شرح پرسش: چرا پس از اسم مبارک حضرت علی، عبارت (علیه السلام) و پس از نام مبارک امام زمان، عبارت (عجّل الله تعالی فرجه) آورده میشود؟ و چرا بعد از ذکر صلوات، (و عجّل فرجهم) میگویند؟ پاسخ: کلمه علیه السلام، درود و تحیت، و تجلیلی است که ما شیعیان از پیشوایان دین خود میکنیم. سلام از سنّت های دین مقدّس اسلام است که سفارش فراوانی نسبت به آن شده است. با توجّه به عظمت و منزلتی که امامان معصوم علیهم السلام در پیشگاه الهی دارند، ادب اسلامی اقتضا میکند که به دنبال اسم آنان، کلمه علیه السلام بیاوریم، و نه تنها برای امیرالمؤمنین، بلکه برای امام زمان نیز، مستحب است که این کلمه آورده شود و ما این این درس را از قرآن آموختهایم. خدای متعال در قرآن، به برخی از انبیا، سلام و درود فرستاده است. برای مثال درباره حضرت یحیی علیه السلام میفرماید: (وَ سَلََمٌ عَلَیْهِ یَوْمَ وُلِدَ وَ یَوْمَ یَمُوتُ وَ یَوْمَ یُبْعَثُ حَیًّا؛ و سلام بر او روزی که متولد شده و روزی که میمیرد، و روزی که زنده میشود.) (مریم، 15) یا میفرماید: (سَلََمٌ عَلَیََّ إِبْراهِیمَ) (صافات، 109) همچنین در جایی دیگر میفرماید: (إِنَّ اللَّهَ وَ مَلَائکَتَهُ و یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یَََّأَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُواْ صَلُّواْ عَلَیْهِ وَ سَلِّمُواْ تَسْلِیمًا) (احزاب، 56) پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله در پیشگاه خدا، آن قدر منزلت دارد که خداوند و همه فرشتگان بر او درود میفرستند، و به مؤمنان نیز دستور داده شده که به او درود و سلام بفرستند. امّا عبارت (و عجّل فرجهم) که پس از صلوات به محمد و آل محمد، میآوریم و یا پس از بردن نام مقدّس امام زمان، جمله (عجل اللّه تعالی فرجه) میگوییم، به این جهت است که امام زمان علیه السلام زنده است، و ما با این جمله، از خدا میخواهیم که در ظهور آن حضرت، تعجیل فرماید، چون انتظار ظهور، یکی از عبادات بزرگ است، و در روایات سفارش شده که همیشه منتظر ظهور باشید، و یکی از مصادیق فرد منتظر این است که از خدای متعال بخواهد که هر چه زودتر اسباب ظهور آن حضرت را فراهم نماید. در دعاهای وارده از امامان معصوم علیهم السلام نیز این کلمه آمده است، از جمله در دعای عهد که خواندن آن در هر صبح، مستحب و ثواب فراوان دارد، و این دعا، از جانب امام صادق علیه السلام صادر شده، میخوانیم: (و عجّل فرجه و سهّل مخرجه؛ خدایا! در فرج آن حضرت تعجیل فرما و اسباب ظهورش را آسان نما.) بنابراین، (علیه السلام) برای همه امامان مستحب است، که به دنبال اسم آنان اضافه کنیم، حتّی برای امام زمان و این تحیّت و درودی از ما به آن بزرگواران است و کلمه (عجّل فرجهم)، دعایی برای تعجیل ظهور آن حضرت میباشد. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
چرا پس از نام مبارک امام زمان، عبارت «عجّل الله تعالی فرجه» آورده میشود؟
شرح پرسش:
چرا پس از اسم مبارک حضرت علی، عبارت (علیه السلام) و پس از نام مبارک امام زمان، عبارت (عجّل الله تعالی فرجه) آورده میشود؟ و چرا بعد از ذکر صلوات، (و عجّل فرجهم) میگویند؟
پاسخ:
کلمه علیه السلام، درود و تحیت، و تجلیلی است که ما شیعیان از پیشوایان دین خود میکنیم. سلام از سنّت های دین مقدّس اسلام است که سفارش فراوانی نسبت به آن شده است. با توجّه به عظمت و منزلتی که امامان معصوم علیهم السلام در پیشگاه الهی دارند، ادب اسلامی اقتضا میکند که به دنبال اسم آنان، کلمه علیه السلام بیاوریم، و نه تنها برای امیرالمؤمنین، بلکه برای امام زمان نیز، مستحب است که این کلمه آورده شود و ما این این درس را از قرآن آموختهایم. خدای متعال در قرآن، به برخی از انبیا، سلام و درود فرستاده است. برای مثال درباره حضرت یحیی علیه السلام میفرماید: (وَ سَلََمٌ عَلَیْهِ یَوْمَ وُلِدَ وَ یَوْمَ یَمُوتُ وَ یَوْمَ یُبْعَثُ حَیًّا؛ و سلام بر او روزی که متولد شده و روزی که میمیرد، و روزی که زنده میشود.) (مریم، 15)
یا میفرماید: (سَلََمٌ عَلَیََّ إِبْراهِیمَ) (صافات، 109)
همچنین در جایی دیگر میفرماید: (إِنَّ اللَّهَ وَ مَلَائکَتَهُ و یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یَََّأَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُواْ صَلُّواْ عَلَیْهِ وَ سَلِّمُواْ تَسْلِیمًا) (احزاب، 56)
