شرح پرسش: آیا انتظار فرج مصلح حقیقی برای نجات انسان از شر و پلیدیها و ترسیمی که از بعد فرج حضرت مهدی (عج) داریم را میتوان مساوی ایام زمامداری رسول اکرم (ص) دانست یا بالاتر و بهتر است؟ اگر بالاتر و برتر است چرا در زمان رسول اکرم (ص) و زمامداری ایشان، به آنجا جامعه نرسیده است؟ پاسخ: آنچه مسلم است محبت و دوستی نسبت به این خاندان پاک موجب نزدیکی ما به آنان در نتیجه بهرهمندی از تعالیم متعالی و سعادت بخش آنان خواهد شد اما جای بسی تأسف است که پس از رحلت رسول اکرم (ص)، علی رغم سفارشات پی در پی آن حضرت مبنی بر پیروی از عترت ایشان و مودت و دوستی اهل بیت (ع) و با وجود تأکیدات فراوان آن حضرت بر خلافت و ولایت حضرت علی (ع) و تمسک جستن به اهل بیت (ع) که قرین قرآن و یکی از دو گوهر به یاد مانده از رسول خدا (ص) محسوب میشوند، طولی نکشید که خاندان آن حضرت از صحنه اجتماع کنار گذاشته شده با بیاعتنایی و بیتوجهی کامل روبرو شدند. در این شرایط به سادگی میتوان سرنوشت اندوهبار این کشتی سرگشته در میان امواج و این نهال نو رسته محروم مانده از باغبان را پیشبینی نمود. در زمان رسالت پیامبر گرامی اسلام (ص) تمام سعی و تلاش ایشان به ارشاد دیگران و دعوت آنها به اسلام یا جنگ با مشرکان گذشت و آنچنان که باید ایشان به اهدافشان نرسیدند پس از ایشان نیز تا زمان حضرت مهدی (عج)، حکومت واقعی به امامان معصوم (ع) واگذار نشد تا این که در زمان ظهور حضرت مهدی (عج) حکومت واقعی ایشان و نجات محرومان تحقق مییابد به طوری که در روایتی از امام کاظم (ع) آمده است: (خوشا به حال شیعیان ما که در زمان غیبت قائم ما به ریسمان ما پایبند هستند و بر دوستی ما استوار و از دشمنان بیزار، ما از آنها هستیم و آنها از ما، آنها ما را به عنوان امام پذیرفتهاند و ما ایشان را به عنوان شیعیان خود پذیرفتهایم، خوشا به حال آنها و باز هم خوشا به حال آنها و به خدا سوگند آنها در روز قیامت، هم مرتبه ما خواهند بود.) از امام رضا (ع) نقل شده است که حضرت فرمودند: (. . . خداوند به وسیله او (حضرت مهدی) زمین را از ستم پاک میکند و از هر ظلمی منزه میسازد و هم اوست که مردم در ولایت او تردید میکنند و پیش از ظهور، غیبت دارد و وقتی ظاهر شود، زمین نور و روشنایی مییابد و عدل و داد در همه جا فراگیر میشود و هیچ کس به دیگری ستم نمیکند . . .) و پس از ظهور حضرت مهدی (ع) برخی از پیامبران و امامان معصوم (ع)، به دنیا رجعت میکنند و دوباره حکومت خواهند داشت از جمله پیامبر گرامی اسلام (ص)، حضرت علی (ع)، امام حسن (ع) و امام حسین (ع) و . . . که این امور فقط به خاطر بالا رفتن سطح ایمان و فهم مردم آخرالزمان ممکن می باشد. به امید این که ما نیز چنین روزی را شاهد باشیم و از منتظران واقعی حضرت مهدی (عج) به شمار آییم. برای بدست آوردن اطلاعات بیشتر در این مورد میتوانید به کتابهایی که در مورد زندگانی امامان معصوم (ع) و رسول گرامی اسلام (ص) نوشته شده است مراجعه کنید. از جمله کتابهای ذیل: 1) کتاب زندگی دوازده امام (ع)، نوشته هاشم معرف الحسینی، جلد 2، صص 555 - 556. 2) کتاب آموزش عقاید، جلد 2، نوشته آقایان محسن غرویان، محمد رضا غلامی و سید محمد حسین میرباقری، ص 399. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
شرح پرسش:
آیا انتظار فرج مصلح حقیقی برای نجات انسان از شر و پلیدیها و ترسیمی که از بعد فرج حضرت مهدی (عج) داریم را میتوان مساوی ایام زمامداری رسول اکرم (ص) دانست یا بالاتر و بهتر است؟ اگر بالاتر و برتر است چرا در زمان رسول اکرم (ص) و زمامداری ایشان، به آنجا جامعه نرسیده است؟
پاسخ:
آنچه مسلم است محبت و دوستی نسبت به این خاندان پاک موجب نزدیکی ما به آنان در نتیجه بهرهمندی از تعالیم متعالی و سعادت بخش آنان خواهد شد اما جای بسی تأسف است که پس از رحلت رسول اکرم (ص)، علی رغم سفارشات پی در پی آن حضرت مبنی بر پیروی از عترت ایشان و مودت و دوستی اهل بیت (ع) و با وجود تأکیدات فراوان آن حضرت بر خلافت و ولایت حضرت علی (ع) و تمسک جستن به اهل بیت (ع) که قرین قرآن و یکی از دو گوهر به یاد مانده از رسول خدا (ص) محسوب میشوند، طولی نکشید که خاندان آن حضرت از صحنه اجتماع کنار گذاشته شده با بیاعتنایی و بیتوجهی کامل روبرو شدند. در این شرایط به سادگی میتوان سرنوشت اندوهبار این کشتی سرگشته در میان امواج و این نهال نو رسته محروم مانده از باغبان را پیشبینی نمود.
در زمان رسالت پیامبر گرامی اسلام (ص) تمام سعی و تلاش ایشان به ارشاد دیگران و دعوت آنها به اسلام یا جنگ با مشرکان گذشت و آنچنان که باید ایشان به اهدافشان نرسیدند پس از ایشان نیز تا زمان حضرت مهدی (عج)، حکومت واقعی به امامان معصوم (ع) واگذار نشد تا این که در زمان ظهور حضرت مهدی (عج) حکومت واقعی ایشان و نجات محرومان تحقق مییابد به طوری که در روایتی از امام کاظم (ع) آمده است: (خوشا به حال شیعیان ما که در زمان غیبت قائم ما به ریسمان ما پایبند هستند و بر دوستی ما استوار و از دشمنان بیزار، ما از آنها هستیم و آنها از ما، آنها ما را به عنوان امام پذیرفتهاند و ما ایشان را به عنوان شیعیان خود پذیرفتهایم، خوشا به حال آنها و باز هم خوشا به حال آنها و به خدا سوگند آنها در روز قیامت، هم مرتبه ما خواهند بود.)
از امام رضا (ع) نقل شده است که حضرت فرمودند: (. . . خداوند به وسیله او (حضرت مهدی) زمین را از ستم پاک میکند و از هر ظلمی منزه میسازد و هم اوست که مردم در ولایت او تردید میکنند و پیش از ظهور، غیبت دارد و وقتی ظاهر شود، زمین نور و روشنایی مییابد و عدل و داد در همه جا فراگیر میشود و هیچ کس به دیگری ستم نمیکند . . .)
و پس از ظهور حضرت مهدی (ع) برخی از پیامبران و امامان معصوم (ع)، به دنیا رجعت میکنند و دوباره حکومت خواهند داشت از جمله پیامبر گرامی اسلام (ص)، حضرت علی (ع)، امام حسن (ع) و امام حسین (ع) و . . . که این امور فقط به خاطر بالا رفتن سطح ایمان و فهم مردم آخرالزمان ممکن می باشد.
به امید این که ما نیز چنین روزی را شاهد باشیم و از منتظران واقعی حضرت مهدی (عج) به شمار آییم.
برای بدست آوردن اطلاعات بیشتر در این مورد میتوانید به کتابهایی که در مورد زندگانی امامان معصوم (ع) و رسول گرامی اسلام (ص) نوشته شده است مراجعه کنید. از جمله کتابهای ذیل:
1) کتاب زندگی دوازده امام (ع)، نوشته هاشم معرف الحسینی، جلد 2، صص 555 - 556.
2) کتاب آموزش عقاید، جلد 2، نوشته آقایان محسن غرویان، محمد رضا غلامی و سید محمد حسین میرباقری، ص 399.
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] شباهتهای امام زمان (عج) به پیامبر اکرم (ص) چیست؟
- [سایر] چرا به امام زمان (عج) منتقم آل محمد (ص) گفته میشود؟
- [سایر] چرا به امام زمان (عج)، قائم آل محمد (ص) گفته میشود؟
- [سایر] آیا رسول خدا (ص) از ولادت حضرت مهدی (عج) خبر داده است؟
- [سایر] چرا موضوع حضرت مهدی بهطور واضح توسط پیامبر اکرم(ص) ذکر نگردیده است؟
- [سایر] آیا دین ما، همان دینی است که پیامبر اکرم (ص) آورده و امام زمان (عح) به آن معتقد است؟
- [سایر] چرا حضرت محمد صلی الله علیه و آله، مهدی موعود نباشد؟
- [سایر] چرا به امام زمان علیه السلام، قائم آل محمد گفته میشود؟
- [سایر] آیا روایتی که درباره تحولات مصر و سرنگونی محمد حسنی مبارک به عنوان نشانه ظهور امام زمان(عج) شایع شده، صحیح است؟
- [سایر] مطابق توقیع امام زمان علیه السلام به علی بن محمد سمری آیا در عصر غیبت کبرا ملاقات حضرت ممنوع است ؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)
- [آیت الله سیستانی] خوب است قبل از تکبیرة الاحرام به قصد رجأ بگوید : (یا مُحْسِنُ قَدْ اَتاکَ المُسِیءُ ، وَقَدْ اَمَرْتَ الُمحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ ، اَنْتَ الُمحْسِنُ وَاَنَا المُسِیءُ ، بِحَقّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحمَّدٍ ، وَتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی : ای خدائی که به بندگان احسان میکنی ، بنده گنهکار به درِ خانه تو آمده ، و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد ، تو نیکوکاری و من گناهکار ، بحق محمّد و آل محمّد ، رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست ، و از بدیهائی که میدانی از من سر زده بگذر .
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بعد از تکبیرْ الاحرام بگوید: )یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ المُسِئُ وَقَدْ أمَرْتَ المُحْسِنَ أنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِئ أنْتَ المُحْسِنُ وَأنَا المُسِئُ بِحَقِّ مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً صَلِّ عَلَی مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً وَتَجاوَز عَنْ قَبیحِ ماتَعْلَمُ مِنّی(، یعنیای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار بدر خانه تو آمده وتو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، بحقّ محمّد وآل محمّد رحمت خود را بر محمّد وآل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:(یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِییءُ وَ قَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَ اَنا المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَز عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی)؛یعنی؛ ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بندهی گنهکار به در خانهی تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار، به حق محمّد و آل محمّد / رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است بعد از تکبیرةالاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ الْمُسیءُ وَقَدْ أمَرْتَ الْمُحْسِنَ أنْ یَتَجَاوَزَ عَنِ الْمُسیءِ، أنْتَ الْمُحْسِنُ وَأنَا الْمُسیءُ، بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی: (ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حقّ محمّد و آل محمّد صلیاللهعلیهوآلهوسلم رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده درگذر.)