران است، وحشت داشت.
پینوشتها:
[1]. اصول کافی، ج 1، ص 337 ؛ نعمانی، الغیبه، ص 166 ؛ شیخ طوسی، کتاب الغیبة، ص 202.
[2]. مهدی پیشوایی، سیره پیشوایان، ص 621.
[3]. سید آقایی ...، تاریخ عصر غیبت، ص 42 ؛ مهدی پیشوایی، سیره پیشوایان، ص 622.
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] چرا ولادت امام زمان علیه السلام مخفی بوده است؟
- [سایر] چرا سلسله امامان در امام دوازدهم علیه السلام ختم میشود؟
- [سایر] با سلام و خسته نباشید ولادت امام زمان در چه سال و در چه هنگامی بود؟ شب ولادت امام زمان به چه شبی نامگذاری شده است؟ آغاز امامت امام زمان در چه روزی بود؟
- [سایر] چرا بین شیعه و سنی در مورد ولادت حضرت مهدی علیه السلام اختلاف وجود دارد؟
- [سایر] تفاوت شیعه و اهل سنت در مسئله ولادت و امامت حضرت مهدی (عج) چگونه است؟
- [سایر] وضعیت فرهنگی و سیاسی شیعیان در آستانه ولادت امام زمان (عج) چگونه بود؟
- [سایر] اختلاف بین شیعه و اهل سنت در مورد ولادت حضرت مهدی (عج) به چه علت است؟
- [سایر] امام زمان بهائیت کیست؟ و چه رابطه ای با امام زمان شیعه دارد؟
- [سایر] برای غیبت امام مهدی علیه السلام چه زمینه سازی از جانب امامان انجام گرفت ؟
- [سایر] آیا بعد از شهادت امام زمان، امامان قبل از ایشان رجعت مینمایند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله سبحانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله اردبیلی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب و بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز در حرم امامان علیهمالسلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز در حرم امامان (علیهم السلام ) مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین (علیه السلام ) برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب بلکه بهتر از مسجد است. و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.