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله در پیشگاه خدا، آن قدر منزلت دارد که خداوند و همه فرشتگان بر او درود میفرستند، و به مؤمنان نیز دستور داده شده که به او درود و سلام بفرستند. امّا عبارت (و عجّل فرجهم) که پس از صلوات به محمد و آل محمد، میآوریم و یا پس از بردن نام مقدّس امام زمان، جمله (عجل اللّه تعالی فرجه) میگوییم، به این جهت است که امام زمان علیه السلام زنده است، و ما با این جمله، از خدا میخواهیم که در ظهور آن حضرت، تعجیل فرماید، چون انتظار ظهور، یکی از عبادات بزرگ است، و در روایات سفارش شده که همیشه منتظر ظهور باشید، و یکی از مصادیق فرد منتظر این است که از خدای متعال بخواهد که هر چه زودتر اسباب ظهور آن حضرت را فراهم نماید. در دعاهای وارده از امامان معصوم علیهم السلام نیز این کلمه آمده است، از جمله در دعای عهد که خواندن آن در هر صبح، مستحب و ثواب فراوان دارد، و این دعا، از جانب امام صادق علیه السلام صادر شده، میخوانیم: (و عجّل فرجه و سهّل مخرجه؛ خدایا! در فرج آن حضرت تعجیل فرما و اسباب ظهورش را آسان نما.)
بنابراین، (علیه السلام) برای همه امامان مستحب است، که به دنبال اسم آنان اضافه کنیم، حتّی برای امام زمان و این تحیّت و درودی از ما به آن بزرگواران است و کلمه (عجّل فرجهم)، دعایی برای تعجیل ظهور آن حضرت میباشد.
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] چرا به امام زمان (عج)، «بقیة الله» میگویند؟
- [سایر] آیا این دعای سطحی که ما بعد از نماز برای ظهور امام زمان«عج» می خوانیم تأثیری هم در ظهور آقا امام زمان«عج» خواهد داشت؟
- [سایر] مراد از «سلام علی آل یاسین» در زیارت امام زمان چه کسانی است؟
- [سایر] «سیف الله» که از القاب امام زمان (عج) است، به چه معناست؟
- [سایر] «بقیة الله» که از القاب حضرت مهدی علیه السلام است، به چه معناست؟
- [سایر] به چه دلیل به امام زمان «بقیة الله» می گویند؟
- [سایر] «سراج الله» که از القاب امام زمان (عج) است، به چه معناست؟
- [سایر] «سبیل الله» که از القاب امام زمان (عج) است، به چه معناست؟
- [سایر] «سلالة النبوة» که از القاب امام زمان (عج) است، به چه معناست؟
- [سایر] «ساعة» که از القاب امام زمان (عج) است، به چه معناست؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند باید زن را به گونهای مشخّص کند و چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید: (زَوْجَتی فاطِمَةُ خَلَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ) و احتیاط مستحب آن است که پس از این عبارت صیغه طلاق را نیز ضمیمه کند، مثلاً بگوید: (هی طالق)، یا (فهی طالق). (یعنی زنم فاطمه را در مقابل چیزی که بذل نموده طلاق خلع دادم).
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بهجت] بعید نیست مستحب بودن اقرار به ولایت امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب علیهالسلام در اذان مستحبی، در صورتی که به نیت مطلوب بودن گفته شود، به عبارات مختلفی که در (نهایه) و (فقیه) و (احتجاج) نقل شده است که (اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللّه) و یا (عَلِیٌ اَمیرُ المُؤمِنین) و یا به عبارت (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللّه) باشد، و اما اقرار به ولایت اگرچه در غیر اذان باشد خوب است، پس احتیاج به دلیل مخصوص ندارد؛ و کاملترین عبارتی که در اینجا گفته میشود آن است که اقرار به خلیفه بودن یا وصی بودن حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام و ائمه طاهرین علیهمالسلام در آن باشد.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله بهجت] در رکعت دوم تمام نمازهای واجب و رکعت سوم نماز مغرب و رکعت چهارم نماز ظهر و عصر و عشا باید انسان بعد از سجده دوم بنشیند و در حال آرام بودن بدن تشهّد بخواند، و ذکر تشهد بنابر احتیاط عبارت است از: (اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاّ اللّه وَحْدَهُ لا شَریک لَهُ وَ اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمّداً عَبْدُهُ وَ رَسولُهُ أللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّد).